- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα)

Ωραίο πράγμα τα έθιμα και οι παραδόσεις. Χάρη σε αυτά ξέρεις ποιος είσαι. Από πού έρχεσαι και πού πας. Η επανάληψή τους είναι ένας όμορφος απόηχος του παρελθόντος αλλά και μια μικρή γεύση του μέλλοντος. Κι εγώ, ως υπέρμαχος των παραδόσεων και λάτρης των εθίμων, φροντίζω να τα διατηρώ με κάθε κόστος. Γι’ αυτό, εδώ και πολλά χρόνια παραμένω πιστή στην παράδοση του κρυολογήματος του Νοεμβρίου…

Η παράδοση πάει κάπως έτσι: Ο Οκτώβρης κάνει την άφιξή του και διάφοροι φίλοι και γνωστοί αρχίζουν να πέφτουν θύματα των ιώσεων που κυκλοφορούν στα πέριξ. Εγώ αντιθέτως σφύζω από υγεία και χαρά (ω, μα είναι μεγάλη τύχη να είσαι όρθιος όταν οι άλλοι ταβλιάζονται σαν μύγες που είχαν μετωπική με μυγοσκοτώστρα). Μέσα Οκτώβρη και ακόμη περισσότεροι φίλοι έχουν χαθεί κάτω από πελώριες στοίβες με χαρτομάντηλα. Εγώ απτόητη και υγιής. Ο Οκτώβρης τελειώνει και τα αντιπυρετικά ανταλλάσσονται στις παρέες σαν τα χαρτιά αλληλογραφίας που ανταλλάσσαμε όταν ήμασταν παιδιά (αυτό το έχω διπλό, πάρτο και δώσε μου ένα από τα δικά σου). Εγώ στο ύψος μου. Ο Νοέμβρης παίρνει τη σκυτάλη και οι ιώσεις έχουν πια μεταμορφώσει τους πιο πολλούς γνωστούς μου σε πρωταγωνιστές ταινίας με ζόμπι. Περπάτημα αργό και ασταθές (από τη ζαλάδα), μάτια κατακόκκινα (από την ταλαιπωρία), βλέμμα θολό (από τον πυρετό), μουρμουρητό σιγανό και διαρκές (από τις αλλεπάλληλες προσευχές μπας και γίνουν καλά προτού αφήσουν τα κοκκαλάκια τους στο κρεβάτι του πόνου). Λίγο μετά τα μέσα Νοέμβρη, είμαι πια τόσο χαρούμενη που έχω μείνει αλώβητη από τα πυρά των μοχθηρών ιώσεων, που σκέφτομαι να κάνω πάρτυ για να το γιορτάσω (και να καλέσω όλους τους άρρωστους φίλους μου για να μου δώσουν συγχαρητήρια). Μα πριν μοιράσω τις προσκλήσεις κι ενώ ο Νοέμβρης οδεύει πια προς το τέλος του, βγαίνω έξω με βρεγμένα μαλλιά και την κλασική ατάκα “έλα μωρέ, λίγο νωπά είναι μόνο” (κάθε χρόνο το ίδιο ακριβώς λάθος -είπαμε, λάτρης των παραδόσεων). Η επόμενη μέρα με βρίσκει πάντα αγκαλιά με τη θερμοφόρα. Ο λαιμός να τσιμπάει σαν να έχω καταπιεί κάκτο και η μύτη αρκετά κόκκινη ώστε να συναγωνίζομαι επάξια το Ρούντολφ το ελαφάκι.

Ωραίο πράγμα οι παραδόσεις σας λέω. Θυμάσαι τι έκανες πέρσι τον Νοέμβρη και ξέρεις από τώρα τι θα κάνεις του χρόνου τον Νοέμβριο. Όσο για τη φετινή χρονιά, εννοείται πως δεν αποτελεί εξαίρεση… Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ένα τόσο δα κρυολογηματάκι είναι αρκετό για να με κάνει να ξεχάσω τις υποχρεώσεις μου. Σας χρωστάω τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, για να μάθετε κι εσείς ποιος κέρδισε το βιβλίο Party της Αθηνάς Πάνου. Ντραμς παρακαλώ και… η τυχερή είναι η elpida (2 boys and Hope), με αγαπημένο σνακ για πάρτυ τις τορτίγιες-μίνι σαντουιτσάκια. Συγχαρητήρια Ελπίδα μου! Πάντα έτσι καλότυχη να είσαι! Θα σου στείλω σχετικό mail για τις λεπτομέρειες της παραλαβής του δώρου σου.

Και μη νομίζετε πως οποιοδήποτε κρυολόγημα είναι ικανό να με σταματήσει όταν πρόκειται να μοιραστώ μαζί σας συνταγή. Απλά η συνταγή προσαρμόζεται στις καταστάσεις και δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από μια νόστιμη και άκρως δυναμωτική σουπίτσα. Από αυτές που τρώω πατροπαράδοτα κάθε χρόνο και με βοηθούν να ανακάμψω από τις “παραδόσεις”. Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα) λοιπόν! Μια σούπα που σε κερδίζει με την ποικιλία στα χρώματα, τις γεύσεις και τις υφές αλλά και με το πόσο γρήγορα και εύκολα φτιάχνεται, με ό,τι υλικά υπάρχουν στο ψυγείο. Γεμάτη θρεπτικά συστατικά χάρη στα λαχανικά αλλά και χορταστική λόγω των ζυμαρικών. Όσο για το μπούκοβο -αυτές τις θαυματουργές νιφάδες της κόκκινης καυτερής πιπεριάς- όχι μόνο θα σας ζεστάνει (ό,τι πρέπει για να καταπολεμήσετε τις κρυάδες) αλλά θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και κατ’ επέκταση το ανοσοποιητικό σας. Έτσι θα απαλλαγείτε πολύ πιο γρήγορα από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος και θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να θεραπευτεί φυσικά. Έξτρα μπόνους ότι η καυτερή πιπεριά βοηθά και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, άρα είναι σημαντικός σύμμαχος στην απώλεια βάρους (για εσάς που προσέχετε τη γραμμή σας ακόμη και όταν είστε κρυωμένοι). Μη χάνετε λοιπόν στιγμή. Μπείτε στην κουζίνα και φτιάξτε τη σούπα που σας προτείνω σήμερα κιόλας!

Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα)

Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα)

Υλικά (για 4 άτομα)

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε όλα τα λαχανικά για λίγα λεπτά.

Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον ζωμό, τον πελτέ και το μπούκοβο. Σιγοβράζετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Μόλις τα λαχανικά γίνουν όσο μαλακά επιθυμείτε, δυναμώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τα ζυμαρικά. Αφήνετε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι τα ζυμαρικά να κρατάνε ελαφρώς (al dente).

Όταν η σούπα είναι έτοιμη, τη μοιράζετε σε πιάτα, πασπαλίζετε με τυρί και απολαμβάνετε.

Tip1: Τα ζυμαρικά δεν πρέπει να βράσουν εντελώς, καθώς απορροφούν υγρό και μετά το μαγείρεμα και μαλακώνουν ακόμη περισσότερο.

Tip2: Αν δεν έχετε σπιτικό ζωμό, μπορείτε να διαλύσετε 1 κύβο βοδινού ή κοτόπουλου σε 1 1/2 λίτρο ζεστό νερό. Το αλάτι στη σούπα σας θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι ο ζωμός σας.

Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα)