Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα)

Ωραίο πράγμα τα έθιμα και οι παραδόσεις. Χάρη σε αυτά ξέρεις ποιος είσαι. Από πού έρχεσαι και πού πας. Η επανάληψή τους είναι ένας όμορφος απόηχος του παρελθόντος αλλά και μια μικρή γεύση του μέλλοντος. Κι εγώ, ως υπέρμαχος των παραδόσεων και λάτρης των εθίμων, φροντίζω να τα διατηρώ με κάθε κόστος. Γι’ αυτό, εδώ και πολλά χρόνια παραμένω πιστή στην παράδοση του κρυολογήματος του Νοεμβρίου…

Η παράδοση πάει κάπως έτσι: Ο Οκτώβρης κάνει την άφιξή του και διάφοροι φίλοι και γνωστοί αρχίζουν να πέφτουν θύματα των ιώσεων που κυκλοφορούν στα πέριξ. Εγώ αντιθέτως σφύζω από υγεία και χαρά (ω, μα είναι μεγάλη τύχη να είσαι όρθιος όταν οι άλλοι ταβλιάζονται σαν μύγες που είχαν μετωπική με μυγοσκοτώστρα). Μέσα Οκτώβρη και ακόμη περισσότεροι φίλοι έχουν χαθεί κάτω από πελώριες στοίβες με χαρτομάντηλα. Εγώ απτόητη και υγιής. Ο Οκτώβρης τελειώνει και τα αντιπυρετικά ανταλλάσσονται στις παρέες σαν τα χαρτιά αλληλογραφίας που ανταλλάσσαμε όταν ήμασταν παιδιά (αυτό το έχω διπλό, πάρτο και δώσε μου ένα από τα δικά σου). Εγώ στο ύψος μου. Ο Νοέμβρης παίρνει τη σκυτάλη και οι ιώσεις έχουν πια μεταμορφώσει τους πιο πολλούς γνωστούς μου σε πρωταγωνιστές ταινίας με ζόμπι. Περπάτημα αργό και ασταθές (από τη ζαλάδα), μάτια κατακόκκινα (από την ταλαιπωρία), βλέμμα θολό (από τον πυρετό), μουρμουρητό σιγανό και διαρκές (από τις αλλεπάλληλες προσευχές μπας και γίνουν καλά προτού αφήσουν τα κοκκαλάκια τους στο κρεβάτι του πόνου). Λίγο μετά τα μέσα Νοέμβρη, είμαι πια τόσο χαρούμενη που έχω μείνει αλώβητη από τα πυρά των μοχθηρών ιώσεων, που σκέφτομαι να κάνω πάρτυ για να το γιορτάσω (και να καλέσω όλους τους άρρωστους φίλους μου για να μου δώσουν συγχαρητήρια). Μα πριν μοιράσω τις προσκλήσεις κι ενώ ο Νοέμβρης οδεύει πια προς το τέλος του, βγαίνω έξω με βρεγμένα μαλλιά και την κλασική ατάκα “έλα μωρέ, λίγο νωπά είναι μόνο” (κάθε χρόνο το ίδιο ακριβώς λάθος -είπαμε, λάτρης των παραδόσεων). Η επόμενη μέρα με βρίσκει πάντα αγκαλιά με τη θερμοφόρα. Ο λαιμός να τσιμπάει σαν να έχω καταπιεί κάκτο και η μύτη αρκετά κόκκινη ώστε να συναγωνίζομαι επάξια το Ρούντολφ το ελαφάκι.

Ωραίο πράγμα οι παραδόσεις σας λέω. Θυμάσαι τι έκανες πέρσι τον Νοέμβρη και ξέρεις από τώρα τι θα κάνεις του χρόνου τον Νοέμβριο. Όσο για τη φετινή χρονιά, εννοείται πως δεν αποτελεί εξαίρεση… Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ένα τόσο δα κρυολογηματάκι είναι αρκετό για να με κάνει να ξεχάσω τις υποχρεώσεις μου. Σας χρωστάω τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, για να μάθετε κι εσείς ποιος κέρδισε το βιβλίο Party της Αθηνάς Πάνου. Ντραμς παρακαλώ και… η τυχερή είναι η elpida (2 boys and Hope), με αγαπημένο σνακ για πάρτυ τις τορτίγιες-μίνι σαντουιτσάκια. Συγχαρητήρια Ελπίδα μου! Πάντα έτσι καλότυχη να είσαι! Θα σου στείλω σχετικό mail για τις λεπτομέρειες της παραλαβής του δώρου σου.

Και μη νομίζετε πως οποιοδήποτε κρυολόγημα είναι ικανό να με σταματήσει όταν πρόκειται να μοιραστώ μαζί σας συνταγή. Απλά η συνταγή προσαρμόζεται στις καταστάσεις και δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από μια νόστιμη και άκρως δυναμωτική σουπίτσα. Από αυτές που τρώω πατροπαράδοτα κάθε χρόνο και με βοηθούν να ανακάμψω από τις “παραδόσεις”. Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα) λοιπόν! Μια σούπα που σε κερδίζει με την ποικιλία στα χρώματα, τις γεύσεις και τις υφές αλλά και με το πόσο γρήγορα και εύκολα φτιάχνεται, με ό,τι υλικά υπάρχουν στο ψυγείο. Γεμάτη θρεπτικά συστατικά χάρη στα λαχανικά αλλά και χορταστική λόγω των ζυμαρικών. Όσο για το μπούκοβο -αυτές τις θαυματουργές νιφάδες της κόκκινης καυτερής πιπεριάς- όχι μόνο θα σας ζεστάνει (ό,τι πρέπει για να καταπολεμήσετε τις κρυάδες) αλλά θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και κατ’ επέκταση το ανοσοποιητικό σας. Έτσι θα απαλλαγείτε πολύ πιο γρήγορα από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος και θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να θεραπευτεί φυσικά. Έξτρα μπόνους ότι η καυτερή πιπεριά βοηθά και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, άρα είναι σημαντικός σύμμαχος στην απώλεια βάρους (για εσάς που προσέχετε τη γραμμή σας ακόμη και όταν είστε κρυωμένοι). Μη χάνετε λοιπόν στιγμή. Μπείτε στην κουζίνα και φτιάξτε τη σούπα που σας προτείνω σήμερα κιόλας!

Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα)

Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα)

Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα)

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 κολοκυθάκια, σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κυβάκια
  • 2 μεγάλα καρότα, σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κλωνάρια σέλερι (χωρίς τα φύλλα), σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φλιτζ. καλαμπόκι κατεψυγμένο
  • 1 1/2 φλιτζ. κοραλάκι (ή άλλο μικρό ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
  • 1 1/2 λίτρο ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου, ζεστό
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι / πιπέρι
  • μπούκοβο (λίγες ή περισσότερες νιφάδες ανάλογα με το πόσο καυτερή θέλετε τη σούπα σας)
  • 2 κουτ. σούπας πεκορίνο τριμμένο (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας)
  • ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε όλα τα λαχανικά για λίγα λεπτά.

Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον ζωμό, τον πελτέ και το μπούκοβο. Σιγοβράζετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Μόλις τα λαχανικά γίνουν όσο μαλακά επιθυμείτε, δυναμώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τα ζυμαρικά. Αφήνετε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι τα ζυμαρικά να κρατάνε ελαφρώς (al dente).

Όταν η σούπα είναι έτοιμη, τη μοιράζετε σε πιάτα, πασπαλίζετε με τυρί και απολαμβάνετε.

Tip1: Τα ζυμαρικά δεν πρέπει να βράσουν εντελώς, καθώς απορροφούν υγρό και μετά το μαγείρεμα και μαλακώνουν ακόμη περισσότερο.

Tip2: Αν δεν έχετε σπιτικό ζωμό, μπορείτε να διαλύσετε 1 κύβο βοδινού ή κοτόπουλου σε 1 1/2 λίτρο ζεστό νερό. Το αλάτι στη σούπα σας θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι ο ζωμός σας.

Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα)

Σούπα μινεστρόνε με λαχανικά και μπούκοβο (για το κρυολόγημα)

36 Σχόλια

υποβολή σχολίου
tanja@the green mixer (πριν από 3407 ημέρες)

Χχαχαχχα, με έκανες και γέλασα (με τον πόνο σου ομως, λυπάμαι πολύ). Περαστικούλια και από Οκτώβρη και πέρα να στεγνώνεις καλά το μαλλί πριν βγεις έξω (ηθικό δίδαγμα). Ότι πρέπει η σούπα για την ενυδάτωση (γιατί τόσα υγρά χάνονται με το κρύωμα) αλλά και το έξτρα μπούκοβο θα ξεβουλώσει την βουλώμένη μύτυ.

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Πού θα μου πάει… Θα το μάθω κάποια στιγμή αυτό το ηθικό δίδαγμα! χαχαχα!
    Φιλάκια!!!

Amelie (πριν από 3407 ημέρες)

Ωχχχχ! Καημένο κοριτσάκι! Περαστικά σου γρήγορα! Αν ο Νοέμβρης σου κάνει τέτοια κόλπα κάθε χρόνο, μήπως πρέπει να περνάς κατευθείαν από τον Οκτώβρη στον Δεκέμβρη??? Ωραία λύση ε? Εγώ πάντως εδώ και ένα χρόνο που έχω πάθει μία λόξα με τα super foods και τα καταναλώνω καθημερινά σε διάφορους συνδυασμούς, παρατηρώ μία σημαντική ενίσχυση του ανοσοποιητικού μου, αν έχεις διάθεση δες το και από αυτή την οπτική. Η σούπα σου είναι ιδανικός σύμμαχος προς την ανάρρωση, αλλά δεν περιορίζεται μόνο στους ασθενείς, τη θεωρώ κατάλληλη για όλους, νοστιμότατη και θρεπτικότατη!

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Είναι κι αυτό μια λύση! Κατευθείαν στον Δεκέμβρη λοιπόν! Κι έτσι θα έρχονται και πιο γρήγορα τα Χριστούγεννα! 😉
    Πολλά φιλάκια, Αμαλία μου!

Χρυσαυγή (πριν από 3407 ημέρες)

Καλημέρα! Μα τι ωραία και πλούσια σούπα είναι αυτή. Μου αρέσει η μινεστρόνε πολύ. Τώρα όσο για τις παραδόσεις………..μα γέλασα τόσο πολύ!!!!
Περαστικά να είναι όλα !!!!

Καλημέρες!

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Εδώ που τα λέμε, κι εγώ γελάω με τις χαζομάρες που επιμένω να κάνω! Μα δεν θα βάλω ποτέ μυαλό…;
    Πολλά φιλιά, Χρυσαυγή μου!

Polyanna (πριν από 3407 ημέρες)

Εντάξει σούπερ φαίνεται η συνταγή αλλά την παράσταση κλέβει το ποστ! Έβαλα στο μενού του ΣΚ τη σουπίτσα εννοείται!!! Πολλά πολλά περαστικά :)

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Να τη φτιάξετε, Πολυάννα μου! Με προσοχή το μπούκοβο όμως αν φάνε και τα παιδάκια σου! 😉
    Πολλά φιλιά!

Parentslandgr (πριν από 3407 ημέρες)

Εμεις ακόμα είμαστε οριθιοι αλλά λατρευουμε τις σουπίτσες.Ειδικά τα παιδιά. Δεν ξέρω αν θα εκτιμήσουν βεβαια την καυτερη πιπερια!
Και προσοχή με την μικρουλα τώρα μην αρρωστησει. Φιλάκια.

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Ευτυχώς είναι κρύωμα και όχι ίωση. Οπότε ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει! χαχαχα!
    Μην βάλεις πολύ μπούκοβο, αν πρόκειται να φάνε και τα μικρούλια σου! 😉
    Πολλά φιλάκια!!!

καιτη (πριν από 3407 ημέρες)

θα την φτιαξω και ας μην ειμαι κρυωμένη αλλα να εχει κρυο εξω !!

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Καλοφάγωτη, Καίτη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε!
    Φιλιά!

littledeco (πριν από 3407 ημέρες)

Υπέροχη η συνταγή σου !!! Θέλω σουπίτσες το βραδάκι, υποθέτω για κάτι πιο light να μην βάλουμε το ζυμαρικό, ναι???

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Αντί για ζυμαρικό, μπορείς να βάλεις πλιγούρι. Νόστιμο και θρεπτικό! :-)
    Φιλιά!

dolmadaki (πριν από 3407 ημέρες)

την αγαπω αυτη τη σουπιτσα!!! ελα παραδεξου οτι δεν αρρωσταινεις μαζι με την παρεα αλλα μετα οταν θα εχουν γινει περδικια για να σε εχουν στα οπα οπα και να σε φροντιζουν!!! 😉 περαστικουλια να γινεις γρηγορα καλα!!!

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Με κατάλαβες… χαχαχα!
    Πολλά φιλάκιααααα!!!

kiki (πριν από 3407 ημέρες)

Αχαχα τι ωραια που μας τα λες!!! Εμεις γελαμε βεβαια κ συ στο κρεβατι του πονου!!!!! Περαστικουλια λοιπον!!!
Την μινεστρονε την αγαπω ειδικα με εξτρα εξτρα μπουκοβο (μεχρι να βγαλω καπνους απ τα αυτια) !!!!

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Άρα αυτή η συνταγή είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου, Κική μου! Βάλε μπούκοβο με το κιλό! 😉

Penelope (πριν από 3407 ημέρες)

Κορίτσι των “παραδόσεων” περαστικά σου!!
Παναγία μου, το τι κρυολογήματα έχω τραβήξει Οκτώβρη μήνα εδώ και 3-4 χρόνια που το παλικάρι τα φέρνει από το σχολείο, δεν λέγεται…
Αυτός σε 2 μέρες όρθιος, εγώ σε 2 μήνες!!!
Τελευταίως πάντως έχω ενισχύσει τις “άμυνες” μου με κάψουλες από ιπποφαές και νομίζω πως τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα.

Φαγάκι φοβερό, ακόμη κι’ για εμένα που την σούπα την τιμώ μόνον στα κρυολογήματα :-)
Φιλιά σας πολλά-πολλά.

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Αχ, Πηνελόπη μου, σε καταλαβαίνω! Τα μικρούλια αρπάζουν τις ιώσεις για πλάκα και σου της φέρνουν στο σπίτι πεσκέσι… χιχιχι!
    Κάνε μια εξαίρεση λοιπόν και δοκίμασε τη σουπίτσα και εκτός κρυολογήματος! :-)
    Φιλάκια!

Silena (πριν από 3407 ημέρες)

Σε καταλαβαίνω απόλυτα, μια από τα ίδια κι εγώ!!!!! Οπότε καταλαβαίνεις ότι τη σουπίτσα σου θα μπει στα προσεχώς!!!!
Περαστικούλια μας!!!!

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Περαστικά, Σιλένα μου! Η σούπα αυτή θα σε βοηθήσει πολύ πάντως! Φτιάξτη και θα δεις!
    Φιλιά πολλά!

Ξανθή (πριν από 3407 ημέρες)

Περαστικά και γρήγορα. Έχω φτιάξει ένα μπούκοβο καυτερό καυτερό θα το εγκαινιάσω με τη σούπα που προτείνεις, ελπίζω βέβαια να μην αρρωστήσω γιατί κάηκα, δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.
Φιλιά

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Αχ, θα είναι τέλειο το σπιτικό μπούκοβο από τα χεράκια σου, Ξανθή! Η σουπίτσα θα γίνει τέλεια!
    Σε φιλώ!!!

Χρύσα (πριν από 3407 ημέρες)

Οι παραδόσεις είναι για να τηρούνται! Βάλε έξτρα μπουκοβο στην εξαιρετική μινεστρόνε, μπας και στρώσεις πιο γρήγορα! Περαστικά κοριτσάκι!

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Είδες τι κάνω για να τις τηρώ…; Κορίτσι των παραδόσεων και με τη βούλα! χαχαχα!

Ερμιόνη (πριν από 3407 ημέρες)

Αγαπημένη σουπίτσα, γεμάτη ζεστασιά και καλοσύνη!
Με τόσα πολλά και καλά υλικά, ο οργανισμός μας και ευφραίνεται και δυναμώνει!
Περαστικά σου κοριτσάκι μου!

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Ερμιόνη μου, με αυτή τη σούπα-τούρμπο ο οργανισμός δεν έχει και πολλά περιθώρια! Αναρρώνει μπαμ και κάτω! :-)
    Φιλάκια!

evi@thehealthycook (πριν από 3406 ημέρες)

απολαυστική ανάρτηση και εξαιρετική συνταγή! σκέτο γιατρικό!!
καλό σου βράδυ Αναστασία μου!!

    Αναστασία (πριν από 3406 ημέρες)

    Γεια σου, Εύη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή! Αν τη δοκιμάσεις, να μου πεις εντυπώσεις!
    Φιλιά πολλά!

spoon-stories (πριν από 3406 ημέρες)

Να δεις πως περνάνε τα κρυώματα με τέτοια τούρμπο συνταγή!! Καλό βράδυ κοριτσάκι!!

    Αναστασία (πριν από 3401 ημέρες)

    Έτσι, έτσι! 😉

elpida (πριν από 3406 ημέρες)

και πάλι ευχαριστω Αναστασια μου!! Οι σουπες ειναι αγαπημενες γα ολους μας.. Αν και τη μινεστρονε δεν την εχω δοκιμασει ακομα.. Παντως η δικια σου φαινεται ζεστη και λαχταριστη!!! θα τη δοκιμασω!! πολλα φιλια

    Αναστασία (πριν από 3401 ημέρες)

    Πάντα έτσι τυχερή να είσαι, Ελπίδα μου! :-)
    Πολλά πολλά φιλιά!!!

Dimitra DecorAsylum (πριν από 3405 ημέρες)

Αχχ αυτές οι παραδόσεις, δίκοπο μαχαίρι είναι τελικά! Εγώ πάντως αυτή τη σούπα ευχαρίστως την έτρωγα κι άνευ κρυολογήματος!!! Περαστικά σου!

    Αναστασία (πριν από 3401 ημέρες)

    Είναι όντως πολύ νόστιμη και γίνεται όσο καυτερή θες! Αν τη φτιάξεις, θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε!
    Φιλιά!

Υποβολή Σχολίου