- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Νηστίσιμα ρολάκια με βερίκοκο, φουντούκι και σοκολάτα

Ξυπνάς, λοιπόν, μια ωραία πρωία και εκεί που όλα στη ζωή σου έβαιναν καλώς ή τελοσπάντων η καθημερινότητά σου ακολουθούσε την ίδια και απαράλλακτη ρουτίνα (η οποία -είτε καλή είτε κακή- είναι γνώριμη και συνηθισμένη, άρα υποφερτή), έρχεται μια είδηση να ταράξει τα ήσυχα νερά της λιμνούλας σου και να σε βγάλει απ’ τη βολή σου. Και η είδηση είναι η εξής: ο Google Reader τετέλεσται!

Εντάξει, ας μην είμαστε μελοδραματικοί. Η ακριβής είδηση είναι πως ο Google Reader θα πάψει να λειτουργεί από 1η Ιουλίου. “Τι είναι πάλι τούτο;”, αναρωτιέσαι χωρίς να πολυκαταλαβαίνεις τι ακριβώς σημαίνει η εν λόγω πληροφορία. Το ψάχνεις λίγο και ανακαλύπτεις τις τρομακτικές συνέπειες. Εν μία νυκτί θα χάσεις τα μπλογκς που παρακολουθούσες (όχι δεν θα εξαφανιστούν από προσώπου γης, απλά θα χάσεις τη λίστα με τα μπλογκς που είχες για να τα βρίσκεις συγκεντρωμένα και να τα διαβάζεις). “Έλα μωρέ, ράδιο αρβύλα θα είναι!”, αναφωνείς σε μια προσπάθεια να κατευνάσεις τα καμπανάκια κινδύνου, που έχουν αρχίσει να χτυπούν μες στο κεφάλι σου, και σφυρίζεις αδιάφορα. Μα η είδηση συνεχίζει να εμφανίζεται μπροστά σου ξανά και ξανά και ξανά. Όλο και περισσότεροι συνμπλόγκερς σού το υπενθυμίζουν, μέχρι να πειστείς πως δεν πρόκειται για φάρσα. Ώσπου τελικά συνειδητοποιείς πως είναι αλήθεια και μια λάμψη φωτίζει το μπερδεμένο σου μυαλό για να αντιληφθείς πως το θέμα όχι μόνο σε αφορά αλλά σε καίει! Διότι όπως εσύ θα χάσεις τη λίστα με τα αγαπημένα σου μπλογκς, το ίδιο θα συμβεί και σε όσους σε διαβάζουν. Άρα η λίστα με τα μπλογκς που είχε ο κάθε αναγνώστης σου και στην οποία φυσικά συμπεριλαμβάνεσαι θα χαθεί. Με απλά λόγια, οι αναγνώστες σου θα σε ξαναδιαβάσουν μόνο αν σε θυμηθούν από μόνοι τους, αφού η λίστα που τους θύμιζε την ύπαρξή σου δεν θα υπάρχει πια…

Και κάπου εκεί αρχίζεις τα “Οϊμέ”, τα “Αλί, αλί και τρισαλί” και όλα τελοσπάντων τα επιφωνήματα αρχαίας τραγωδίας που γνωρίζεις. Γιατί ποια μεγαλύτερη τραγωδία για έναν μπλόγκερ από το να χάσει τους αναγνώστες του; Κάπως έτσι ξεκινάνε και τα υπαρξιακά ερωτήματα “Ποιος είμαι;”, “Από που έρχομαι;”, “Πού πάω χωρίς followers;”. Διότι, κακά τα ψέμματα, μπλόγκερ χωρίς αναγνώστες είναι λούνα παρκ χωρίς μαλλί της γριάς, συναυλία χωρίς μικρόφωνο, καπουτσίνο χωρίς αφρόγαλα… Και μην ακούσω κανέναν να λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει να τον διαβάζουν και ότι γράφει μόνο για τον εαυτό του! Όποιος γράφει μόνο για τον εαυτό του, γράφει τις αναρτήσεις του σε ποστ-ιτ και τις κολλάει στο ψυγείο του για να τις βλέπει μόνο εκείνος… Αφού λοιπόν χτυπηθείς στα πατώματα για τη συμφορά που σε βρήκε και ρίξεις και πέντε-έξι κατάρες σ’ αυτόν που πήρε την απόφαση να δώσει τέλος στον βολικότατο Google Reader, αρχίζεις να ξαναβρίσκεις τον αυτοέλεγχό σου και σκέφτεσαι πώς θα μπορούσες να διασώσεις τη λίστα με τα αγαπημένα σου μπλογκς και να βοηθήσεις τους αναγνώστες σου να κάνουν το ίδιο. Μετά από σχετικό ψάξιμο καταλήγεις στις εξής λύσεις:

  1. Bloglovin. Πας στη διεύθυνση http://www.bloglovin.com και κάνεις εγγραφή (sign up). Αφού εγγραφείς (θα σου ζητήσουν είτε ένα mail είτε τα στοιχεία σου στο facebook), μπορείς να επιλέξεις ένα-ένα τα αγαπημένα σου μπλογκς για να τα παρακολουθείς ή να πατήσεις την επιλογή “Import from Google Reader” για να μεταφέρεις απευθείας ολόκληρη τη λίστα με τα αγαπημένα σου μπλογκς. Έτσι δεν θα χάνεις καμία ανάρτηση. (Δεν θέλω πανικό! Εύκολο είναι!) Φυσικά αν είσαι ήδη γραμμένος στο bloglovin, παραλείπεις το βήμα της εγγραφής και πας κατευθείαν στην επιλογή των αγαπημένων σου μπλογκς. (Μην ξεχάσεις να βάλεις στη λίστα σου και το www.sundayspoon.blogspot.com)
  2. Follow by email. Εφόσον το μπλογκ που σε ενδιαφέρει σου δίνει τη δυνατότητα να το παρακολουθήσεις μέσω email, μπορείς να γράψεις το email σου στο αντίστοιχο πεδίο και να λαμβάνεις mail κάθε φορά που υπάρχει νέα ανάρτηση. (Για να παρακολουθείς το μπλογκ της υποφαινόμενης με αυτόν τον τρόπο, πήγαινε στη δεξιά στήλη, εκεί που λέει “Follow sundayspoon by email” και, αφού γράψεις το mail σου, πάτα “submit”.)
  3. Facebook. Αν το μπλογκ που παρακολουθείς έχει σελίδα στο facebook, μπορείς να ενημερώνεσαι για τις νέες αναρτήσεις εφόσον γίνεις φίλος του. (Το κυριακάτικο κουτάλι θα το βρεις εδώ.)

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι και ο καθένας επιλέγει εκείνον που τον βολεύει περισσότερο. Πάντως ό,τι και να επιλέξετε, κάντε το τώρα! Η 1η Ιούλη είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζετε και δεν θέλετε να ψάχνεστε τελευταία στιγμή! Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

Και μια που είπαμε για μαγείρεμα, πάρτε και μια υπέροχη συνταγή για το σαρακοστιανό σας τραπέζι. Διότι, ποιος είπε ότι και αυτοί που νηστεύουν δεν βιώνουν υπογλυκαιμίες; Σε κάτι τέτοιες στιγμές, τα νηστίσιμα ρολάκια με βερίκοκο, φουντούκι και σοκολάτα που ακολουθούν θα σας φανούν πολύ χρήσιμα…
 

Νηστίσιμα ρολάκια με βερίκοκο, φουντούκι και σοκολάτα

Νηστίσιμα ρολάκια με βερίκοκο, φουντούκι και σοκολάτα

Υλικά (για 7-8 ρολάκια)

  • 60 γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομματάκια
  • 6 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 80 γρ. φουντούκια χοντοκοπανισμένα
  • 2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα
  • λίγη κανέλα για πασπάλισμα

 

Για τη ζύμη:

  • 2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
  • 1 κουτ. γλυκού baking powder
  • 1/2 φλιτζ. γάλα καρύδας (θα το βρείτε στο σούπερ μάρκετ)
  • 3 κουτ. σούπας σπορέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα τζίντζερ σε σκόνη
  • λίγο αλεύρι για το πλάσιμο

 

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το γάλα, σε ένα μπολ και ανακατεύετε.

Προσθέτετε και το γάλα και ανακατεύετε με ένα κουτάλι, ώστε να δημιουργήσετε μία ομοιογενή ζύμη.

Πλάθετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για λίγα λεπτά (ίσα να γίνει μαλακή) και την ανοίγετε με έναν πλάστη δίνοντας της ορθογώνιο σχήμα (περίπου 20×40 εκατοστά).

Απλώνετε 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα πάνω στη ζύμη και από πάνω ρίχνετε την κουβερτούρα και τα μισά φουντούκια.

Πιάνετε την πλευρά των 40 εκατοστών και ξεκινάτε να τυλίγετε σε ρολό.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε το ρολό σε 7-8 φέτες ίδιου μεγέθους.

Στρώνετε ένα μικρό ταψάκι με λαδόκολλα και πάνω στη λαδόκολλα απλώνετε την υπόλοιπη μαρμελάδα. Πάνω στη μαρμελάδα ρίχνετε τα φουντούκια που έχουν περισσέψει.

Τοποθετείτε τα ρολάκια στο ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (όχι πολύ στριμωχτά) και τα πιέζετε ελαφρά για να πλατύνουν λίγο και να πατήσουν καλά πάνω στην μαρμελάδα και τα φουντούκια που έχετε απλώσει.

Πασπαλίζετε με την ζάχαρη και την κανέλα και ψήνετε στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40′.

 

Tip1: Αν η ζύμη σας είναι πολύ στεγνή, προσθέστε λίγο παραπάνω γάλα καρύδας.

Tip2: Απλώνοντας μαρμελάδα και φουντούκια στο ταψί, αποφεύγετε τον κίνδυνο να στεγνώσουν τα ρολάκια σας από την κάτω πλευρά.

Νηστίσιμα ρολάκια με βερίκοκο, φουντούκι και σοκολάτα