- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Κραμπλ με λεμόνι και καρύδα

Ναι, το παραδέχομαι! Τα τελευταία χρόνια έχω μεταλλαχθεί για άλλη μια φορά… Όχι, δεν μου έχει φυτρώσει καμία πράσινη ουρά ούτε τα μάτια μου φωτίζουν στο σκοτάδι σαν λάμπες αλογόνου. Το μέσα μου έχει μεταλλαχθεί. Και συγκεκριμένα, η διάθεσή μου απέναντι στα Χριστούγεννα.Νομίζω πως η σχέση μου με αυτή τη γιορτή έχει περάσει διάφορες φάσεις. Κάτι σαν ειδύλλιο σε μεσημεριανή σαπουνόπερα με Βραζιλιάνους πρωταγωνιστές. Για να πάρω τα πράγματα από την αρχή, ως παιδί αγαπούσα ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα και περίμενα πώς και πώς την άφιξή τους. Συνήθιζα, μάλιστα, να κάθομαι κάτω από το δέντρο (πάντα στολισμένο από νωρίς στο σπίτι μας και αρκετά φορτωμένο ώστε να βαραίνουν τα κλαδιά) και να κοιτάζω τα λαμπάκια με βλέμμα υπνωτισμένο (οι κακές γλώσσες θα έλεγαν αποβλακωμένο αλλά ποιος τις ακούει…). Στη συνέχεια, πέρασα μια φάση ψιλοαδιαφορίας τύπου “Είτε είναι είτε δεν είναι Χριστούγεννα το ίδιο μου κάνει, αρκεί τα μελομακάρονα να έχουν σιροπιαστεί σωστά”. Αργότερα, ήρθε και η περίοδος “Βαρέθηκα τα Χριστούγεννα και τις χριστουγεννιάτικες επαναλήψεις των χαζοσήριαλ στη τηλεόραση”. Ήταν η φάση που αντιμετώπιζα τη συγκεκριμένη γιορτή ως αγγαρεία, που επαναλαμβανόταν ίδια και απαράλλακτη από χρονιά σε χρονιά. Ακολούθησε η φάση της μελαγχολίας (είπαμε, ειδύλλιο σαπουνόπερας με τα όλα του!). Εκείνες τις χρονιές οι στολισμένες βιτρίνες, τα κάλαντα και τα πολύχρωμα λαμπιόνια μού προκαλούσαν την λεγόμενη μαύρη καντίφλα (άκρως επιστημονικός ο όρος!). Ε, μετά από όλα αυτά, ήρθε και η τελευταία μετάλλαξη, την οποία βιώνω τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα μείγμα χαζοχαράς μικρού παιδιού και ασυγκράτητης ανυπομονησίας. Με το που πλησιάζει, δηλαδή, ο Δεκέμβρης, ένα μικροσκοπικό ξωτικό με μυτερά αυτιά και πράσινο σκουφί με καμπανάκια ξυπνάει μέσα μου και αρχίζει να φωνάζει πως τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών.Και σας ρωτώ, τι θα κάνατε εσείς αν ακούγατε μια φωνούλα να διαλαλεί νυχθημερόν τον ερχομό των Χριστουγέννων; Δεν θα αρχίζατε τις προετοιμασίες και τα σχέδια; Δεν θα χαζολογούσατε στις στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων; Δεν θα ψάχνατε για δωράκια για τους αγαπημένους σας; Ε, όλα αυτά κάνω κι εγώ. Και φέτος, για άλλη μια χρονιά, έχω ήδη ξεκινήσει! Γι’ αυτό, σκέφτηκα να βάλω κι εσάς στο κλίμα από νωρίς. Σας έχω ήδη δύο προτάσεις που μυρίζουν Χριστούγεννα!

Η πρώτη είναι μια πρόταση που ήθελα οπωσδήποτε να σας κάνω μετά την τελευταία μου επίσκεψη στον συγκεκριμένο χώρο. Αν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτούς που δεν μπορούν να αντισταθούν σε γλυκές λιχουδιές, σας προτείνω να περάσετε μια βόλτα από το κατάστημα THE SWEET SPOT. Όχι μόνο γιατί όσοι εργάζονται εκεί θα σας καλωσορίσουν με αβίαστο χαμόγελο ή γιατί δεν θα μπορείτε να διαλέξετε ποια από τις δημιουργίες τους να πρωτοδοκιμάσετε (όλες κολασμένα νόστιμες!), αλλά και επειδή μπορείτε να ενημερωθείτε για τα γλυκο-σεμινάρια που διοργανώνουν κατά καιρούς και τα οποία μπορείτε να δωρίσετε στον εαυτό σας ή σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ως χριστουγεννιάτικο δώρο (τι πιο γλυκό για αυτούς που αγαπάτε;). Δεν αποκλείεται σε κάποια γωνιά του μαγαζιού να συναντήσετε κι εμένα. Θα είμαι η κοπέλα που θα έχει πάρει αγκαλιά τα cupcakes ή θα έχει μπουκωθεί με τα choux-βλάκια…

Η δεύτερη πρόταση είναι συνταγούλα (γιατί τι food blog περιοπής είμαστε στο κάτω κάτω;), που θα κάνει το σπίτι σας να μοσχομυρίσει και θα ευφράνει τον ουρανίσκο σας. Πρόκειται για γλυκό που φτιάχνεται πανεύκολα, είναι ελαφρύ, άκρως μυρωδάτο και πολύ νόστιμο και θα ταιριάξει υπέροχα με το απογευματινό καφεδάκι σας. Δοκιμάστε το κραμπλ με λεμόνι και καρύδα που ακολουθεί και θα με θυμηθείτε!

υ.γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τη Λίλα από το μπλογκ Τα λιλά της Λίλας, για το όμορφο βραβείο που μου χάρισε. Ο λόγος που θα απαντήσω μόνο στην τελευταία ερώτηση του βραβείου και όχι σε όλες είναι ότι τις προηγούμενες τις έχω απαντήσει πολύ πρόσφατα. Η ερώτηση, λοιπόν, της Λίλας είναι:
“Ποιο είναι το πιο περίεργο υλικό με το οποίο έχεις μαγειρέψει και αν έχεις κάνει ανάρτηση, βάλε το λινκ.”
Γενικά, προσπαθώ να χρησιμοποιώ “νορμάλ” υλικά αλλά σε πρωτότυπους συνδυασμούς. Νομίζω ότι το κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού που έχω αναρτήσει εδώ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα (με πεντανόστιμο αποτέλεσμα). Είναι από τα φαγητά που πρώτα δίνεις στον άλλον να δοκιμάσει και μετά του αποκαλύπτεις τι περιέχει…

Και τώρα, ώρα για γλυκάκι λεμονοκαρυδάτο!

Κραμπλ με λεμόνι και καρύδα

Κραμπλ με λεμόνι και καρύδα

Υλικά

Για το κραμπλ:

  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250γρ. μαργαρίνη κρύα (κομμένη σε κυβάκια)
  • 1 baking powder
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 1 φλ. καρύδα τριμμένη

 

Για τη γέμιση:

  • 2/3 φλιτζ. χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 ζαχαρούχο γάλα (397ml)
  • 200ml  κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 2 κ.σούπας άχνη

 

Εκτέλεση

Για το κραμπλ:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, το baking powder, τη ζάχαρη και την καρύδα.

Προσθέτετε τα κομματάκια της μαργαρίνης και το αβγό και τρίβετε με τα χέρια σας, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν χοντρή άμμος.

Για τη γέμιση:

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γάλα, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη, ίσα να δημιουργηθούν απαλές κορυφές.

Προσθέτετε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος στο μείγμα του λεμονιού και ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχετε μία βελούδινη κρέμα λεμονιού.

Σύνθεση:

Σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψάκι (προτιμήστε πυρέξ ή πήλινο σκεύος), στρώνετε ένα μέρος από το κραμπλ (θα χρειαστείτε λίγο λιγότερο από το μισό) ώστε να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Από πάνω χύνετε την κρέμα λεμονιού και φροντίζετε να πάει παντού.

Τελειώνετε ρίχνοντας το υπόλοιπο κραμπλ πάνω από την κρέμα λεμονιού.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα το κραμπλ (περίπου 50′).

Σερβίρετε με ξύσμα λεμονιού. Μπορείτε να το συνοδεύσετε και με παγωτό.

Tip1: Αν θέλετε πιο πολύ κρέμα στο κραμπλ σας, μπορείτε να φτιάξετε τη διπλάσια γέμιση.

Tip2: Αφήστε το να κρυώσει λίγο για να μπορέσετε να το κόψετε.

Κραμπλ με λεμόνι και καρύδα