- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Μπουτάκια κοτόπουλου με τραγανές πατατοκροκέτες φούρνου

Αν κάνουμε ένα γκάλοπ και ρωτήσουμε τους Έλληνες ποιο φαγητό τούς θυμίζει κυριακάτικο τραπέζι, είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα αναφωνήσουν χωρίς ιδιαίτερη σκέψη: “Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες”. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ έχω συνδέσει αυτό το φαγητό με το τραπέζι της Κυριακής, όπου όλη η οικογένεια μαζεύεται για να απολαύσει το ροδοψημένο κοτοπουλάκι (ξέρετε εκείνο με την τραγανή πετσούλα) και τις μελωμένες πατατούλες (αυτές με το χρυσαφί χρώμα που παραδίνονται άνευ όρων στο πιρούνι σου). Προσωπικά, λατρεύω το συγκεκριμένο φαγητό και απολαμβάνω τόσο να το φτιάχνω όσο και να το τρώω. Όμως πού και πού επιβάλλεται μια αλλαγή για να μην βαριόμαστε…

Ας φανταστούμε λοιπόν ότι είτε μετά από ονομαστική ψηφοφορία των μελών της οικογένειας (γιατί ως απόγονοι του Περικλή και του Κλεισθένη έχετε στο αίμα σας τη δημοκρατία…) είτε μετά από δική σας απόφαση (διότι εφόσον εσείς μαγειρεύετε, εσείς αποφασίζετε και λογαριασμό δεν δίνετε σε κανέναν!), το μενού έχει κοτόπουλο και πατάτες. Μπορείτε λοιπόν να ακολουθήσετε την πεπατημένη -και αδιαμφισβήτητα επιτυχημένη- οδό και να φτιάξετε το κλασικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, που συνηθίζετε. Σεβαστή και καθόλου κατακριτέα επιλογή! Αν όμως αισθάνεστε λίγο πιο δημιουργικοί αυτή τη μέρα και θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό, υπάρχει λύση και σας την παραθέτω αμέσως.

Διατηρώντας την πρώτη ύλη ίδια (κοτόπουλο και πατάτες δηλαδή), μπορείτε να φτιάξετε ένα εντελώς διαφορετικό πιάτο, το οποίο δεν θα σας κουράσει και θα εκπλήξει ευχάριστα όσους τρώνε από τα χεράκια σας. Μιλάω για μπουτάκια κοτόπουλου με τραγανές πατατοκροκέτες φούρνου. Τα δαμάσκηνα χαρίζουν μια ιδιαίτερη γλύκα στο κοτόπουλο, η οποία εξισορροπεί την ιδιαίτερη γεύση της σόγιας σος. Από την άλλη, οι πατατοκροκέτες γίνονται πανεύκολα στο φούρνο, χωρίς να ταλαιπωρείστε με τηγάνισμα ή να επιβαρύνεστε με περιττές θερμίδες. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε…

Υ.Γ. Θέλω να ευχαριστήσω τον Σκρουτζάκο για το βραβείο που μου χάρισε πριν μερικές μέρες:

Για όσους δεν γνωρίζετε το μπλογκ του, θα σας πρότεινα να το επισκεφθείτε και να πάρετε λίγη από τη θετική ενέργεια που αποπνέουν οι αναρτήσεις του. Για τους υπόλοιπους, μία ακόμη επίσκεψη δεν βλάπτει. Άλλωστε, σίγουρα όλο και κάποιο καινούργιο ανέκδοτο θα έχει ξετρυπώσει για να μας φτιάξει το κέφι!

 

Μπουτάκια κοτόπουλου με τραγανές πατατοκροκέτες φούρνου

Μπουτάκια κοτόπουλου με τραγανές πατατοκροκέτες φούρνου

Υλικά

Για το κοτόπουλο:

  • 6 μπουτάκια κοτόπουλου (κοπανάκια)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουτ. σούπας σόγια σος (θα τη βρείτε στο σουπερμάρκετ)
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 8-10 αποξηραμένα δαμάσκηνα

 

Για τις πατατοκροκέτες:

  • 3 πατάτες
  • 4-5 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 χούφτα τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα έμενταλ)
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 1-2 κουτ. σούπας μουστάρδα (όχι καυτερή)
  • πιπέρι
  • 1 1/2 φλιτζ. δημητριακά τύπου κορν φλέικς

Μπουτάκια κοτόπουλου με τραγανές πατατοκροκέτες φούρνου

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο:

Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά (εκτός από το κοτόπουλο) και πολτοποιώ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μίγμα.

Αλείφω τα μπουτάκια με το μίγμα που έφτιαξα και τα αφήνω στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες (το ιδανικό είναι να τα αφήσω όλο το βράδυ).

Τοποθετώ τα μπουτάκια πάνω σε ένα ταψί που έχω καλύψει με λαδόκολλα και τα ψήνω στο φούρνο, στους 200°C, μέχρι να ροδοψηθούν απ’ όλες τις πλευρές.

Για τις πατατοκροκέτες:

Καθαρίζω τις πατάτες, τις κόβω κομματάκια, τις βράζω σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά και τις πολτοποιώ (σαν να φτιάχνω πουρέ). Προσθέτω και το γάλα και ανακατεύω μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Μόλις οι πολτοποιημένες πατάτες κρυώσουν λίγο, προσθέτω το τυρί, το βασιλικό, τη μουστάρδα και το πιπέρι και ανακατεύω καλά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.

Παίρνω μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθω μπαλάκια.

Θρυμματίζω με τα χέρια μου τα κορν φλέικς και τα βάζω σε ένα πιάτο.

Περνάω κάθε μπαλάκι πατάτας μέσα από τα θρυμματισμένα κορν φλέικς και πιέζω ελαφρά ώστε να καλυφθεί πλήρως απο τα δημητριακά.

Αραδιάζω τα μπαλάκια σε ένα ταψί, στο οποίο έχω απλώσει λαδόκολλα, και ψήνω στους 200°C για περίπου 20 λεπτά (στη μέση του ψησίματος τα γυρίζω για να πάρουν χρώμα και απ’ την άλλη πλευρά).

Συνοδεύω τα μπουτάκια κοτόπουλου με τις κροκέτες και καταναλώνω όσο είναι ζεστά.

Tip1: Δεν βάζω αλάτι στα μπουτάκια (γιατί η σόγια σος είναι ήδη αλμυρή) ούτε στις κροκέτες (γιατί οι πατάτες έχουν βράσει σε αλατισμένο νερό).

Tip2: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ψιλοκομμένο ζαμπόν στο μίγμα της πατάτας.

 

Μπουτάκια κοτόπουλου με τραγανές πατατοκροκέτες φούρνου