- sundayspoon - https://www.sundayspoon.gr -

Αρνάκι στη λαδόκολλα

Ομολογώ ότι σήμερα γράφω με ιδιαίτερη χαρά. Διότι μπορεί τα χέρια μου να χαϊδεύουν το πληκτρολόγιο και τα μάτια μου να είναι στραμμένα στην οθόνη του υπολογιστή, αλλά ο νους μου ταξιδεύει στην εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε. Μια εβδομάδα για την οποία έχω πολύ συγκεκριμένες βλέψεις

Μετά από αυτόν τον πρόλογο με φαντάζεστε να πακετάρω βαλίτσες για κάποιον εξωτικό προορισμό, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια βρίσκονται ήδη πάνω στο κομοδίνο μου και υπόσχονται να μου χαρίσουν την απόδραση που (μετά από έναν κουραστικό χειμώνα με ελάχιστες ώρες ύπνου) σίγουρα δικαιούμαι; Και ναι και όχι. Ναι, δικαιούμαι αυτήν την απόδραση. Όχι, το κομοδίνο μου δεν κοσμείται από κανένα εισιτήριο με εξωτικό προορισμό και οι βαλίτσες μου παραμένουν άδειες κάπου στο πατάρι.

Κι όμως αυτήν την εβδομάδα την περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία. Γιατί έχω βάλει δύο στοιχήματα με τον εαυτό μου και θέλω πάση θυσία να τα κερδίσω:

Στοίχημα νούμερο 1

Να καταφέρω να ασχοληθώ με όλα τα νόστιμα παραδοσιακά έθιμα των ημερών. Με άλλα λόγια, την Μεγάλη Τρίτη θα επιδοθώ σε ατελείωτο πλέξιμο (you know, κουλουράκια και τσουρέκια -αρκετά για να μοσχομυρίσει το τετράγωνο και για να χορτάσει ένας λόχος). Τη Μεγάλη Πέμπτη θα ικανοποιήσω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες (κοινώς, θα βάψω αυγά). Το Μεγάλο Σάββατο θα “πλευρίσω” την γκουρού της μαγειρίτσας (aka η γιαγιά μου) όσο εκείνη θα κάνει τα μαγικά της πάνω από την κατσαρόλα (και θα καταγράψω στα τεφτέρια μου όλα τα μυστικά της). Την Κυριακή του Πάσχα θα παρακολουθήσω ευλαβικά τη διαδικασία προετοιμασίας και ψησίματος του καλύτερου κοκορετσιού ever (αν δεν έχετε δοκιμάσει το κοκορέτσι του μπαμπά μου, απλά δεν έχετε φάει κοκορέτσι). Μικρό μειονέκτημα όλων των παραπάνω: θα τα πάρω πάλι τα κιλάκια μου. Αλλά ας όψονται τα έθιμα. Είμαι κορίτσι των παραδόσεων, πώς να το κάνουμε…

Στοίχημα νούμερο 2

Να καταφέρω να ξεκουραστώ. Ναι, το ξέρω πως τα δύο στοιχήματα είναι “ελαφρώς” αντικρουόμενα, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. (Παρακαλούνται όσοι δύσπιστοι διαβάσουν τη συγκεκριμένη ανάρτηση να μην βιαστούν να μου γκρεμίσουν το όνειρο. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία κι εγώ δικαιούμαι να ελπίζω πως αυτό το Πάσχα θα ξεκουραστώ έχοντας ξεσαλώσει στο μαγείρεμα…)

Κι αφού σας περιέγραψα πώς θα περάσει η δική μου Μεγάλη Εβδομάδα, θα μοιραστώ μαζί σας και μια συνταγή άκρως πασχαλινή. Έτσι, για να μην λέτε ότι δεν σας σκέφτομαι τέτοιες μέρες και μαγειρεύω μόνο για τον εαυτούλη μου. Ξέροντας ότι πολλές νοικοκυρές δεν έχουν τη δυνατότητα ή τη διάθεση να επιδοθούν στο πατροπαράδοτο σούβλισμα του οβελία, αλλά έχουν βαρεθεί και το κλασικό αρνί/κατσίκι στο φούρνο, σκέφτηκα να σας δώσω μια συνταγή λιγάκι διαφορετική. Το αρνάκι στη λαδόκολλα που ακολουθεί θα σας λύσει τα χέρια, αφού μπορείτε να το ετοιμάσετε χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Το ψήσιμο μέσα στη λαδόκολλα κάνει το κρέας πολύ μαλακό και ζουμερό, ενώ αν το μαγειρέψετε/σερβίρετε σε ατομικά πήλινα σκεύη, σίγουρα θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, σας εύχομαι Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα, με υγεία και αγάπη. Φροντίστε να κάνετε αυτές τις γιορτινές μέρες ξεχωριστές. Είναι στο χέρι σας…

Και τώρα η συνταγή!

Αρνάκι στη λαδόκολλα

Αρνάκι στη λαδόκολλα

Υλικά (για 4-5 μερίδες)

Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα μπολ το αρνί, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.

Ανακατεύετε σε ένα άλλο μπολ το ελαιόλαδο, το κρασί, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και περιχύνετε το αρνί και τα λαχανικά. Ανακατεύετε με τα χέρια, φροντίζοντας να πάει παντού η μαρινάδα.

Καλύπτετε με μεμβράνη το μπολ και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή, καλύτερα, από το προηγούμενο βράδυ.

Αφού μαριναριστεί το κρέας, το βγάζετε και το βάζετε στο κέντρο μιας λαδόκολλας μαζί με τα μαριναρισμένα λαχανικά. Προσθέτετε και τις πατάτες, τις οποίες έχετε αλατοπιπερώσει καλά, και κλείνετε τη λαδόκολλα σε πουγκί. Εναλλακτικά, χωρίζετε το κρέας και τα λαχανικά σε μερίδες και κλείνετε την κάθε μερίδα στη δική της λαδόκολλα (ατομικά πουγκάκια).

Στη συνέχεια, τυλίγετε την λαδόκολλα (ή τις ατομικές λαδόκολλες) με αλουμινόχαρτο και βάζετε το “δέμα” σε ταψί ή πήλινο σκεύος (ή τα ατομικά δεματάκια σε μικρά πήλινα).

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για περίπου 2 ώρες.

Αφού γίνει το κρέας, ανοίγετε με προσοχή τη λαδόκολλα και σερβίρετε.

Tip1: Αν θέλετε το κρέας σας πιο ροδοψημένο, μπορείτε αφού μαγειρευτεί να ανοίξετε τη λαδόκολλα και να το ψήσετε λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσει.

Tip2: Για πιο εντυπωσιακό σερβίρισμα, σερβίρετε κλεισμένα τα πουγκάκια και αφήστε τους καλεσμένους σας να τα ανοίξουν (ειδικά αν έχετε φτιάξει ατομικές μερίδες).

Tip3: Μπορείτε να φτιάξετε τη συγκεκριμένη συνταγή και με κατσικάκι.

Tip4: Είναι καλύτερα να αφήσετε την κορυφή της λαδόκολλας και του αλουμινόχαρτου στην επάνω πλευρά του πουγκιού. Έτσι, θα μπορείτε κατά το ψήσιμο να ανοίξετε εύκολα το πουγκί και να ελέγξετε το κρέας σας.

Αρνάκι στη λαδόκολλα