- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Νηστίσιμο μπέργκερ με μπιφτέκι λαχανικών και σος αβοκάντο

Ζητείται ιδιοκτήτης οικίας με υπερμεγέθη, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, την οποία δύναται και επιθυμεί (διακαώς) να διαθέσει σε υπερδραστήρια μπλόγκερ για μαγειρικούς πειραματισμούς. Γκατζετάκια παντός είδους, που διευκολύνουν τις μαγειρικές παρασκευές και προάγουν τον οίστρο της δημιουργού, καθώς και παιχνιδιάρικα σερβίτσια, που ενισχύουν την καλή της διάθεση, θα εκτιμηθούν. Προτιμούνται κουζίνες ευάερες και ευήλιες.

Ζητείται δοκιμαστής μενού, με εκλεπτυσμένο ουρανίσκο και αντικειμενική κρίση, για κατανάλωση και αξιολόγηση γευστικών συνδυασμών. Προθυμία αλλά και ικανότητα κατανάλωσης ευρείας γκάμας τροφίμων κρίνονται απαραίτητες. Άτομα με ήδη διευρυμένους γευστικούς ορίζοντες, ευμέγεθες στομάχι και καλό μεταβολισμό θα προτιμηθούν. Σημειώνεται ότι ενδεχομένως να υπάρξει διευρυμένο ωράριο δοκιμών, σύμφωνα πάντα με τις εμπνεύσεις της δημιουργού των πιάτων, και ότι οι προκάτοχοί του ήδη ακολουθούν πρόγραμμα δίαιτας.

Ζητείται νέος/νέα για πλύσιμο σκευών σε ημερήσια βάση και τακτοποίηση κουζίνας, η οποία έχει υποστεί τις συνέπειες μαγειρικού οίστρου. Απαιτείται εξειδίκευση σε μεγάλα σκεύη, που δεν χωρούν σε πλυντήριο πιάτων, και ζήλος στην καταπολέμηση δύσκολων λεκέδων (βλέπε ξεραμένα λίπη). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν αντοχή στην πολύωρη ορθοστασία και να μην πτοούνται από στοίβες πιάτων που θυμίζουν ουρανοξύστη. Προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση  και σχετικές συστάσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να καταθέσουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα και αίτηση για οποιαδήποτε εκ των τριών θέσεων επιθυμούν, βάσει των προσόντων που διαθέτουν. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν ενδελεχώς και με απόλυτη αντικειμενικότητα από την μπλόγκερ-δημιουργό των πιάτων και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Ας σημειωθεί ότι οι αιτούντες που θα επιλεχθούν θα αμείβονται με ηθική ικανοποίηση για το (θεάρεστο!!!) κοινωνικό έργο που θα επιτελούν και θα τρέφονται αποκλειστικά με τις δημιουργίες της μπλόγκερ. Δείγμα των εν λόγω δημιουργιών αποτελεί το νηστίσιμο μπέργκερ με μπιφτέκι λαχανικών και σος αβοκάντο που ακολουθεί. Παρακαλώ μόνο σοβαρές προτάσεις! Περισσότερες πληροφορίες εντός…

Νηστίσιμο μπέργκερ με μπιφτέκι λαχανικών και σος αβοκάντο

 Νηστίσιμο μπέργκερ με μπιφτέκι λαχανικών και σος αβοκάντο

Υλικά (για 5 μπέργκερ)

  • 5 στρογγυλά ψωμάκια για μπέργκερ
  • πολύ λεπτές φλοίδες από 2 μικρά αγγουράκια (τις κόβετε με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες)

 

Για τα μπιφτέκια λαχανικών:

  • 100 γρ. κόκκινα φασόλια τύπου kidney beans βρασμένα (θα τα βρείτε σε κονσέρβα στο σούπερ μάρκετ)
  • 1/2 φλιτζ. βρασμένο καλαμπόκι
  • 1/3 φλιτζ. βρασμένος αρακάς
  • 1 ξερό κρεμμύδι μέτριο (τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη)
  • 1 καρότο μέτριο (τριμμένο στο ψιλό μέρος του τρίφτη)
  • 1 κολοκύθι μέτριο (τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη)
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι / πιπέρι
  • τριμμένη φρυγανιά για πανάρισμα

 

Για τη σος:

  • ψίχα από 2 μέτρια αβοκάντο (πολτοποιημένη)
  • 1 μεγάλη ντομάτα (κομμένη σε μικρό καρέ – χωρίς τα σπόρια)
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουτ. σούπας λεμόνι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι / πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τα μπιφτέκια λαχανικών:

Με τη βοήθεια ενός multi, πολτοποιείτε ελαφρά το καλαμπόκι, τον αρακά και τα κόκκινα φασόλια (δεν πειράζει αν μείνει κανένα καλαμπόκι ολόκληρο).

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά (εκτός από τη φρυγανιά), ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να σφίξει.

Αφού το βγάλετε από το ψυγείο, παίρνετε μέρος από το μείγμα και του δίνετε το σχήμα μπιφτεκιού (το μείγμα θα κολλάει λίγο στα χέρια).

Βάζετε το μπιφτέκι σε ένα μπολ όπου έχετε τοποθετήσει την τριμμένη φρυγανιά και το πανάρετε καλά απ’ όλες τις πλευρές.

Τοποθετείτε το παναρισμένο μπιφτέκι πάνω σε ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30′-35′ (τα τελευταία 10′ γυρνάτε προσεκτικά με μία σπατουλίτσα τα μπιφτέκια και από την άλλη πλευρά για να πάρουν χρώμα).

Για τη σος:

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε.

Σύνθεση:

Ψήνετε τα ψωμάκια σας για λίγα λεπτά στο γκριλ ή στην τοστιέρα και τοποθετείτε φλοίδες αγγουριού, μπιφτέκι και σος αβοκάντο (με αυτή τη σειρά). Απολαμβάνετε όσο είναι ζεστά.

Tip1: Είναι πολύ σημαντικό τα βρασμένα λαχανικά να είναι στεγνά και σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, πρέπει να στύψετε πολύ καλά τα τριμμένα λαχανικά για να αποβάλλουν όλα τα υγρά τους προτού τα βάλετε στο μείγμα. Διαφορετικά το μείγμα σας θα έχει πολλή υγρασία και δεν θα μπορεί να δουλευτεί.

Tip2: Μην παραλείψετε να ξεπλύνετε καλά τα φασόλια κονσέρβας.

Tip3: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλαμπόκι και αρακά κατεψυγμένο, τα οποία θα βράσετε, ή έτοιμα βρασμένα από κονσέρβα. Στη δεύτερη περίπτωση, μην παραλείψετε να τα ξεπλύνετε καλά.

Tip4: Αν δεν μπορείτε να βρείτε κόκκινα φασόλια κονσέρβας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φασόλια ή ρεβύθια που έχετε βράσει.

Tip5: Το μείγμα των μπιφτεκιών θα είναι αρκετά κολλώδες, αλλά δεν πειράζει. Προσθέστε λίγο παραπάνω αλεύρι μόνο αν το μπιφτέκι διαλύεται.

Tip6: Στη σος αβοκάντο μπορείτε να αντικαταστήσετε τον μαϊντανό με φρέσκο κόλιανδρο. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε και ψιλοκομμένη πιπερίτσα τσίλι, αν προτιμάτε το μπέργκερ σας καυτερό.

Νηστίσιμο μπέργκερ με μπιφτέκι λαχανικών και σος αβοκάντο