- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Αυγά φούρνου με σπανάκι και μαλακό τυρί Μαστέλο®

Υπάρχουν μέρες που ξυπνάω και νιώθω βασίλισσα. Νομίζω είναι περιττό να αναφέρω ότι αυτές οι μέρες είναι πάντα Κυριακές. Διότι, όσο βασιλικό αίμα κι αν ρέει στις φλέβες σου, άντε να το παίξεις γαλαζοαίματη μια καθημερινή, που οι υποχρεώσεις τρέχουν (και μαζί τους τρέχεις κι εσύ…). Αυτές τις Κυριακές, λοιπόν, που όλα μπαίνουν σε ρυθμούς slow-motion και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι αν θα πιεις φραπέ γλυκό με μπόλικα παγάκια και μπόλικο γάλα ή φρέντο με μπόλικο αφρόγαλα και μπόλικη κανέλα (το μπόλικο δεν το γλυτώνεις…), εμένα μου βγαίνει το βασιλικό mood στην επιφάνεια.

Εδώ θα κάνω μια παρένθεση για να διευκρινίσω ότι λέγοντας βασιλικό mood δεν εννοώ πως βγάζω το σκήπτρο και την κορώνα από την ντουλάπα και αρχίζω να περπατάω μέσα στο σπίτι με αργά βήματα αλά Μαρία Αντουανέτα, ζητώντας από τους αυλικούς να μου φέρουν παντεσπάνι. Διότι, πρώτον, οι κορώνες δεν με κολακεύουν. Δεύτερον, οι καλοί αυλικοί κοστίζουν πολύ τη σήμερον ημέρα (πού να κολλάς ένσημα με τέτοια κρίση…). Και τρίτο και σημαντικότερο, αντί για παντεσπάνι προτιμώ μια ζεστή φραντζόλα χωριάτικο ψωμί με τραγανή κόρα (κάνει καλύτερες βούτες στη χωριάτικη, βρε παιδί μου…). Και αφού έβαλα τα πράγματα στη θέση τους για να προλάβω παρεξηγήσεις και λανθασμένες εντυπώσεις, κλείνω την παρένθεση και προχωρώ.

Αυτές, λοιπόν, τις Κυριακές, θέλω να με κακομάθω. Και ερωτώ: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κακομάθεις τον εαυτό σου, αν είναι “πρωί” ραχάτικης Κυριακής (ραχάτικη=σιγά μην ασχοληθείς με οτιδήποτε πέρα από την αφεντιά σου πριν τις 12 το μεσημέρι); Και απαντώ: Το brunch! Και εξηγώ για όσους δεν το γνωρίζουν: brunch (ή μπραντς ελληνιστί) είναι το γεύμα που τρως αργά το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι (όπως θέλετε πάρτε το) και είναι κάτι μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού. Με απλά λόγια, μπουκώνεσαι θερμίδες χωρίς τύψεις (γιατί, ως γνωστόν, το πρωινό το καις…). Για ένα τέτοιο μπραντς, λοιπόν, φοράω σκούφο (αντί για την κορώνα που λέγαμε…) και χώνομαι στην κουζίνα!

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια δεύτερη παρένθεση για να προλάβω την ερώτηση “Καλά, ολόκληρη βασίλισσα και φτιάχνεις μόνη σου το μπραντς σου;” και να απαντήσω με το γνωστό και πέρα για πέρα αληθινό γνωμικό “Αν θες να γίνει κάτι σωστά, πρέπει να το κάνεις μόνος σου!”. Κλείνει και η παρένθεση νούμερο 2.

Βέβαια, μια βασίλισσα δεν μπορεί να μείνει στην κουζίνα με τις ώρες… Έχουμε και ολόκληρο βασίλειο να διοικήσουμε… Γι’ αυτό, το μπραντς μου (και το δικό σας, αν νιώθετε το ίδιο βασιλικό mood και θέλετε να ακολουθήσετε την πρότασή μου) είναι Αυγά φούρνου με σπανάκι και μαλακό τυρί Μαστέλο®, που φτιάχνεται πολύ εύκολα και μπορεί να ικανοποιήσει κάθε βασιλικό ουρανίσκο…

Υ.Γ. Για όσους δεν το γνωρίζετε, το μαλακό τυρί Μαστέλο® είναι ένα χιώτικο τυρί από αγελαδινό γάλα, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Είναι πολύ νόστιμο και φτιάχνει εκπληκτικό σαγανάκι. Δοκιμάστε το σε συνδυασμό με αυγά και κόκκινη σαλτσούλα και θα το λατρέψετε!

Αυγά φούρνου με σπανάκι και μαλακό τυρί Μαστέλο®

Αυγά φούρνου με σπανάκι και μαλακό τυρί Μαστέλο®

Υλικά

  • 3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 100γρ. σπανάκι (προτιμήστε τρυφερά φύλλα χωρίς χοντρό κοτσάνι)
  • 1-2 πιπεριές κέρατο (κομμένες σε ροδέλες)
  • 60γρ. μαλακό τυρί Μαστέλο® (κομμένο σε κύβους)
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα (κονκασέ 400γρ.)
  • 1/3 φλιτζ. νερό
  • 1/3 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1-2 κουτ. γλυκού βούτυρο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι / πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τις πιπεριές και το σπανάκι (ίσα να μαραθούν).

Προσθέτετε τη ψιλοκομμένη ντομάτα, το νερό, τον κόλιανδρο και τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε.

Μόλις αρχίσει να πήζει ελαφρά η σάλτσα, τη μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος και κάνετε 3 τρύπες. Σε κάθε τρύπα σπάτε προσεκτικά (για να μη διαλυθεί ο κρόκος) από ένα αυγό.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να σταθεροποιηθεί το ασπράδι (περίπου 15′).

Τα τελευταία λεπτά προσθέτετε και το τυρί (δεν το βάζετε από την αρχή για να μη λιώσει).

Το σερβίρετε ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο φρυγανισμένο ψωμί.

Tip1: Αν έχετε τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο, δεν χρειάζεται να μεταφέρετε τη σάλτσα σε πυρίμαχο σκεύος. Μπορείτε να προσθέσετε τα αυγά απευθείας στο τηγάνι και να συνεχίσετε με το ίδιο σκεύος το ψήσιμο στο φούρνο.

Tip2: Για πιο ιδιαίτερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και κάρυ ή μπούκοβο στη σάλτσα σας.

Tip3: Αν δεν μπορείτε να βρείτε μαλακό τυρί Μαστέλο® (αν και αξίζει να προσπαθήσετε), αντικαταστήστε το με άλλο τυρί της αρεσκείας σας, όπως κασέρι, χαλούμι ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

 

Αυγά φούρνου με σπανάκι και μαλακό τυρί Μαστέλο®