Τάρτα (quiche) με κολοκυθάκι, καπνιστό ζαμπόν και γραβιέρα

Ομολογώ ότι σήμερα ξεκινάω την ανάρτηση με ένα ωραιότατο, μεγαλοπρεπέστατο writer’s block. Ελληνιστί, κοιτάζω μία το πληκτρολόγιο και μία την οθόνη του υπολογιστή και το μυαλό μου φαντάζει πιο άδειο κι από χιονοδρομικό κέντρο Αύγουστο μήνα. Με άλλα λόγια, δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω και τι να γράψω. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή η συνταρακτική, περιπετειώδης, φοβερή και ανεπανάληπτη καθημερινότητά μου (τύφλα να ‘χει ο James Bond) περνάει μια μάλλον χαλαρή φάση. Κοινώς, όπως λέει και η γιαγιάκα μου (για την οποία θα σας μιλήσω σε άλλη ανάρτηση) όταν την ρωτάω τα νέα της “Τίποτα ιδιαίτερο, κουκλίτσα μου. Τα καθημερινά του καθημερινού.” (Σημείωση: Η κουκλίτσα είμαι εγώ. Πώς να μην την λατρεύεις μετά αυτή τη γιαγιά;)

Ομολογώ, βέβαια, πως αυτά τα “καθημερινά του καθημερινού” καθόλου δεν με χαλάνε. Αντιθέτως, εκτιμώ ιδιαίτερα την ηρεμία, την ησυχία, τη γαλήνη και την επανάληψη. Διότι όταν τα πράγματα ακολουθούν τη γνωστή και προδιαγεγραμμένη πορεία τους, ξέρεις τι να περιμένεις. Δεν αγωνιάς, δεν καρδιοχτυπάς και, γενικότερα, κοιμάσαι σαν πουλάκι τα βράδια (όχι μόνο γιατί είσαι ψόφιος από την κούραση αλλά και γιατί καμία σκέψη δεν βασανίζει το μυαλουδάκι σου). Και όλα αυτά σας τα λέω εγώ που στο παρελθόν υπήρξα δεινή υπέρμαχος των εκπλήξεων και των ανατροπών (μέχρι που ανακάλυψα ότι οι ανατροπές δεν έχουν μόνο καλή πλευρά).

Τελοσπάντων, στα πλαίσια ακριβώς αυτής της γενικότερης ηρεμίας που με διακρίνει τις τελευταίες μέρες, έχω και τρεις χαλαρές προτάσεις για εσάς. Προτάσεις για τις ηλιόλουστες (ελπίζω) μέρες που θα ακολουθήσουν. Πάρτε χαρτί και μολύβι, λοιπόν, και γράψτε:

Χαλαρή πρόταση νούμερο 1

Η συγκεκριμένη πρόταση απευθύνεται σε αυτούς που μένουν στην πρωτεύουσα ή στα περίχωρά της. Απευθύνεται, επίσης, και σε όσους μένουν πιο μακριά αλλά δεν έχουν καμία αντίρρηση να ταξιδέψουν λίγα χιλιόμετρα παραπάνω για να επισκεφθούν την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς. Νομίζω ότι μια βόλτα ανάμεσα στα χρώματα και τις ευωδιές των υπέροχων λουλουδιών είναι ιδανική για την εποχή. Κι αν δεν είστε από αυτούς που ενθουσιάζονται από ένα μπουκέτο ορτανσίες, μπορείτε να παρακολουθήσετε άλλα δρώμενα της έκθεσης. Μουσική, χορός, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια, ομιλίες είναι μερικά από αυτά στα οποία μπορείτε να παρευρεθείτε. Όπως και να έχει, σίγουρα θα περάσετε καλά και θα ανανεώσετε το περιεχόμενο των βάζων του σπιτιού σας, που πιθανότατα κοντεύουν να αραχνιάσουν.

Χαλαρή πρόταση νούμερο 2

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν απευθύνεται μόνο σε αυτούς που είναι διατεθειμένοι να πάρουν τα βουνά και τα λαγκάδια αλλά και σε εκείνους που θα ήθελαν να διασκεδάσουν στο πάρκο της γειτονιάς τους (ή κάποιας άλλης γειτονιάς) με φίλους, με τα παιδάκια τους, με το έτερόν τους ήμισυ ή τελοσπάντων με όποια καλή παρέα δέχεται να τους ακολουθήσει. Η πρόταση συνοψίζεται σε μία και μοναδική λέξη: πικνίκ. Απαραίτητα αξεσουάρ: ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο (εκτός κι αν θέλετε να καθίσετε απευθείας στο γρασίδι και να χαρίσετε στο αγαπημένο σας παντελόνι μια αλησμόνητη πράσινη απόχρωση), καλή μουσική (ξεθάψτε το φορητό ραδιοφωνάκι σας και διαλέξτε σταθμό ή απλά βάλτε μουσική από το κινητό σας -αναλόγως πόσο σας έχει αγγίξει η τεχνολογία), κάτι για να τσιμπάτε (βλέπε σαντουιτσάκια, τοστάκια, κεφτεδάκια, φρουτάκια και όλα τα -άκια που χωράνε σε καλαθάκι) και κάτι δροσιστικό για να πίνετε ανάμεσα στις μπουκιές (νερό, χυμούς, αναψυκτικά ή ό,τι άλλο τελοσπάντων ταιριάζει με τα γούστα σας και την ώρα -η μπύρα δεν συνίσταται κατά τις 10 το πρωί). Αν έχετε και παιδάκια στην πικνικοπαρέα, τόσο το καλύτερο. Αφήστε τα να ξεσαλώσουν τρέχοντας πάνω κάτω στο παχύ χορτάρι (και εσείς θα μιλήσετε με την ησυχία σας με τους λοιπούς ενήλικες της παρέας και τα παιδάκια σας θα πέσουν για ύπνο από τις 8 το βράδυ -διπλό το κέρδος δηλαδή).

Χαλαρή πρόταση νούμερο 3

Ετοιμάστε κάτι νόστιμο και εύκολο για να ικανοποιήσετε τις ξαφνικές, ανοιξιάτικες λιγούρες. Αργά ή γρήγορα, θα πεινάσετε. Των φρονίμων τα παιδιά, όμως, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Γι’ αυτό κι εσείς μπείτε στην κουζίνα με χαλαρό mood και ετοιμάστε από τώρα μια εύκολη τάρτα τύπου quiche lorraine. Την στιγμή που θα πεινάσετε θα είναι εκεί και θα σας περιμένει, μυρωδάτη και πεντανόστιμη. Η προνοητικότητα ανταμείβεται κι εσείς δεν θα τρέχετε τελευταία στιγμή (γιατί το τρέξιμο και ο πανικός σίγουρα διαταράσσουν το ζεν και τη χαλαρή μας -με παχύ λ- διάθεση). Ακολουθεί και η συνταγή της τάρτας που σας προτείνω, η οποία ακούει στο όνομα τάρτα με κολοκυθάκι, καπνιστό ζαμπόν και γραβιέρα. Ξέρω ότι κάποιοι προτιμάτε να αγοράζετε κολοκυθάκια μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες (εσείς κρατήστε τη συνταγή για τον Ιούνιο), αλλά εγώ δεν μπορώ να τους αντισταθώ ούτε την άνοιξη. Όσο για την τάρτα που σας προτείνω, έχει γεμάτη, πλούσια γεύση, ετοιμάζεται εύκολα και το κολοκυθάκι της δίνει μια καλοκαιρινή, ανάλαφρη νότα. Μια μικρή δόση καλοκαιριού σε κάθε μπουκιά δηλαδή. Απολαύστε τη!

Όποια από τις τρεις προτάσεις κι αν επιλέξετε πάντως, σας εύχομαι να περνάτε καλά και να χαλαρώνετε χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές.

υ.γ. Τελικά και με writer’s block, μια χαρά το έγραψα το σεντονάκι μου…

Τάρτα (quiche) με κολοκυθάκι, καπνιστό ζαμπόν και γραβιέρα

Τάρτα (quiche) με κολοκυθάκι, καπνιστό ζαμπόν και γραβιέρα

Τάρτα (quiche) με κολοκυθάκι, καπνιστό ζαμπόν και γραβιέρα

Υλικά (για ταρτιέρα 24cm ή 26cm)

  • 1 φύλλο κουρού
  • 5-6 φέτες καπνιστό ζαμπόν σε κύβους
  • 2 κολοκυθάκια, μετρίου μεγέθους
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 2/3 φλιτζ. γάλα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 φλιτζ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • αλάτι/πιπέρι
  • βούτυρο για επάλειψη του σκεύους

Εκτέλεση

Στρώνετε το φύλλο κουρού σε μια καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα (αφαιρώντας ό,τι περισσεύει από τα τοιχώματα), το τρυπάτε με ένα πιρούνι παντού, το καλύπτετε με λαδόκολλα και πάνω στη λαδόκολλα αραδιάζετε φασόλια (τόσα ώστε να καλύψουν την επιφάνεια της τάρτας).

Ψήνετε το φύλλο καλυμμένο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 10′. Στη συνέχεια, αφαιρείτε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10′. Βγάζετε την ταρτιέρα από το φούρνο και αφήνετε τη βάση της τάρτας (χωρίς να τη βγάλετε από την ταρτιέρα) να κρυώσει ελαφρά.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη, τα αλατίζετε ελαφρά και τα αφήνετε για 10′ να βγάλουν τα υγρά τους. Στο τέλος, τα στύβετε πολύ καλά για να αφαιρέσετε όλη την υγρασία.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Προσθέτετε και το τριμμένο τυρί και αλατοπιπερώνετε το μείγμα.

Τοποθετείτε πάνω στο ψημένο φύλλο (που έχει κρυώσει ελαφρώς) το τριμμένο κολοκυθάκι και το ζαμπόν και τα περιχύνετε με το μείγμα των αυγών.

Ψήνετε για 30′ στους 190°C ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η τάρτα.

Tip1: Προσαρμόστε το αλάτι με βάση το πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.

Tip2: Μπορείτε να βάλετε και μπέικον αντί για καπνιστό ζαμπόν. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να το τσιγαρίσετε ελαφρά πριν το χρησιμοποιήσετε.

Τάρτα (quiche) με κολοκυθάκι, καπνιστό ζαμπόν και γραβιέρα

Τάρτα (quiche) με κολοκυθάκι, καπνιστό ζαμπόν και γραβιέρα

30 Σχόλια

υποβολή σχολίου
peps@pepi's kitchen (πριν από 3454 ημέρες)

υλικά εγγύηση!!
σούπερ νόστιμη η τάρτα σου!!!

    Αναστασία (πριν από 3453 ημέρες)

    Πέπη μου γλυκιά, σε ευχαριστώ πολύ! :-)

Beauty Follower (πριν από 3454 ημέρες)

Μμμμ ζουμερη! Αγαπημενα ολα τα υλικα που εβαλες 😉
Καλή σου μερα!

    Αναστασία (πριν από 3453 ημέρες)

    Χαίρομαι που σου άρεσε! Αν τη φτιάξεις, να μου πεις εντυπώσεις!

Vita (πριν από 3454 ημέρες)

Όντως θα κρατήσω την συνταγή για τον Ιούνη, όχι τόσο για την εποχικότητα των υλικών όσο για την έλλειψη εγκράτειας όταν δω μπροστά μου λιωμένα τυριά και τάρτες… Είναι πειρασμός!

    Αναστασία (πριν από 3453 ημέρες)

    Ένα θεματάκι με την εγκράτεια το έχω κι εγώ… Το λιωμένο τυρί είναι πάντα πειρασμός! Οπότε σε καταλαβαίνω απόλυτα… :-)

Χρυσαυγή (πριν από 3454 ημέρες)

Μμμμμμμμμμ!!!!!!!!! Αυτή είναι τάρτα με τα όλα της!!
Εχει όλα τα υλικά που μου αρέσουν άψογα δεμένα και υπεροχα παρουσιασμένα μέσα από την κάμερα της μηχανής σου!!
Αναστασία μας έφερες την άνοιξη!!

Φιλιά πολλά !
Καλή βδομάδα από αύριο!

    Αναστασία (πριν από 3453 ημέρες)

    Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η τάρτα, Χρυσαυγή μου! Ελπίζω να σου αρέσει εξίσου και αν τη φτιάξεις!
    Σε φιλώ!!!

Ξανθή (πριν από 3454 ημέρες)

Πάμε πικ νικ;; Εσύ την τάρτα εγώ πίτα!!
Καλή εβδομάδα

    Αναστασία (πριν από 3453 ημέρες)

    Δελεαστικότατη πρόταση!!! Μιαμ μιαμ!

Amelie (πριν από 3453 ημέρες)

Θα υιοθετήσω την πρόταση με το πικνικ ενόψει Πρωτομαγιάς! Αλλά και η σημερινή σου τάρτα μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτού του σχεδίου, ταιριάζει μια χαρά και στο πνεύμα και στις γεύσεις!

    Αναστασία (πριν από 3453 ημέρες)

    Ελπίζω να περάσετε τέλεια στο πικνικ σας και η τάρτα να σας θυμίσει καλοκαίρι… :-)
    Κι εμείς την Πρωτομαγιά μάλλον σε πικνικ θα καταλήξουμε!

Iris mama goes vintage (πριν από 3453 ημέρες)

Εννοείται θα ακολουθήσω και τις 3 προτάσεις.. την πρώτη γιατί δεν έχω επισκεφθεί ποτέ την έκθεση και αγαπώ τα λουλούδια! Τη δεύτερη γιατί στο εξοχικό μου βολεύει άνετα το πικ νικ δίπλα στη θάλασσα και την τρίτη γιατί ο συνδυασμός των υλικών είναι αγαπημένος!!!!! Love u ♡♡♡♡

    Αναστασία (πριν από 3453 ημέρες)

    Ω, τρία στα τρία! Μεγάλη μου τιμή και χαρά! Να απολαύσεις και τις τρεις εξίσου!!! :-)
    Πολλά φιλιά και να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!

dolmadaki (πριν από 3453 ημέρες)

εγω ψηφιζω προταση 2 και 3 φυσικα!!! μιας καιη 1η ειναι ολιγον μακρυα!!! και μη ξεχνας εισαι vip πικνικ μελος για την επομενη εξορμηση!! και αν φερεις και αυτη την ταρτα ουουουου θα σε κανουμε προερο!! χαχαχα καλη εβδομαδα και καλα να περασεις!

    Αναστασία (πριν από 3452 ημέρες)

    Νομίζω ότι τα μέρη σου είναι ιδανικά για πικνικ, ντολμαδάκι! Η φύση σε όλο της το μεγαλείο! Χαλαρώνεις και μόνο που τα βλέπεις σε φωτογραφία! Εννοείται ότι αναλαμβάνω ευχαρίστως τη θέση του προέδρου… χαχαχα!
    Φιλάκια!

evi@thehealthycook (πριν από 3453 ημέρες)

απίθανη τάρτα Αναστασία!!
και για πικ-νικ, και για το βράδυ με ένα ποτηράκι κρασί!
σούπερ φαγητάκι!
φιλιά πολλά!

    Αναστασία (πριν από 3452 ημέρες)

    Λοιπόν ο συνδυασμός “τρώω ένα κομμάτι τάρτα και πίνω ένα ποτήρι λευκό κρασί” για κάποιο λόγο με ταξιδεύει. Σαν να βρίσκομαι ξαφνικά σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη και απολαμβάνω ένα ελαφρύ γεύμα αφού έχω παρακολουθήσει μια εξαιρετική θεατρική παράσταση. Αχ, μου βάζεις ιδέες…

Penelope (πριν από 3453 ημέρες)

Αναστασία μου γλυκιά, υιοθετώ την τρίτη πρόταση για το προσεχές (ίσως και αύριο) διάστημα, καθώς τις άλλες δύο τις βίωσα μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε…
Ωραία η ανθοκομική της Κηφισιάς, και μεγάλος και σταθερός θεσμός, αλλά τα ίδια φυτά που αγόρασα τελικά, τα βρήκα πιο φθηνά στο σχετικό παζάρι που υπήρχε και στο πάρκο Τρίτση την Κυριακή.
Φιλιά πολλά σε όλα τα μαγουλάκια.

    Αναστασία (πριν από 3452 ημέρες)

    Α, πολύ ωραία ιδέα και το πάρκο Τρίτση! Τι λες να το προτείνουμε ως τέταρτη πρόταση χαλάρωσης; :-)
    Πολλά φιλάκια, Πηνελόπη μου!!!

Αλεξανδρα Craftland (πριν από 3453 ημέρες)

Αγαπω ταρτες!!!!!!!!!! Φαινεται τοσο νοστιμη!!! Θα την δοκιμασω και μαλιστα αμεσα!!!!φιλακιααααα

    Αναστασία (πριν από 3452 ημέρες)

    Θα περιμένω εντυπώσεις, Αλεξάνδρα μου!!! :-)
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!

Silena (πριν από 3453 ημέρες)

Πες μου πώς γίνεται να χαλαρώσω όταν βλέπω μπροστά σου μια τέτοια νοστιμιά και δεν μπορώ να τη γευτώ!!!!!!!
Να έχεις μια καλή εβδομάδα Αναστασία μου!!!!! Φιλιά!

    Αναστασία (πριν από 3452 ημέρες)

    Εύκολο! Πας στην κουζίνα, ετοιμάζεις τη νοστιμιά και χαλαρώνεις απολαμβάνοντάς τη… 😉
    Φιλάκια!

The Dark Chef (πριν από 3452 ημέρες)

Αυτό που λες για την ηρεμία το καταλαβαίνω. Είναι φάσεις που τη ζητάω και την επιδιώκω, ωστόσο κάπου – κάπου νιώθω πως θα ήθελα κι ένα “σπάσιμο” με κάτι πιο έντονο ή διαφορετικό, πες το κι ανατρεπτικό. Η αιώνια ανικανοποίητη ανθρώπινη φύση μάλλον…
Η μπύρα δεν συνίσταται κατά τις 10 το πρωί?? Α θα διαφωνήσω, η μπύρα είναι για όλες τις ώρες και περιστάσεις, μου φαίνεται ότι θα κάνω πρωτομαγιάτικο πικ νικ με beer – brunch concept και θα το αποδείξω! 😉
Η τάρτα σου πανεύκολη και μέσα στα γούστα όλων μας πάνω – κάτω. Και μένα τα κολοκυθάκια μου έχουν λείψει, μια στο τόσο και κάτι νωρίτερα από την εποχή του δεν πειράζει.
Να περάσεις μια ωραία, ανοιξιάτικη και νόστιμη Πρωτομαγιά λοιπόν!

    Αναστασία (πριν από 3451 ημέρες)

    Dark μου, όταν έγραφα για τον “περιορισμό” της ώρας στη μπυροκατανάλωση σε σκέφτηκα! Ήμουν σίγουρη ότι θα διαφωνήσεις! χιχιχι!
    Περιμένουμε το μπυρομπραντς, λοιπόν! Για να πειστούμε…
    Φιλιά πολλά!

tanja@the green mixer (πριν από 3452 ημέρες)

No news is good news που λενε και οι φιλοι μας, αρα καλά είσαι. Μου αρέσουν και οι 3 προτάσεις σου, ιδίως αν τις κανεις και 3 σε 1 (φτιαξεις το κις, πας μια γρηγορη μεχρι την εκθεση και μετα για πικνικ να φας το ωραιότατο κις που έφτιαξες). Πως με βρισκεις?

    Αναστασία (πριν από 3451 ημέρες)

    Σε βρίσκω πολύ σωστή!!! 😉

Ερμιόνη (πριν από 3452 ημέρες)

Με τόσα πολλά και αγαπημένα υλικά, καταλαβαίνω πόσο λαχταριστή είναι η τάρτα σου Αναστασία μου!
Κακό πράγμα το writer’s block, ειλικρινά πελαγώνω όταν (μου) συμβαίνει!
Εμείς ετοιμαζόμαστε για πικ νικ την πρωτομαγιά!!
Φιλιά πολλά!

    Αναστασία (πριν από 3451 ημέρες)

    Μου φαίνεται ότι όλοι σε πικνικ θα επιδοθούμε την Πρωτομαγιά… Καλά να περάσουμε λοιπόν!!! :-)
    Φιλάκια!

Υποβολή Σχολίου