- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Ριγανάδα & Κρύα ντοματόσουπα με φέτα

Εντάξει, μπορεί οι σημερινές συνταγές να μην είναι υποψήφιες για Χρυσό Σκούφο. Και πιθανότατα δεν συγκαταλέγονται σε κάποιο μακροσκελή κατάλογο με καλλιγραφικά γράμματα ενός γκουρμέ εστιατορίου. Σίγουρα, όμως, είναι “γραμμένες” με ανεξίτηλο μελάνι στην καρδιά μου…

Υπάρχει κάποιο φαγητό που τρώγατε μανιωδώς όταν ήσασταν παιδιά; Κάτι που έφτιαχνε η μαμά σας, ο μπαμπάς σας, η αγαπημένη σας γιαγιά, η μακρινή σας θεία ή τελοσπάντων κάποιος δικός και το καταβροχθίζατε πάντα με την ίδια λαιμαργία; Ένα φαγητό που και μόνο η μυρωδιά του σας έκανε να παρατάτε το παιχνίδι (ακόμη κι αν κερδίζατε) και να τρέχετε στην κουζίνα χαμογελώντας; Μια γεύση που μένει ακόμη χαραγμένη στην μνήμη σας και γαργαλά παιχνιδιάρικα τον ουρανίσκο σας, ζωντανεύοντας εικόνες κιτρινισμένες από το πέρασμα των χρόνων; Για μένα συμβαίνει ακριβώς αυτό κάθε φορά που ανασύρω από το χρονοντούλαπο αυτές τις δύο τόσο αγαπημένες γεύσεις.

Με το χέρι στην καρδιά (και όλη την αντικειμενικότητα που διακρίνει κάθε παιδί όταν κρίνει τη μαγειρική της μαμάς του) μπορώ να ορκιστώ πως η μητέρα μου έφτιαχνε (και συνεχίζει να φτιάχνει) την καλύτερη ριγανάδα και την πιο αρωματική κρύα ντοματόσουπα ever. Δυο εδέσματα υπέροχα μέσα στην απλότητά τους, που δεν προσποιούνται ότι είναι κάτι εξεζητημένο. Τόσο νόστιμα και την ίδια στιγμή τόσο εύκολα, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Τα έφτιαχνε τα απογεύματα κι εγώ έκανα πάντα διάλειμμα από το παιχνίδι για να τα απολαύσω (το κρυφτό μπορούσε σίγουρα να περιμένει εκείνες τις στιγμές). Θυμάμαι τη ρίγανη με το αλάτι να μπλέκονται στη γλώσσα και τη δροσιά της φρέσκιας, τριμμένης ντομάτας να κατακλύζει τον ουρανίσκο. Θυμάμαι και την γλύκα της τελευταίας μπουκιάς (έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι η τελευταία μπουκιά σε ένα ωραίο πιάτο είναι πάντα η καλύτερη;).

Ίσως κι εσείς τρώγατε κάτι τέτοιο όταν ήσασταν παιδιά. Ίσως και κάποιες δικές σας μνήμες να είναι πλεγμένες με την ευωδιά της φρέσκιας ντομάτας και της ρίγανης. Παρόλα αυτά, εγώ σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις δυο απλές αλλά τόσο νόστιμες συνταγές. Ριγανάδα & κρύα ντοματόσουπα με φέτα, για να τις θυμηθούμε παρέα. Κι αν δεν τις έχετε ξαναφτιάξει, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να το κάνετε τώρα. Πιστεύω ότι θα αρέσουν πολύ σε εσάς και στα παιδάκια σας.

Ριγανάδα & Κρύα ντοματόσουπα με φέτα

Ριγανάδα & Κρύα ντοματόσουπα με φέτα

Υλικά (για 1 άτομο)

Για τη ριγανάδα:

  • 1 μεγάλο παξιμάδι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα χοντρό αλάτι
  • 1 πρέζα ρίγανη ξερή

Για την ντοματόσουπα:

  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη
  • 50γρ. φέτα καλά θρυμματισμένη
  • λίγο ελαιόλαδο

 

Ριγανάδα & Κρύα ντοματόσουπα με φέτα

Εκτέλεση

Για τη ριγανάδα:

Ραντίζετε το παξιμάδι με λίγο νερό και το βάζετε σε ένα πιάτο.

Ρίχνετε από πάνω το ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και ρίγανη. Απολαμβάνετε.

Για την ντοματόσουπα:

Τρίβετε τη ντομάτα στο χοντρό μέρος του τρίφτη (όχι στο μπλέντερ) και τη βάζετε σε βαθύ πιάτο.

Πασπαλίζετε με τη φέτα και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Απολαμβάνετε.

Ριγανάδα & Κρύα ντοματόσουπα με φέτα

Tip1: Το παξιμάδι θέλει ελάχιστο νερό, ώστε να αποκτήσει υγρασία αλλά να μην μαλακώσει πολύ.

Tip2: Το χοντρό αλάτι δίνει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα γευστικά στη ριγανάδα από το ψιλό.

Tip3: Τα μυστικά για την πετυχημένη ντοματόσουπα είναι οι ώριμες, γλυκές ντομάτες και το τρίψιμο στον τρίφτη.

Tip4: Δεν προσθέτουμε αλάτι στη ντοματόσουπα, καθώς η φέτα είναι ήδη αλατισμένη. Αν παρόλα αυτά θέλετε να προσθέσετε, προτιμήστε χοντρό.

Ριγανάδα & Κρύα ντοματόσουπα με φέτα