Μελομακάρονα μπουκίτσες (της μαμάς μου)

-Μπήκε Δεκέμβρης κι εγώ ακόμη να νιώσω το xmas spirit, σου λέω.

-Μα έλα, κάνε μια τόση δα προσπάθεια.

-Τι προσπάθεια να κάνω, καλέ, με τέτοιο ήλιο. Εγώ ονειρεύομαι παραλίες, ξαπλώστρες και δροσερά κοκτέιλ με πολύχρωμες ομπρελίτσες.

-Α, θα με σκάσεις. Εσύ άλλες χρονιές στόλιζες πρώτη στη γειτονιά (μη σου πω και στο δήμο). Άσε τώρα τα πείσματα και βάλε τα γιορτινά σου. Θα σου αρέσει, θα δεις.

-Άντε, να κάνω μια προσπάθεια…

Και κάπως έτσι το μικρό ξωτικό των Χριστουγέννων (που ζει στο κεφάλι μου) με έπεισε να αφήσω τα πείσματα και να μπω σε γιορτινό κλίμα. Και επειδή είναι νόμος πως τις γιορτές τις απολαμβάνεις καλύτερα με παρέα, αποφάσισα να παρασύρω πάση θυσία και τους υπόλοιπους στο χριστουγεννιάτικο κλίμα. Το μόνο που χρειαζόμουν ήταν μια μέρα αποκλειστικά αφιερωμένη στην πιο γλυκιά γιορτή του χρόνου. Μια μέρα αφιερωμένη στα Χριστούγεννα. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε το PRE-XMAS TREE PARTY μας ή, αλλιώς, η μέρα που θα γινόμασταν λιγάκι πιο γιορτινοί.

Φυσικά, το πρώτο πράγμα που χρειαζόταν το πάρτυ μας ήταν προσκλήσεις. Προσκλήσεις παιχνιδιάρικες και γιορτινές, που θα ενημέρωναν τα αγαπημένα μας πρόσωπα πως θα θέλαμε να είναι κοντά μας. Για να στολίσουμε όλοι μαζί, να τραγουδήσουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και να απολαύσουμε λιχουδιές από τον “χιονισμένο” μπουφέ μας. Η διαδικασία για να τις φτιάξω πολύ απλή και διασκεδαστική. Μια μικρή επίσκεψη στο site που θα δείτε εδώ και σε λίγη ώρα είχα ετοιμάσει τις δικές μας χριστουγεννιάτικες προσκλήσεις εντελώς δωρεάν. Λίγα λεπτά αργότερα τις είχα ήδη στείλει στους παραλήπτες και περίμενα τις (θετικές) απαντήσεις τους.

Αμέσως μετά σειρά είχε ο μπουφές. Τον ήθελα σίγουρα γλυκό και… χιονισμένο. Άρχισα λοιπόν να κατεβάζω ιδέες (και υλικά από τα ντουλάπια). Οι αγαπημένες μας τηγανίτες φρούτων κομμένες με κουπ πατ για να θυμίζουν ελατάκια, ταράνδους και άλλα γιορτινά σχέδια, αρωματικά κεκάκια βανίλιας με πραλίνα, ένα κραμπλ με φρούτα του δάσους, ένα εύκολο τσιζκέικ κάστανο, ένα σοκολατένιο κέικ με μήλα και φυσικά ο πολυαγαπημένος μας κορμός με πουράκια και μπισκότα φράουλας παρατάχθηκαν στο τραπέζι και πασπαλίστηκαν με μπόλικη άχνη.

Όσο για το σκηνικό, αυτό άρχισε να γίνεται γιορτινό αμέσως μόλις κατέφθασαν οι καλεσμένοι μας. Τα στολίδια μας βγήκαν από τις κούτες και, αφού φορέσαμε όλοι κάτι χριστουγεννιάτικο και μεταμορφωθήκαμε σε ξωτικά του Άγιου Βασίλη, αρχίσαμε να στολίζουμε, ακούγοντας αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Και παρόλο που κάποιοι στόλισαν λίγο περισσότερο από άλλους (έχει και ο στολισμός τους λουφαδόρους του), όλοι περάσαμε εξίσου καλά. Φάγαμε τις χιονισμένες μας λιχουδιές, γελάσαμε, τραγουδήσαμε, κολλήσαμε αυτοκόλλητα στα μάγουλά μας και, τελοσπάντων, κάναμε ό,τι επιβάλλει το γιορτινό κλίμα των ημερών.

Μετά από αυτή τη μέρα και επειδή είμαι σίγουρη οτι κάποιοι δεν έχετε ακόμη στολίσει, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να οργανώσετε κι εσείς το δικό σας PRE-XMAS TREE PARTY. Θα περάσετε σίγουρα καλά και θα ανακαλύψετε πόσο πιο διασκεδαστικό είναι να στολίζεις με παρέα. Όσο για εσάς που έχετε ήδη στολίσει, φυλάξτε την ιδέα και φωνάξτε τους φίλους σας να σας βοηθήσουν στο ξεστόλισμα, διοργανώνοντας το δικό σας AFTER-XMAS TREE PARTY. Όπως και να έχει, πριν ή μετά τις γιορτές, θα διασκεδάσετε παρέα με αγαπημένα πρόσωπα.

Στα πλαίσια αυτού του γιορτινού κλίματος και επηρεασμένη από τα φωτάκια στο δέντρο που αναβοσβήνουν απέναντί μου αυτή τη στιγμή, δεν θα μπορούσα παρά να σας δώσω μια χριστουγεννιάτικη συνταγή. Για την ακρίβεια, την πιο χριστουγεννιάτικη. Γιατί αν δεν είναι φουλ στο xmas spirit τα μελομακάρονα, τότε τι είναι; Σήμερα, λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σας την οικογενειακή μας συνταγή για μελομακάρονα. Τη συνταγή που εμπιστεύομαι κάθε χρόνο και δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ. Είναι η συνταγή της μαμάς μου (με όλα τα tips!) για εύκολα και πεντανόστιμα μελομακάρονα μπουκίτσες, που κάνουν το σπίτι να γεμίζει υπέροχα αρώματα και φέρνουν τις γιορτές ακόμη πιο κοντά. Ελπίζω να τη δοκιμάσετε και να σας αρέσει όσο αρέσει και σε εμάς!

Μελομακάρονα μπουκίτσες (της μαμάς μου)

Μελομακάρονα μπουκίτσες (της μαμάς μου)

Μελομακάρονα μπουκίτσες (της μαμάς μου)

Υλικά (για περίπου 60 μελομακάρονα μπουκίτσες)

Για τα μελομακάρονα:

  • 520γρ. αλεύρι μαλακό
  • 120γρ. χυμό πορτοκαλιού + ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 120γρ. σπορέλαιο
  • 60γρ. ζάχαρη
  • 30γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 80γρ. καρύδι κοπανισμένο
  • 1/2 σφηνάκι κονιάκ
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 5 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 2/3 ποτήρι του νερού νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι + 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Για το γαρνίρισμα:

  • κοπανισμένο καρύδι

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο μίξερ για 5′ όλα τα υλικά για τα μελομακάρονα εκτός από το αλεύρι.

Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά και αμέσως μόλις δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη, σταματάτε το μίξερ για να μη “δουλευτεί” υπερβολικά το μείγμα.

Πλάθετε μικρές μπαλίτσες, τις τοποθετείτε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και τις πατάτε ελαφριά με ένα μικρό πιρουνάκι για να σχηματιστούν γραμμούλες στο πάνω μέρος.

Ψήνετε στους 180°C για 25′, ώστε να γίνουν τραγανά τα μελομακάρονα. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά.

Για το σιρόπι, αφήνετε να βράσουν όλα τα υλικά μαζί σε μικρό κατσαρολάκι για 4′, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται. (Τα 4′ μετράνε από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι και όχι νωρίτερα.)

Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο πιο χαμηλό και ρίχνετε τα κρύα μελομακάρονα (λίγα-λίγα) στο καυτό σιρόπι. Τα αφήνετε να ρουφήξουν σιρόπι και από τις δύο πλευρές.

Τα βγάζετε από το σιρόπι και τα πασπαλίζετε αμέσως με κοπανισμένο καρύδι.

Tip1: Κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος, δεν αφαιρείτε την κατσαρόλα από το μάτι για να μην πέφτει η θερμοκρασία του σιροπιού, αλλά ούτε και δυναμώνετε τη θερμοκρασία για να μην εξατμιστεί γρήγορα το νερό.

Tip2: Όλα τα υλικά είναι ζυγισμένα και υπολογισμένα σε γραμμάρια (ακόμη και τα υγρά).

Tip3: Ανάλογα με το πόσο θα αφήσετε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι, θα έχετε περισσότερο ή λιγότερο μελωμένα μελομακάρονα. Κάντε μια δοκιμή με 1-2  μελομακάρονα και χρονομετρήστε πόση ώρα σιροπιάσματος αντιστοιχεί στα δικά σας γούστα (Προσωπικά, τα σιροπιάζω αφήνοντας τα στο σιρόπι 10′ συνολικά, δηλαδή 5′ από κάθε πλευρά). Σε κάθε περίπτωση, τα μελομακάρονα πρέπει να είναι κρύα για να μπουν στο καυτό σιρόπι, ώστε να ρουφήξουν καλά το υγρό. Σε αυτό θα τα βοηθήσουν και οι “γραμμούλες” που κάνατε με το πιρουνάκι.

Tip4: Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δουλέψετε υπερβολικά τη ζύμη σας, αν θέλετε τα μελομακάρονά σας να παραμείνουν αφράτα και να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

Tip5: Προσωπικά, ρίχνω και λίγο μέλι πάνω από την πιατέλα με τα μελομακάρονα για ακόμη πιο όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μελομακάρονα μπουκίτσες (της μαμάς μου)

Μελομακάρονα μπουκίτσες (της μαμάς μου)

4 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Amelie (πριν από 3037 ημέρες)

Αυτό το μελομακαρονάκι της τελευταίας φωτογραφίας μου ‘καψε την καρδιά! Δείχνει τόσο λαχταριστό!!! Άντε και του χρόνου να ξαναστολίσετε και να επαναλάβετε αυτή την ωραία ιδέα-πάρτυ!

Μαρία Έλενα (πριν από 3036 ημέρες)

Φαίνονται πεντανόστιμα.
Φιλάκια …

dolmadaki (πριν από 3035 ημέρες)

τι ομορφα που ειναι!! ειδα τη φωτο στα σοσιαλ κ νομιζα ειναι σουδακια!!! μ αρεσουν ειναι πιο εκλεπτυσμενα να το πω πιο “ας φαω αλλο ενα μωρε μια σταλιά ειναι ” χωρις τυψεις να το πω οπως κ να το πω μαρεσαν παρα πολυ!!!

Αθηνά (πριν από 3034 ημέρες)

Έτσι μου αρέσουν τα μελομακάρονα και εμένα μπουκίτσες! Ακούγεται ενδιαφέρον το λεμόνι θα έχουν ιδιαίτερη γεύση γιαμ! Πολλά φιλιά!

Απάντηση σε Αθηνά