- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Σοκολατένια πάβλοβα με μασκαρπόνε, κεράσια και σιρόπι μελιού

Όταν ήμουν μικρή, είχα μεγάλο κόλλημα με τα τεστ.

Μικρή διευκρίνιση: Αν διαβάζοντας τεστ, ο νους σας πήγε στα σχολικά διαγωνίσματα που ανακοινώνονταν με την ανατριχιαστική φράση “Βγάλτε μια κόλλα χαρτί!”, θα πρότεινα στον νου σας να κάνει μεταβολή γιατί βαδίζει σε πολύ λάθος μονοπάτια. Αν πάλι πιστέψατε ότι αναφέρομαι σε ιατρικά τεστ, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ναι μεν δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον ιατρικό κλάδο, αλλά οι επισκέψεις σε γιατρούς δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου χόμπι. Αντιθέτως, τα τεστ στα οποία αναφέρομαι α) δεν καθορίζουν το αν θα περάσεις την τάξη, β) δεν καταλήγουν σε φαρμακευτική αγωγή, γ) δεν απαιτούν τη συνδρομή επαγγελματία (όπου επαγγελματίας βλέπε δάσκαλος ή γιατρός) για να σου δώσουν τα “έγκυρα” αποτελέσματά τους και δ) είναι διασκεδαστικά. Αν δεν το καταλάβατε ήδη, μιλάω για τα τεστ που περιλαμβάνονται στις πολύχρωμες σελίδες των περιοδικών.

Και μετά απ’ αυτή τη μικρή αλλά σημαντική διευκρίνιση, επανέρχομαι στην παιδική μου ηλικία. Ως κοριτσάκι, λοιπόν, που σεβόταν τον εαυτό του και τις τάσεις της εποχής στην οποία μεγάλωνε, δεν είχα αφήσει τεστ για τεστ άλυτο. Για την ακρίβεια, μόλις μυριζόμουν ότι είχε βγει νέο τεύχος των κοριτσίστικων περιοδικών που κυκλοφορούσαν τότε (διότι αυτά τα πράγματα τα οσμίζεσαι στον αέρα!), ξεχυνόμουν σαν σίφουνας στους δρόμους και έφτανα τρέχοντας ως το ψιλικατζίδικο. Ο κυρ-Τάκης (μεγάλη μορφή ψιλικταζή!) με έβλεπε λαχανιασμένη και κουνούσε το κεφάλι (με κατανόηση, αποδοκιμασία ή οίκτο -ποτέ δεν κατάλαβα). Εγώ, απτόητη, αγόραζα βιαστικά το πολυπόθητο έντυπο και κατευθυνόμουν με την ίδια ταχύτητα στο σπίτι για να το ξεκοκαλίσω με την ησυχία μου. Κι αυτό το ξεκοκάλισμα ξεκινούσε πάντα με τα τεστ που περιείχε το περιοδικό. Τεστ που σου αποκάλυπταν το χαρακτήρα σου, τεστ που σε διαβεβαίωναν για το πόσο καλή φιλενάδα είσαι, τεστ που προφήτευαν τι θα γίνεις όταν θα μεγαλώσεις (μόνο την κρίση δεν προφήτευσαν…), τεστ που σκιαγραφούσαν το αγόρι των ονείρων σου. Δεκάδες ερωτήσεις με ποικίλες πιθανές απαντήσεις, που σε βοηθούσαν να λύσεις τα “κρίσιμα” ερωτήματα του κόσμου τούτου… Κι εγώ εννοείται ότι τα έλυνα όλα! Και δεν κουραζόμουν ποτέ να απαντώ με περισσή σοβαρότητα και προσοχή (διότι αν θες να βγάλει το τεστ “έγκυρα” αποτελέσματα, δεν μπορείς να απαντάς επιπόλαια και βιαστικά!). Το διασκέδαζα μάλιστα τόσο πολύ, που οι ερωτήσεις αποτυπώνονταν στη μνήμη μου και υπάρχουν κάποιες που θυμάμαι ακόμα.

Μια απ’ αυτές τις ερωτήσεις θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας και θα σας καλέσω να απαντήσετε με πάσα ειλικρίνεια. Η ερώτηση, λοιπόν, είναι: “Αν ήσουν γλυκό, ποιο γλυκό πιστεύεις ότι θα ήσουν;”. Βέβαια, στα τεστ των περιοδικών υπάρχουν πάντα πολλαπλές απαντήσεις για να επιλέξει κανείς. Για παράδειγμα, σε αυτή την ερώτηση θα υπήρχαν σίγουρα απαντήσεις όπως: α)Τάρτα φράουλας, ρομαντική και φινετσάτη, β)Παγωτό φλαμπέ, εκρηκτικό και εντυπωσιακό, γ)Μπράουνις σοκολάτας με κομματάκια σοκολάτας και σοκολατένιο γλάσο, η επιτομή της υπερβολής. Όμως εγώ δεν έχω σκοπό να σας περιορίσω. Θα σας αφήσω να διαλέξετε ό,τι θέλετε. Με μία προϋπόθεση! Μην απαντήσετε επιπόλαια. Γιατί, όπως είπαμε, αυτές οι ερωτήσεις είναι ολόκληρη επιστήμη, όχι αστεία…

Όσο για τη δική μου απάντηση, ακολουθεί υπό μορφή συνταγής και ακούει στο όνομα σοκολατένια πάβλοβα με μασκαρπόνε, κεράσια και σιρόπι μελιού. Είναι τόσο αέρινη, σοκολατένια και λαχταριστή, που επιβάλλεται να τη δοκιμάσετε! Κι αν αποφασίσετε να την εμφανίσετε σε τραπέζι, σας εγγυώμαι ότι θα εντυπωσιάσετε τους πάντες! Όσο για την προετοιμασία της, είναι ιδιαίτερα απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές. Θα πρέπει να είστε μόνο λίγο υπομονετικοί στο να ψηθεί και να κρυώσει καλά η πάβλοβα. Με άλλα λόγια, ακολουθήστε τις οδηγίες προσεκτικά και θα έχετε την επιτυχία στο τσεπάκι!

Σοκολατένια πάβλοβα με μασκαρπόνε, κεράσια και σιρόπι μελιού

 

Σοκολατένια πάβλοβα με μασκαρπόνε, κεράσια και σιρόπι μελιού

Υλικά

Για την πάβλοβα:

  • 6 ασπράδια από φρέσκα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 1/2 κουτ. σούπας (γεμάτες) κακάο κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού λευκό ξύδι
  • 1 βανίλια


    Για την κρέμα:

  • 250γρ. μασκαρπόνε
  • 200γρ. γιαούρτι


    Για το σιρόπι μελιού:

  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας κακάο
  • 2 κουτ. γλυκού λικέρ (κατά προτίμηση κεράσι)

 

  • 25-30 κεράσια απύρηνα και κομμένα στη μέση

 

Σοκολατένια πάβλοβα με μασκαρπόνε, κεράσια και σιρόπι μελιού

Εκτέλεση

Για την πάβλοβα:
Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να κάνουν απαλές κορυφές.

Προσθέτετε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά (προσέχοντας να έχει απορροφήσει την πρώτη κουταλιά για να προσθέσετε την επόμενη).

Στη συνέχεια, κατεβάζετε ταχύτητα και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μην τα αφήσετε να χτυπηθούν πολύ (ίσα να ανακατευτούν).

Βάζετε την μαρέγκα σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί, δίνοντάς της σφαιρικό σχήμα (θα δημιουργηθεί ένας δίσκος με διάμετρο περίπου 20 εκατ.).

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10′ και στη συνέχεια για άλλα 80′ στους 120°C .

Όταν είναι έτοιμο, σβήνετε το μάτι και αφήνετε την πόρτα του φούρνου ελάχιστα ανοιχτή, ώστε η πάβλοβα να κρυώσει σταδιακά. Δεν τη μετακινείτε αν δεν κρυώσει εντελώς!

Για την κρέμα:
Χτυπάτε τα υλικά της κρέμας, ίσα να αφρατέψουν.

Για το σιρόπι μελιού:
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο σιρόπι.

Σύνθεση:
Τοποθετείτε την πάβλοβα σε μια πιατέλα και απλώνετε από πάνω την κρέμα.

Προσθέτετε τα κεράσια και γαρνίρετε με το σιρόπι. Απολαμβάνετε!

Σοκολατένια πάβλοβα με μασκαρπόνε, κεράσια και σιρόπι μελιού

Tip1: Η σύνθεση του γλυκού πρέπει να γίνει πριν το σερβίρισμα. Αν συνθέσετε το γλυκό νωρίτερα, η πάβλοβα θα υγρανθεί και δεν θα είναι εξίσου εμφανίσιμη.

Tip2: Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε την πάβλοβα πρέπει να είναι απόλυτα καθαρά και στεγνά.

Tip3: Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να έχετε σχηματίσει το περίγραμμα του κύκλου των 20 εκατοστών με μολύβι πάνω στην λαδόκολλα και να τον γεμίσετε με τη μαρέγκα. Έτσι δεν θα χάσετε χρόνο (που είναι πολύτιμος για την επιτυχία της πάβλοβα).

Tip4: Δεν προσθέτουμε ζάχαρη στην κρέμα, γιατί η πάβλοβα και το σιρόπι μελιού είναι ήδη αρκετά γλυκά. Αν παρόλα αυτά επιμένετε να αυξήσετε τη γλύκα, μπορείτε να χτυπήσετε το γιαούρτι και το μασκαρπόνε με μία κουταλιά της σούπας άχνη.

Tip5: Το κακάο, το ξύδι και το κορν φλάουρ θα δώσουν στην πάβλοβα τραγανό εξωτερικό περίβλημα και ένα μαλακό, άκρως σοκολατένιο εσωτερικό.

Σοκολατένια πάβλοβα με μασκαρπόνε, κεράσια και σιρόπι μελιού