- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Κροκέτες μπακαλιάρου με ζεστό ντιπ ντομάτας – κάπαρης

Ενδελεχείς μελέτες, που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ξάπλας & Καλοπέρασης και για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν επιστημονικές μέθοδοι τελευταίας γενιάς σε άντρες και γυναίκες 19-99 ετών, ανακάλυψαν πως η καλύτερη Κυριακή είναι αυτή που ακολουθείται από αργία. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεις και πειράματα, τα οποία επιβεβαίωσαν πως η λέξη “Κυριακή” αλλάζει νόημα αν συνοδεύεται από τις λέξεις “Δευτέρα” και “ξεκούραση”. Όταν οι τρεις λέξεις συνυπάρχουν στην ίδια πρόταση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος παύει να παράγει την ουσία “τελείωσε-το-σαββατοκύριακο-αρχίζει-νέα-βδομάδα-και-έχω-ένα-σωρό-δουλειές” και εκκρίνει την ορμόνη “έχω-ένα-σωρό-δουλειές-αλλά-δεν-με-νοιάζει-γιατί-το-σαββατοκύριακο-παρατείνεται”. Η εν λόγω χημική λειτουργία του εγκεφάλου καταλήγει σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

-χαμόγελο ευτυχίας με πρωτοφανή διάρκεια

-ενισχυμένη διάθεση για βόλτες ή/και συναναστροφή με φιλικά πρόσωπα

-παρατεταμένο χουζούρι με προσκόλληση σε έπιπλα που προάγουν την οριζόντια στάση (βλέπε καναπές, κρεβάτι, ράντζο, αιώρα)

-επιλεκτική αμνησία ως προς τυχόν υποχρεώσεις/εκκρεμότητες/καθήκοντα/αγγαρείες

-γενικευμένη και άνευ όρων αποδοχή της αντίληψης “Η ζωή είναι ωραία”

Οι επιστήμονες ενημερώνουν πως αν κι εσείς εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αντιθέτως, προτείνουν να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο, φροντίζοντας ωστόσο να ενημερωθείτε για την αιτία της εκάστοτε αργίας. Με άλλα λόγια, μάθετε επιτέλους τι αντιπροσωπεύει η αργία της συγκεκριμένης μέρας. Γιατί μην ξεχνάτε ότι δεκάδες ρεπόρτερ καραδοκούν εκεί έξω με το μικρόφωνο ανά χείρας και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να σας κάνουν την κλασική ερώτηση “Τι γιορτάζουμε σήμερα;”. Κρίμα να σας καταγράψει η κάμερα καθώς θα ξύνετε αμήχανα το κεφάλι, περιμένοντας τη θεία φώτιση για να απαντήσετε… Τώρα σχετικά με την αυριανή αργία, μην περιμένετε να σας κάνω μάθημα ιστορίας. Είπαμε, ανοίξτε κανένα βιβλίο ή κάντε μια αναζήτηση στο ίντερνετ αν δεν γνωρίζετε τι γιορτάζουμε αύριο. Εγώ το μόνο που διατίθεμαι να κάνω για σας είναι να σας δώσω μια συνταγή για το αυριανό σας τραπέζι. Και αφού την 25η Μαρτίου συνηθίζουμε να τρώμε μπακαλιάρο, σας έχω μια πρόταση για κροκέτες μπακαλιάρου με ζεστό ντιπ ντομάτας-κάπαρης. Φτιάξτε τις συγκεκριμένες κροκέτες, βουτήξτε τις σε αυτό το μεσογειακό και πανεύκολο ντιπ και απολαύστε την αργία με… ευτυχισμένο στομάχι.

Υ.Γ.1 Πριν προχωρήσω όμως στη συνταγή, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελπίδα από το Elpida’s little corner! για το βραβείο που μου χάρισε:

Η Ελπίδα είναι ένα χαμογελαστό και γλυκύτατο κορίτσι (μπορεί να μην γνωριζόμαστε προσωπικά, αλλά εγώ αυτό εισπράττω κάθε φορά που μπαίνω στο μπλογκ της) και οπαδός της τροφοανακύκλωσης (πράγμα που την κάνει ακόμη πιο αξιαγάπητη στα μάτια μου). Όσοι επισκεφθείτε τη μικρή της γωνιά, θα βρείτε συνταγές για να αξιοποιήσετε φαγητό που σας έχει περισσέψει αλλά και πολλές ακόμη συνταγές με κύριο γνώμονα την απόλυτη νοστιμιά! Ελπιδάκι, σ’ ευχαριστώ πολύ για το βραβείο! Ο μόνος λόγος που δεν θα ακολουθήσω τους όρους του γράφοντας 11 πράγματα για μένα είναι ότι το έκανα πολύ πρόσφατα. Όσοι χάσατε τις 11 φοβερές αποκαλύψεις μου, μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ. Και όσοι θέλετε να τις ξαναθυμηθείτε, πάλι στο ίδιο link θα τις διαβάσετε…

Υ.Γ.2 Έχω πάρει κι άλλο ένα βραβειάκι αλλά γι’ αυτό θα σας μιλήσω την επόμενη φορά!

Και τώρα επανερχόμαστε στη συνταγή!

 

Κροκέτες μπακαλιάρου με ζεστό ντιπ ντομάτας – κάπαρης

Κροκέτες μπακαλιάρου με ζεστό ντιπ ντομάτας – κάπαρης

Υλικά

Για τις κροκέτες (περίπου 20 μικρές κροκέτες):

  • 350γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο
  • 1 μικρή πατάτα (περίπου 100γρ.) τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • 1 1/2 φλιτζ. μπύρα
  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι / πιπέρι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

Για το ντιπ:

  • 4-5 ντοματίνια πομοντόρο (ώριμα αλλά σφιχτά) κομμένα σε κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας κάπαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι / πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τις κροκέτες:

Μαδάτε με τα χέρια σας τον μπακαλιάρο σε πολύ μικρά κομματάκια, προσέχοντας να αφαιρέσετε τυχόν κόκαλα και πέτσα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε την μπύρα με το αλεύρι και ανακατεύετε πολύ καλά, ώστε να έχετε έναν ομοιογενή χυλό χωρίς γρομπαλάκια.

Προσθέτετε στο χυλό όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ηλιέλαιο, και ανακατεύετε καλά, μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν το μίγμα σας είναι πολύ υγρό, προσθέτετε λίγο ακόμη αλεύρι (προσοχή να μην βάλετε πάρα πολύ), ενώ αν θέλετε να αραιώσετε το μίγμα, προσθέτετε λίγη μπύρα.

Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο να σφίξει (περίπου 1 ώρα).

Αφού σφίξει, το βγάζετε από το ψυγείο και παίρνετε κουταλιές από το μίγμα τις οποίες τηγανίζετε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι οι κροκέτες σας να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές (μόλις είναι έτοιμες από τη μία πλευρά, τις γυρνάτε και από την άλλη να πάρουν χρώμα).

Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι.

Για το ντιπ:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Τις αφήνετε για 2′-3′ (δεν θέλουμε να λιώσει η ντομάτα, μόνο να ζεσταθεί) και στη συνέχεια προσθέτετε την κάπαρη, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά.

Σερβίρετε τις μπακαλιαροκροκέτες ζεστές και τις συνοδεύετε με το ντιπ.

Tip1: Για να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο τον βάζετε σε νερό για 24 ώρες, το οποίο αλλάζετε ανά διαστήματα.

Tip2: Αν δεν έχετε σουμάκ, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πάπρικα (κατά προτίμηση καπνιστή).

Tip3: Μην κάνετε τις κροκέτες πολύ μεγάλες, για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και εξωτερικά και εσωτερικά.

Tip4: Αν δεν έχετε πομοντόρο, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κανονικές ντομάτες (ώριμες αλλά σφιχτές).

Tip5: Αν η κάπαρη που έχετε είναι πολύ αλμυρή, φροντίστε να την ξεβγάλετε με νερό προτού τη χρησιμοποιήσετε.

Tip6: Συνοδεύστε το ντιπ σας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Του πάει πολύ! Κι αν σας αρέσουν τα καυτερά, προσθέστε στο ντιπ σας και λίγο τσίλι.

Κροκέτες μπακαλιάρου με ζεστό ντιπ ντομάτας – κάπαρης