Μους σοκολάτα καρύδα (νηστίσιμη και vegan)

Εντάξει, παραδέχομαι ότι τον τελευταίο καιρό σάς έχω βάλει πολλές φορές σε πειρασμό. Αλλά, παρακαλώ να δείξετε επιείκεια. Δεν φταίω εγώ σας λέω. Φταίνε οι γιορτινές μέρες που ξυπνάνε μέσα μου το “τέρας”. Κι όταν λέω τέρας, εννοώ την ακατανίκητη επιθυμία να μαγειρέψω (και να καταναλώσω) οτιδήποτε υπάρχει σε γλυκό. Περπατάω και σκέφτομαι γλυκό. Μιλάω και σκέφτομαι γλυκό. Κοιμάμαι και σκέφτομαι (=ονειρεύομαι) γλυκό. Οποιαδήποτε προσπάθεια να αντισταθώ θα ήταν μάλλον περιττή και εντελώς αποτυχημένη. Τις προάλλες έπιασα τον εαυτό μου να “φλερτάρει” με ένα από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μας σε σχήμα gingerbread man και κατέληξα στην κουζίνα να φτιάχνω μπισκοτάκια.

Μετά από αυτή την εισαγωγή, θα περιμένατε κάποια μεταμέλεια από μέρους μου. Κάποια υπόσχεση πως στο μέλλον θα καταπιάνομαι μόνο με συνταγές με μπρόκολα και κουνουπίδια. Όμως, μια τέτοια υπόσχεση θα ήταν μεγάλο ψέμα (κι ας αγαπώ και τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια ιδιαίτερα). Γι’ αυτό και δεν σας τη δίνω. Αντ’ αυτού, θα σας δώσω μια ακόμη συνταγή για γλυκό. Ναι, πάλι γλυκό. Αλλά ένα γλυκάκι λίγο διαφορετικό. Λίγο πιο αθώο κι όμως εξίσου λαχταριστό. Ένα γλυκό που συνοδεύεται από μια ιδιαίτερη αφιέρωση…

Αν αυτή τη στιγμή κρατούσα στα χέρια μου το Όσκαρ, θα το αφιέρωνα στην οικογένειά μου, στους φίλους μου, στους γείτονες μου, στον περιπτερά μου (και σε όποιον άλλον τελοσπάντων θα μπορούσα να θυμηθώ -κατά την προσφιλή συνήθεια όλων των αστέρων του Χόλιγουντ). Μα εγώ κρατάω στα χέρια μου ένα μπολάκι με μια λαχταριστή, δροσερή, σοκολατένια μους (που μου κλείνει το μάτι παιχνιδιάρικα, γιατί ξέρει πως μετά το τέλος αυτής της ανάρτησης θα έχουμε οι δυο μας ένα πολύ τρυφερό τετ-α-τετ). Αυτήν, λοιπόν, την παιχνιδιάρα μους οφείλω να την αφιερώσω στην Μαριάννα. Η Μαριάννα -για όσους δεν τη γνωρίζετε- είναι μια πολύ γλυκιά και ιδιαίτερα ταλαντούχα παρουσία της μπλογκόσφαιρας (αν ρίξετε μια ματιά εδώ, θα δείτε πως έχω απόλυτο δίκιο) κι αυτό το γλυκάκι οφείλει την ύπαρξή του σε κείνη.

Ας πάρουμε, όμως, την ιστορία από την αρχή, για να καταλάβετε κι εσείς τι εννοώ. Πριν λίγες ημέρες, είχα βγάλει σεργιάνι στις γειτονιές του διαδικτύου τον σοκολατοφραουλένιο κορμό μου. Με αφορμή, λοιπόν, το συγκεκριμένο γλυκό, η Μαριάννα με ρώτησε αν είχα κάποια νηστίσιμη ή vegan (=χωρίς ζωικά παράγωγα) πρόταση για τους λάτρεις της σοκολάτας. Ο φωτεινός γλόμπος της δημιουργικότητας άρχισε να αναβοσβήνει ρυθμικά πάνω από το κεφάλι μου (όπως σε όλα τα καθωσπρέπει καρτούν). Πέρασα τις υπόλοιπες μέρες αγκαζέ με το μπλοκάκι μου, καταγράφοντας όποια ιδέα μού ερχόταν στο μυαλό και θα μπορούσε να ικανοποιήσει έναν vegan ουρανίσκο. Μετά το brainstorming, ακολούθησαν τα ψώνια. Προμηθεύτηκα όλα τα υλικά που θεωρούσα απαραίτητα και κλειδώθηκα στην κουζίνα. Άρχισα τους πειραματισμούς και τις δοκιμές. Ήθελα κάτι νόστιμο αλλά και εύκολο. Κάτι που θα σε προδιέθετε να το δοκιμάσεις και να μην σταματήσεις στην πρώτη μπουκιά. Έφτιαξα πολλά και απέρριψα άλλα τόσα. Μα νομίζω ότι στο τέλος τα κατάφερα. Είχα στα χέρια μου μια λαχταριστή, σοκολατένια μους (και στο background μια βομβαρδισμένη κουζίνα). Μαριάννα, ελπίζω το αποτέλεσμα να ικανοποιήσει και σένα!

Διαβάζοντας τα υλικά, πιθανότατα θα αναρωτηθείτε τι δουλειά έχει ένα λαχανικό μέσα στη μους. Σας διαβεβαιώ πως το αβοκάντο όχι μόνο δεν φαίνεται στη γεύση, αλλά χαρίζει και μια ωραία υφή στο γλυκό (λειτουργώντας σαν βούτυρο). Σας προτείνω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε τη μους σοκολάτα καρύδα που ακολουθεί, αν ψάχνετε μια εύκολη συνταγή για τις μέρες της νηστείας, αν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, αν θέλετε να φάτε γλυκό και να μην σας “φάνε” οι τύψεις ή αν απλά θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.

υ.γ. Φυσικά, δεν ξέχασα ότι σας χρωστάω το όνομα του τυχερού που κερδίζει το βιβλίο “Στην κουζίνα των γεύσεων”, της Ερμιόνης Τυλιπάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η τυχερή της κλήρωσης, λοιπόν, είναι η Κατερίνα Μαγιάφη. Συγχαρητήρια, Κατερίνα! Θα επικοινωνήσω μαζί σου με mail για τις λεπτομέρειες παραλαβής του δώρου σου.

Και τώρα η συνταγή! Καλή σας απόλαυση!

Μους σοκολάτα καρύδα (νηστίσιμη και vegan)

Μους σοκολάτα καρύδα (νηστίσιμη και vegan)

Μους σοκολάτα καρύδα (νηστίσιμη και vegan)

Υλικά (για 3 μέτρια μπολάκια)

  • 1/2 φλιτζ. κακάο
  • 2/3 φλιτζ. άχνη
  • 1/2 αβοκάντο μεγάλο, ώριμο
  • 250ml γάλα καρύδας
  • 3 κουτ. σούπας καρύδα τριμμένη + έξτρα καρύδα για διακόσμηση

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο multi το αβοκάντο με την άχνη και το κακάο, μέχρι να πολτοποιηθεί εντελώς το αβοκάντο και να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτετε το γάλα καρύδας και την καρύδα και ξαναχτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μοιράζετε τη σοκολατένια μους σε μπολ και τη βάζετε στο ψυγείο για μερικές ώρες, να σφίξει.

Διακοσμείτε με λίγη καρύδα και απολαμβάνετε τη μους κρύα.

Tip1: Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε αβοκάντο στο γλυκό σας. Η γεύση του δεν φαίνεται καθόλου και δίνει ωραία κρεμώδη υφή στη μους.

Tip2: Το αβοκάντο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ώριμο. Για να ωριμάσει γρηγορότερα το αβοκάντο, κλείστε το μέσα σε χάρτινη σακούλα μαζί με μια μπανάνα και αφήστε το εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες.

Tip3: Η μους δεν είναι υπερβολικά γλυκιά. Μπορείτε να “παίξετε” με τις αναλογίες των υλικών για να τη προσαρμόσετε στα γούστα σας.

Μους σοκολάτα καρύδα (νηστίσιμη και vegan)

Μους σοκολάτα καρύδα (νηστίσιμη και vegan)

18 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Dimitra Decorasylum (πριν από 3383 ημέρες)

Δοκίμασα πρόσφατα την συγκεριμένη μους , και είναι λ-α-χ-τ-α-ρ-ι-σ-τ-ή!!! Κι αυτό από ένα πλάσμα άκρως σαρκοφάγο σαν την αφεντιά μου! Πάντως το αβοκάντο δεν μπορώ να πω πως δεν το κατάλαβα, αλλά όχι πως με χάλασε. Αντιθέτως έδινε μία φρεσκάδα στην γεύση και την μυρωδιά :)
Πολλές καλημέρες!!!

Ntina (πριν από 3383 ημέρες)

μμμ φαίνεται λαχταριστή! όντως το αβοκάντο για αρχη σου φαίνεται περίεργο αλλα αν εσυ λες να μη το φοβηθουμε σε εμπιστεύομαι! btw έφτιαξα το σοκολατο-φραουλένιο κορμό σου στη γιορτη της κόρης μου και δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!!! (και το λέω με μεγάλη υπερηφάνεια γιατι εγω και η κουζίνα είμαστε λίγο μαλωμένες χαχα) ευχαριστω!

Dimi (πριν από 3382 ημέρες)

Αν καί δέν νηστεύω ακούγεται πολύ νόστιμη καί ενδιαφέρουσα η κρεμούλα σου Αναστασία μου!!Θά δώ άν μπορέσω νά βρώ γάλα καρύδας!!Συγχαρητήρια στήν τυχερή!
Καλό βράδυ!!Φιλάκια!

elpida (πριν από 3382 ημέρες)

το κανω κι εγω που και που για το Νικολα.. αλλά χωρις την καρυδα..Πραγματι εχει πολυ πλουσια υφη και σοκολατενια γευση.. καλο βραδυ Αναστασια μου

Μαριάννα (πριν από 3382 ημέρες)

Πόσα ευχαριστώ να πω;
Μόλις την εκτελέσω (διότι περί εκτέλεσης & μακελειού μιλάμε μετά από τόσες μέρες νηστείας) θα ανεβάσω φωτό με τα ντοκουμέντα. Πάντως με γλύκανες ήδη με την ανταπόκρισή σου που είναι πάντα τόσο άμεση & γενναιόδωρη! Φιλιά πολλά & μια αγκαλιά!

spoon-stories (πριν από 3382 ημέρες)

Μας έχεις ξεμυαλίσει λέει? Μια το ένα μια το άλλο δεν ξέρω ποιο να πρώτο ονειρευτώ και ποιο να πρώτο φτιάξω!! Σε συχωρώ αν μου στείλεις ένα μους σαν αυτό, χιχιχι
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!!

Μaria Elena (πριν από 3382 ημέρες)

Φαίνεται πεντανόστιμη
Φιλάκια …

Amelie (πριν από 3382 ημέρες)

Μα πόσα να φτιάξω πια ε??? Και ακόμα δεν ήρθαν επίσημα οι γιορτες… Άντε να δω πως θα κουμπώνουν μετά τα ρούχα!

kiki (πριν από 3382 ημέρες)

πωωω τι θα γινει ρε παιδια…..εχω εξτασιαστει και να φανταστεις δεν ειμαι γλυκατζου αλλα αλμυρατζου….θεικη μους,μπραβο μπραβο μπραβο αναστασια!!!!

dolmadaki (πριν από 3382 ημέρες)

υπεροχο και ιδιαιτερο!!! γλυτωνεις και θερμιδες 😉

tanja@the green mixer (πριν από 3382 ημέρες)

Αφού δεν το δάγκωσες το στολίδι είσαι σε καλό δρομο.
Πολύ ωραία η συνταγή που μας δίνει, δεν χρειάζεται να είμαστε vegan για να εκτιμήσουμε τέτοιο νόστιμο και υγιεινό μους (και μάλλον και αρκετά θρεπτικό).

Silena (πριν από 3381 ημέρες)

Έχω μείνει άφωνη με την εμφάνιση αλλά και τα υλικά της συνταγής!!!
Μα με αβοκάντο…
Φιλιά!

Ερμιόνη (πριν από 3381 ημέρες)

Το αβοκάντο αποτελεί εξαιρετική βάση για υπέροχες και νηστίσιμες μους!
Την καρύδα την αγαπώ πολύ ακόμα και ως γάλα!
Και το κακάο απλά τα δένει όλα και τα κάνει απείρως λαχταριστά!
Φιλιά

littledeco.gr (πριν από 3381 ημέρες)

Νομίζω η καρύδα πάντα δίνει το κάτι διαφορετικό !!!

peps@pepi's kitchen (πριν από 3380 ημέρες)

έχω φτιάξει παρόμοια και μ αρεσει πολύυυυυυυυυυυυυ

mookies (πριν από 3379 ημέρες)

Φοβερή προσθήκη το αβοκάντο, το λατρεύω!
Πρέπει σίγουρα να την δοκιμάσω αυτή τη συνταγή.
Φιλιά

Χρυσαυγή (πριν από 3376 ημέρες)

Καλά, δεν το πίστευα όταν είδα την ανάρτησή σου πριν μερικές μέρες!!!
Απλά δεν το πίστευα, αφού έφτιαξα κι εγώ μια παρόμοια πρόσφατα.
Εντάξει, είμαι το πλέον αρμόδιο άτομο νομίζω να επιβεβαιώσω πως είναι φανταστική μους!!!!!!!!!!!!
Υγιεινή και πεντανόστιμη!!!!!

Φιλιά και καλημέρες Αναστασία μου!

Mαριάννα (πριν από 2887 ημέρες)

Αναστασία μου καλησπέρα! Αυτό το γλυκό σου με εχει τρελάνει. Επιστρέφω εδώ κάθε λίγο και λιγάκι, μα δεν είχα καταφέρει ποτέ να το παρουσιάσω όπως θα ήθελα. Σήμερα τα κατάφερα, έλα να δεις: http://www.daysofbliss.gr/2016/04/picnic-vegan-chocolate-mouse.html
Πολλά φιλιά και καλή Ανάσταση να έχεις!!!

Υποβολή Σχολίου