- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Σπεντζοφάι με 3 είδη λουκάνικου

Στις δύο τελευταίες αναρτήσεις (εδώ και εδώ) είχα ευχαριστήσει τους μπλογκοφίλους για την τιμή που μου έκαναν να μου χαρίσουν ένα ιδιαίτερο βραβείο. Και λέω ιδιαίτερο, διότι βασικός όρος για την παραλαβή του ήταν να αναφέρω 11 πράγματα για τον εαυτό μου. Ανάμεσά στους μπλογκοφίλους, αυτή την εβδομάδα προστέθηκαν και η Κική από το Tante Kiki και η Νοτούλα από το ΜΑΦΙΑ, τις οποίες θα ήθελα να ευχαριστήσω εξίσου. Μία βόλτα από τα συγκεκριμένα μπλογκς θα σας φανεί πολύ χρήσιμη, αν ψάχνετε νόστιμες και δοκιμασμένες συνταγές, που μπορείτε να φτιάξετε ανά πάσα στιγμή για να καλομάθετε τους αγαπημένους σας. Η Κική θα σας κερδίσει με την ευκολία και τη νοστιμιά των συνταγών της (είναι απίστευτο το πώς μπορεί να φτιάξει αριστουργήματα σε χρόνο dt και μάλιστα με τα πιο απλά υλικά) και θα σας δώσει την ευκαιρία να τη μιμηθείτε ακολουθώντας τις λεπτομερείς και πολύ κατατοπιστικές οδηγίες της. Η Νοτούλα όχι μόνο μαγειρεύει και μοιράζεται μαζί μας υπέροχες συνταγές αλλά είναι και ο εγκέφαλος πίσω από την επιχείρηση “Το κέικ της Δευτέρας”, που έχει καταφέρει να βάλει την μπλογκόσφαιρα σε δημιουργικό παροξυσμό (ανά δεύτερη Δευτέρα του μήνα, τα μίξερ παίρνουν φωτιά…). Και τα δύο κορίτσια θα σας κερδίσουν με την πρώτη… μπουκιά!

Για να επανέλθω λοιπόν, η σημερινή ανάρτηση περιέχει 11 πληροφορίες για το άτομο που κρύβεται πίσω από το κυριακάτικο κουτάλι, δηλαδή για μένα. Φαντάζομαι ότι δεν θα έχετε όλοι την κάψα να με γνωρίσετε καλύτερα. Σίγουρα, δεν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ, επειδή δεν ξέρετε ποιο είναι το αγαπημένο μου χρώμα. Όμως, είναι μια ευκαιρία να μάθετε μερικά πράγματα για μένα, ώστε όταν γίνω διάσημη, να πουλήσετε τις πληροφορίες στους δημοσιογράφους και να λύσετε για πάντα το οικονομικό πρόβλημα παιδιών, εγγονών και δισέγγονών σας. Ας μπούμε, λοιπόν, στο ψητό χωρίς άλλη πολυλογία.

Νο.1: Φοβάμαι τις κατσαρίδες. Για την ακρίβεια, τις τρέμω, τις σιχαίνομαι και με ανατριχιάζουν απίστευτα. Όποτε η άκαρδη μοίρα τα φέρνει έτσι ώστε να συναντηθούν οι δρόμοι μας, “πιάνω” πιο ψηλές νότες κι από υψίφωνο στη σκάλα του Μιλάνο.

Νο.2: Έχω περάσει πολλές ώρες θαυμάζοντας ψηλοτάκουνες γόβες σε βιτρίνες καταστημάτων, χωρίς ποτέ να αγοράσω κανένα ζευγάρι. Ξέρω πολύ καλά ότι αν κάνω το λάθος να τις φορέσω, αρχικά θα γέρνω περισσότερο κι από τον Πύργο της Πίζα και στο τέλος θα καταλήξω να γκρεμοτσακιστώ με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο, προς τέρψη πωλήτριας και λοιπών παρευρισκομένων.

Νο.3: Με τα λεφτά που δεν αγοράζω ψηλοτάκουνα παίρνω βιβλία. Τρία αγαπημένα μου βιβλία είναι: “Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον” του Μπαχ Ρίτσαρντ, “Οι φωτιές των αστεριών ανάβουν κάθε νύχτα” του Ανουάρ Μπενμαλεκ και “Ο Λευκός Τίγρης” του Αντίγκα Αραβίντ. Αν και το γούστο στα βιβλία είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό, θα σας πρότεινα να τα διαβάσετε. Σίγουρα κάτι θα κερδίσετε.

Νο.4: Από το ψυγείο μου δεν λείπει ποτέ η… μουστάρδα. Τη βάζω παντού. Την τρώω ακόμη και σκέτη με το κουτάλι. Αν υπήρχε κλινική αποτοξίνωσης για μουσταρδομανείς, θα έπρεπε να με κλείσουν μέσα και να πετάξουν το κλειδί. Την λατρεύω!!!

Νο.5: Έχω μεγάλη αγάπη σε cartoon και animation παντός είδους. Άλλοι τρέχουν στον κινηματογράφο για να δουν τον Τζορτζ Κλούνει και τον Μπραντ Πιτ. Εγώ “κάνω πάρτυ” κάθε φορά που ο Τιμ Μπάρτον βγάζει νέο animation… Και φυσικά, δεν χάνω επεισόδιο από Southpark, Bob’s Burgers, Τhe Simpsons, The Cleveland Show, … (η λίστα συνεχίζεται, αλλά λέω να μη σας κουράσω).

No.6: Θα ήθελα να γνωρίσω μακρινά μέρη και πολιτισμούς που διαφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τον δικό μας (βλέπε Ινδία), αν και όταν ταξιδεύω νιώθω τόσο άνετα όσο μια γάτα που κάνει αφρόλουτρο. Και όχι, δεν με πιάνει κανένα σκεύασμα συμβατικής ή εναλλακτικής ιατρικής που καταπολεμά τη ναυτία. Τα έχω δοκιμάσει όλα, και ξεχωριστά και συνδυαστικά… (Σημειωτέον ότι ναυτία νιώθω και στο καράβι, και στο αεροπλάνο, και στο τρένο…) Όπως καταλαβαίνετε, κρυφός μου πόθος είναι να ανακαλυφθεί άμεσα η τηλεμεταφορά…

Νο.7: Ανεβάζω πάντα την ένταση του ραδιοφώνου όταν παίζει ένα από τα παρακάτω τραγούδια: Space Oddity του David Bowie (πάντα αναρωτιέμαι τι να απέγινε ο Major Tom), Ever Fallen in Love των Buzzcocks (μην πάει ο νους σας στο πονηρό…), Corsica του Petru Guelfucci (ανατριχιάζω κάθε φορά που ακούω αυτή τη φωνή) και Into the night από Santana και Chad Kroeger (θα μπορούσα να το χορεύω ξανά και ξανά και ξανά…). Ποιος είπε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να απολαμβάνει μόνο ένα συγκεκεριμένο είδος μουσικής;

Νο.8: Όταν ήμουν μικρή, πίστευα ότι η κουβέρτα μου ήταν μαγική και ότι χάρη σ’ αυτήν κανένας δράκος ή ξωτικό, που αποφάσιζε να επισκεφθεί το δωμάτιό μου, δεν θα μπορούσε να με πειράξει. Καμιά φορά, το πιστεύω ακόμη…

Νο.9: Έχω ένα μικρό μπαουλάκι στο οποίο φυλάω πράγματα που έχουν για μένα κάποια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Πιστεύω ότι, μετά από πολλές πολλές δεκαετίες, κάποιος μακρινός απόγονός μου θ’ ανακαλύψει το μπαουλάκι σε μια σκονισμένη σοφίτα και θα βάλει σκοπό της ζωής του ν’ εντοπίσει σε ποιον άνηκαν αυτά τα αντικείμενα. Καλή του επιτυχία!

Νο.10: Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το πράσινο. Αν, όμως, έπρεπε για όλη την υπόλοιπη ζωή μου να φοράω μόνο ένα χρώμα, αυτό θα ήταν το λευκό. Κι ας κινδύνευα να μοιάζω με γαλατά ή αποκλειστική νοσοκόμα εν ώρα υπηρεσίας…

Νο.11: Νομίζω ότι αν δεν ήμουν άνθρωπος, θα ήθελα να είμαι βιβλίο. Ένα παιδικό βιβλίο με φθαρμένο εξώφυλλο, που θα έχει περάσει από γενιά σε γενιά και θα έχει μείνει χαραγμένο στις ψυχές των μικρών αναγνωστών του. Ίσως γι’ αυτό, όταν δεν διαβάζω, γράφω. Μπορεί κάποια μέρα να με διαβάσετε…

Αυτά ήταν όλα όσα είχα να σας πω. Τουλάχιστον προς το παρόν…

Και τώρα η συνταγή! Γιατί, τι να το κάνεις το κυριακάτικο κουτάλι χωρίς φαγητό; Αυτή τη φορά σάς προτείνω να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό σπεντζοφάι με 3 είδη λουκάνικου. Η φλούδα πορτοκαλιού και τα μυρωδικά δίνουν ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα, που σερβίρεται πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Δοκιμάστε το!

Σπεντζοφάι με 3 είδη λουκάνικου

Σπεντζοφάι με 3 είδη λουκάνικου

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 φέτες χωριάτικο ψωμί
  • 300γρ. χωριάτικα λουκάνικα από αγριογούρουνο (κομμένα σε ροδέλες)
  • 300γρ. χωριάτικα λουκάνικα από κοτόπουλο (κομμένα σε ροδέλες)
  • 300γρ. λουκάνικα λευκά μπύρας (κομμένα σε ροδέλες)
  • 2 πράσινες πιπεριές μεγάλες (κομμένες σε χοντρά κομμάτια)
  • 2 κόκκινες πιπεριές μεγάλες (κομμένες σε χοντρά κομμάτια)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 6 ντοματίνια βελανίδια (κομμένα στη μέση)
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι χυμό ντομάτας
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2/3 φλιτζ. νερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • λίγο μπούκοβο (προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλετε το φαγητό σας)
  • αλάτι/πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα λουκάνικα. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, τα αφαιρείτε από το τηγάνι.

Στο ίδιο τηγάνι (με το υπόλοιπο ελαιόλαδο), σοτάρετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι.

Μόλις μαραθούν, προσθέτετε το σκόρδο, τη φλούδα πορτοκαλιού, την πάπρικα, τον κουρκουμά και το μπούκοβο και αφήνετε για 1′ (ίσα να βγουν τα αρώματα και οι γεύσεις).

Σβήνετε με το κρασί και (αφού εξατμιστεί το αλκοόλ) προσθέτετε το χυμό ντομάτας, το νερό και τη ζάχαρη.

Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσει για λίγα λεπτά.

Μόλις πήξει ελαφρώς, αφαιρείτε τη φλούδα πορτοκαλιού, προσθέτετε τα λουκάνικα και ανακατεύετε για να ενωθούν με τη σάλτσα.

Στη συνέχεια, κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τα ντοματίνια και ανακατεύετε απαλά (για να μην διαλυθούν τα ντοματίνια).

Ψήνετε τις φέτες του ψωμιού στο γκριλ (αφού τις αλείψετε με ελάχιστο ελαιόλαδο) και μοιράζετε το σπεντζοφάι πάνω από τις ψημένες φέτες. Μπορείτε να το γαρνίρετε με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.

Μπορεί να καταναλωθεί ως κυρίως πιάτο αλλά και ως ορεκτικό (χρησιμοποιώντας μικρότερα ψωμάκια και διαμορφώνοντας αντίστοιχα την ποσότητα των υλικών). Το απολαμβάνετε ζεστό.

 

Tip1:  Φροντίστε να απλώσετε τα λουκάνικα σε όλη την επιφάνεια του ψωμιού. Με αυτόν τον τρόπο η γεύση από τα λουκάνικα και τη σάλτσα θα “ποτίσει” το ψωμάκι σας.

Tip2:  Αν θέλετε περισσότερη σάλτσα στο φαγητό σας, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό.

Tip3: Μπορείτε να βάλετε ό,τι λουκάνικα σας αρέσουν. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιώντας περισσότερα από ένα είδος, κάνετε το σπεντζοφάι σας πιο ιδιαίτερο και γευστικό.

Tip4:  Δεν προσθέτουμε τα ντοματίνια στο τηγάνι νωρίτερα, γιατί θα λιώσουν μέσα στη σάλτσα.

Σπεντζοφάι με 3 είδη λουκάνικου