- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με τόνο και σάλτσα γιαουρτιού χωρίς βράσιμο

Τώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού (πιο κατακαλόκαιρο δεν γίνεται -μη σας ξεγελάνε οι ψιχάλες των προηγούμενων ημερών!), ήρθε η ώρα να σας ρωτήσω: Μήπως έχετε πέσει κι εσείς θύμα της θερινής νάρκης; Ξέρετε, αυτής της απίστευτης υπνηλίας που καταλαμβάνει κάθε ίχνος του κορμιού και του νου σου μόλις ο υδράργυρος χτυπήσει κόκκινο. Αυτής της εποχικής ναρκοληψίας που σε κάνει να έχεις το βλέμμα ζαλισμένου κοτόπουλου, την ενέργεια χελώνας και τη νοητική διαύγεια αμοιβάδας. Αν ναι, τότε μάλλον θα χρειαστείτε δυο-τρεις συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα…
Συμβουλή νο 1:

Διεκδικήστε το πιο αναπαυτικό σημείο του σπιτιού αποκλειστικά για τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι ο καναπές, η πολυθρόνα, το κρεβάτι σας ή τελοσπάντων οποιοδήποτε μέρος σάς επιτρέπει την απόλυτη χαλάρωση/σιέστα/ραστώνη (όποια λέξη κι αν χρησιμοποιήσετε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο!). Βασική προϋπόθεση να έχετε άμεση επαφή με κάποια πηγή δροσιάς. Εν ανάγκη, πάρτε αγκαλιά το κλιματιστικό. Σημαντική σημείωση: Δεν αποκλείεται να χρειαστεί να κονταροχτυπηθείτε για να εξασφαλίσετε το δροσερό και αναπαυτικό σημείο της επιλογής σας. Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε οι μόνοι που έχετε βλέψεις γι’ αυτόν τον μικρό επίγειο παράδεισο…

Συμβουλή νο 2:

Φροντίστε να έχετε σε απόσταση αναπνοής ό,τι ενδέχεται να χρειαστείτε τις επόμενες ώρες (βλέπε νερό, τηλεκοντρόλ, περιοδικά), ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις μετακινήσεις σας. Διότι οποιαδήποτε κίνηση ισοδυναμεί με επιπλέον κόπο, ο επιπλέον κόπος μεταφράζεται σε έξτρα ιδρώτα και ο έξτρα ιδρώτας είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να σας συντροφεύει αυτές τις δύσκολες ώρες…

Συμβουλή νο 3:

Όταν έρθει η στιγμή που θα πεινάσετε (γιατί αργά ή γρήγορα θα έρθει και αυτή η στιγμή), προσπαθήστε να περιορίσετε τις επαφές σας με την κουζίνα. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθείτε την τακτική του δεκάλεπτου. Κοινώς, αποφεύγετε να εκτελέσετε (ή ακόμη και να σκεφτείτε) οποιαδήποτε συνταγή θα σας εγκλωβίσει σε μια κουζίνα-θερμοκήπιο περισσότερο από δέκα λεπτά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα περάσετε το υπόλοιπο καλοκαίρι τρώγοντας τοστ. Αντιθέτως, υπάρχουν συνταγές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σας. Μία από αυτές ακολουθεί ευθύς αμέσως.Σπαγγέτι ολικής άλεσης με τόνο και σάλτσα γιαουρτιού χωρίς βράσιμο. Ιδανική για να καταπολεμήσετε τη θερινή νάρκη. Γιατί είναι ιδανική; Γιατί, πρώτον, είναι λάιτ (Μη ξεχνιόμαστε! Έχουμε να κάνουμε και εμφάνιση στην παραλία…). Δεύτερον, θα σας χορτάσει χωρίς να σας βαρύνει (εφόσον βέβαια σταματήσετε στη μία μερίδα…). Τρίτον, φτιάχνεται πολύ γρήγορα και εύκολα (μέχρι να βράσουν τα σπαγγέτι, ανακατεύετε και έτοιμη και η σάλτσα!).

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με τόνο και σάλτσα γιαουρτιού χωρίς βράσιμο

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με τόνο και σάλτσα γιαουρτιού χωρίς βράσιμο

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 4 μερίδες σπαγγέτι ολικής άλεσης
  • 2 κονσέρβες τόνου
  • 8-12 ντοματίνια κομμένα στη μέση (ή ολόκληρα αν είναι πολύ μικρά)
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι (400γρ συνολικά)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού μπαλσάμικο
  • 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα (καυτερή ή γλυκιά ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλετε)
  • 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά + λίγη έξτρα πάπρικα για πασπάλισμα
  • αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Όσο βράζουν τα μακαρόνια, ανακατεύετε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.

Αφού σουρώσετε τα μακαρόνια, και ενώ είναι ακόμη ζεστά, τα επαναφέρετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε και τη σάλτσα γιαουρτιού. Ανακατεύετε καλά.

Μοιράζετε τη μακαρονάδα σε πιάτα, γαρνίρετε με λίγη πάπρικα και απολαμβάνετε.

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με τόνο και σάλτσα γιαουρτιού χωρίς βράσιμο