- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Σαλάτα με καραμελωμένα παντζάρια και σπανάκι

Αν και (όπως όλα τα παιδάκια) δεν θέλω να το παραδεχτώ, γιορτές πάπαλα. Ήρθαν και έφυγαν αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια. Και λέγοντας συντρίμμια, αναφέρομαι καταρχήν στα δεκάδες χριστουγεννιάτικα στολίδια, στις καταπράσινες γιρλάντες και στα πολύχρωμα λαμπιόνια που έμειναν πίσω και ξαφνικά αρχίζουν να φαντάζουν τόσο αταίριαστα στο χώρο. Είναι τα ίδια στολίδια που πριν λίγο καιρό τοποθετήσαμε με περισσή φροντίδα και καμάρι σε κάθε γωνιά του σπιτιού, υπό τους ήχους γιορτινών ασμάτων, και τώρα πρέπει να μαζέψουμε, με μουσική υπόκρουση το “Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά”. Εκτός βέβαια, κι αν ανήκουμε στην κατηγορία εκείνων που δεν τους πειράζει κατά τον Απρίλη να σκοντάφτουν ακόμη πάνω σε φάτνες και γκι…

Μα αυτό δεν είναι το μοναδικό “σουβενίρ” των γιορτών. Τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση, οι γιορτινές μέρες προσφέρουν την ιδανική ευκαιρία για να κάνεις νέους φίλους ή να αναθερμάνεις τις σχέσεις σου με τους παλιούς. Για να γίνω πιο σαφής, ομολογώ πως -για άλλη μια φορά- έπιασα φιλίες με τα μελομακάρονα, έγινα κολλητή με τους κουραμπιέδες, πέρασα ειδυλλιακές στιγμές με τα ροξάκια και είχα μπόλικα τρυφερά ενσταντανέ με τη βασιλόπιτα. Μιλάμε για μεγαλειώδες reunion, όχι αστεία… Κι αφού αυτές οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν, η θέα της ζυγαριάς φαντάζει πια πιο απειλητική κι από τα στολίδια που περιμένουν να στοιβαχτούν σε κούτες.

Μήπως ανήκετε κι εσείς σε κείνους που ζουν το διπλό δράμα που μόλις περιέγραψα; Μήπως, από τη μια, έχετε ένα σπίτι που περιμένει το μαγικό σας χεράκι για να συμμαζευτεί και, από την άλλη, μετράτε τις γιορτινές ατασθαλίες σας σε φερμουάρ που αντιστέκονται σθεναρά; Μήπως είστε στα πρόθυρα να εκσφενδονίσετε από το παράθυρο λαμπιόνια και ζυγαριές; Προτού καταφύγετε σε τέτοιες απελπισμένες κινήσεις, που πιθανότατα θα θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των άμοιρων που θα περνάνε κάτω από το μπαλκόνι σας την ώρα του εκσφενδονισμού, θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε πιο φιλήσυχα αλλά εξίσου δραστικά μέτρα. Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να τρέφεστε με ελαφριά και εύκολα πιάτα, τα οποία όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε σε προ κουραμπιέδων νούμερο παντελονιού αλλά και θα σας εξασφαλίσουν πολύτιμο χρόνο για να ασχοληθείτε με τις δουλειές που σας περιμένουν. Ένα τέτοιο πιάτο είναι η σαλάτα με καραμελωμένα παντζάρια και σπανάκι που ακολουθεί. Γρήγορη, εύκολη, ελαφριά και πεντανόστιμη, θα σας λύσει τα χέρια όταν δεν έχετε πολύ χρόνο αλλά θέλετε να φάτε κάτι νόστιμο και υγιεινό. Δοκιμάστε τη και θα την λατρέψετε!

Σαλάτα με καραμελωμένα παντζάρια και σπανάκι

Σαλάτα με καραμελωμένα παντζάρια και σπανάκι

Υλικά

  • 4 χούφτες σπανάκι τρυφερό
  • 4 μεγάλα παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 100 γρ. ανθότυρο (ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σας) θρυμματισμένο
  • 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα χωρίς φλούδα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι / πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό, βάζετε τα παντζάρια. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και 1 κουτ. σούπας μπαλσάμικο και τα αφήνετε να καραμελώσουν. Αποσύρετε από την εστία.

Σε ένα μπολ, αναμιγνύετε το υπόλοιπο μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ώσπου να έχετε ένα ομοιογενές ντρέσινγκ.

Βάζετε το σπανάκι, τις καραμελωμένες φέτες παντζαριού, το ανθότυρο και τα αμύγδαλα σε μια σαλατιέρα ή μεγάλη πιατέλα , τα περιχύνετε με το ντρέσινγκ και απολαμβάνετε.

Tip1: Αν δεν σας αρέσει το ανθότυρο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μανούρι, κατσικίσιο τυρί ή φέτα. Για πιο ιδιαίτερη γεύση, δοκιμάστε τη σαλάτα σας με μπλε τυρί, γκοργκοντζόλα ή ροκφόρ.

Tip2: Αν έχετε αμύγδαλα με φλούδα, αφήστε τα σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά να μουλιάσουν, ώστε να μπορούν να ξεφλουδιστούν ευκολότερα.

Σαλάτα με καραμελωμένα παντζάρια και σπανάκι