- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Κρεμώδη αυγά (scrambled eggs) πάνω σε τηγανίτα πατάτας

Δεν ξέρω αν όλοι οι άνθρωποι σ’ αυτόν τον πλανήτη έχουν κάποια προτίμηση σε ένα συγκεκριμένο γεύμα της ημέρας, πάντως εγώ είμαι φανατική λάτρης του πρωινού. Νομίζω ότι μια μικρή αναδρομή στα πιάτα πρωινού που σας έχω ήδη προτείνει το αποδεικνύει περίτρανα. Μη φαντάζεστε, βέβαια, ότι δεν απολαμβάνω το φαγητό όλες τις ώρες της ημέρας. Αντιθέτως, ανήκω στην κατηγορία των κουζινολάγνων, που μπορούν να τρώνε (και να μαγειρεύουν) όλο το 24ωρο, με μικρά διαλείμματα μόνο για να σκεφτούν ποιο θα είναι το επόμενο γεύμα τους. Δύσκολα θα αρνηθώ κάποια λιχουδιά όποια ώρα κι αν μου την προσφέρουν, ενώ αν με ακούσετε να λέω όχι, καλύτερα να φέρετε το θερμόμετρο γιατί πιθανότατα είμαι άρρωστη. Όμως στο πρωινό έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία. Είμαι φαν! Και πώς θα μπορούσα να μην είμαι άλλωστε;

Σκεφθείτε το λίγο και θα δείτε πως έχω δίκιο. Το πρωινό είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεχειλίσεις ενέργεια και να αντιμετωπίσεις τη δύσκολη μέρα που σε περιμένει με περισσότερη αντοχή κι από αυτή που έχει το λαγουδάκι της Duracell.  Επίσης, δεν συνοδεύεται από τις ενοχλητικές Ερινύες. Κοινώς, μπορείς να περιδρομιάσεις ό,τι τραβάει η ψυχούλα σου, λέγοντας στον εαυτό σου (και στους γύρω που σε κοιτάζουν με γουρλωμένα μάτια) πως το πρωινό το καις. Και ταυτόχρονα, το πρωινό σού δίνει αμέτρητες επιλογές από ένα σωρό λιχουδιές για να γεμίσεις το άδειο στομαχάκι σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αχνιστό ψωμάκι, χρυσαφένιο μέλι, φρουτένιες μαρμελάδες, τραγανά δημητριακά, ζεστά κουλουράκια, αφράτα κρουασάν, δυναμωτικά αυγουλάκια, φρεσκοστυμμένοι χυμοί, μυρωδάτος καφές και τόσα ακόμη μπορούν να παρελάσουν από το πιάτο σου.

Στ’ αλήθεια, το πρωινό είναι μια αγαπημένη ιεροτελεστία σε τούτο το μπλογκοσπιτάκι. Ακόμη και τις μέρες που χρειάζεται να το ετοιμάσω με τα μάτια μισόκλειστα και τον εγκέφαλο σε κατάσταση χειμερίας νάρκης, ξέρω ότι η πρώτη μπουκιά θα με ανταμείψει για το χουζούρι που θυσίασα. Ακόμη κι αυτά τα νυσταλέα πρωινά βάζω τα δυνατά μου να φτιάξω κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Και επειδή βαριέμαι απίστευτα τα πιάτα που επαναλαμβάνονται, φροντίζω να πειραματίζομαι. Διότι όποιος πειραματίζεται κερδίζει. Και το έπαθλο δεν είναι άλλο από γεύσεις που βάζουν στο πιρούνι σου φωτιά. Θέλετε να δείτε ένα από τα τελευταία έπαθλα που απόλαυσε ο ουρανίσκος μου; Αν ναι, σας προτείνω να συνεχίσετε το διάβασμα. Τα κρεμώδη αυγά πάνω σε τηγανίτα πατάτας που ακολουθούν είναι τόσο αφράτα και νόστιμα που θα σας χαρίσουν το τέλειο πρωινό ξεκίνημα. Ακόμη κι αν έχετε φάει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, αξίζει να δοκιμάσετε και αυτή τη συνταγή. Το έπαθλο θα βρίσκεται στο πιάτο σας…

Κρεμώδη αυγά (scrambled eggs) πάνω σε τηγανίτα πατάτας

Κρεμώδη αυγά (scrambled eggs) πάνω σε τηγανίτα πατάτας

Υλικά (ανά μερίδα)

Για την τηγανίτα:

  • 1 μικρή πατάτα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • 1 καρότο τριμμένο στο ψιλό μέρος του τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
  • 1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 

Για τα αυγά:

  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας γάλα
  • 1-2 κουτ. σούπας τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
  • 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
  • αλάτι / πιπέρι

Εκτέλεση

Για την τηγανίτα:

Ανακατεύετε όλα τα υλικά (εκτός από το ελαιόλαδο).Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και βάζετε το μείγμα της πατάτας απλωτά (σαν να προσπαθείτε να καλύψετε τον πάτο του).Αφήνετε να πάρει χρώμα και γυρίζετε και από την άλλη πλευρά. Μόλις γίνει και από την άλλη, αποσύρετε από το τηγάνι.

Για τα αυγά:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζετε το ελαιόλαδο και το γάλα να ζεσταθούν και μόλις ζεσταθούν, προσθέτετε τα αυγά (χωρίς να τα έχετε χτυπήσει).

Χαμηλώνετε τη φωτιά (μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία) και ανακατεύετε με μια ξύλινη σπάτουλα, φροντίζοντας να ξεκολλάτε το αυγό που στερεοποιείται στον πάτο του τηγανιού. Σιγά σιγά, το υγρό των αυγών θα μετατραπεί σε στερεό αλλά αφράτο μείγμα.

Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτετε τη μουστάρδα και το κίτρινο τυρί και ανακατεύετε.

Σύνθεση:

Βάζετε σε ένα πιάτο την τηγανίτα και από πάνω φτιάχνετε ένα βουναλάκι με τα αυγά. Στο κέντρο των αυγών τοποθετείτε και το τυρί κρέμα. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

Tip1: Μην ανεβάσετε τη θερμοκρασία των αυγών, ώστε να στερεοποιηθούν πιο γρήγορα. Όσο πιο αργά ψηθούν, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν.

Tip2: Μην ψήσετε υπερβολικά τα αυγά, γιατί θα στεγνώσουν. Μόλις το μείγμα στερεοποιηθεί, είναι έτοιμο.

Tip3: Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εκτός από χρώμα, θα δώσει και έξτρα γεύση στο πιάτο σας.

Κρεμώδη αυγά (scrambled eggs) πάνω σε τηγανίτα πατάτας