Εύκολο τιραμισού (χωρίς αυγά) με βινσάντο

Νομίζω ότι ανήκω στους ανθρώπους που δεν χρειάζονται πολλά για να είναι ευτυχισμένοι. Παραδείγματος χάριν, δώστε μου μια πολυθρόνα, ένα βιβλίο και ένα γλυκό και θα δείτε αυτομάτως το χαμόγελο της ευτυχίας να σχηματίζεται στο πρόσωπό μου, ως άλλη πρωταγωνίστρια διαφήμισης για οδοντόκρεμα. Βασικές προϋποθέσεις για να διατηρηθεί το χαμόγελο (και η ευτυχία): η πολυθρόνα να είναι αναπαυτική (από αυτές που σου επιτρέπουν να βουλιάζεις, και να βουλιάζεις, και να βουλιάζεις…), το βιβλίο να είναι καλογραμμένο (από αυτά που διαβάζεις την πρώτη σελίδα και ήδη ξέρεις πως κρατάς στα χέρια σου ένα μικρό θησαυρό) και το γλυκό να είναι ελαφρύ (ώστε να μπορείς να φας 5-6 κομμάτια χωρίς να καταλήξεις να ψάχνεις για εφημερεύοντα).

Αν δεν έχετε δοκιμάσει τον συγκεκριμένο συνδυασμό απολαύσεων, θα σας πρότεινα να το κάνετε με την πρώτη ευκαιρία. Δεν είναι δύσκολο να το πετύχετε. Και θα γίνει ακόμη ευκολότερο, αφού ολοκληρώσετε την ανάγνωση της συγκεκριμένης ανάρτησης. Γιατί η ανάρτηση που διαβάζεται περιλαμβάνει προτάσεις, οι οποίες υπόσχονται να σας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία του εν λόγω τρίπτυχου. Θεωρώντας, λοιπόν, ότι το κεφάλαιο αναπαυτική πολυθρόνα το κατέχετε ήδη (γιατί δεν μπορώ να φανταστώ πως υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει φροντίσει να έχει μια αναπαυτική/ιδανική-για-χαλάρωση γωνιά στο σπίτι του), θα ασχοληθώ με τις άλλες δύο βασικές προϋποθέσεις της ευτυχίας. Κοινώς, το βιβλίο και το γλυκό…

Κεφάλαιο βιβλίο.

Όπως ίσως διαβάσετε στην πρώτη ανάρτηση του έτους (εκεί όπου σας πρότεινα τη σαλάτα-σύμμαχο στην “εξόντωση” των μελομακάρονων), οι γιορτινές μέρες ήταν για μένα μια όαση χαλάρωσης. Και η χαλάρωση για μένα ισοδυναμεί με μια στοίβα βιβλία. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να έχει χρόνο στη διάθεσή του και να μην βυθίζετε στις σελίδες ενός καλογραμμένου βιβλίου (ή και περισσότερων, αφού συνηθίζω να διαβάζω διάφορα βιβλία ταυτόχρονα -παραξενιά προφανώς επίκτητη από τα φοιτητικά μου χρόνια). Και επειδή η γιορτινή μου στοίβα περιελάμβανε μικρά διαμαντάκια, θα χαρώ να τα μοιραστώ μαζί σας, ώστε να έχετε έτοιμες βιβλιοπροτάσεις για τις δικές σας στιγμές χαλάρωσης. Πάρτε λοιπόν μολύβι και σημειώστε:

1. Δώδεκα μικρά κέικ (της Dominika Dery, από τις εκδόσεις Ηλέκτρα)

Μη βιαστείτε να αντιστοιχίσετε τον εν λόγω τίτλο σε κάποιο βιβλίο ζαχαροπλαστικής, που υπόσχεται να σας κάνει φωστήρα στην παρασκευή κέικ. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία της συγγραφέως. Για την ακρίβεια, το βιβλίο περιλαμβάνει δώδεκα ιστορίες από την περιπετειώδη παιδική της ηλικία, γραμμένες όπως τις είδαν τα αθώα, παιδικά της μάτια και τις ένιωσε η θαρραλέα, παιδική της ψυχή. Ακόμη κι αν αυτά που βιώνει η μικρή Ντομίνικα δεν είναι πάντα εύκολα ή ευχάριστα, το θάρρος και η αισιοδοξία της δεν την εγκαταλείπουν ούτε στιγμή. Νομίζω πως αυτό το βιβλίο διαβάζεται τόσο ευχάριστα όσο ευχάριστα θα έτρωγε κανείς δώδεκα μικροσκοπικά, αφράτα κεκάκια. Ξεκινάς την ανάγνωση της πρώτης σελίδας και πριν το καταλάβεις, έχεις φτάσει στην τελευταία. Κι αφού το διαβάσεις, αισθάνεσαι την γλυκύτητα και την αισιοδοξία της ηρωίδας να σε πλημμυρίζει. Και θες ξαφνικά να χαμογελάσεις…

2. Το πετράδι της Ανατολής (της Maureen Lindley,  από τις εκδόσεις Ωκεανίδα)

Κι αυτό το βιβλίο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Κι όμως, είναι τόσο περιπετειώδης η ζωή που περιγράφει, που εύκολα θα αναρωτηθείς πώς αλήθεια χωράνε τόσες συγκλονιστικές στιγμές σε μια μόνο ζωή. Πώς μπορείς να ξεκινάς ως πριγκίπισσα και να καταλήγεις κατάσκοπος. Πώς μπορείς να χάνεις τα πάντα κι όμως η φλόγα που καίει μέσα σου να θεριεύει. Ένα βιβλίο γεμάτο τολμηρές σκηνές και πλοκή που σε καθηλώνει. Προσωπικά, αφού το διάβασα, έψαξα στο ίντερνετ να βρω τη φωτογραφία της ηρωίδας. Ήθελα οπωσδήποτε να συνδέσω αυτή την πολυτάραχη ζωή με το πρόσωπο που την βίωσε…

3. Λεπτή ισορροπία (του Rohinton Mistry, από τις εκδόσεις Ενάλιος)

Αν θέλετε να διαβάσετε σε ολόκληρη τη ζωή σας μονάχα ένα βιβλίο για τις κοινωνικές ανισότητες και την αδικία που βιώνουν οι αδύναμοι εξαιτίας των ισχυρών, τότε μπορείτε απλά να διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο. 734 σελίδες γεμάτες έντονα συναισθήματα και δυνατές εικόνες, που σίγουρα θα χαραχτούν στην καρδιά σας. Ένα βιβλίο που μιλά για το σκληρό πρόσωπο της ζωής με τρόπο πέρα για πέρα αληθινό και, την ίδια στιγμή, μαγικό. Τόσο μαγικό που διάβασα τις 734 σελίδες όσο πιο αργά γινόταν για να μην τελειώσει. Κι όταν τελείωσε, λυπήθηκα που δεν είχε κι άλλο…

Κάπου εδώ, οι βιβλιοπροτάσεις μου τελειώνουν (πόσα πια να προλάβει να διαβάσει κανείς μέσα στις γιορτές;). Κι αφού το κεφάλαιο “βιβλίο” τελείωσε, σειρά έχει το κεφάλαιο “γλυκό”. Σε αυτό το κεφάλαιο, ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να κάνω μόνο μία πρόταση. Νομίζω, άλλωστε, πως δεν χρειάζεται και δεύτερη. Διότι, φαντάζεστε τίποτα πιο ταιριαστό για τις ώρες που θα βυθίζεστε σε ένα από τα παραπάνω βιβλία από ένα αέρινο τιραμισού; Η απάντηση είναι “όχι” και η συνταγή που θα γλυκάνει με τον καλύτερο τρόπο τις βιβλιοαναγνώσεις σας λέγεται εύκολο τιραμισού (χωρίς αυγά) με βινσάντο. Ελαφρύ και πανεύκολο στην παρασκευή. Χωρίς αυγά. Με μια ιδέα σοκολάτας, με το άρωμα του εσπρέσο και τη γλύκα του βινσάντο. Μπορείτε να το φτιάξετε για να συνοδεύσετε τον απογευματινό καφέ σας, να ολοκληρώσετε ένα επίσημο γεύμα ή απλά να καταπολεμήσετε την υπογλυκαιμία της στιγμής. Το γεγονός ότι φτιάχνεται από την προηγούμενη μέρα είναι σημαντικό πλεονέκτημα αν το ετοιμάζετε για κάποια γιορτή και δεν θέλετε να έχετε και τις προετοιμασίες του γλυκού την ίδια μέρα. Πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε. Πιστεύω πως θα γίνει από τα αγαπημένα σας.

Εύκολο τιραμισού (χωρίς αυγά) με βινσάντο

Εύκολο τιραμισού (χωρίς αυγά) με βινσάντο

Εύκολο τιραμισού (χωρίς αυγά) με βινσάντο

Υλικά (για ένα μέτριο πυρέξ)

  • 2 πακέτα σαβαγιάρ (περισσεύουν μερικά)
  • 400ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα
  • 250γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζ. άχνη
  • 1/2 φλιτζ. vinsanto
  • 1 2/3 φλιτζ. καφέ εσπρέσο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80γρ. σοκολάτα τριμμένη (κουβερτούρα ή γάλακτος)
  • λίγο κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να δημιουργηθούν απαλές κορυφές. Τη μεταφέρετε σε ένα μπολ.

Χτυπάτε το μασκαρπόνε να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε και τη μισή ποσότητα vinsanto και ανακατεύετε.

Ενώνετε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος με το μασκαρπόνε και ανακατεύετε απαλά.

Ενώνετε τον καφέ με το υπόλοιπο vinsanto σε ένα μπολ και βουτάτε στιγμιαία τα σαβαγιάρ στο υγρό. Καλύπτετε τον πάτο του πυρέξ με μια στρώση σαβαγιάρ.

Από πάνω απλώνετε τη μισή κρέμα και την τριμμένη σοκολάτα (με αυτή τη σειρά).

Βουτάτε στον καφέ τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και τα στρώνετε πάνω από την τριμμένη σοκολάτα.

Απλώνετε πάνω από τα σαβαγιάρ και την υπόλοιπη κρέμα και κοσκινίζετε λίγο κακάο σε όλη την επιφάνεια.

Το αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει και να ενωθούν οι γεύσεις για μερικές ώρες ή και από το προηγούμενο βράδυ.

Tip1: Όταν ενώνετε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος με το μασκαρπόνε είναι προτιμότερο να προσθέτετε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος στο μασκαρπόνε και να ανακατεύετε απαλά. Έτσι δεν θα χάσει τον όγκο της η κρέμα γάλακτος.

Tip2: Χρησιμοποιήστε σοκολάτα γάλακτος αν θέλετε το τιραμισού σας πιο γλυκό, με εντονότερη την αντίθεση μεταξύ σοκολάτας και καφέ. Αν θέλετε εντονότερη την αίσθηση του καφέ, προτιμήστε την κουβερτούρα.

Εύκολο τιραμισού (χωρίς αυγά) με βινσάντο

Εύκολο τιραμισού (χωρίς αυγά) με βινσάντο

37 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Maria (πριν από 3346 ημέρες)

Καλημέρα Αναστασία μου! Αν και δεν αγαπώ τα τιραμισού, το δικό σου φαίνεται λαχταριστό! Η αναπαυτική πολυθρόνα είναι ένα μικρό απωθημένο μου…αχ πότε θα μπορέσω να αγοράσω μία? Ευχαριστούμε για τις βιβλιοπροτάσεις σου…θα μελετηθούν! φιλάκια

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Μαρία μου, βάλτο στο πρόγραμμα! Κάθε σπίτι χρειάζεται μια αναπαυτική γωνιά για ατελείωτη σιέστα… 😉

Amelie (πριν από 3346 ημέρες)

Λοιπόν, την πολυθρόνα την έχω: check! Τα βιβλία (όχι αυτά που προτείνεις, τα οποία και σημειώνω για μελλοντική αγορά) τα έχω: check! Το τιραμισού θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία, πάρα-πάρα πολύ καλή πρόταση αποτελεί και θα αξιοποιηθεί και με τα βιβλία και άνευ αυτών!!!

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Τότε θα περιμένω εντυπώσεις από τη δοκιμή του πλήρους τρίπτυχου! :-)

Αθηνά (πριν από 3346 ημέρες)

Καλημέρα Αναστασία μου! Τί τέλεια ιδέα να αφαιρέσεις τα αυγά… θα την δοκιμάσω σίγουρα!! Σε φιλώ!

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Νομίζω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα την απουσία τους! Δοκίμασέ το και θα δεις!

littledeco.gr (πριν από 3346 ημέρες)

Ωραίο δεν λέω, αλλα τι σας έχει πιάσει με τα γλυκά. Μετα τις γιορτές πρέπει να μας προτείνετε συνταγές light. Ξέρεις κάμια σουπίτσα, καμιά σαλατούλα … χαχαχχα έξω από την πλάκα λοιπόν το διάβασμα ήταν από τις αγαπημένες μου χαλαρωτικές συνήθειες. Και λέω ήταν γιατί πλεον ο χρόνος δεν με παίρνει …. ότι χρόνος μενει για διάβασμα είναι δυστυχώς για θέματα της δουλειας. Οπότε θα φτιάξω το γλυκό σου, και θα το χαρώ έστω και χωρίς το διάβασμα. Φιλιά !!!

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Κάπως πρέπει να αντέξουμε την ιδέα ότι τελείωσαν οι γιορτές και τα γλυκά βοηθούν ιδιαίτερα σε τέτοιες δύσκολες σκέψεις… 😉
    Εγώ πάντως λάνσαρα για την αρχή του έτους σαλατούλα! Ρίξε μια ματιά! Νομίζω θα σου αρέσει! :-)

elpida (πριν από 3346 ημέρες)

βιβλιο και γλυκακι!! Αγαπημενος συνδυασμος!! Πολυ ωραιο το τυραμισου σου Αναστασια μου!! πολλα φιλια

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Ελπίδα μου, θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις!
    Φιλιά!

Αλεξία momyof6 (πριν από 3346 ημέρες)

φαίνεται πολύ λαχταριστό!
και μου αρέσει γιατί δεν περιέχει ωμά αυγά
αντί για αυτό το κρασί, που δεν το έχω σπίτι, μπορούμε να βάλουμε κάποιο άλλο ποτό;…τι λες;….

ευχαριστούμε για την συνταγή!
και η εισαγωγή σου…υπέροχη!

Αλεξία

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Αλεξία μου, μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις ένα οποιοδήποτε γλυκό κρασί (όχι ξηρό!). Ελπίζω να σου αρέσει, αν το φτιάξεις!
    Σε φιλώ!

Παρασκευή Χρόνη (απόγευμα) (πριν από 3346 ημέρες)

Δεν είμαι τόσο του τιραμισου, αλλά τώρα μου άνοιξες την όρεξη… Και μιας κι αρέσει στον άντρα μου… :-)

Vita (πριν από 3346 ημέρες)

Ωραίες οι βιβλιοπροτάσεις, ωραίο και το τιραμισού σου. Κι εγώ έχω κόψει τα ωμά αυγά και φτιάχνω την κρέμα χωρίς αυτά με όποιο κόστος. Η ιδέα του βινσάντο μου άρεσε πολύ!

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Χαίρομαι που σου άρεσε! Νομίζω ότι τα αυγά δεν θα λείψουν σε κανέναν σε αυτή τη συνταγή! 😉

tanja@the green mixer (πριν από 3346 ημέρες)

Εχω να διαβάσω βιβλίο πολύ καιρό αλλά πάντα καλοδεχούμενες οι προτάσεις …Το γλυκάκι λαχταριστό και ελαφρύ, μάλλον θα το φάμε ξεροσφύρι (χωρίς ανάγνωση δηλαδή)

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Κι εγώ είχα κάνει διάλειμμα στις βιβλιοαναγνώσεις (για τους γνωστούς λόγους), αλλά με την αφορμή των γιορτών είπα να επιστρέψω σε αυτή την αγαπημένη συνήθεια!

Beauty Follower (πριν από 3346 ημέρες)

Μμμμ ωραιο γλυκάκι!
Καλή εβδομάδα :)

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Ευχαριστώ πολύ!

κικη (πριν από 3346 ημέρες)

Μολις διαβασα μια ολοκληρωμενη αναρτηση με το γλυκακι της, τις προτασεις βιβλιων της, αχ και να ειχα χρονο να καθησω στην αναπαυτικη πολυθροναρα!το γλυκο υπεροχο αλλα το βινσαντο τι ειναι?
Φιλια αναστασιαααα

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Το βινσάντο είναι ένα υπέροχο γλυκό κρασί. Το βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ και φυσικά σε όλες τις κάβες. :-)

Ξανθή (πριν από 3346 ημέρες)

Αντί του Vinsado τι θα μπορούσα να βάλω; Κατά ένα μυστήριο λόγο για μένα τελευταία ασχολούμαι με την παρασκευή γλυκών.
Υπάρχει καναπές της χαλάρωσης και άπειρα βιβλία και περιοδικά μαγειρικής για τα υπόλοιπα της πρότασης σου. Φιλιά

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Ξανθή μου, μπορείς να βάλεις ένα γλυκό κρασί. Προσωπικά, θα το δοκίμαζα ευχαρίστως και με κάποιο γλυκό λικέρ από αυτά που σίγουρα έχεις! Ας πούμε ένα λικέρ δαμάσκηνο θα μου άρεσε λόγω της “βαθιάς” γλύκας του. Αν το δοκιμάσεις, θα χαρώ να μάθω εντυπώσεις!
    Φιλιά!

Σοφια Χαλατσοπουλου (πριν από 3346 ημέρες)

Είσαστε καταπληκτική μου αρεσετε πολύ.

    Αναστασία (πριν από 3344 ημέρες)

    Σε ευχαριστώ πολύ για το τόσο όμορφο σχόλιό σου, Σοφία! Να είσαι καλά!
    Ελπίζω να σε ικανοποιήσουν εξίσου όλες οι συνταγές που θα δοκιμάσεις εδώ μέσα! :-)

peps@pepi's kitchen (πριν από 3346 ημέρες)

Μμμμμ….τέλειο θα είναι με βινσάντο και σοκολάτα μέσα!!
Φιλιά!!

Marion (πριν από 3346 ημέρες)

Το τιραμισού είναι πολύ ωραίο γλυκο.
Χωρίς αυγά είναι πιο ελαφρύ. Εχω κι εγώ μια συνταγή χωρίς αυγά & γλουτένη και ήταν αφρός στην κυριολεξία.
Εσύ έβαλες και υπέροχο βινσάντο μέσα. Υπέροχο
Φιλιά

Χρυσαυγή (πριν από 3346 ημέρες)

Τιραμισού!!! Πάντα αγαπημένο με όλους τους πιθανούς τρόπους παρασκευής του! Με ή χωρίς αυγά! Μη σου πω τελικά ότι οι περισσότεροι προτιμούν το άνευ, είτε επειδή τους μυρίζουν είτε επειδή θέλουν να τα αποφύγουν. Όπως και να έχει μου αρέσει πολύ!!!!
Μαζί με τα βιβλία που μας πρότεινες εννοείται. Πάντα μου αρέσει να μου προτείνουν ένα πραγματικά καλό βιβλίο!!!!!!!!!
Καλό βράδυ Αναστασία!!!

Χρύσα (πριν από 3346 ημέρες)

Πολύ ωραία η παραλλαγή του τιραμισου με το vinsanto! Και τα βιβλία φαίνονται πολύ ενδιαφεροντα, αρκεί να βρούμε και λίγο χρονο για αυτά…!

Ερμιόνη (πριν από 3346 ημέρες)

Πολύ μ’ αρέσουν οι ολοκληρωμένες προτάσεις Αναστασία μου!
Βιβλίο και γλυκό λοιπόν!
Το τιραμισού είναι από τα πολύ πολύ αγαπημένα μου γλυκάκια!
Έτσι χωρίς αυγά είναι πολύ πολύ ελαφρύ και κακά τα ψέματα ευκολοφάγωτο!
Μου αρέσει η προσθήκη του βινσάντο! Του δίνει ενδιαφέρον και μια ωραία τσαχπινιά!
Φιλιά

mia xara (πριν από 3345 ημέρες)

Καλημέρα Αναστασία μου, πολύ ωραίο το Τιραμισού!! Η πολυθρόνα έτοιμη απέναντι από τη βιβλιοθήκη!!! Λίγος χρόνος λείπει τώρα… ΧΟΧΟ

Penelope (πριν από 3345 ημέρες)

Αυτό το τρίπτυχο ευτυχίας, θα έλεγα πως είναι και το δικό μου Αναστασία!!
Πραγματικά είναι ίσως η καλύτερη “αναλογική” σχέση, αν δε, προσθέσεις και την ωραία θέα από την πολυθρόνα, τότε θα σου χαρίσω και την ψυχή μου :-))
Γλυκάκι λαχταριστό και αγαπημένο. Φιλιά πολλά.

mookies (πριν από 3345 ημέρες)

Το τρίπτυχο της ευτυχίας είναι απαραίτητη προυπόθεση για κάθε χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο!
Το τυραμισού τελαιταία έγινε από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά και το δικό σου Αναστασία φαίνεται εξαιρετικό!

spoon-stories (πριν από 3343 ημέρες)

όλο στα σπαμ βρίσκω τις αναρτήσεις σου και δεν ξέρω πως να το αλλάξω! Πάλι καλά που τα τσεκάρω που και που! Αλλιώς θα έχανα αυτήν την αγαπητή συνταγή τιραμισού!!
Τέλειο το vinsanto!!

Υποβολή Σχολίου