- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Αρωματικό τσάι & μαλακά cookies με βερίκοκο και λευκή σοκολάτα

Όταν ήμουν μικρή, κάποιος φίλτατος συγγενής μού έκανε δώρο ένα παιδικό σετ τσαγιού. Ήταν ένα μωβ-ζαχαρί σερβίτσιο, που μπορεί να μην είχε κατασκευαστεί από φίνα πορσελάνη Βοημίας αλλά από ταπεινό πλαστικό, όμως δεν υστερούσε σε τίποτα σε σχέση με τα κανονικά σετ τσαγιού της αγοράς. Σας λέω, είχε απ’ όλα! Τι φλιτζανάκια με ασορτί πιατάκι και κουταλάκι για ν’ ανακατεύεις σαν λόρδος το τσάι σου, τι ζαχαριέρα και γαλατιέρα με λουλουδάτο (tres chic!) σχέδιο, τι τσαγιέρα με μακρύ στόμιο που γύριζε σαν λαιμός κύκνου (τουλάχιστον στα δικά μου παιδικά μάτια…). Όπως καταλαβαίνετε, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Και όπως όλοι οι δυνατοί έρωτες μπορούν πολύ εύκολα να σε αιχμαλωτίσουν, αυτό ακριβώς συνέβη και στη δική μου περίπτωση…

Διότι από τη στιγμή που έπιασα στα χέρια μου αυτό το σερβίτσιο, μού ήταν αδύνατον να ξεκολλήσω.Για να σας δώσω μια πιο περιγραφική εικόνα, σκεφθείτε ένα τραπέζι με αραδιασμένα πιατάκια, φλιτζανάκια, κουταλάκια (και όλα τα συναφή -άκια) και ένα κοριτσάκι με κοτσιδάκια (Ναι, είχα και κοτσιδάκια… Ήταν της μόδας…) να σερβίρει τσάι και να προσφέρει βουτήματα σαν οικοδέσποινα περιοδικού lifestyle. Μιλάμε για ολόκληρη ιεροτελεστία, όχι αστεία! Τύφλα να ‘χει η βασίλισσα της Αγγλίας και το six o’ clock tea… Βέβαια, επειδή τσάι δεν είχα, σέρβιρα νεράκι του θεού και τα καλύτερα βουτήματα που μπορούσα να σκεφθώ ήταν οι καραμέλες βουτύρου (αυτές με την αγελάδα). Το τι καραμέλες βουτύρου είχα φάει εκείνη την εποχή δεν λέγεται. Αφού δεν έπαθα ζάχαρο, άγιο είχα. Τώρα που το σκέφτομαι, κρίμα που οι γονείς μου δεν είχαν κάμερα για να με τραβήξουν βίντεο. Αν ανέβαζα σήμερα το συγκεκριμένο βιντεάκι στο you tube, θα έκανα πολύ κόσμο ευτυχισμένο…

Anyway, το παιδικό σερβίτσιο κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκε (μάλλον όταν θα με πόνεσε η κοιλιά από τις πολλές καραμέλες), αλλά η λόξα του τσαγιού μού έμεινε. Ποτέ δεν λέω όχι σε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι και πολλά χειμωνιάτικα απογεύματα το απολαμβάνω στην ησυχία του σπιτιού μου. Με το απαραίτητο συνοδευτικό βέβαια! Διότι, καλό το τσάι αλλά ακόμη καλύτερο όταν συνοδεύεται από αρωματικά κουλουράκια.

Αν λοιπόν κι εσείς αγαπάτε το τσάι, μη διστάσετε να δοκιμάσετε τη σημερινή συνταγή. Πρόκειται για αρωματικό τσάι συνοδευόμενο από μαλακά cookies με βερίκοκο και κομμάτια λευκής σοκολάτας. Και τα δύο φτιάχνονται πολύ εύκολα, θα γεμίσουν το σπίτι σας υπέροχα αρώματα και θα ικανοποιήσουν απόλυτα τους γευστικούς σας κάλυκες. Είναι ό,τι καλύτερο για εκείνα τα χειμωνιάτικα απογεύματα (με φίλους ή χωρίς) που θέλετε κάτι να σας ζεστάνει και δεν θα λέγατε όχι και σε μια μπισκοτολιχουδιά που λιώνει στο στόμα. Δοκιμάστε τα και θα καθιερώσετε κι εσείς το six o’ clock tea…

Αρωματικό τσάι & μαλακά cookies με βερίκοκο και λευκή σοκολάτα

Αρωματικό τσάι & μαλακά cookies με βερίκοκο και λευκή σοκολάτα

 

Υλικά

Για το τσάι (για 4 φλιτζάνια):

  • 2 κουτ. σούπας μαύρο τσάι
  • 4 φλιτζ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι κάρδαμου
  • 3 κανελογαρίφαλα
  • 6 άκοπα πιπέρια
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • φλούδα από 1 πράσινο μήλο
  • φλούδα από 1 κόκκινο μήλο

 

Για τα cookies (για 10-12 μεγάλα cookies):

  • 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 170γρ. βούτυρο
  • 1 αβγό
  • 1 κρόκος αβγού
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 100γρ. λευκή σοκολάτα (σπασμένη σε μικρά κομμάτια)
  • 10 βερίκοκα αποξηραμένα (κομμένα σε φετούλες)
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 1 πρέζα αλάτι

 

  • Αρωματικό τσάι & μαλακά cookies με βερίκοκο και λευκή σοκολάτα

Εκτέλεση

Για το τσάι:

Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το μαύρο τσάι και το νερό, σε ένα γουδί και τα κοπανάτε ελαφρά (ίσα να απελευθερώσουν τα αρώματά τους).

Τα μεταφέρετε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτετε το νερό και σιγοβράζετε για 8′.

Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μαύρο τσάι. Αφήνετε το μίγμα για 4′.

Σουρώνετε και σερβίρετε με ζάχαρη, μέλι ή και γάλα.

 

Για τα cookies:

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για μερικά λεπτά.

Προσθέτετε τα αβγά, το μέλι, το εκχύλισμα αμυγδάλου, τη βανίλια και το αλάτι και ξαναχτυπάτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε με μία σπάτουλα (ή ένα κουτάλι), μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μίγμα.

Προσθέτετε τα βερίκοκα και τη σοκολάτα και ανακατεύετε ξανά.

Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνετε μέρος από τη ζύμη (θα είναι αρκετά κολλώδης) και το βάζετε σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Πατάτε λίγο την επιφάνεια της ζύμης με το κουτάλι για να ισιώσει ελαφρώς.

Κάνετε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη, προσέχοντας να αφήνετε αρκετό χώρο ανάμεσα γιατί θα απλώσουν.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 9′-11′.

Τα βγάζετε και τα αφήνετε για λίγα λεπτά χωρίς να τα μετακινήσετε (αλλιώς θα σπάσουν). Καθώς θα κρυώνουν, θα σκληραίνουν.


Tip
1: Αν δεν έχετε μαύρο τσάι χύμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2-3 φακελάκια μαύρου τσαγιού.

Tip2: Όσο πιο μεγάλα κόψετε τα κομμάτια της σοκολάτας και του βερίκοκου, τόσο πιο ευδιάκριτα θα είναι μέσα στο μπισκότο.

Tip3: Μπορεί να νομίζετε ότι τα cookies δεν έχουν γίνει, αλλά αν έχουν αρχίσει να ροδίζουν στις άκρες, είναι έτοιμα. Αν τα ψήσετε περισσότερο απ’ όσο πρέπει, θα γίνουν τραγανά και όχι μαλακά, ενώ υπάρχει φόβος να καούν από κάτω.

 

Αρωματικό τσάι & μαλακά cookies με βερίκοκο και λευκή σοκολάτα