- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Χρωματιστές τηγανίτες φρούτων

Ακόμη κι αν δεν ανήκετε στους φαν της συγκεκριμένης γιορτής, το πιθανότερο είναι πως γνωρίζετε ότι σε λίγες μέρες κοντοζυγώνει η στιγμή που οι απανταχού ερωτευμένοι θα ξεχυθούν στους δρόμους με καρδούλες σε όλα τα μεγέθη, προκειμένου να συναντήσουν το έτερον τους ήμισυ. Είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ή αλλιώς η μέρα που οι δρόμοι θα κολλάνε επικίνδυνα από τα σιρόπια και το κόκκινο θα ανακηρυχτεί σε βασιλιά της χρωματικής παλέτας. Κοινώς, το πιθανότερο είναι πως οι συνοικίες θα γεμίσουν χαρωπά ζευγαράκια που θα πλέουν σε μια θάλασσα από κόκκινα μπαλόνια, κόκκινα αρκουδάκια, κόκκινα τριαντάφυλλα και κόκκινες κάρτες με ατέλειωτα λόγια αγάπης (γραμμένα με κόκκινο στυλό).

Και τι τρώνε όλοι αυτοί οι ερωτοχτυπημένοι; Μια ερώτηση που θα μπορούσε να απασχολήσει κάθε σοβαρό food blogger ή και οποιονδήποτε άλλο έχει μια ιδιαίτερη αγάπη προς το φαγητό. Και η απάντηση, όπως ίσως φαντάζεστε, είναι: Σοκολάτα! Σοκολατάκια κάθε μεγέθους (κατά προτίμηση σε σχήμα καρδιάς), πλάκες σοκολάτας (γάλακτος, bitter, με ξηρούς καρπούς, με φρούτα), σοκολατένιες πάστες, σοκολατένιες τούρτες ή ό,τι τελοσπάντων ανήκει στην κατηγορία των σοκολατοπειρασμών και μπορεί να κατασκευαστεί από τους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες τούτου του πλανήτη.

Όλα καλά ως εδώ, θα έλεγε κάθε νορμάλ ον και πιθανότατα δεν θα ξανασκεφτόταν τις διατροφικές συνήθειες των ερωτευμένων. Όμως τι γίνεται αν δεν ανήκεις στα φυσιολογικά όντα; Τι γίνεται αν είσαι μια food blogger που θέλει πάντα να πειραματίζεται και το, ομολογουμένως επιτυχημένο αλλά ελαφρώς τετριμμένο, δίδυμο σοκολάτα-Άγιος Βαλεντίνος φαντάζει πολύ περιοριστικό; Σε αυτήν την περίπτωση, ανασκουμπώνεσαι και βάζεις το μυαλουδάκι σου να σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους για να γλυκάνεις τους αγαπημένους σου. Και κάπως έτσι σου έρχεται η ιδέα να χαρίσεις στο έτερον σου ήμισυ μια μέρα γεμάτη χρώμα. Και επειδή η χρωματιστή μέρα από το πρωί φαίνεται, καταλήγεις να φτιάξεις ένα πολύχρωμο πρωινό ή, αλλιώς, τις χρωματιστές τηγανίτες φρούτων που ακολουθούν. Οι συγκεκριμένες τηγανίτες είναι υπέροχα αφράτες, εμφανώς παιχνιδιάρικες και πολύ πολύ πολύ εύκολες. Μπορείτε να τις φτιάξετε για πρωινό ή και για κάθε στιγμή που νιώθετε μια μικρή υπογλυκαιμία, ενώ συνδυάζονται με μέλι, άχνη, σιρόπι καραμέλας, μαρμελάδα ή και λιωμένη σοκολάτα. Καλή σας όρεξη!

Χρωματιστές τηγανίτες φρούτων

Χρωματιστές τηγανίτες φρούτων

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 1 1/4 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 2 κουτ. σούπας (γεμάτες) άχνη
  • 1 μήλο ξεφλουδισμένο και τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • 1 μπανάνα πολτοποιημένη
  • 1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • βούτυρο για το τηγάνισμα
  • κόκκινο και πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το γάλα, το αλεύρι, το αυγό και την άχνη, ώστε να μην έχει σβόλους το μείγμα.

Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, και ανακατεύετε καλά.

Χωρίζετε το μείγμα σε 3 ίσα μέρη.

Στο πρώτο μπολ προσθέτετε λίγο πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύετε μέχρι να πάρει πράσινο χρώμα όλο το μείγμα. Στο δεύτερο μπολ κάνετε το ίδιο αλλά με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ενώ το μείγμα του τρίτου μπολ το αφήνετε λευκό.

Βάζετε λίγο βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και, αφού ζεσταθεί, παίρνετε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας από το πρώτο μείγμα και την τηγανίζετε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει το μείγμα και από τα τρία μπολ.

Σερβίρετε τις τηγανίτες ζεστές με μέλι, άχνη, μαρμελάδα, σιρόπι καραμέλας, λιωμένη σοκολάτα ή ό,τι άλλο θέλετε.

Tip1: Η μέτρια φωτιά βοηθάει τις τηγανίτες να ψηθούν μέχρι μέσα δίχως να στεγνώσουν ή να καούν εξωτερικά.

Tip2: Τα φρούτα δίνουν υπέροχο άρωμα στις τηγανίτες αλλά παραμένουν διακριτικά, ώστε να καταναλωθούν εύκολα και από παιδιά.

Tip3: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια και όσα χρώματα ζαχαροπλαστικής θέλετε. Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας είναι προτιμότερα από αυτά σε υγρή μορφή, καθώς δίνουν πιο έντονο χρώμα με ελάχιστη ποσότητα.

Tip4: Η μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα δίνει μίνι τηγανίτες. Εσείς, αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε και μεγαλύτερες χρησιμοποιώντας περισσότερη ποσότητα από το μείγμα.

 

Χρωματιστές τηγανίτες φρούτων