- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Πατατούλες baby με μπέικον και σύκο

Θέλω να ξεκινήσω τη σημερινή ανάρτηση ζητώντας συγγνώμη. Μία μεγάλη, βαθιά, ειλικρινή συγγνώμη…

Συγγνώμη από σένα που νηστεύεις και δεν σκοπεύεις να βάλεις κρέας στο στόμα σου πριν το Πάσχα, όσο κι αν το λιγουρεύεσαι. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο ν’ ακούς τις μπριζόλες να φωνάζουν τ’ όνομά σου κάθε φορά που περνάς μπροστά από κρεοπωλείο. Ξέρω ότι μετράς τις μέρες αντίστροφα για την ένδοξη συνάντηση με τον οβελία. (Και για να μην νομίζεις ότι δεν κατανοώ τον αγώνα σου, υπόσχομαι την επόμενη Κυριακή να σου έχω νηστίσιμο γλυκάκι!)

Συγγνώμη από σένα που κάνεις δίαιτα και έχεις βάλει στοίχημα με τον εαυτό σου να μην εμφανιστείς ξανά μπροστά σε καθρέφτη, αν πρώτα δεν χάσεις αυτά τα 2-3 κιλάκια που έχουν κολλήσει πάνω σου σαν στρείδι τον τελευταίο καιρό και δεν λένε να σου αδειάσουν τη γωνιά. Γιατί, πώς αλλιώς θα λανσάρεις σε λίγους μήνες εκείνο το μαγιουδάκι που αγόρασες στο τέλος του περσινού καλοκαιριού ένα νούμερο μικρότερο (διότι πάντα ψωνίζουμε με προοπτική…);

Συγγνώμη, κι από σένα που έχεις αποφασίσει να τρέφεσαι μόνο υγιεινά, έχεις διαγράψει από το λεξιλόγιό σου τη λέξη “λιπαρά”, έχεις εξορίσει στο πυρ το εξώτερο τα τηγάνια που κάποτε γνώριζαν ένδοξες μέρες στην κουζίνα σου και έχεις αντικαταστήσει το αυτοκίνητό σου με ποδήλατο (με καλαθάκι στο τιμόνι αλά Αλίκη Βουγιουκλάκη ή άνευ).

Σου ζητώ προκαταβολικά να με συγχωρέσεις, γιατί σκοπεύω να σε βάλω σε πειρασμό και να σου χαλάσω τα σχέδια. Δεν είναι πως δεν κατανοώ την προσπάθειά σου, μα δεν μπορώ να μην μοιραστώ μαζί σου αυτή τη συνταγή… Κι εσύ στη θέση μου, αν είχες φτιάξει και απολαύσει κάτι πολύ νόστιμο, αυτό δεν θα έκανες; Δεν θα ήθελες να μοιραστείς αυτόν τον γευστικό πειρασμό για να κάνεις κι άλλους ουρανίσκους ευτυχισμένους;

Για να μην τα πολυλογώ, λοιπόν, αφού έφτιαξα, δοκίμασα και έγλειψα και το πιάτο, παρουσιάζω με αναστεναγμούς αναπόλησης (γιατί το έφαγα όλο και τελείωσε…) και μέγιστη περηφάνια τις baby πατατούλες με μπέικον και σύκο. Είναι ένας υπέροχος μεζές που μπορείτε να φτιάξετε σε ελάχιστο χρόνο και να απολαύσετε συντροφιά με ένα ποτήρι κρασί. Τα υλικά είναι πολύ λίγα και συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους. Όσο για τα λιπαρά, δεν θα πω ψέμματα. Είναι μπόλικα! Γι’ αυτό, φροντίστε να το φτιάξετε μια βραδιά που θα έχετε καλεσμένους, ώστε να μοιραστείτε γεύση αλλά και θερμίδες. Τώρα, αν το δοκιμάσετε και πριν ακόμη αδειάσετε το πιάτο αρχίσετε να σκέφτεστε πότε θα το ξαναφτιάξετε, δεν θα σας παρεξηγήσω. Κι εγώ το ίδιο έπαθα…

 

Πατατούλες baby με μπέικον και σύκο

Πατατούλες baby με μπέικον και σύκο

Υλικά

  • 12 πατατούλες
  • 4-5 σύκα αποξηραμένα κομμένα σε πολύ λεπτές φετούλες
  • 200γρ. μπέικον σε ρολό (θα το βρείτε στον πάγκο των αλλαντικών στο σούπερ μάρκετ – ζητήστε να σας το κόψουν σε 2 χοντρές φέτες, περίπου 100γρ./φέτα)
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1/4 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • πιπέρι
  • λίγες σταγόνες κρέμα μπαλσάμικο (θα τη βρείτε στο σούπερ μάρκετ – είναι πιο πηχτή και πιο γλυκιά από το απλό ξύδι μπαλσάμικο)

Εκτέλεση

Πλένετε τις πατάτες πολύ καλά και, χωρίς να βγάλετε τη φλούδα, τις βράζετε σε αλατισμένο νερό.

Όταν θα είναι αρκετά μαλακές ώστε να μπορείτε να τις τρυπήσετε εύκολα με ένα πιρούνι, χωρίς όμως να διαλύονται, τις σουρώνετε, τις αφήνετε να στεγνώσουν και τις κόβετε στη μέση (χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα).

Κόβετε τις φέτες μπέικον σε κύβους.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τους κύβους μπέικον, μέχρι να αποκτήσουν χρώμα και ωραία κρούστα απ’ όλες τις πλευρές (μην υπερβάλετε όμως, γιατί το μπέικον όσο ψήνεται, τόσο πιο αλμυρό γίνεται).

Στα μέσα της διαδικασίας, προσθέτετε και τις φετούλες από τα σύκα να τσιγαριστούν.

Όταν το μπέικον είναι έτοιμο, αφαιρείτε και αυτό και τα σύκα από το τηγάνι.

Στο ίδιο τηγάνι, με το λάδι που έχει βγάλει το μπέικον, τοποθετείτε τις πατάτες (με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στο τηγάνι). Περιμένετε μέχρι να κάνουν τραγανή κρούστα και κατόπιν γυρνάτε και από τις άλλες πλευρές.

Όταν οι πατάτες έχουν αποκτήσει κρούστα από όλες τις μεριές, επαναφέρετε το μπέικον και το σύκο στο τηγάνι και ρίχνετε το πιπέρι, το θυμάρι και το σκόρδο.

Ανακατεύετε ελαφρά και αφήνετε 1′ ακόμη, ίσα να ενωθούν οι γεύσεις.

Κατεβάζετε από τη φωτιά, διακοσμείτε με λίγες σταγόνες κρέμα μπαλσάμικο και σερβίρετε αμέσως.

Tip1: Δεν προσθέτουμε καθόλου αλάτι, γιατί οι πατάτες έχουν βράσει σε αλατισμένο νερό και το μπέικον θα βγάλει αλμύρα κατά το τηγάνισμα.
Tip2: Προσοχή στο τσιγάρισμα του μπέικον, γιατί το λάδι πιτσιλάει!

 

Πατατούλες baby με μπέικον και σύκο