Μπισκότα με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα σχέδια

Η επιλογή του χριστουγεννιάτικου δέντρου… Τι διασκεδαστική και εύκολη διαδικασία… Ουπς, διόρθωση! Διασκεδαστική πολύ. Εύκολη καθόλου. Τουλάχιστον για εκείνους που ανήκουν στο “Τελειομανία κλαμπ”. Ή για αυτούς που χωρίς δεύτερη σκέψη θα χρίζονταν επίτιμοι πρόεδροι στη “Λέσχη των Αναποφάσιστων”….

Όπως καταλάβατε, ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας το οδοιπορικό εύρεσης του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας (σας το είχα τάξει άλλωστε σε προηγούμενη ανάρτηση και μια καθωσπρέπει μπλόγκερ πάντα κρατάει τις υποσχέσεις της). Το συγκεκριμένο οδοιπορικό θα μπορούσε να φέρει και τον τίτλο “Το κυνήγι του θησαυρού”.

Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, θα ήθελα να δηλώσω πως φέτος ήταν η πρώτη φορά που θα αγόραζα (κανονικό) δέντρο. Διότι, μέχρι πριν κάποια χρόνια στολίζαμε στο πατρικό μου. Και το δέντρο ήταν επιλογή της αγαπημένης μου μανουλίτσας. Και αργότερα, όταν μετακόμισα πια σε δικό μου σπίτι, δέντρο υπήρχε, αλλά εναλλακτικό. Σκεφτείτε ένα ψηλό, καταπράσινο δέντρο με μακριά κλαδιά και φανταχτερά στολίδια. Και τώρα διαγράψτε εντελώς αυτή την εικόνα από το μυαλό σας και στη θέση της βάλτε ένα δέντρο μικρό, λαδί, ξύλινο, με μπρούτζινα κουδουνάκια. Πολύ μίνιμαλ, πολύ σικ, πολύ του γούστου μου. Αλλά καθόλου πατροπαράδοτο. Φέτος, λοιπόν, είχε έρθει η ώρα αυτό το -κατά τα άλλα πολυαγαπημένο- δεντράκι να παραχωρήσει την περίοπτη θέση του σε κάτι πιο παραδοσιακό (και kid friendly). Και κάπου εδώ ξεκινούν τα δύσκολα!

Έχετε ιδέα τι ποικιλία κυκλοφορεί εκεί έξω; Έχετε σκεφτεί πόσες επιλογές έχει κάποιος που αποφασίζει να αγοράσει δέντρο (και πόση ζημιά κάνουν όλες αυτές οι επιλογές στους αναποφάσιστους υποψήφιους αγοραστές); Ξεκινάμε με τα βασικά: φυσικό ή τεχνητό; Α, εδώ η απάντηση ήταν εύκολη. Τεχνητό, γιατί δεν μπορώ να ζω με την αγωνία του πόσα φύλλα θα πέσουν σήμερα και αν το δεντράκι μου θα καταφέρει να φτάσει αγέρωχο ως την Πρωτοχρονιά ή θα θυμίζει μαδημένη γαλοπούλα πριν ακόμη έρθουν τα Χριστούγεννα. Και συνεχίζουμε: ψηλό και επιβλητικό, μικρούλι και γλυκούλι ή κάτι ενδιάμεσο; Καταφέρνω να βγω αλώβητη και από αυτήν την ερώτηση. Το ενδιάμεσο. Να μην θέλω σκαλωσιά για να βάλω την κορυφή ούτε και μεγενθυτικό φακό για να το βρω. Επόμενη ερώτηση: φουντωτό ή slim. Διότι το φουντωτό -σου λέει ο πωλητής- είναι πιο αριστοκρατικό και εντυπωσιακό, αλλά το slim δεν καταλαμβάνει όλο το δωμάτιο και δεν χρειάζεται 3.365 στολίδια και 4.896 φωτάκια για να γεμίσει. Εδώ τα πράγματα ζορίζουν και θες λίγο χρόνο να το σκεφτείς. Φυσικά, οι ερωτήσεις συνεχίζονται κι εγώ φαντασιώνομαι μια λάμπα ανάκρισης πάνω από το κεφάλι μου. Με αποσπώμενα κλαδιά ή ενιαίο; Ένα λεπτό, ακόμη δεν απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση, πώς θα σκεφτώ κι άλλη; Ο πωλητής όμως χείμαρρος. Με εφέ χιονιού, με δροσοσταλίδες στα κλαδιά ή σκέτο για να το μεταμορφώσεις κατά βούληση; Αχ, αυτό δεν το είχα σκεφτεί καθόλου (όπως και όλα τα άλλα άλλωστε). Και ο καταιγισμός συνεχίζεται. Με φύλλωμα full plastic ή mixed; Αρχίζω να ψάχνω διερμηνέα (ή έστω την έξοδο κινδύνου).

Το οδοιπορικό συνεχίστηκε στους ίδιους ρυθμούς για μέρες. Διότι τα μαγαζιά είναι πολλά. Και οι πωλητές έχουν όλοι τον ίδιο ζήλο στις ερωτήσεις. Και πάνω εκεί που άρχισα να συνηθίζω την ανάκριση και να την αντιμετωπίζω σαν τηλεπαιχνίδι με έπαθλο το εκατομμύριο, ήρθε η ώρα να καταλήξουμε. Και συσκεφθήκαμε. Ψηφίσαμε τα επικρατέστερα και τα αναπληρωματικά (ως άλλη κριτική επιτροπή σε καλλιστεία) και οργανώσαμε έναν επαναληπτικό γύρο. Κι άλλον έναν. Κι άλλον έναν. Και ναι, καταλήξαμε. Και το πήραμε. Και το στήσαμε. Και το στολίσαμε. Και το καμαρώνουμε έτσι που στέκει στη γωνιά του και μας κοιτάζει, αναβοσβήνοντας με χάρη τα λαμπιόνια του. Ας ελπίσουμε ότι θα μείνει μαζί μας για χρόνια. Να φωτίζει τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες στιγμές μας…

Μετά από όλο αυτό το τρέξιμο, αποφάσισα να φτιάξω κάτι για να γιορτάσουμε το γεγονός ότι καταφέραμε να αγοράσουμε (το πρώτο μας κανονικό) δέντρο (είναι κι αυτό ένα κατόρθωμα!). Ήθελα φυσικά κάτι ταιριαστό για την περίσταση και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να το αποφασίσω (στην κουζίνα είμαι σαφώς πιο αποφασιστική…). Έτσι λοιπόν, έφτιαξα μπισκότα με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα σχέδια. Αυτά τα μπισκότα διατηρούν το σχήμα τους στο ψήσιμο, μοσχομυρίζουν γαρίφαλο και ταιριάζουν ιδανικά με την περίοδο των γιορτών. Μπορείτε να τα φτιάξετε για να τα απολαύσετε στο σπίτι ή να τα δωρίσετε σε αγαπημένα πρόσωπα. Δοκιμάστε τα και διασκεδάστε σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς (ναι, ναι, προλαβαίνετε ακόμη να αισθανθείτε το χριστουγεννιάτικο πνεύμα)!

Μπισκότα με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα σχέδια

Μπισκότα με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα σχέδια

Μπισκότα με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα σχέδια

Υλικά

Για τα μπισκότα (περίπου 24 τεμάχια):

  • 320γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο

Για τη ζαχαρόπαστα:

  • 250γρ. άχνη
  • 25ml νερό
  • 70γρ. γλυκόζη
  • 10γρ. ζελατίνη σε σκόνη
  • 15γρ. μαργαρίνη
  • 3ml βανίλια σε υγρή μορφή
  • 8ml γλυκερίνη βρώσιμη

Για τη διακόσμηση:

  • στυλό ζαχαροπλαστικής
  • κας κας

Εκτέλεση

Για τα μπισκότα:

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ, να αφρατέψει.

Προσθέτετε το αυγό.

Ρίχνετε και το αλεύρι και το γαρίφαλο.

Ανοίγετε τη ζύμη με πλάστη και κόβετε σχέδια με κουπ πατ.

Βάζετε τα μπισκότα σε ταψί καλυμένο με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για 10′.

Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς προτού τα μετακινήσετε. Καθώς κρυώνουν, θα σκληραίνουν.

Για τη ζαχαρόπαστα:

Βάζετε τη ζελατίνη με το νερό σε ένα μπολ και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.

Βάζετε τη διαλυμένη ζελατίνη μαζί με τη γλυκόζη σε μπεν μαρί και ανακατεύετε καλά.

Προσθέτετε και τη μαργαρίνη, τη γλυκερίνη και τη βανίλια και συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τη μισή άχνη και κάνετε μια λακούβα στο κέντρο.

Ρίχνετε στη λακούβα το μείγμα του μπεν μαρί και ανακατεύετε με αργές κυκλικές κινήσεις (κατά προτίμηση με πινέλο σιλικόνης).

Μόλις το μείγμα γίνει μία μπάλα, την τοποθετείτε πάνω σε μια επιφάνεια όπου έχετε απλώσει την υπόλοιπη άχνη.

Αρχίζετε να ζυμώνετε μέχρι η ζαχαρόπαστα να μην κολλάει στα χέρια και να είναι ελαστική.

Για τη διακόσμηση:

Ανοίγετε με πλάστη τη ζαχαρόπαστα και την κόβετε με τα ίδια κουπ πατ που χρησιμοποιήσατε για τα μπισκότα.

Με ένα πινελάκι, βρέχετε ελάχιστα την κάτω επιφάνεια της ζαχαρόπαστας και την κολλάτε στο μπισκότο.

Σχεδιάζετε πάνω στη ζαχαρόπαστα τα σχέδια που θέλετε με τα βρώσιμα στυλό και διακοσμείτε με κας κας.

Tip1: Για τη διακόσμηση χρησιμοποίησα τα στυλό ζαχαροπλαστικής Wonder Pen Pro Green Leaf και Wonder Pen Pro Yellow της εταιρείας Silikomart.

Tip2: Κας κας μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής. Είναι οι μικρές ροζ μπαλίτσες πάνω στα μπισκότα.

Tip3: Γλυκερίνη μπορείτε να βρείτε σε φαρμακεία (προσοχή: να ζητήσετε βρώσιμη!)

Tip4: Μέχρι να χρησιμοποιήσετε τη ζαχαρόπαστα, τη φυλάτε πολύ καλά κλεισμένη σε διαφανή μεμβράνη.

Tip5: Για να μην κολλάει η ζαχαρόπαστα κατά το άνοιγμα, πασπαλίζετε τον πάγκο και τον πλάστη με ελάχιστη άχνη (όχι πολύ, γιατί θα την απορροφήσει η ζαχαρόπαστα). Προτιμήστε πλάστη σιλικόνης για ευκολότερο άνοιγμα.

Tip6: Η αρχική συνταγή της ζαχαρόπαστας (με μικρές αλλαγές ως προς την ποσότητα των υλικών) είναι από το περιοδικό Γλυκά Μυστικά.

Μπισκότα με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα σχέδια

Μπισκότα με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα σχέδια

 

15 Σχόλια

υποβολή σχολίου
kiki (πριν από 3384 ημέρες)

Εγω παλι οταν διαλεξα το δεντρο (το 2008,ηταν τα πρωτα μου χριστουγεννα στο νεο μου σπιτι ) πηγα σε ενα μαγαζι και αποφασισα σε 5 λεπτα.Ηξερα τι ηθελα(πραγμα περιεργο για μενα)…ενα τεραστιο φουντωτο δεντρο!!!!!!
Ζαχαροπασταστα δεν εχω κανει ποτε…λιγο την φοβαμαι…απο νεα χρονια θα το βαλω στοχο!!!!
Ομορφα και γιορτινα στολιδακια τα μπισκοτα σου!!!!!!
καλη εβδομαδα και γιορτινη και χαρουμενη!!!!

Amelie (πριν από 3384 ημέρες)

Πανέμορφα τα μπισκοτάκια, πολύ-πολύ γιορτινά και διακοσμητικά! Το δέντρο που είναι όμως? Τόσο κείμενο, τόση έρευνα, τόσες διαβουλεύσεις και ούτε μία φωτογραφία της τελικής επιλογής??? Παράλειψη!

MARILISE (πριν από 3384 ημέρες)

υπεροχα πραγματικα χιλιοχρονη κοριτσακι μου !!!!!

tanja@the green mixer (πριν από 3384 ημέρες)

Εφτιαξε και ζαχαρόπαστα! Αξια νοικοκυρα, μπράβο. Επρεπε να μας βάλεις και μια φωτογραφία του περιβόητου δέντρου. Μετά από τόσο κόπο και αναζήτηση δεν αξίζει και αυτό τα “15 λεπτά” δημοσιότητας???

Tante Kiki (πριν από 3384 ημέρες)

Καλημέρα Αναστασία μου, πανέμορφα έγιναν!!!! Και η ζαχαρόπαστα φαίνεται πολύ καλή!!! Εγώ πάλι είμαι του ψεύτικου δέντρου!!!
Φιλιά και καλές γιορτές!!

dolmadaki (πριν από 3384 ημέρες)

τι υπέροχα χριστουγεννιάτικα μπισκότα!!! μπραβο !!!! καλες γιορτες1!! καλα χριστούγεννα!!

Silena (πριν από 3384 ημέρες)

Πολύ όμορφα και γιορτινά τα μπισκότα σου Αναστασία!!!!
Σίγουρα θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους!!!
Καλές γιορτές!

elpida (πριν από 3384 ημέρες)

ωραια τα μπισκοτακια Αναστασια μου!! Αλλα δείξε μας και το δενρο βρε παιδι μου.. Τοσο κοπο εκανες να το βρεις!! φιλια

Χρύσα (πριν από 3384 ημέρες)

Σας εύχομαι να το χαρείτε για πολλά Χριστούγεννα, και να στολίζει πάντα το σπιτικό σας γιορτινά!
Να τα κεράσεις στον Άγιο Βασίλη αυτά τα μπισκότα. Θα σου αφήσει μεγάλο δώρο, σίγουρα!

Αθηνά (πριν από 3383 ημέρες)

Καλημέρα τέλεια τα μπισκοτάκια σου!! Να χαίρεσαι το δέντρο σου με υγεία και χαρά με την οικογένειά σου!!

Dimitra Decorasylum (πριν από 3383 ημέρες)

Ααααα όλα κι όλα… πρώτα μας γαργαλάς με το απολαυστικό όπως πάντα κείμενό σου και μετά μάς αφήνεις μόνο με φωτογραφία από τα μπισκοτά;;; Δεν λέω κι αυτά άκρως χαριτωμένα είναι και κάνουν και για στολίδια έτσι όμορφα που είναι, αλλά το δέντρο;; Μόνο με το κείμενο θα την γλυτώσεις;;;;;

Beauty Follower (πριν από 3383 ημέρες)

ααα τι ομορφιές βλέπω στο blog σου… και του χρονου!

mookies (πριν από 3383 ημέρες)

Υπέροχα τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα σου, από εμφάνιση και φαντάζομαι από γεύση! Πολύ όμορφα στολισμένα με τη ζαχαρόπαστα.
Καλά Χριστούγεννα να έχεις με την όμορφη οικογένειά σου.
Φιλιά

mia xara (πριν από 3382 ημέρες)

Πολύ όμορφα τα μπισκοτάκια σου, Αναστασία μου, και του χρόνου! Σου εύχομαι Χαρούμενα Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά, ΧΟΧΟ

Αθηνά (πριν από 3339 ημέρες)

Ως τώρα είδα την συνταγή σου για ζαχαρόπαστα!! Θα δοκιμαστεί άμεσα!!!

Απάντηση σε Dimitra Decorasylum