Σολωμός με κρούστα ψωμιού στο φούρνο

Κάθε σπιτικό έχει τους κανόνες και τις νόρμες του. Είναι εκείνες οι κατευθύνσεις-οδηγίες, που επιτρέπουν σε όλους όσους μένουν κάτω από την ίδια στέγη να συμβιώνουν αρμονικά, χωρίς να καταλήγουν να κονταροχτυπιούνται ή να στραβομουτσουνιάζουν για μικρά, καθημερινά θέματα. Συνήθως αποτελούν προϊόν κοινής απόφασης (εκτός κι αν έχουν προκύψει με τη γνωστή μέθοδο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”) και έχουν ως κύριο στόχο να ικανοποιούν όλους τους συμμετέχοντες.

Ίσως διαβάζοντας τα παραπάνω, υποθέτετε ότι αναφέρομαι σε κανόνες όπως το να μένει σε συγκεκριμένη θέση το καπάκι της τουαλέτας, να μαζεύει ο καθένας το πιάτο του αφού φάει, να μην αφήνει το μπάνιο γεμάτο νερά μετά από το ντους. Δεν λέω, άκρως σημαντικά όλα αυτά και καλά θα κάνουμε να τα τηρούμε όλοι με ευλάβεια και προσήλωση. Όμως εγώ αναφέρομαι σε κάτι λιγάκι διαφορετικό. Μιλάω για κανόνες που δεν ασχολούνται μόνο με πρακτικά ζητήματα, αλλά κυρίως με το πώς θα κάνουν όλα τα μέλη μιας οικογένειας χαμογελαστά και ευτυχή.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους δικούς μας ιερούς κανόνες. Έτσι, για να πάρετε μια ιδέα για το τι εννοώ και -γιατί όχι- να εφαρμόσετε κι εσείς ανάλογες πρακτικές (σας εγγυώμαι ότι η καθημερινότητά σας θα γίνει σίγουρα καλύτερη μετά την εφαρμογή τους).

Ιερός κανόνας νούμερο 1:

Ο έχων το τηλεκοντρόλ οφείλει να κάνει ζάπινγκ ανά τακτά χρονικά διαστήματα. (Χάρη σε αυτόν τον υπέροχο κανόνα, οι μη έχοντες μπορούν να ενημερωθούν για το τι χάνουν και να δωροδοκήσουν κατά βούληση τον έχοντα, ώστε να αλλάξει κανάλι. Ναι ναι, αυτός ο κανόνας ισχύει και σε περίοδο πρωταθλημάτων και γενικότερων σημαντικών αθλητικών δρώμενων.)

Ιερός κανόνας νούμερο 2:

Ουδείς πέφτει για ύπνο άνευ καληνύχτας. (Σπουδαίοι επιστήμονες παγκοσμίου βεληνεκούς συμφωνούν πως μια καληνύχτα την ημέρα τους εφιάλτες κάνει πέρα. Κι αφού οικογενειακώς αντιπαθούμε τους εφιάλτες, πώς να πάμε κόντρα σε ολόκληρη επιστημονική κοινότητα; Γι’ αυτό, όταν αποφασίζουμε να έρθουμε σε τρυφερό τετ-α-τετ με το μαξιλάρι μας, δεν κατευθυνόμαστε προς το κρεβάτι μας αν δεν αλληλοκαληνυχτιστούμε.)

Ιερός κανόνας νούμερο 3:

Κάθε ασθενής -ανεξαρτήτως ασθενείας- δικαιούται έξτρα περιποίησης και φροντίδας. (Όποιος αρρωσταίνει έχει το δικαίωμα να ζητήσει οτιδήποτε θεωρεί πως θα τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα και θα επισπεύσει την ανάρρωσή του. Οι μη ασθενείς οφείλουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του. Άλλωστε, όταν έρθει η δική τους σειρά να αρρωστήσουν θα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν ό,τι τραβάει η ψυχή τους.)

Ιερός κανόνας νούμερο 4:

Ο έχων κάτι νόστιμο οφείλει να το μοιράζεται και να μην το κρατάει όλο για τον εαυτό του. (Αυτός ο κανόνας είναι ομολογουμένως ιδιαίτερα δύσκολος στην εφαρμογή. Ειδικά αν αναφέρεται σε γλυκό -και δη σοκολατένιο. Όμως, εκεί ακριβώς φαίνεται το μεγαλείο ψυχής. Όταν έχεις ένα προφιτερόλ και βγάζεις από το συρτάρι δύο κουταλάκια…)

Ιερός κανόνας νούμερο 5:

Λιακάδα ίσον βόλτα. (Το μέρος αποφασίζεται με δημοκρατικές διαδικασίες. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική. Απουσίες δεν επιτρέπονται. Το ίδιο και η κακή διάθεση.)

Ιερός κανόνας νούμερο 6:

Η κατανάλωση ψαριού συνοδεύεται απαραιτήτως από κατανάλωση ικανοποιητικής μερίδας παγωτού. (Αυτός ο εκπληκτικός κανόνας βασίζεται στην αιτιολογία πως το παγωτό -οποιασδήποτε γεύσης- έχει την ιδανική σύσταση για να καταπολεμήσει την επίγευση που αφήνει στον ουρανίσκο το ψάρι, ευρέως γνωστή και ως ψαρίλα. Ο αληθινός λόγος ύπαρξής του εν λόγω κανόνα είναι ότι οικογενειακώς λατρεύουμε το παγωτό και ψάχνουμε διαρκώς αφορμές για να το καταναλώσουμε σε κάθε ευκαιρία.)

Διαβάζοντας τους ιερούς κανόνες μας ίσως μπείτε στον πειρασμό να εφαρμόσετε κάποιους από αυτούς -ή και όλους. Αν το κάνετε, είμαι βέβαιη πως θα δείτε άμεσα ορατά αποτελέσματα στα επίπεδα ικανοποίησης όλης της οικογένειας. Κι αν επιλέξετε να εφαρμόσετε τον τελευταίο κανόνα, θα χρειαστείτε σίγουρα μερικές εύκολες και γρήγορες συνταγές για ψάρι (ώστε να είστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να καταναλώσετε… παγωτό!). Μία τέτοια συνταγή θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας. Ο σολωμός με κρούστα ψωμιού στο φούρνο που ακολουθεί είναι μια πανεύκολη συνταγή, που χρειάζεται ελάχιστη προετοιμασία και έχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το ξύσμα λεμονιού και ο βασιλικός δίνουν ιδιαίτερη φρεσκάδα σε κάθε μπουκιά και το ελαφρύ άρωμα του σκόρδου συμπληρώνει ιδανικά την τραγανή κρούστα. Ένα υπέροχο φαγητό όχι μόνο για το κυριακάτικο τραπέζι αλλά και για κάθε οικογενειακό γεύμα, αφού ετοιμάζεται πανεύκολα και τρώγεται ακόμη ευκολότερα. Δοκιμάστε το και θα γίνει σίγουρα μια από τις αγαπημένες σας ψαροσυνταγές!

Σολωμός με κρούστα ψωμιού στο φούρνο

Σολωμός με κρούστα ψωμιού στο φούρνο

Σολωμός με κρούστα ψωμιού στο φούρνο

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 4 φέτες σολωμού
  • 2 φέτες ψωμί του τοστ, τριμμένο στο multi
  • 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένος
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι / πιπέρι

Για τη μαρινάδα:

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζ. χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνετε τις φέτες σολωμού και από τις δύο πλευρές.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας και με ένα πινέλο αλείφετε τον σολωμό καλά και από τις δύο πλευρές. Τα τοποθετείτε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το τρίμμα ψωμιού, την παρμεζάνα, τον βασιλικό, το σκόρδο και το ξύσμα λεμονιού.

Μοιράζετε το μείγμα του ψωμιού πάνω από τις φέτες σολωμού, πατώντας το ελαφρά για να κολλήσει.

Ψήνετε τον σολωμό στους 190°C μέχρι να ροδίσει η κρούστα (περίπου 35′).

Tip1: Αν το φαγητό προορίζεται για παιδιά, προτιμήστεπροτιμήστε, αντί για απλές φέτες σολωμού, φιλέτα σολωμού χωρίς κόκκαλα και μειώστε ή παραλείψτε το σκόρδο.

Tip2: Αν οι φέτες σολωμού είναι μεγάλες, μπορείτε να προσθέσετε μία ακόμη φέτα ψωμιού για την κρούστα.

Tip3: Το ψωμί του τοστ είναι ιδανικό για αυτή τη συνταγή καθώς είναι πολύ μαλακό και τρίβεται εύκολα. Αν, ωστόσο, δεν έχετε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κανονικό ψωμί, από το οποίο θα αφαιρέσετε την κόρα.

Σολωμός με κρούστα ψωμιού στο φούρνο

Σολωμός με κρούστα ψωμιού στο φούρνο

 

21 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Dimitra (πριν από 3343 ημέρες)

Αναστασάκι εξαιρετικοί οι κανόνες σου ομολογώ, ειδικά αυτός με το παγωτό και την περιποίηση κατά τη διάρκεια της ασθένειας:))
Και εμείς λατρεύουμε παγωτό χειμώνα-καλοκαίρι και δεν χάνουμε ευκαιρία να τρώμε. Όσο για το άλλο κανόνα, περί έξτρα φροντίδας, να ξέρεις πως τον τηρώ αλλά όταν αρρωστήσει η μαμά (εγω δλδ) όλα καταρρέουν στο σπιτικό μας:))))
Ο σολωμός σου φαίνεται λαχταριστός και πραγματικά θέλω να τον φτιάξω. Θα αρέσει νομίζω και στα τέκνα μου που δεν πολυγουστάρουν δυστυχώς το ψάρι. Του έχεις δωσει όμως μια τσαχπινικη εμφάνιση και μπορεί να δελεαστούν:)
Φιλιά πολλά και στη μπουμπού σου!!!

parentslandgr (πριν από 3343 ημέρες)

Νομίζω οτι εκτος από τη συνταγη θα δοκιμάσω να δωροδοκήσω τα παιδια μου με τον αντιστοιχο κανονα για το ψαρι. Βλεπεις θελουν μονο γλωσσα τηγανητη τιποτε αλλο. Ετσι θα ειμαστε όλοι ευτχισμένοι!!!

Ερμιόνη (πριν από 3343 ημέρες)

Από τα πολύ αγαπημένα μας φαγάκια!
Εύκολο, ελαφρύ και πολύ θρεπτικό!
Και η αρωματική κρούστα που καλύπτει το ψαράκι δίνει σούπερ γεύση!
Να έχεις μια πολύ όμορφη Κυριακή κορίτσι!
Φιλιά

Ξανθή (πριν από 3343 ημέρες)

Καλημέρα και καλό μήνα!!
Λες να μου πέφτει βαρύς ο σολομός επειδή δεν τρώω παγωτό;; χαχαχαχα
Χτες έφτιαξα με συνταγή της Πέπης, πολύ ωραίος αλλά εμένα ακόμη στο στομάχι μου κάθετε δεν ξέρω γιατί πάντα συμβαίνει σε μένα.
Φιλιά

Eleftheria Bogioglou από makelife (πριν από 3343 ημέρες)

Η κρούστα ψωμιού δίνει απίθανο αποτέλεσμα, το έχω δοκιμάσει σε κοτόπουλο φιλέτο. Θα το κάνω και στο σολωμό! Οι κανόνες σου θα διαβαστούν στο οικογενειακό συμβούλιο, και θα φροντίσω να εφαρμοστούν.

Penelope (πριν από 3343 ημέρες)

Πάνω που “συνήλθα” από το γεύμα με τις καλοψημένες μπριζόλες…με ρίχνεις αλύπητα στην τραγανή κρούστα του σολωμού;
Τελικά η “παρέα” μαζί σας μ΄ έχει καταστρέψει Αναστασία μου :-))
Καλό μήνα εύχομαι ολόψυχα και καλή εβδομάδα.

ευαγγελια (πριν από 3343 ημέρες)

απολαυστική ανάρτηση και απίθανη συνταγή….θα την δοκιμάσω όπως και δήποτε!!!!!!!

mia maria (πριν από 3343 ημέρες)

Ωραίοι οι κανόνες σας! Εύχομαι να τους κρατήσετε για πάντα, όσα χρόνια και να περάσουν!
Μου αρέρσουν πολύ τα ψάρια με την κρούστα ψωμιού, στο σολομό θα πηγαίνει υπέροχα! Πολύ το λιγουρεύομαι :)

elpida (πριν από 3343 ημέρες)

πολυ μου αρέσουν οι κανόνες σας!! Ολοι ενας κι ενας!! Σολωμο δεν εχει τυχει να δοκιμασω.. Νομιζω οτι τον αποφευγω.. Ομως θα ηθελα πολυ να δοκιμασω τη συνταγη σου Αναστασια μου!! πολλα φιλια

Αθηνά (πριν από 3343 ημέρες)

Αναστασία μου αγαπώ σολωμό!! Αγαπώ βέβαια και παγωτό!! Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου θα την δοκιμάσω σίγουρα!! Φιλιά πολλά και καλό μήνα!!

Amelie (πριν από 3342 ημέρες)

Αυτός ο κανόνας με το ψάρι-παγωτό με βολεύει και με βλέπω να τον υιοθετώ άμεσα (προς μεγάλη ευχαρίστηση της Νατάσας σίγουρα!). Στο δικό μας σπίτι ο σολομός είναι must τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και αυτή η παραλλαγή μου φαίνεται ιδανική για να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό από τις δικές μου.

ΙΩΑΝΝΑ (πριν από 3342 ημέρες)

Λατρεύω τον σωλομό!!Όσο για τους κανόνες σας,πολλοί χρήσιμοι,για να πέρνουμε ιδέες!!Καλό μήνα!!

tanja@the green mixer (πριν από 3342 ημέρες)

Από τα αγαπημένα μου ψάρια, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ σε κρούστα, αλ΄λα είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει. Ωραίος ο κανόνας για το παγωτό μετά το ψάρι, θα τον υιοθετήσω.

κικη (πριν από 3342 ημέρες)

Αν εξαιρεσουμε τον τελευταιο κανονα ψαρι-παγωτο , ολους τους αλλους τους ακολουθουμε και εμεις!
ο σωλομος σου ειναι ενα ονειρο, αρβαρωματικος και κρουστατος…ττην επομενη φορα που θα παρω σωλομο ετσι θα τον κανω αναστασια μου..αα θα φροντισω να εχω και παγωτο!!!

Γιώτα (πριν από 3342 ημέρες)

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Δεν έχω δοκιμάσει σολωμό αλλά με περιτριγυρίζει πολύ τις τελευταίες μέρες… Αυτή η συνταγή σήμερα μου έκλεισε το μάτι.

Χρύσα (πριν από 3342 ημέρες)

Το αγαπημένο μου ψάρι, σε πολύ ωραία παραλλαγή! Τέλειο Αναστασία, όπως και οι κανόνες σας! Ο δικός μου παραπλήσιος με τον κανόνα σας περί καληνύχτας, είναι ότι κανείς δεν πέφτει για ύπνο μαλωμένος! Αυτό με το τηλεκοντρόλ πες μου σε παρακαλώ πώς το κατάφερες, τόσα χρόνια το παλεύω…!
Καλό μήνα!

spoon-stories (πριν από 3341 ημέρες)

Χαχα μερικοί κανόνες είναι τέλειοι Αναστασία! Νομίζω πως θα τους υιοθετήσω! Ειδικά αυτόν με το ψάρι και το παγωτό θα τον γράψω ως ρητό στο ψυγείο μου χαχα Λατρεύω τον σολομό! Φιλιά πολλά

Silena (πριν από 3341 ημέρες)

Παρόμοιο φτιάχνω με άλλο ψαράκι και είναι πολύ νόστιμο!!!!! Σίγουρα και ο σολομός είναι πολύ λαχταριστός!!!! Λατρεύω το ψάρι και το μαγευρεύω συχνά! Καλό βράδυ!

My Lovable Baby (πριν από 3340 ημέρες)

Οι κανόνες σας είναι και δικοί μας. Μόνο με τον τελευταίο δεν ταυτίζομαι, καθώς αποφεύγω το ψάρι με τα γαλακτοκομικά :)
Σολωμός από τα πιο καταναλωμένα ψάρια στο σπίτι μας, οπότε και η συνταγούλα σου, ένας εναλλακτικός τρόπος μαγειρέματός του, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστούμε!!!
Φιλιά :)

Γιώτα (πριν από 3326 ημέρες)

Υπέροχο! Το βραδινό μας είχε Σολωμό!

    Αναστασία (πριν από 3325 ημέρες)

    Πόσο χαίρομαι που σας άρεσε!!! :-)
    Φιλάκια!

Υποβολή Σχολίου