Μεσογειακή σαλάτα με κινόα

Αν σας πω ότι δεν τη χορταίνω αυτή την Άνοιξη, θα με πείτε χαζοχαρούμενη; Καλά, μπορεί και να είμαι λιγάκι, αλλά πώς να μην χαίρομαι που ο ήλιος λάμπει επιτέλους πάνω από τα κεφάλια μας σε σταθερή βάση; Πώς να μην απολαμβάνω το άρωμα των λουλουδιών (που πλέον είναι διάχυτο ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας); Πώς να μη χαζεύω (και να μη ζηλεύω) τους τουρίστες που έχουν εμφανώς αυξηθεί και τρώνε τη χωριάτική τους φορώντας δικαιολογημένα κοντομάνικο και σανδάλι (και το χειμώνα βέβαια σανδάλι φορούσαν, αλλά και μόνο που το έβλεπα έβαζα έξτρα ζευγάρι γάντια);

Ναι, αυτή η Άνοιξη μού φτιάχνει το κέφι. Και την απολαμβάνω όσο τίποτα. Ίσως, επειδή κάποια στιγμή φοβήθηκα ότι δεν θα έρθει ποτέ. Αλλά να που οι φόβοι μου διαψεύστηκαν και τελικά έκανε την υπέροχη, μεγαλόπρεπη, πολύχρωμη άφιξή της. Τα σημάδια υπάρχουν παντού εκεί έξω. Μένει μόνο να τα βάλουμε και μέσα. Μέσα στα σπίτια μας, μέσα στην καρδιά μας. Για να γίνει και η διάθεσή μας πέρα για πέρα ανοιξιάτικη.

Χρειάζονται μόνο μερικά απλά βήματα για να φέρουμε την Άνοιξη λιγάκι πιο κοντά…

Βήμα 1ο

Βοηθήστε το σπίτι να ανθίσει. Πάρτε δυο-τρία βάζα (κατά προτίμηση με έντονα χρώματα) και γεμίστε τα με πολύχρωμα μπουκέτα από φρέσκα λουλούδια. Στολίστε το καθιστικό, το χολ, την κουζίνα ή και όποιο άλλο δωμάτιο θέλετε με αυτές τις ανοιξιάτικες, χρωματιστές πινελιές. Κάθε φορά που τα βλέπετε, θα σας φτιάχνει σίγουρα η διάθεση.

Βήμα 2ο

Δώστε χρώμα. Το σπίτι μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια ανοιξιάτικη όαση με λίγες, μικρές και οικονομικές παρεμβάσεις. Ένα πολύχρωμο τραπεζομάντηλο, ένα νέο σετ σεντόνια σε έντονα χρώματα και μερικά μαξιλάρια με λουλουδάτα μοτίβα είναι αρκετά για να σας θυμίσουν πως η Άνοιξη είναι εδώ.

Βήμα 3ο

Μυρίστε (σαν) την Άνοιξη. Η Άνοιξη είναι συνώνυμη των όμορφων, μεθυστικών αρωμάτων. Ένα νέο αποσμητικό χώρου με λουλουδάτο άρωμα, μερικά κεριά με ανοιξιάτικη μυρωδιά καθώς και η αντικατάσταση του χειμωνιάτικου αρώματός σας με ένα πιο ανοιξιάτικο είναι τρεις υπέροχες λύσεις για να μοσχοβολάτε τόσο εσείς όσο και το σπίτι σας Άνοιξη.

Βήμα 4ο

Φέρτε τα πάνω κάτω. Μια μικρή εκκαθάριση στην ντουλάπα σας μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σας. Ανεβάστε στο πατάρι τα χοντρά, βαρετά πουλόβερ και κατεβάστε τα ανοιξιάτικα ρούχα με τα αέρινα υφάσματα και τις πιο έντονες αποχρώσεις. Κάθε φορά που θα ανοίγετε την ντουλάπα σας, θα σας υποδέχεται η Άνοιξη.

Βήμα 5ο

Διαβάστε. Ο σοφός λαός λέει να μην κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο. Ωστόσο, εγώ θα σας προτείνω ακριβώς το αντίθετο. Μπείτε σε ένα βιβλιοπωλείο, χαζέψτε τα βιβλία με την ησυχία σας και διαλέξτε αυτό με το πιο χαρούμενο, φωτεινό εξώφυλλο (αν σας αρέσουν οι εκπλήξεις, μην συμβουλευτείτε καν την περίληψη στο οπισθόφυλλο). Το σκεπτικό είναι να αγοράσετε το βιβλίο που θα σας κάνει να χαμογελάσετε με την πρώτη ματιά. Κι ύστερα, βρείτε μια ήσυχη (κατά προτίμηση ηλιόλουστη) γωνιά και ξεκινήστε την ανάγνωση.

Βήμα 6ο

Δροσιστείτε. Φτιάξτε σπιτικές γρανίτες, φυσικούς χυμούς και smoothies με φρούτα εποχής και απολαύστε τα όλες τις ώρες της ημέρας. Τα υπέροχα χρώματά τους είναι ιδανικά για να ενισχύσουν το ανοιξιάτικο mood σας, ενώ οι βιταμίνες και η αποτοξινωτική δράση τους θα ωφελήσει πολλαπλά τον οργανισμό σας.

Βήμα 7ο

Φάτε ελαφρά. Πώς να απολαύσεις την Άνοιξη αν βογκάς από το πολύ φαγητό; Γι’ αυτό, επενδύστε σε ελαφριά γεύματα, που ταιριάζουν με την εποχή αλλά και με το γεγονός ότι σε λίγους μήνες (λιγότερους από όσους νομίζετε) θα χρειαστεί να δοκιμάσετε το μαγιό σας. Δώστε χρώμα στα πιάτα σας με ποικιλία λαχανικών, που χαρίζουν ευεξία αλλά και ωραία εμφάνιση (και του πιάτου και δική σας).

Ιδανική λύση για ελαφριά, πολύχρωμα γεύματα είναι οι σαλάτες. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τη μεσογειακή σαλάτα με κινόα που ακολουθεί. Πολύχρωμη, νόστιμη, εύκολη και εξαιρετικά θρεπτική. Θα σας χορτάσει και θα φέρει την Άνοιξη στο τραπέζι σας. Απολαύστε τη είτε ως κυρίως γεύμα είτε ως συνοδευτικό. Ο συνδυασμός των υλικών και το όμορφο οπτικά αποτέλεσμα σίγουρα θα σας κερδίσουν.

Μεσογειακή σαλάτα με κινόα

Μεσογειακή σαλάτα με κινόα

Μεσογειακή σαλάτα με κινόα

Υλικά

  • 2/3 φλιτζ. κινόα
  • 1 1/2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 αγγούρι (με τη φλούδα), κομμένο σε φετούλες
  • 1 μικρό αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 200γρ. φέτα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1-2 κουτ. σούπας ηλιόσποροι
  • 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι (μπαλσάμικο ή απλό)
  • 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σιγοβράζετε την κινόα με τον ζωμό των λαχανικών για περίπου 15′, μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το υγρό. Το αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε την κινόα να κρυώσει εντελώς.

Βάζετε σε μια σαλατιέρα την κρύα κινόα, τα λαχανικά, τους ηλιόσπορους, τον μαϊντανό και το τυρί και ανακατεύετε.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το ελαιόλαδο, το ξύδι, τον χυμό πορτοκαλιού και το αλατοπίπερο και περιχύνετε τη σαλάτα.

Διακοσμείτε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνετε τη σαλάτα κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tip: Ρίξτε στους κύβους του αβοκάντο λίγο χυμό λεμονιού πριν το βάλετε στη σαλάτα σας, ώστε να μην μαυρίσει.

Μεσογειακή σαλάτα με κινόα

Μεσογειακή σαλάτα με κινόα

 

18 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Ξανθή (πριν από 3263 ημέρες)

Εύχομαι μια υπέροχη άνοιξη στην καρδιά σας!!

    Αναστασία (πριν από 3263 ημέρες)

    Τι τέλεια ευχή! Ευχαριστώ και ανταποδίδω!!! :-)

Amelie (πριν από 3263 ημέρες)

Εγώ έβαψα ήδη την κουζίνα μου στο πράσινο της μέντας και την απολαμβάνω σε ανοιξιάτικο mood! Ωραία είναι η σαλατούλα σου, κατά τύχη είχα φτιάξει μία παρόμοια πριν μέρες και ήταν πραγματική ανοιξιάτικη απόλαυση!

    Αναστασία (πριν από 3263 ημέρες)

    Ύπεροχη η χρωματική παρέμβαση! Η κουζίνα σου θα είναι σίγουρα έτοιμη για τις πιο ανοιξιάτικες δημιουργίες!
    Φιλάκιαααα!!!

tanja@the green mixer (πριν από 3263 ημέρες)

Εγώ απλά θα βγώ έξω στη βεράντα με τη σαλατούλα σου, που τρελαίνομαι για κινόα, αποφεύγω τις εκκαθαρίσεις και τα spring cleaning σα το διάβολο, αλλά αυτά με κυνηγάνε δυστυχώς….

    Αναστασία (πριν από 3261 ημέρες)

    Κλασική περίπτωση: ό,τι προσπαθούμε να αποφύγουμε, πάντα μας κυνηγάει. Μέχρι πάντως να σε “βρει” το Spring cleaning, απόλαυσε βεράντα και σαλατούλα μαζί! 😉

spoon-stories (πριν από 3263 ημέρες)

Η καλύτερη καλοκαιρινή σαλάτα Αναστασία μου!Τώρα που έρχεται η εποχή της ντομάτας θα την κατα ευχαριστηθώ!!! Ωραία η κινόα που τελικά πηγαίνει παντού! Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη μιας και εμείς δεν τα είπαμε!

    Αναστασία (πριν από 3261 ημέρες)

    Χρόνια πολλά! Με υγεία και πολλή αγάπη!
    Χαίρομαι που σου άρεσε η σαλάτα! Δώστε στη ντομάτα να καταλάβει! 😉

My Lovable Baby (πριν από 3262 ημέρες)

Κινόα δεν έχω φάει ποτέ. Ευκαιρία να δοκιμάσω. Η σαλάτα σου μου κίνησε το ενδιαφέρον.
Από τα βήματα που μας προτείνεις, το 4ο, μόνο που το σκέφτομαι, ανεβάζω πυρετό. Ντουλάπες is a huuuuuge project που θέλω να το αποφύγω αλλά δεν μπορώ. Καλημέρα Αναστασία μου! (άνοιξη ήρθε αλλά σήμερα φόρεσα πουλόβερ με τέτοιο κρύο).

    Αναστασία (πριν από 3261 ημέρες)

    Λοιπόν, το σ/κ ο καιρός θα είναι σαφώς καλύτερος, οπότε μάλλον μπορείς να καταχωνιάσεις το πουλόβερ σιγά σιγά. Όσο για το project “ντουλάπες”, ό,τι και να κάνουμε δεν το αποφεύγουμε. Οπότε ας το απολαύσουμε… 😉
    By the way, εμένα το χειρότερό μου είναι που θα τη φτιάξω τη ντουλαπίτσα ωραία ωραία και μετά από μερικές μέρες θα δω δυο μικροσκοπικά χεράκια να βγάζουν τα τακτοποιημένα ρουχαλάκια στο πάτωμα για τη χαρά του παιχνιδιού… Mummy’s life… :-)

mia maria (πριν από 3262 ημέρες)

Πράγματι ανοιξιάτικη η σαλάτα σου! Όλο χρώματα και αρώματα!

    Αναστασία (πριν από 3261 ημέρες)

    Χαίρομαι που σου άρεσε, Μαρία μου! :-)
    Φιλάκια!

Μaria Elena (πριν από 3262 ημέρες)

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια …

    Αναστασία (πριν από 3261 ημέρες)

    Σε ευχαριστώ πολύ! :-)

Silena (πριν από 3261 ημέρες)

Υπέροχη η εισαγωγή σου και φανταστική σαλάτα, γεμάτη χρώματα, αρώματα και γεύσεις!!!! Με είχε κουράσει τόσο ο φετινός χειμώνας που μόλις ξεπρόβαλλε λίγο ο ήλιος άλλαξε τελείως η διάθεση!!!
Καλό βράδυ!

    Αναστασία (πριν από 3261 ημέρες)

    Κι εγώ μια από τα ίδια! Δεν θέλω άλλο χειμώνα! Χόρτασα!!!
    Πολλά φιλάκια!!!

mia xara (πριν από 3259 ημέρες)

Πολύχρωμη και ελαφριά σαλάτα! Ταιριάζει απόλυτα με την εποχή! Συμφωνώ με τις αλλαγές στο σπίτι, πάντα αλλάζουν τη διάθεση τα ζωηρά χρώματα στο περιβάλλον! Καλή Κυριακή, ΧΟ

    Αναστασία (πριν από 3258 ημέρες)

    Οι αλλαγές στο σπίτι μικρές, οι αλλαγές στη διάθεση μεγάλες! :-)
    Φιλάκια!

Υποβολή Σχολίου