- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Παϊδάκια με κόκκινη σάλτσα, ελιές και χαλούμι & βουτυράτο πλιγούρι

Θυμάστε την ταινία “Πολίτικη Κουζίνα”, όπου ο παππούς του πρωταγωνιστή ήταν ιδιοκτήτης ενός μπαχαράδικου; Θυμάστε τα τσουβάλια με τα μπαχαρικά που υψώνονταν σε χρωματιστά βουναλάκια, σχηματίζοντας ένα πολύχρωμο οροπέδιο; Θυμάστε τις πλεξούδες με τα σκόρδα και τις πιπεριές τσίλι που κρέμονταν σαν αποξηραμένα μπουκέτα από το ταβάνι του καταστήματος; Ε, αν τα θυμάστε όλα αυτά (αν δεν τα θυμάστε, μπορείτε να δείτε την ταινία και να επανέλθετε), τότε ξέρετε ποιος είναι ο λόγος που με κάνει να χαμογελώ πλατιά κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα κατάστημα με μπαχαρικά.

Το τελετουργικό είναι πάντα το ίδιο. Κατηφορίζω την οδό Ευριπίδου, τον απόλυτο Παράδεισο των μπαχαράδικων, και μπαίνω σε όποιο μαγαζί με “τραβήξει” περισσότερο. Καθώς περνάω το κατώφλι του, ανάμεικτες μυρωδιές παλεύουν να κατακτήσουν τα ρουθούνια μου κι εγώ τις καλωσορίζω σαν ένα υπέροχο δώρο. Μα όσο περισσότερο απολαμβάνω τις μυρωδιές και κοιτάζω γύρω μου τα χρωματιστά καλούδια, τόσο νιώθω ότι ξυπνάει μέσα μου η Βουγιουκλάκη από την Μοντέρνα Σταχτοπούτα…

Θυμάστε την Αλίκη που, καθώς άκουγε τον Παπαμιχαήλ να της αυξάνει τον μισθό, παράγγελνε όλο και περισσότερα φαγώσιμα από τον κυρ-Στέφανο; (“Βάλε δύο κουτιά μαρμελάδα… Και μπόλικο ζαμπόν… Και έξι σοκολατίτσες, από κείνες του γάλακτος… Και τρία μπουκάλια κρασί, και έξι μπουκάλια μπύρα… Θα το κάψουμε απόψε, κυρ Στέφανε! Θα το κάψουμε!) Ε, κάπως έτσι αρχίζω να κάνω κι εγώ. Βάλε κι απ’ αυτό… Βάλε κι από κείνο… Και λίγο απ’ το άλλο… Και 300 γραμμάρια από το παραδίπλα… Βέβαια, στην δική μου περίπτωση κανείς δεν μου ψιθυρίζει στ’ αυτί τίποτα περί αύξησης (πού τέτοια τύχη!), αλλά δεκάδες φωνές ξεπηδούν στο κεφάλι μου και η καθεμία προτείνει κι ένα διαφορετικό πιάτο για να αξιοποιήσω όλα αυτά τα μπαχάρια, τα μυρωδικά, τα όσπρια και τα βότανα που με περιτριγυρίζουν. Πώς να αντισταθώ η γυναίκα η επιρρεπής; Σαν άλλη Ζαν ντ’ Αρκ, παραδίνομαι στις φωνές και αρχίζω να παραγγέλνω… (Τρέμε, έρμο πορτοφόλι! Η ώρα του αποδεκατισμού σου κοντοζυγώνει…)

Για να μην πολυλογώ λοιπόν, κάπως έτσι εξελίχτηκε και η τελευταία μου βόλτα στον κόσμο των μπαχαράδικων. Ο μαγαζάτορας ικανοποιημένος από τα νούμερα της ταμειακής μηχανής, εγώ φορτωμένη με τσάντες και τσαντάκια που περιείχαν παντός είδους καλούδια (μα πού είναι ένας καλοθελητής να σου κουβαλήσει τα πράγματα όταν τον χρειάζεσαι;) και το κεφάλι μου γεμάτο ιδέες για νέες μαγειρικές περιπέτειες. Μία από αυτές τις ιδέες σάς παρουσιάζω παρακάτω. Είναι παϊδάκια με κόκκινη σάλτσα, ελιές και χαλούμι, που συνοδεύονται από ένα γευστικότατο βουτυράτο πλιγούρι. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο και θρεπτικό πιάτο που πλημμυρίζει αρώματα και γεύση χάρη στα μπαχαρικά που περιέχει. Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε! Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει…

Παϊδάκια με κόκκινη σάλτσα, ελιές και χαλούμι & βουτυράτο πλιγούρι

Παϊδάκια με κόκκινη σάλτσα, ελιές και χαλούμι & βουτυράτο πλιγούρι

Υλικά

  • 8 παϊδάκια (αρνίσια ή χοιρινά)
  • 12 ελιές ξυδάτες (αν έχουν πολύ ξύδι, μπορείτε να τις ξεβγάλετε με λίγο νερό πριν τις χρησιμοποιήσετε)
  • 200γρ. χαλούμι (κομμένο σε κυβάκια)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα (κονκασέ 400 γρ.)
  • 1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα + λίγο ελαιόλαδο για επάλειψη

 

Για το μίγμα μπαχαρικών:

  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1/3 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 2 πρέζες κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • αλάτι

 

Για το πλιγούρι:

  • 2 φλιτζ. πλιγούρι
  • 5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών (ζεστό)
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας (γεμάτη) βούτυρο

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά του μίγματος μπαχαρικών σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύετε.

Βάζοντας λίγο ελαιόλαδο στα χέρια σας, λαδώνετε καλά τα παϊδάκια και τα πασπαλίζετε με το μίγμα μπαχαρικών από όλες τις πλευρές. Μην αφήσετε κανένα σημείο χωρίς μπαχαρικά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε καλά τα παϊδάκια, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. (Το ζητούμενο είναι να λιώσει το πολύ λίπος.) Τα βγάζετε από το τηγάνι.

Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί (αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε λίγο έξτρα ελαιόλαδο).

Μόλις μαραθεί, προσθέτετε το κονκασέ, τον ζωμό λαχανικών και τη ζάχαρη και αφήνετε να πάρει βράση η σάλτσα.

Μόλις πάρει βράση, επαναφέρετε τα παϊδάκια στο τηγάνι (αν δεν καλύπτονται από τη σάλτσα, προσθέτετε λίγο νεράκι) και αφήνετε να σιγοβράσουν για 30′.

Τρία λεπτά πριν τελειώσετε το μαγείρεμα, προσθέτετε τις ελιές και το τελευταίο λεπτό ρίχνετε στο τηγάνι και τα κυβάκια από το χαλούμι. Ανακατεύετε ελαφρά για να ενσωματωθούν στη σάλτσα.

Για το πλιγούρι:
Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το πλιγούρι ελαφρά.

Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών και μόλις πάρει βράση, αφήνετε να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλο το υγρό. (Αν πιει όλο το ζωμό αλλά το πλιγούρι δεν έχει γίνει, προσθέτετε λίγο νεράκι και βράζετε λίγο ακόμη.)

Μόλις είναι έτοιμο το πλιγούρι, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε να λιώσει.

Σερβίρετε τα παϊδάκια με το πλιγούρι και απολαμβάνετε όσο είναι ζεστό. Μπορείτε να γαρνίρετε με ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό.

Tip: Δεν προσθέτουμε αλάτι στο πλιγούρι, γιατί ο ζωμός λαχανικών είναι ήδη αλατισμένος. Αν ο ζωμός που χρησιμοποιείτε δεν έχει αρκετό αλάτι ή αν αντί για ζωμό χρησιμοποιήσετε νερό, φροντίστε να προσθέσετε αλάτι κατά το βράσιμο.

Παϊδάκια με κόκκινη σάλτσα, ελιές και χαλούμι & βουτυράτο πλιγούρι