- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Καλαμάρια γεμιστά με μανούρι και λαχανικά

Τις προάλλες είχα βγει έξω (ναι, για φαγητό! Για ποιον άλλο λόγο βγαίνει ο κόσμος…;) και στο διπλανό τραπέζι από το δικό μου καθόταν ένα γλυκύτατο κοριτσάκι γύρω στα 8, το οποίο είχε μασκαρευτεί, όπως το απαιτεί το πνεύμα των ημερών. Φορούσε ασπρόμαυρη φουστίτσα με ασορτί μπλουζάκι, ψηλές κάλτσες στο ίδιο μοτίβο και μια ασπρόμαυρη μακριά περούκα. Από αυτές τις λεπτομέρειες σε συνδυασμό με τα λίγα αξεσουάρ και το διακριτικό αλλά πετυχημένο μακιγιάζ της ήταν εμφανές ότι είχε ντυθεί Φράνκι Στάιν. Και για όσους δεν τη γνωρίζετε, η Φράνκι είναι η κόρη του Φρανκενστάιν που φοιτά στο γυμνάσιο Monster High, σύμφωνα πάντα με την ομώνυμη παιδική σειρά του Star. Παρατηρώντας, λοιπόν, αυτή τη στολή, δεν μπόρεσα να μην θυμηθώ τον εαυτό μου όταν ήταν στην ίδια περίπου ηλικία και μασκαρευόταν. Τώρα εσείς μάλλον θα περιμένετε να κάνω μια νοσταλγική αναδρομή στο παρελθόν γεμάτη συγκίνηση, αλλά… όταν εγώ ήμουν παιδί, τις κοριτσίστικες στολές (τουλάχιστον αυτές που κατέληγαν στο μαγαζί της γειτονιάς μου) τις έφτιαχναν σαδιστές!

Και εξηγούμαι αμέσως. Κατέφθαναν, λοιπόν, οι Απόκριες και οι γονείς περιχαρείς έπαιρναν τα παιδάκια τους από το χέρι για να διαλέξουν στολή. Αν ήσουν αγοράκι, τότε τα πράγματα ήταν μια χαρά. Διάλεγες σχετικά εύκολα τη στολή σου και επέστρεφες σπίτι όλο χαρά και προσμονή για να τη φορέσεις. Αν, όμως, ήσουν κοριτσάκι (όπως συνέβαινε στη δική μου περίπτωση), είχες να διαβείς μακρύ και ανηφορικό δρόμο… Ο διάλογος πήγαινε κάπως έτσι:

“Καλησπέρα, μια στολή για τη μικρή θα θέλαμε.”, έλεγε ο γονιός.

“Φυσικά. Έχουμε τεράστια ποικιλία! Καθίστε να σας δείξω…”, απαντούσε όλο περηφάνια η πωλήτρια και, αφού σε έκοβε με το μάτι για να καταλήξει στο κατάλληλο νούμερο, άρχιζε να κουβαλάει την πραμάτεια της. Εκεί ακριβώς ξεκινούσαν τα δύσκολα…

“Για αρχή έχουμε την Πριγκίπισσα του Χιονιού.”, έλεγε μετά από λίγη ώρα κρατώντας στα χέρια της μια στολή τίγκα στο τούλι. Διότι πώς θες να λέγεσαι Πριγκίπισσα του Χιονιού, αν δεν έχεις δέκα κιλά τούλι πάνω σου…;

“Δείτε και αυτή! Είναι η Ροζ Μαρκησία.”, συνέχιζε δείχνοντας μια στολή με ακόμη περισσότερο τούλι και καμιά πενηνταριά πούλιες στο κάθε μανίκι. Γιατί κάθε Μαρκησία που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να είναι απαστράπτουσα…

“Έχουμε, βέβαια, και την Εαρινή Οπτασία!”, δήλωνε η πωλήτρια κρατώντας μια νέα στολή, που όχι μόνο είχε τούλι και πούλιες, αλλά και μια τεράστια μπανέλα στο κάτω μέρος της φούστας, που σε καταδίκαζε στην αναλογία 1 βήμα : 3 τούμπες. Για να μην μιλήσω για την καπελαδούρα που την συνόδευε…

Ακολουθούσε η Βασίλισσα του Ουράνιου Τόξου, το Λαμπερό Πεφταστέρι και πολλές άλλες που κινούνταν πάντα στο μοτίβο “Όσο πιο περίτεχνο το όνομα, τόσο πιο άβολη η στολή”. Και ερωτώ, ένας χριστιανός δεν σκέφτηκε ότι και τα κοριτσάκια έχουν ψυχή και θέλουν να παίζουν τις Απόκριες; Πώς να παίξεις, αν η μπανέλα σε εμποδίζει ακόμη και να πλησιάσεις τους φίλους σου;;;

Όπως καταλαβαίνετε, οι Απόκριες δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου και -δυστυχώς- υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν. Όμως, δεν θα σας τα δείξω. Πρώτον, γιατί έχει και η διαπόμπευση τα όριά της. Και δεύτερον, επειδή προτιμώ να μοιραστώ μαζί σας φωτογραφίες από μια εξαιρετική συνταγή, που ταιριάζει απόλυτα στο μενού της Τυρινής εβδομάδας που διανύουμε. Πρόκειται για καλαμάρια γεμιστά με μανούρι και λαχανικά, τα οποία γίνονται πολύ μαλακά και νόστιμα. Είναι ιδιαίτερα χορταστικά και ευπαρουσίαστα. Δοκιμάστε τα και συνοδεύστε τα με λευκό κρασί της αρεσκείας σας.

Καλαμάρια γεμιστά με μανούρι και λαχανικά

Καλαμάρια γεμιστά με μανούρι και λαχανικά

Υλικά

  • 6 μεγάλα καλαμάρια
  • λίγο γάλα

 

Για τη γέμιση:

  • 200γρ. μανούρι σε κύβους
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα σε μικρά κυβάκια
  • 1-2 πιπεριές κέρατο σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι τριμμένο)
  • 1 μεγάλη ντομάτα (χωρίς τη φλούδα) σε κυβάκια
  • 10 ελιές καλαμών ψιλοκομμένες
  • 1 σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • αλάτι / πιπέρι

 

Για τη σάλτσα:

  • 1 ποτήρι χυμό ντομάτας
  • 1/2 φλιτζ. νερό
  • 1 κρεμμύδι ξερό σε κυβάκια
  • 1 σκόρδο λιωμένο
  • 2-3 δαφνόφυλλα
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 2-3 μπαχάρια άκοπα
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. κρασί λευκό
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • αλάτι / πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα καλαμάρια και τα βάζετε για 1-2 ώρες σε ένα μπολ με γάλα (να τα σκεπάζει). Έτσι θα μαλακώσουν και δεν θα σκληρύνουν κατά το μαγείρεμα. (Όση ώρα είναι στο γάλα, τα διατηρείτε στο ψυγείο.)

Τα βγάζετε από το γάλα, τα ξεπλένετε καλά και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.

Για τη γέμιση:

Σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο (μην βάλετε πολύ γιατί θα γίνει βαρύ το φαγητό) το σκόρδο, την πιπεριά, το κρεμμύδι και τη μελιτζάνα. Το τελευταίο λεπτό προσθέτετε και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια.

Μόλις μαραθούν τα λαχανικά, προσθέτετε τη ντομάτα, τις ελιές και τη ρίγανη και ανακατεύετε να ενωθούν οι γεύσεις.

Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το τυρί, και ανακατεύετε ξανά. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.

Για τη σάλτσα:

Σε ένα αντικολλητικό σκεύος, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και το κύμινο. Έτσι θα απελευθερωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα λεπτά.

Σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το περισσότερο υγρό, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αλατοππερώνετε.

Σιγοβράζετε μέχρι να πήξει ελαφρώς.

Σύνθεση:

Γεμίζετε τα καλαμάρια με το μίγμα λαχανικών, προσέχοντας να μην τα γεμίσετε πολύ γιατί θα ανοίξουν κατά το ψήσιμο.

Κλείνετε την κορυφή με οδοντογλυφίδα, ώστε να μη χυθεί η γέμιση, και -χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδα- κάνετε μία μικρή τρύπα στην άλλη άκρη (στην ουρά του καλαμαριού).

Στρώνετε το 1/3 της σάλτσας σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Από πάνω τοποθετείτε τα καλαμάρια και τα περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα.

Ψήνετε τα καλαμάρια σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40′-45′. Τα τελευταία 10′ αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο.


Tip
: Αν δεν έχετε μανούρι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φέτα ή ανθότυρο, προσαρμόζοντας το αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί σας.

 

Καλαμάρια γεμιστά με μανούρι και λαχανικά