Ρολό κιμά γεμιστό με ζαμπόν, τυρί και πιπεριά

Τελικά, πρέπει να είμαι καταπληκτική οικοδέσποινα. Γιατί αν δεν ήμουν τόσο φιλόξενη και περιποιητική, μάλλον δεν θα είχα τέτοιο σπουδαίο μουσαφίρη εδώ και δύο βδομάδες μέσα στο σπίτι μου. Και δεν μιλάμε για έναν απλό μουσαφίρη, αλλά από αυτούς τους επίμονους, που σου χτυπάνε την πόρτα μια ωραία πρωία, περνάνε το κατώφλι σου όλο χαμόγελα και ευγένειες και ξεχνάνε να φύγουν. Έτσι ακριβώς έγινε και με εμάς. Ένα πρωί έκανε την εμφάνισή της η κυρία Ίωση και από τότε δεν λέει να ξεκολλήσει με τίποτα από την παρέα μας…

Εδώ να διευκρινίσω πως δεν μιλάμε για μια απλή καθημερινή ίωση (από αυτές που περνάνε με ένα-δυο γιατροσόφια και μετριώνται με πέντε-έξι χαρτομάντιλα), αλλά για τη Λερναία Ύδρα. Ένα κεφάλι της κόβεις, δύο φυτρώνουν. Κι εκεί που λες ότι μάλλον τα κατάφερες να τη ξεφορτωθείς και αρχίζεις να σταυροκοπιέσαι από τη χαρά σου, εκείνη ξεκαρδίζεται με την αφέλειά σου και σου χαρίζει μερικά έξτρα φτερνίσματα για να μάθεις να αυθαδιάζεις.

Δεν μπορώ να πω. Στιγμή δεν έχουμε βαρεθεί με τη συντροφιά της. Όλο νέα κόλπα είναι η άτιμη. Τι πυρετούς, τι ζαλάδες, τι βήχα, τι καταρροή. Πλούσια τα δώρα της και θέλει να μας τα χαρίσει όλα. Κι όσο την καλοπιάνουμε (γιατί ίωση είναι αυτή, δεν κάνει να της αγριεύεις) και της εξηγούμε ευγενικά ότι δεν τα θέλουμε αυτά τα δωράκια, τόσο εκείνη μας προσφέρει κι άλλα. Μάλλον από τη χαρά της. Ή ως ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης, γιατί περνάει τόσο καλά μαζί μας.

Εμείς, από την άλλη, έχουμε επιστρατεύσει όλα τα γιαγιαδογιατροσόφια που ξέρουμε και εγγυώνται άμεση και αποτελεσματική καταπολέμηση του ανεπιθύμητου μουσαφίρη. Πλέον, έχω βάσιμες υποψίες ότι στις φλέβες μας δεν κυλάει αίμα, αλλά κοτόσουπα και τσάι του βουνού. Επίσης, έχουμε εμπλουτίσει τη συλλογή μας από θερμόμετρα σε ανησυχητικό βαθμό (ούτε ο Ευαγγελισμός τόσα). Το καλό, ωστόσο, είναι πως αν κάποια στιγμή ζαλιστούμε (από τον πυρετό ή τον νον-στοπ βήχα) και λιποθυμήσουμε, θα πέσουμε στα μαλακά, καθώς σε κάθε γωνιά του σπιτιού υπάρχει πια ένα μικρό (ή μεγαλύτερο) λοφάκι από χαρτομάντιλα (το λες και αφηρημένη τέχνη ή εμπνευσμένο ντιζάιν εσωτερικών χώρων).

Ειλικρινά, δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη θα πορευόμαστε αγκαζέ με την κυρία Ίωση, αλλά ελπίζω την επόμενη φορά που θα καθίσω στο πληκτρολόγιο για να γράψω ανάρτηση, το ντεκόρ να μην είναι φουλ στα αντιπυρετικά και στις καραμέλες για το βήχα. Ως τότε, απλά θα κάνω υπομονή. Αλλά κι εσείς να προσέχετε τους εαυτούς και μακριά από ανεπιθύμητους μουσαφίρηδες. Για να μην την πατήσετε όπως εμείς δηλαδή…

Τώρα, το ότι εγώ από τη μία είμαι αγκαλιά με την κυρία Ίωση και από την άλλη μαγειρεύω και φωτογραφίζω το λες και ομοιοπαθητική. Ξέρετε, προσποιούμαι πως έχω αναρρώσει και πασχίζω να κάνω όλα όσα θα έκανα αν ήμουν καλά, μπας και πετύχει η αυθυποβολή και συνέλθω επιτέλους. Και φυσικά δεν έχω καμία πρόθεση να φωτογραφίσω σούπες και τσάγια. Αντιθέτως, ψηφίζω (και φωτογραφίζω) φαγάκι οικογενειακό, μαμαδίστικο και κυριακάτικο. Από αυτά που συγκεντρώνουν όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Ένα ρολό κιμά γεμιστό με ζαμπόν, τυρί και πιπεριά σας έχω, λοιπόν, για σήμερα. Μαλακό, καλοψημένο και λαχταριστό. Φαγάκι με πλούσια γεύση που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια. Καλή σας όρεξη!

Ρολό κιμά γεμιστό με ζαμπόν, τυρί και πιπεριά

Ρολό κιμά γεμιστό με ζαμπόν, τυρί και πιπεριά

Ρολό κιμά γεμιστό με ζαμπόν, τυρί και πιπεριά

Υλικά

  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 φέτες ψωμί
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή κορν φλάουρ
  • 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι/πιπέρι
  • 1/3 φλιτζ. λευκό κρασί + λίγο έξτρα κρασί (για τα χέρια και το ράντισμα του ρολού)
  • λίγο γάλα (για το μούλιασμα του ψωμιού)

Για τη γέμιση:

  • 6 φέτες ζαμπόν καπνιστό
  • 100-150γρ. τυρί καπνιστό (εναλλακτικά γραβιέρα ή κασέρι), κομμένο σε μπαστουνάκια
  • 1 μεγάλη πιπεριά πράσινη, κομμένη σε μπαστουνάκια
  • λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

Αφήνετε το ψωμί να μουλιάσει σε λίγο γάλα.

Τρίβετε τα κρεμμύδια στο μούλτι και τα στύβετε πολύ καλά για να φύγουν όλα τα υγρά.

Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το μουλιασμένο ψωμί, τα κρεμμύδια, το κορν φλάουρ, το μαϊντανό και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Βρέχετε τα χέρια σας με λίγο κρασί και ζυμώνετε το μείγμα για μερικά λεπτά (να αφρατέψει ο κιμάς).

Βάζετε τον κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα (ώστε να ενωθούν τα αρώματα).

Όσο είναι ο κιμάς στο ψυγείο, ζεσταίνετε σε ένα τηγανάκι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά την πιπεριά που έχετε κόψει σε μπαστουνάκια. Την αφήνετε να κρυώσει.

Βγάζετε τον κιμά από το ψυγείο, τον τοποθετείτε πάνω σε λαδόκολλα και τον ανοίγετε σε ορθογώνιο (με τα χέρια σας ή με πλάστη).

Απλώνετε πάνω στον κιμά τις φέτες ζαμπόν, τη σοταρισμένη πιπεριά και το τυρί. Κλείνετε με τη βοήθεια της λαδόκολλας σε ρολό και τοποθετείτε μέσα σε φόρμα κέικ.

Ραντίζετε το ρολό με λίγο κρασί, ρίχνετε και το 1/3 φλιτζ. κρασί μέσα στη φόρμα του κέικ και ψήνετε στους 200°C για 50′-60′ (γυρνώντας το ρολό μέσα στη φόρμα κατά διαστήματα για να ψηθεί από όλες τις πλευρές).

Το σερβίρετε ζεστό, κατά προτίμηση με πατάτες φούρνου.

Tip1: Τοποθετείστε αρχικά το ρολό με την ένωση προς τα κάτω για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.

Tip2: Βάζοντας το ρολό μέσα στη φόρμα του κέικ με τη λαδόκολλα, δεν θα κολλήσει το ρολό κατά το ψήσιμο. Εναλλακτικά, λαδώστε πολύ καλά τη φόρμα του κέικ.

Ρολό κιμά γεμιστό με ζαμπόν, τυρί και πιπεριά

Ρολό κιμά γεμιστό με ζαμπόν, τυρί και πιπεριά

4 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Γιώτα (πριν από 2948 ημέρες)

Περαστικά εύχομαι!
Αγαπημένο το φαγητάκι σου σήμερα.

My little cosy world (πριν από 2948 ημέρες)

Πω πω λιχουδιές! Τι είπες τώρα! Φαίνεται πεντανόστιμο! Περαστικούλια!

Αλεξάνδρα craftland (πριν από 2948 ημέρες)

Ωχ Αναστασία μου περαστικά!!! Εγώ κάνω τον σταυρό μου που έχουμε γλυτώσει από τέτοιες επισκέψεις!!! Το φαγακι σου το αγαπώ!!!! <3

dolmadaki (πριν από 2947 ημέρες)

αχ αυτοι οι μουσαφιριδες κατσικωνονται με το ετσι θελω!! κ μεις στην φαση αυτη ειμαστε!!!
τελειο το ρολο οτι πρεπει!

Απάντηση σε Γιώτα