Κολοκυθοκεφτέδες με ταλαγάνι και κιτρινόριζα

 

Καλωσορίσατε!

Είναι Κυριακή βράδυ και, αφού έχω πάρει τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσω αυτό το blog, αναρωτιέμαι τι γράφει κανείς στο πρώτο του post. Ιδέα δεν έχω! Αλλά δεν πειράζει. Κάθε αρχή και δύσκολη δεν λένε;

Το sundayspoon γεννήθηκε με έναν και μόνο στόχο: να μοιραστώ μαζί σας συνταγές που θεωρώ τόσο νόστιμες ώστε αξίζει να τις δοκιμάσετε. Είναι φαγητά που μαγειρεύονται στην μικρή ερασιτεχνική μου κουζίνα και φωτογραφίζονται με την ακόμη πιο ερασιτεχνική μου κάμερα. Ελπίζω να σας αρέσουν και να ξυπνήσουν τον σεφ που κρύβεται μέσα στον καθένα από εσάς. Πιστεύω ότι δεν θα σας δυσκολέψουν, αρκεί να τις εκτελείτε με κέφι και διάθεση για δημιουργία.

Τώρα θα μου πείτε, γιατί sundayspoon. Γιατί, καθότι εργαζόμενη και δη στην χαοτική Αθήνα, μονάχα τις Κυριακές προλαβαίνω να blogάρω. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθώ τα σχόλια σας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ορκίζομαι στην προσκοπική μου τιμή να απαντώ σε κάθε απορία σας.Τώρα που ξέρετε τι να περιμένετε από αυτό το blog, εύχομαι να περάσουμε καλά και να μαγειρέψουμε ακόμη καλύτερα! Και για να μην ξεχνιόμαστε, κατά την Οσκαρική συνήθεια, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιάννη. Χωρίς την υπομονή και τις γνώσεις του, το sundayspoon θα παρέμενε απραγματοποίητο όνειρο.

Δεν θα σας κουράσω άλλο για σήμερα. Πάμε στην πρώτη συνταγή που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Είναι κολοκυθοκεφτέδες με ταλαγάνι, κιτρινόριζα και φρέσκα μυρωδικά.Για την ιστορία, το ταλαγάνι είναι ένα νοστιμότατο τυρί από τη Μεσσηνία που μοιάζει λίγο με το χαλούμι, αν και προσωπικά το θεωρώ πολύ πιο νόστιμο. Το βρίσκετε στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ. Όσο για την κιτρινόριζα (θα τη βρείτε και ως κουρκουμά), είναι ένα μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα που χρησιμοποιείται από τους λαούς της Ανατολής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δίνει υπέροχο χρώμα και άρωμα στο φαγητό αλλά προσέξτε γιατί λεκιάζει εύκολα τα ρούχα…

Και τώρα η συνταγή. Aπολαύστε τη!

 

Κολοκυθοκεφτέδες με ταλαγάνι και κιτρινόριζα

Κολοκυθοκεφτέδες με ταλαγάνι και κιτρινόριζα

Κολοκυθοκεφτέδες με ταλαγάνι και κιτρινόριζα

Υλικά (για 12 – 15 μεγάλους κεφτέδες)

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 μέτρια κολοκύθια
  • 1 μέτρια πατάτα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 100 γρ. ταλαγάνι
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κιτρινόριζα
  • 1 χούφτα βασιλικό
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίβετε τα κολοκύθια, την πατάτα και το ταλαγάνι.

Κόβετε το κρεμμύδι σε πολύ μικρά κυβάκια (όσο πιο μικρά, τόσο καλύτερα).

Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τον βασιλικό.

Βάζετε όλα τα υλικά της συνταγής, εκτός από το αλεύρι, σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε καλά για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Προσθέτετε το αλεύρι στο μίγμα σιγά-σιγά και παράλληλα ανακατεύετε. Προσθέτετε τόσο αλεύρι ώστε το μίγμα να μην χάσει την υγρασία του αλλά και να μην είναι ρευστό.

Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον μισή ώρα.

Σε ελαιόλαδο που έχει ζεσταθεί πολύ καλά, ρίχνετε, με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας, τους  κεφτέδες και τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. (Μην βάζετε πολλούς κεφτέδες ταυτόχρονα στο τηγάνι, γιατί πέφτει η θερμοκρασία και δεν τηγανίζονται καλά.)

Τους αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι.

Τρώγονται ζεστοί, με μπύρα ή ούζο.

36 Σχόλια

υποβολή σχολίου
reflectingon... (πριν από 1859 ημέρες)

Συχγαρητήρια για το μπλογκ και ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή. Μου τρέχουν τα σάλια και μόνο από την φωτογραφία. Καλή επιτυχία!

    sundayspoon (πριν από 1859 ημέρες)

    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια reflectingon! Εύχομαι να σου αρέσει εξίσου η συνταγή και όταν τη δοκιμάσεις. Φτιάχνεται πολύ εύκολα και τρώγεται ακόμη ευκολότερα! Stay tuned for more…

Maria Papafragkou (πριν από 1857 ημέρες)

Καλή επιτυχία sundayspoon!!! Ανυπομονώ για την επόμενη συνταγή!

    sundayspoon (πριν από 1857 ημέρες)

    Ευχαριστώ πολύ Maria! Λίγη υπομονή μέχρι την Κυριακή…

Anonymous (πριν από 1856 ημέρες)

Καλή επιτυχία και απo εμένα sundayspoon!! Έχω τρείς ερώτησεις. Πρώτη, το γιαούρτι πρεπεί να είναι το απλό ή το στραγγιστό? Δεύτρη, ο μαΐτανός και ο δυόσμος φρέσκος ή μπορώ να χρησιμοποιήσω και ξερό. Τρίτη, το ταλαγάνι υποθέτω είναι τυρί. Επειδή εδώ που μένω, δεν υπάρχει περιπτωση να το βρω περιγραψέ μου περίπου πως είναι. Είναι μαλακό τυρί ή σκληρό, κιτρινό ή ασπρό, είναι γλυκό, αλμυρό,πικάντικο μοιάζει με παρμεζάνα ή με μοτσαρέλα.Μπορώ να βρώ ελληνικά τυριά εδώ αλλά αυτό το Ταλαγάνι δεν μου έχει πέσει στην αντίληψη μου, οπότε θα προσπαθήσω να βρώ κάτι παρόμοιο.

    sundayspoon (πριν από 1856 ημέρες)

    Το γιαούρτι πρέπει να είναι στραγγιστό.
    Ο μαϊντανός και ο βασιλικός που χρησιμοποίησα εγώ ήταν φρέσκοι. Αν, ωστόσο, δυσκολεύεσαι να βρεις φρέσκα τα αντίστοιχα μυρωδικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ξερά. Απλά να ξέρεις ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο γευστικά. Και εννοείται ότι μπορείς να κάνεις παραλλαγές και να δοκιμάσεις να αντικαταστήσεις τα συγκεκριμένα μυρωδικά με άλλα (η γεύση διαφοροποιείται ανάλογα με τα μυρωδικά που χρησιμοποιείς κάθε φορά).
    Το ταλαγάνι είναι ένα μυρωδάτο, μαστιχωτό, σχετικά σκληρό τυρί από πρόβειο γάλα (η ονομασία του σημαίνει “κάπα του τσοπάνη”). Παράγεται στη Μεσσηνία και είναι κάτι ανάμεσα σε φορμαέλα, χαλούμι και καλαματιανή σφέλα. Απ’ όσο γνωρίζω, εξάγεται ήδη στην Πολωνία, Αμερική, Σιγκαπούρη, Σουηδία και Αγγλία. Αν, παρόλα αυτά, δυσκολεύεσαι να το βρεις, μπορείς να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο τυρί. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις χαλούμι, φορμαέλα ή και κασέρι. Γενικότερα προτίμησε τυριά που δεν είναι υπερβολικά μαλακά και μπορούν να τριφτούν στον τρίφτη. Σε κάθε περίπτωση, η γεύση θα διαφέρει αλλά σίγουρα αξίζει να πειραματιστείς. Μη ξεχνάς ότι η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα ένα παιχνίδι.
    Ελπίζω να σε κάλυψα! Εννοείται ότι περιμένω τις εντυπώσεις σου και τις παραλλαγές σου. Καλά μαγειρέματα!

Στέλλας Κουζινομπερδέματα (πριν από 1855 ημέρες)

Καλώς όρισες Αναστασία!!
Καλή αρχή και θα τα λέμε κάθε Κυριακή;;;
Το ελπίζω ;)))
Νοστιμότατοι οι κεφτέδες σου!
Φιλιά πολλά.

Θα είναι κάλο να αφαιρέσεις το ρομπότ από τα σχόλια.
Είναι ευκολότερο για μας που θέλουμε να σου ‘μιλήσουμε’.

    sundayspoon (πριν από 1855 ημέρες)

    Στέλλα μου σ’ ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και τα καλά σου λόγια για τη συνταγή! Ελπίζω να τα καταφέρω να βάζω μία καινούργια κάθε Κυριακή…
    Σχετικά με το ρομπότ, θα μπορούσες να με βοηθήσεις λιγάκι, γιατί δεν ξέρω πώς να το αφαιρέσω;;;

Στέλλας Κουζινομπερδέματα (πριν από 1855 ημέρες)

Πας ρυθμίσεις, αναρτήσεις και σχόλια, εμφάνιση επαλήθευσης λέξης επιλέγεις όχι.
Αυτό!

    Στέλλας Κουζινομπερδέματα (πριν από 1855 ημέρες)

    Τα κατάφερες και χωρίς εμένα.. μππάβο!!

    sundayspoon (πριν από 1855 ημέρες)

    Τα κατάφερα αν και με παίδεψε λίγο. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση πάντως. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ανυπομονώ για την επόμενη τούρτα σου…

Kitchen Stories (πριν από 1855 ημέρες)

Καλή Αρχή!
Βρέθηκα στο blog σου και μάλιστα στην πρώτη σου ανάρτηση!
Καλές δημιουργίες, νόστιμες και εμπνευσμένες.

Όσο για τη σημερινή πρόταση σου, τη βρίσκω εξαιρετική, με το συνδυασμό τω υλικών που μας προτείνεις.

Καλή συνέχεια.
Z.

    sundayspoon (πριν από 1855 ημέρες)

    Χαίρομαι πολύ που ο δρόμος σου σε έβγαλε στο sundayspoon κι ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω και οι επόμενες συνταγές να σου αρέσουν εξίσου!

kiki (πριν από 1855 ημέρες)

Καλή αρχή!

    sundayspoon (πριν από 1855 ημέρες)

    Ευχαριστώ πολύ Κική μου! Να είσαι καλά!

Eri (πριν από 1854 ημέρες)

Καλώς σε βρήκα και καλή αρχή με το blog , ότι καλύτερο σου εύχομαι και αν κρίνω απο την αρχή η συνέχεια θα είναι συναρπαστική! Υπέροχοι οι κολοκυθοκεφτέδες σου, διαφορετικοί και πεντανόστιμοι! Εχω κ εγω ένα τέτοιο εικονιδιάκι απο το southpark για σήμα του Captain Cook, δεν έχουν πολύ πλάκα? Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!

    sundayspoon (πριν από 1854 ημέρες)

    Ευχαριστώ πολύ Eri μου! Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική και το… southpark! Η αλήθεια είναι ότι μπήκα στο blog σου για να δω και το δικό σου εικονίδιο, αλλά άρχισα να χαζεύω τις υπέροχες συνταγές σου και ξεχάστηκα η γυναίκα… Είναι η μία καλύτερη απ’ την άλλη! Καλή εβδομάδα και σε σένα!

The Dark Chef (πριν από 1854 ημέρες)

Καλημέρα, ήρθα κι εγώ με το κουτάλι μου σήμερα που είναι Κυριακή να σε καλοσωρίσω! Πολύ νόστιμη η πρώτη συνταγή σου, αγαπώ όλους τους χορτοφαγικούς κεφτέδες, τη μπύρα που τους συνοδεύει και τα ενήλικα καρτούν που παίζουν ενώ εμείς τρώμε! :)

    sundayspoon (πριν από 1853 ημέρες)

    Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Χαίρομαι που πέρασες από το “κυριακάτικο τραπέζι” μου. Η αλήθεια είναι πως οι συγκεκριμένοι κεφτέδες τρώγονται πολύ ευχάριστα. Ειδικά με τη συνοδεία παγωμένης μπυρίτσας…

Ioanna kanellopoulou (πριν από 1852 ημέρες)

Συγχαρητήρια Αναστασία μου!καλή επιτυχία σου εύχομαι στο νέο σου εγχείρημα, πάντα φρέσκια και δημιουργική όπως η κουζίνα σου!Επίσης, αν χρειάζεσαι γευσιγνώστρια για να είσαι σίγουρη για τις συνταγές που ανεβάζεις, εδώ είμαστε εμείς, αν και είμαι σίγουρη ότι ο Γιάννης δεν θα αφήνει ούτε ψίχουλο, χι, χι!

    sundayspoon (πριν από 1852 ημέρες)

    Ευχαριστώ πολύ Ιωάννα μου! Με τόσο ωραίες ευχές είναι δυνατόν να μην σου φυλάξω μια μεριδούλα; Πιάσε μαχαιροπήρουνο και έλα!

Betty's Cuisine (πριν από 1852 ημέρες)

Καλωσόρισες στην μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια των food bloggers!!! :)
Καλή επιτυχία σου εύχομαι αν και με τέτοιο ξεκίνημα, την θεωρώ δεδομένη!
Υπέροχοι οι κολοκυθοκεφτέδες, τους τρώμε σε διάφορες παραλλαγές, δεν μένει να δοκιμάσουμε και την δική σου εκδοχή!
Καλή και γευστική συνέχεια!

    sundayspoon (πριν από 1851 ημέρες)

    Καλώς σας βρήκα Μπέττυ μου κι ευχαριστώ για την τόσο θερμή υποδοχή! Ελπίζω να σου αρέσουν οι κολοκυθοκεφτέδες μου και όταν τους φτιάξεις, να με φωνάξεις για μια δοκιμή! Φιλιά! :-)

Beauty Follower (πριν από 1848 ημέρες)

Καλή αρχη!
Σου ευχομαι apo eεδω και πέρα να βρεις χρονο να μαγειρευεις και τις καθημερινες οχι μονο Κυριακη :)

    sundayspoon (πριν από 1847 ημέρες)

    Ευχαριστώ πολύ Beauty Follower!
    Πολύ θα ήθελα να γίνω full-time blogger, αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνω να postάρω τις καθημερινές. Όταν θα κερδίσω όμως το λαχείο και δεν θα χρειάζεται να δουλεύω, όλο και κάτι θα γίνει… :-)

ΕΛΕΝΑ (πριν από 1846 ημέρες)

Γεια σου Αναστασία, καλώς όρισες στην μπλογκογειτονιά μας!
Χαίρομαι που μας συνδέει η κοινή αγάπη για την μαγειρική και ελπίζω να τα λέμε!
Καλή αρχή!!

    sundayspoon (πριν από 1846 ημέρες)

    Καλώς σας βρήκα Έλενα μου! Μα και βέβαια θα τα λέμε! Μη ξεχνιόμαστε, κάθε Κυριακή νέα συνταγή…
    Καλό βράδυ!

kiki (πριν από 1037 ημέρες)

Αναστασιαααα….το ταλεντο σου τελικα φαινεται απο την πρωτη κιολας αναρτηση σου!ταλεντο στο γραψιμο αλλα και στη μαγειρικη!
Εβαλες ταλαγανι..υπεροχη ιδεα, εβαλες και κιτρινοριζα….και με ντροπη σου λεω οτι δεν ξερω τι ειναι!
Πραγματικα χαρηκα που το λινκ παρτυ ηταν η αιτια για να δω την πρωτη σου αναρτηση!
Συγχαρητηρια κανεις καταπληκτικη δουλεια Αναστασια μου,keep cooking keep blogging!!!!!
φιλια!!!!!!

Despina Despinaki (πριν από 1037 ημέρες)

Γιαμι

Ειρήνη (πριν από 1037 ημέρες)

Αναστασία πείνασα και μόνο που διάβασα την πρώτη συνταγή! Είναι υπέροχη, όπως και το blog. Το link party της Μάρθας με έφερε εδώ και πολύ χαίρομαι γι’αυτό! Θα σε παρακολουθώ σίγουρα.
Φιλιά

Maria (πριν από 1036 ημέρες)

Όμορφη και καλογραμμένη η πρώτη σου ανάρτηση, Αναστασία μου! Καλά για τη συνταγή τι να πω? Έπεσες στην περίπτωση…είμαι λάτρης των κολοκυθοκεφτέδων! Πολύ σου λέω… θα εκτελέσω στα σίγουρα τη συνταγή! Την κρατάω στο τεφτέρι μου…ερώτηση: τι είναι το ταλαγάνι, είδος τυριού? Από το πάρτι του MamaRelax έρχομαι…φιλιά

giota (πριν από 1036 ημέρες)

Miam μιαμ βραδιατικα

Christy Karta (πριν από 1035 ημέρες)

Λατρεύω κολοκυθοκεφτέδες!!! Θα δοκιμάσω και την συνταγή σου, την αποθήκευσα ήδη! Από το παρτυ τυου masma relax

καιτη (πριν από 1035 ημέρες)

σιγουρα θα την κανω!!!
φιλια

maria trg (πριν από 1034 ημέρες)

Λατρεύω τους κολοκυθοκεφτέδες σε οποιαδήποτε μορφή!!!έρχομαι απο το link party!

emama christina (πριν από 1033 ημέρες)

Λάτρης των τυριών, ωστόσο μόλις πρόσφατα ανακάλυψα το ταλαγάνι. Συμφωνώ είναι πεντανόστιμο. Θα τους φτιάξω οσονούπω. Ωραία αρχή!!

Υποβολή Σχολίου