- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Μους σοκολάτα καρύδα (νηστίσιμη και vegan)

Εντάξει, παραδέχομαι ότι τον τελευταίο καιρό σάς έχω βάλει πολλές φορές σε πειρασμό. Αλλά, παρακαλώ να δείξετε επιείκεια. Δεν φταίω εγώ σας λέω. Φταίνε οι γιορτινές μέρες που ξυπνάνε μέσα μου το “τέρας”. Κι όταν λέω τέρας, εννοώ την ακατανίκητη επιθυμία να μαγειρέψω (και να καταναλώσω) οτιδήποτε υπάρχει σε γλυκό. Περπατάω και σκέφτομαι γλυκό. Μιλάω και σκέφτομαι γλυκό. Κοιμάμαι και σκέφτομαι (=ονειρεύομαι) γλυκό. Οποιαδήποτε προσπάθεια να αντισταθώ θα ήταν μάλλον περιττή και εντελώς αποτυχημένη. Τις προάλλες έπιασα τον εαυτό μου να “φλερτάρει” με ένα από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μας σε σχήμα gingerbread man και κατέληξα στην κουζίνα να φτιάχνω μπισκοτάκια.

Μετά από αυτή την εισαγωγή, θα περιμένατε κάποια μεταμέλεια από μέρους μου. Κάποια υπόσχεση πως στο μέλλον θα καταπιάνομαι μόνο με συνταγές με μπρόκολα και κουνουπίδια. Όμως, μια τέτοια υπόσχεση θα ήταν μεγάλο ψέμα (κι ας αγαπώ και τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια ιδιαίτερα). Γι’ αυτό και δεν σας τη δίνω. Αντ’ αυτού, θα σας δώσω μια ακόμη συνταγή για γλυκό. Ναι, πάλι γλυκό. Αλλά ένα γλυκάκι λίγο διαφορετικό. Λίγο πιο αθώο κι όμως εξίσου λαχταριστό. Ένα γλυκό που συνοδεύεται από μια ιδιαίτερη αφιέρωση…

Αν αυτή τη στιγμή κρατούσα στα χέρια μου το Όσκαρ, θα το αφιέρωνα στην οικογένειά μου, στους φίλους μου, στους γείτονες μου, στον περιπτερά μου (και σε όποιον άλλον τελοσπάντων θα μπορούσα να θυμηθώ -κατά την προσφιλή συνήθεια όλων των αστέρων του Χόλιγουντ). Μα εγώ κρατάω στα χέρια μου ένα μπολάκι με μια λαχταριστή, δροσερή, σοκολατένια μους (που μου κλείνει το μάτι παιχνιδιάρικα, γιατί ξέρει πως μετά το τέλος αυτής της ανάρτησης θα έχουμε οι δυο μας ένα πολύ τρυφερό τετ-α-τετ). Αυτήν, λοιπόν, την παιχνιδιάρα μους οφείλω να την αφιερώσω στην Μαριάννα. Η Μαριάννα -για όσους δεν τη γνωρίζετε- είναι μια πολύ γλυκιά και ιδιαίτερα ταλαντούχα παρουσία της μπλογκόσφαιρας (αν ρίξετε μια ματιά εδώ, θα δείτε πως έχω απόλυτο δίκιο) κι αυτό το γλυκάκι οφείλει την ύπαρξή του σε κείνη.

Ας πάρουμε, όμως, την ιστορία από την αρχή, για να καταλάβετε κι εσείς τι εννοώ. Πριν λίγες ημέρες, είχα βγάλει σεργιάνι στις γειτονιές του διαδικτύου τον σοκολατοφραουλένιο κορμό μου. Με αφορμή, λοιπόν, το συγκεκριμένο γλυκό, η Μαριάννα με ρώτησε αν είχα κάποια νηστίσιμη ή vegan (=χωρίς ζωικά παράγωγα) πρόταση για τους λάτρεις της σοκολάτας. Ο φωτεινός γλόμπος της δημιουργικότητας άρχισε να αναβοσβήνει ρυθμικά πάνω από το κεφάλι μου (όπως σε όλα τα καθωσπρέπει καρτούν). Πέρασα τις υπόλοιπες μέρες αγκαζέ με το μπλοκάκι μου, καταγράφοντας όποια ιδέα μού ερχόταν στο μυαλό και θα μπορούσε να ικανοποιήσει έναν vegan ουρανίσκο. Μετά το brainstorming, ακολούθησαν τα ψώνια. Προμηθεύτηκα όλα τα υλικά που θεωρούσα απαραίτητα και κλειδώθηκα στην κουζίνα. Άρχισα τους πειραματισμούς και τις δοκιμές. Ήθελα κάτι νόστιμο αλλά και εύκολο. Κάτι που θα σε προδιέθετε να το δοκιμάσεις και να μην σταματήσεις στην πρώτη μπουκιά. Έφτιαξα πολλά και απέρριψα άλλα τόσα. Μα νομίζω ότι στο τέλος τα κατάφερα. Είχα στα χέρια μου μια λαχταριστή, σοκολατένια μους (και στο background μια βομβαρδισμένη κουζίνα). Μαριάννα, ελπίζω το αποτέλεσμα να ικανοποιήσει και σένα!

Διαβάζοντας τα υλικά, πιθανότατα θα αναρωτηθείτε τι δουλειά έχει ένα λαχανικό μέσα στη μους. Σας διαβεβαιώ πως το αβοκάντο όχι μόνο δεν φαίνεται στη γεύση, αλλά χαρίζει και μια ωραία υφή στο γλυκό (λειτουργώντας σαν βούτυρο). Σας προτείνω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε τη μους σοκολάτα καρύδα που ακολουθεί, αν ψάχνετε μια εύκολη συνταγή για τις μέρες της νηστείας, αν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, αν θέλετε να φάτε γλυκό και να μην σας “φάνε” οι τύψεις ή αν απλά θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.

υ.γ. Φυσικά, δεν ξέχασα ότι σας χρωστάω το όνομα του τυχερού που κερδίζει το βιβλίο “Στην κουζίνα των γεύσεων”, της Ερμιόνης Τυλιπάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η τυχερή της κλήρωσης, λοιπόν, είναι η Κατερίνα Μαγιάφη. Συγχαρητήρια, Κατερίνα! Θα επικοινωνήσω μαζί σου με mail για τις λεπτομέρειες παραλαβής του δώρου σου.

Και τώρα η συνταγή! Καλή σας απόλαυση!

Μους σοκολάτα καρύδα (νηστίσιμη και vegan)

Μους σοκολάτα καρύδα (νηστίσιμη και vegan)

Υλικά (για 3 μέτρια μπολάκια)

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο multi το αβοκάντο με την άχνη και το κακάο, μέχρι να πολτοποιηθεί εντελώς το αβοκάντο και να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτετε το γάλα καρύδας και την καρύδα και ξαναχτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μοιράζετε τη σοκολατένια μους σε μπολ και τη βάζετε στο ψυγείο για μερικές ώρες, να σφίξει.

Διακοσμείτε με λίγη καρύδα και απολαμβάνετε τη μους κρύα.

Tip1: Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε αβοκάντο στο γλυκό σας. Η γεύση του δεν φαίνεται καθόλου και δίνει ωραία κρεμώδη υφή στη μους.

Tip2: Το αβοκάντο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ώριμο. Για να ωριμάσει γρηγορότερα το αβοκάντο, κλείστε το μέσα σε χάρτινη σακούλα μαζί με μια μπανάνα και αφήστε το εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες.

Tip3: Η μους δεν είναι υπερβολικά γλυκιά. Μπορείτε να “παίξετε” με τις αναλογίες των υλικών για να τη προσαρμόσετε στα γούστα σας.

Μους σοκολάτα καρύδα (νηστίσιμη και vegan)