Γιουβαρλάκια λεμονάτα (χωρίς αυγολέμονο)

Ομολογώ ότι αυτή η βδομάδα δεν είναι και από τις πιο αγαπημένες μας. Είναι εντυπωσιακό πώς μεταμορφώνεται ένα σπίτι με μικρά παιδιά όταν τα τελευταία είναι αρρωστούλια. Ο δόκτορ Τζέκιλ δίνει τη θέση του στον Μίστερ Χάιντ. Και κάπως έτσι, εκεί που άκουγες μόνο γέλια και χαρούμενες παιδικές φωνούλες, ακούς κυρίως βήχα και βουλωμένες μυτούλες. Στα παιδικά δωμάτια δεν σκοντάφτεις μόνο πάνω σε αυτοκινητάκια και κούκλες αλλά και σε χαρτομάντηλα και θερμόμετρα. Όσο για τα μπουκαλάκια με το φυσιολογικό ορό, θα μπορούσες άνετα να τα χρησιμοποιήσεις για να παίξεις τζένγκα με ολόκληρη την πολυκατοικία (φτάνουν για όλους!).

Μια τέτοια βδομάδα τύπου Μίστερ Χάιντ βιώνουμε κι εμείς, πράγμα που σημαίνει ότι τις τελευταίες μέρες, αν εξαιρέσεις τις φοβερές εκδρομές μας ως το φαρμακείο της γωνίας για ανεφοδιασμό νέας κούτας φυσιολογικών ορών, παραμένουμε εσώκλειστοι (αφού, σε αντίθεση με αυτούς που τόσο πρόθυμα μας κόλλησαν, εμείς προτιμούμε να μην ταλαιπωρηθούν άλλα παιδάκια εξαιτίας μας). Κι επειδή οικογενειακώς είμαστε φαν της βόλτας και της εξόρμησης σε βουνά και λαγκάδια, αυτή η κλεισούρα δεν ανήκει στο top 10 των προτιμήσεών μας.

Μα δεν πτοούμαστε! Πρώτον, γιατί ακόμη και ως έγκλειστοι και ασθενείς βρίσκουμε τρόπους να περνάμε καλά. Ο θεός του διαδικτύου (aka Pinterest) μας τροφοδοτεί διαρκώς με ιδέες για κατασκευές, παιχνίδια και οτιδήποτε τελοσπάντων δημιουργικό κάνει ένα παιδάκι να περνά καλά (και τους γονείς του να χαμογελούν ικανοποιημένοι). Και δεύτερον, είμαστε σίγουροι πως οι μέρες του εγκλεισμού τελειώνουν πολύ σύντομα χάρη στα δεκάδες γιατροσόφια μας (εδώ να ευχαριστήσω μαμά, γιαγιά και λοιπούς αγαπημένους συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας για τις πολύτιμες συμβουλές στην πάταξη παντός είδους ίωσης).

Και επειδή ο πρώτος κανόνας στην καταπολέμηση των ιώσεων είναι το καλό φαγητό (ρωτήστε και τη δική σας γιαγιά να σας το επιβεβαιώσει), οι κατσαρόλες έχουν πάρει φωτιά. Δεκάδες νόστιμα φαγάκια (σουποειδή και μη) έχουν περάσει από τα πιάτα μας αυτές τις μέρες. Κοινό τους χαρακτηριστικό να είναι δυναμωτικά (και φυσικά νόστιμα). Εννοείται ότι ξεκινήσαμε με την αγαπημένη μας δυναμωτική κοτόσουπα με γλυκοπατάτα και κάρυ και συνεχίσαμε με μια σουπίτσα με λαχανικά ιδανική για το κρυολόγημα. Σειρά είχε μια σούπα με νούντλς, κοκκινόψαρο και γαρίδες γιατί το κοινό ζητούσε ψαράκι και στη συνέχεια η πολυαγαπημένη μου και άκρως χορταστική σούπα με ψητές ντομάτες και τορτελίνια. Και σήμερα, αποφασίσαμε να φάμε γιουβαρλάκια και φυσικά δεν μπορούσαμε να μην τα μοιραστούμε μαζί σας.

Τα δικά μας γιουβαρλάκια είναι λιγάκι διαφορετικά από τα παραδοσιακά. Γιατί μπορεί να αγαπάμε τις λεμονάτες γεύσεις, αλλά τα προτιμούμε ελαφριά, χωρίς αυγολέμονο. Έτσι, έχουμε καταλήξει στην παρακάτω συνταγή, που δίνει ένα υπέροχο λεμονάτο αποτέλεσμα με ωραία, χυλωμένα γιουβαρλάκια που δεν μας βαραίνουν και φτιάχνονται πολύ εύκολα. Αν θέλετε κι εσείς να δοκιμάσετε τα λεμονάτα γιουβαρλάκια χωρίς αυγολέμονο που τόσο αγαπάμε εμείς, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες με όλα τα tips για απόλυτη επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Γιουβαρλάκια λεμονάτα (χωρίς αυγολέμονο)

Γιουβαρλάκια λεμονάτα (χωρίς αυγολέμονο)

Γιουβαρλάκια λεμονάτα (χωρίς αυγολέμονο)

Υλικά (για 35-40 μικρά γιουβαρλάκια)

Για τα γιουβαρλάκια:

  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλιτζ. ρύζι για σούπες (γλασέ)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
  • αλάτι/πιπέρι
  • λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα
  • λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Για τη σούπα:

  • 1lt νερό καυτό
  • 1/4 φλιτζ. ρύζι για σούπες (γλασέ)
  • 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 2 καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο λεμονάτα θέλετε τα γιουβαρλάκια)
  • αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση

Πολτοποιείτε καλά στο μούλτι το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.

Βάζετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια (εκτός από το αλεύρι και το ελαιόλαδο) σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνετε για μερικά λεπτά, να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα. Το κάνετε μπάλα και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μετά τη 1 ώρα, βγάζετε το μείγμα του κιμά και πλάθετε μικρά μπαλάκια και τα αλευρώνετε.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα, βάζετε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τοποθετείτε τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια. Τα αφήνετε να σοταριστούν λίγα δευτερόλεπτα από τη μία πλευρά (δεν χρειάζεται να τα γυρίσετε και από την άλλη πλευρά) και προσθέτετε το καυτό νερό σιγά σιγά (προσέχοντας να μην πέσει το νερό απευθείας πάνω στα γιουβαρλάκια για να μην τα διαλύσει).

Ρίχνετε στην κατσαρόλα και τις πατάτες, το ρύζι και τα καρότα και λίγο αλατοπίπερο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 45′ περίπου.

Τα τελευταία 10′ ρίχνετε και τον χυμό λεμονιού και ανακινείτε την κατσαρόλα ελαφρά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρετε τα γιουβαρλάκια ζεστά, κατά προτίμηση με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip1: Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμη καυτό νερό. Αυξομειώνοντας την ποσότητα του νερού μπορείτε να φτιάξετε τα γιουβαρλάκια ως σούπα ή πιο χυλωμένα.

Tip2: Το αλεύρωμα βοηθάει το φαγητό να χυλώσει χωρίς να χρειαστεί αυγολέμονο. Εξίσου βοηθά το έξτρα ρύζι και οι πατατούλες μέσα στη σούπα.

Tip3: Το καυτό νερό σε συνδυασμό με το αλεύρι βοηθάει τα γιουβαρλάκια να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μην διαλυθούν. Είναι πολύ σημαντικό να ρίξετε το καυτό νερό με προσοχή σε μια γωνιά της κατσαρόλας, γιατί αν πέσει πάνω στα γιουβαρλάκια, θα τα χαλάσει.

Tip4: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανακατέψετε το φαγητό με κουτάλα γιατί τα γιουβαρλάκια θα χαλάσουν. Απλά ανακινείτε την κατσαρόλα ελαφρά, με κυκλικές κινήσεις.

Tip5: Μην παραλείψετε να αφήσετε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα, καθώς αυτό βοηθάει το ρύζι να φουσκώσει και να μαγειρευτεί στον επιθυμητό χρόνο.

Γιουβαρλάκια λεμονάτα (χωρίς αυγολέμονο)

Γιουβαρλάκια λεμονάτα (χωρίς αυγολέμονο)

3 Σχόλια

υποβολή σχολίου
My Lovable Baby (πριν από 3035 ημέρες)

Κοίτα να δεις! Σημερα θέλω να φτιάξω γιουβαρλακια και βλέπω τη συνταγή σου :) Το σύμπαν μου λέει να δοκιμάσω τη δική σου εναλλακτική συνταγή. Καλημέρα ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ μου!

Μαρία (πριν από 3035 ημέρες)

Καλημέρα Αναστασία μου και περαστικά σας! Λατρεύω τα γιουβαρλάκια με ή χωρίς αυγολέμονο! Περίπου έτσι τα φτιάχνω κι εγώ, με τη διαφορά ότι δεν χρησιμοποιώ αλεύρι! φιλάκια

Dimitra (πριν από 3019 ημέρες)

Και εμείς δεν βάζουμε αυγολέμενο στα γιουβαρλάκια Αναστασάκι. Κάπως έτσι τα φτιάχνω αλλά χωρίς το σοτάρισμα. Θα δοκιμάσω και την δική σου εκτέλεση σίγουρα. Φαίνεται πολύ λαχταριστή και το λεμονάκι στη σούπα θα τους δίνει έξτρα νοστιμιά!!!
Φιλιά πολλά

Υποβολή Σχολίου