Τούρτα μόκα (εύκολη και ελαφριά)

Σας έχει τύχει ποτέ να πάρετε στα χέρια σας ένα βιβλίο μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής και, καθώς ξεφυλλίζετε τις σελίδες του, να μην μπορείτε να διαλέξετε ποια συνταγή θα φτιάξετε πρώτη; Να σας αρέσουν όλες (μα όλες!) και να ψάχνετε αφορμές για να τις δοκιμάσετε το συντομότερο δυνατόν; Αν ναι, τότε μπορείτε ίσως να φανταστείτε τι έπαθα όταν ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο Delicious Cakes των εκδόσεων annie blana. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Πριν λίγο καιρό, η ταλαντούχα και γλυκύτατη Αθηνά από το υπέροχο Craftaholic διοργάνωσε έναν διαγωνισμό, που ομολογώ πως μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, αφού ο τυχερός θα κέρδιζε το βιβλίο Delicious Cakes. Ένα βιβλίο με το οποίο είχα φλερτάρει αρκετές φορές στα ράφια των βιβλιοπωλείων και ήταν απλά θέμα χρόνου να το προσθέσω στη συλλογή μου. Άλλωστε, στη βιβλιοθήκη μου υπήρχαν ήδη και άλλα βιβλία του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου και όλα ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη αισθητική τους. Μου άρεσε ο μοντέρνος τρόπος που προσέγγιζαν κάθε συνταγή, οι ζωντανές φωτογραφίες τους αλλά και το γεγονός πως με απλά υλικά μπορούσες να φτιάξεις κάτι πραγματικά εντυπωσιακό και νόστιμο. Ενώ το πρακτικό τους μέγεθος ήταν έξτρα μπόνους (ξέρετε, για εκείνες τις φορές που θες να πάρεις μαζί σου ένα βιβλίο αλλά προτιμάς να μην κουβαλάς στην τσάντα σου τόμο εγκυκλοπαίδειας!).

Όταν η Αθηνά με ενημέρωσε πως είχα κερδίσει στον διαγωνισμό, ενθουσιάστηκα και κάθε μέρα έριχνα κλεφτές ματιές ανυπομονώντας για το δέμα του ταχυδρομείου. Και το δέμα έφτασε και εγώ βρέθηκα να ξεφυλλίζω σελίδες με λαχταριστά κέικ, που στέκονταν φουσκωτά και με προκαλούσαν να τρέξω στην κουζίνα. Ακόμη και ο τρόπος που η εκδότρια Άννυ Μπλάνα προλόγιζε το βιβλίο με γέμιζε λαχτάρα να γευτώ όλα αυτά τα μυρωδάτα, αφράτα γλυκίσματα. Και φυσικά, το γεγονός ότι όλες οι συνταγές ανήκαν στις, φημισμένες για τα κέικ τους αδερφές, Μαργαρίτα και Λούση Έλλιοτ ήταν μία έξτρα εγγύηση για το αποτέλεσμα.

Το μόνο πρόβλημα ήταν πως όσο περισσότερο ξεφύλλιζα το βιβλίο, τόσο δυσκολευόμουν να επιλέξω μια συνταγή για να ξεκινήσω. Ήθελα να τις δοκιμάσω όλες. Και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερα, αφού τις επόμενες μέρες πέρασα αρκετές ώρες αγκαλιά με το μίξερ και τον φούρνο μου. Να ανακατεύω υλικά και να ξεφουρνίζω μυρωδάτα κέικ, που φυσικά γίνονταν ανάρπαστα εντός και εκτός οικογενειακής εστίας. Και ύστερα, ακολούθησαν οι πειραματισμοί και οι δοκιμές. Γιατί ένα καλό βιβλίο μαγειρικής σού ανοίγει την όρεξη για δημιουργία. Και σε ωθεί να κάνεις ένα βήμα παραπέρα. Ένα καλό βιβλίο μαγειρικής σού επιτρέπει και σε προτρέπει να εξελιχτείς.

Κάπως έτσι το προκλητικά αφράτο κέικ μόκα που εμπεριέχεται στις σελίδες του βιβλίου μεταμορφώθηκε σε μια αέρινη τούρτα. Μια τούρτα για γενέθλια αλλά και για οποιαδήποτε άλλη περίσταση απαιτεί γλυκό. Ένα γλυκό που δεν θα βαρύνει και δεν θα λιγώσει όσους το δοκιμάσουν. Η εύκολη και ελαφριά τούρτα μόκα που ακολουθεί είναι ακριβώς αυτό το γλυκό. Με τη επίγευση του καφέ να παιχνιδίζει διακριτικά στον ουρανίσκο και τις στρώσεις του ανάλαφρου κέικ να δένουν άψογα με το σοκολατένιο γλάσο. Μια τούρτα που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσει όποιος αγαπά το αναζωογονητικό άρωμα και την μεθυστική γεύση του καφέ. Μια τούρτα που θα βγάλει ασπροπρόσωπο όποιον την φτιάξει. Μια τούρτα που μπορεί να σερβιριστεί και σαν ένα καθημερινό γλυκό για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι. Μια τούρτα που μπορεί να γίνει και με παραλλαγές (δείτε τα tips 5 και 6 στο τέλος της συνταγής). Μια τούρτα που σίγουρα θα γίνει η πιο γλυκιά σας συνήθεια…

υ.γ. Μην σας αγχώσει το μέγεθος της συνταγής (επειδή παρουσιάζονται τα βήματα και τα tips αναλυτικά). Είναι πολύ απλή και εύκολη.

Καλή σας απόλαυση!

Τούρτα μόκα (εύκολη και ελαφριά)

Τούρτα μόκα (εύκολη και ελαφριά)

Τούρτα μόκα (εύκολη και ελαφριά)

Υλικά (για ένα ταψί 24-26 εκατοστά)

Για το κέικ μόκα:

  • 220γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 335γρ. ζάχαρη
  • 225γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 235ml δυνατός καφές φίλτρου, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 25 γρ. κουβερτούρα

Για το γλάσο:

  • 300γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φάκελος σαντιγί σοκολάτα σε σκόνη (garni)
  • 200ml γάλα, κρύο
  • 1/4 φλιτζ. δυνατός καφές φίλτρου, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1-2 κουτ. σούπας άχνη (ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλετε το γλάσο)
  • 100γρ. κουβερτούρα, τριμμένη

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά):

  • τριμμένη κουβερτούρα, τρούφα, σοκολατένια καραμελάκια ή ό,τι άλλο θέλετε

Εκτέλεση

Για το κέικ μόκα:

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα και προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα.

Στη συνέχεια, ρίχνετε και τον καφέ κρύο και χτυπάτε καλά.

Προσθέτετε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Λιώνετε την κουβερτούρα και, αφού κρυώσει λίγο την προσθέτετε και αυτή στο μείγμα και ανακατεύετε.

Ρίχνετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 50′.

Όταν είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζετε από το φούρνο, το σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει πολύ καλά, το κόβετε κατά μήκος στη μέση, ώστε να δημιουργηθούν 2 ισόπαχοι στρογγυλοί δίσκοι κέικ.

Για το γλάσο:

Χτυπάτε το κρύο γάλα με τη σαντιγί σε σκόνη, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, μέχρι να στέκεται η σαντιγί.

Χτυπάτε το τυρί κρέμα με τον κρύο καφέ και την άχνη, ίσα να αφρατέψει το τυρί.

Ενώνετε το τυρί με τη σαντιγί και ανακατεύετε απαλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σύνθεση:

Τοποθετείτε το ένα κέικ πάνω σε πιατέλα ή τουρτιέρα και από πάνω απλώνετε ένα μέρος του γλάσου (περίπου το 1/3) και πασπαλίζετε με την τριμμένη κουβερτούρα.

Βάζετε προσεκτικά από πάνω και το δεύτερο κέικ και καλύπτετε την τούρτα με το υπόλοιπο γλάσο.

Γαρνίρετε με τριμμένη κουβερτούρα, τρούφα ή ό,τι άλλο σας αρέσει και τοποθετείτε στο ψυγείο για να σφίξει.

Κόβετε σε κομμάτια και την απολαμβάνετε σκέτη ή με μια κούπα καφέ ή τσάι.

Tip1: Το κέικ μόκα που περιέχεται στη συνταγή προέρχεται από το βιβλίο Delicious cakes των εκδόσεων annie blana.

Tip2: Ανάλογα με την ισχύ του φούρνου σας και το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε, ίσως χρειαστεί να ψήσετε λίγο περισσότερο το κέικ (στο δικό μου φούρνο χρειάστηκε ψήσιμο 60′). Το κέικ σας θα είναι έτοιμο όταν έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού και είναι σταθερή η επάνω επιφάνειά του. Μην ξεχνάτε ότι δεν ανοίγετε ποτέ το φούρνο για να ελέγξετε το κέικ πριν τα 20′ (μπορεί να “πέσει” το κέικ) και ότι ο φούρνος σας πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος.

Tip3: Αν δεν έχετε υγρή βανίλια, χρησιμοποιήστε βανίλια σε σκόνη. Την υγρή βανίλια τη βρίσκετε σε μπουκαλάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Tip4: Είναι σημαντικό να κοσκινίσετε το αλεύρι. Θα χρειαστείτε μόνο 1′ και το κέικ σας θα βγει αφράτο και ελαφρύ.

Tip5: Αν δεν θέλετε την τούρτα σας σοκολατένια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαντιγί σε σκόνη χωρίς γεύση σοκολάτας.

Tip6: Μπορείτε να αντικαταστήσετε την τριμμένη κουβερτούρα (τόσο στη γέμιση όσο και στη διακόσμηση) με κοπανισμένους ξηρούς καρπούς. Προτιμήστε καβουρδισμένο αμύγδαλο ή φουντούκι. Για πιο γεμάτη γεύση, μπορείτε να βάλετε και κουβερτούρα και ξηρούς καρπούς.

Τούρτα μόκα (εύκολη και ελαφριά)

Τούρτα μόκα (εύκολη και ελαφριά)

36 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Amelie (πριν από 3232 ημέρες)

Τι ωραίες και ζωντανές φωτογραφίες είναι αυτές! Και μόνο που τις βλέπω μου έρχεται να τρέξω στην κουζίνα και να αρχίσω τις ετοιμασίες! Τον επόμενο μήνα θα έχω το πάρτυ γενεθλίων της Νατάσας, αν δεν ήταν ο καφές θα ήμουνα πανευτυχής γι αυτή τη συνταγή, κρίμα!!!

    Αναστασία (πριν από 3232 ημέρες)

    Αμαλία μου, μπορείς να την φτιάξεις για τους ενήλικες του πάρτυ! Όσο για τα παιδιά, το βιβλίο περιέχει δύο εξαιρετικές συνταγές για τούρτα (βανίλια και σοκολάτα αντίστοιχα). Μήπως να κάνεις μια βόλτα μέχρι το βιβλιοπωλείο…;
    Φιλάκια!

spoon-stories (πριν από 3232 ημέρες)

Εγώ συνέχεια θέλω να φτιάχνω πράγματα που βλέπω, ειδικά όταν έχω τόσες πετυχημένες μπλοκο-φίλες!
Καιρό έχω να φάω μια μόκα μου φαίνεται…Φιλιά…

    Αναστασία (πριν από 3232 ημέρες)

    Έχεις λοιπόν κάθε λόγο να φας ένα κομματάκι… 😉
    Φιλιά!

Αθηνά (πριν από 3232 ημέρες)

Πολύ λαχταριστή η τουρτίτσα σου!! Μπράβο σου Αναστασία μου!

    Αναστασία (πριν από 3232 ημέρες)

    Να είσαι καλά, Αθηνά μου! Θα χαρώ να μάθω εντυπώσεις αν τη δοκιμάσεις!
    Φιλάκια!

Χρυσαυγή (πριν από 3232 ημέρες)

Φανταστική!!!!!!!!!!!!!!!!! Το πόσο μου αρέσει η γεύση μόκα στα γλυκά δεν λέγεται. Στα τρουφάκια, στις τούρτες, στα παγωτά, στα κέικ, οπουδήποτε μπορεί να μπει!
Εφτιαξες πολύ όμορφη τούρτα και χορταίνει κανείς και μονο που την βλέπει!!!!

    Αναστασία (πριν από 3232 ημέρες)

    Ευχαριστώ, Χρυσαυγή μου. Ήταν να μην πέσει στα χέρια μου αυτό το βιβλίο… 😉
    Φιλάκια!

The Dark Chef (πριν από 3232 ημέρες)

Εύκολη τη βρίσκω τη συνταγή και σίγουρα του γούστου μου αφού είμαι μεγάλη φίλη του καφέ. Την έχεις διακοσμήσει υπέροχα!

    Αναστασία (πριν από 3231 ημέρες)

    Σε ευχαριστώ πολύ, Dark! Θα χαρώ να τη δοκιμάσεις!
    Φιλιά!

Iris mama goes vintage (πριν από 3232 ημέρες)

Λαχταριστή τούρτα!!!! Δείχνει τέλεια..Εμένα δυστυχώς τυχαίνει να μη μου αρέσει η μόκα, πιστεύω αν το έφτιαχνα θα πρόσθετα καφέ μόνο στο γλασο πχ για να μην έχω έντονη τη γεύση της! Οι φωτογραφίες όμως και μόνο σε ξεσηκώνουν!!! Μπράβο!!!

    Αναστασία (πριν από 3231 ημέρες)

    Προτείνω, αν τη φτιάξεις, να βάλεις καφέ μόνο στο κέικ. Είναι πολύ ελαφρύ και αν συνδυαστεί με ένα ουδέτερο γλάσο, δεν θα σε ενοχλήσει καθόλου η γεύση του!
    Φιλάκια!

Κάλλη (πριν από 3232 ημέρες)

Ουάου!! Φαίνεται πολύ λαχταριστή!! Καλοφάγωτη!!

    Αναστασία (πριν από 3231 ημέρες)

    Έχει ήδη εξαφανιστεί… 😉

Μαρία (πριν από 3232 ημέρες)

Φαίνεται υπέροχη Αναστασία μου! Και πόσο αληθινές είναι οι φωτογραφίες…μμμ έτσι μου ήρθε να κλέψω ένα κουταλάκι! Τούρτα με γεύση μόκα είχα κάνει πρόπερσι στα γενέθλια του μεγάλου μου γιου… βέβαια την είχα κάνει σχετικά απαλή στη γεύση λόγω των παιδιών… φιλιά

    Αναστασία (πριν από 3231 ημέρες)

    Σε ευχαριστώ πολύ, Μαρία! Κι εγώ αγαπώ πολύ τη γεύση του καφέ στα γλυκά. Νομίζω φάνηκε… :-)

emama christina (πριν από 3232 ημέρες)

Πραγματικά εύκολη η τούρτα. Αγαπάω ιδιαίτερα τη μόκα και οτιδήποτε έχει να κάνει με καφέ μέσα στα γλυκά. Αλήθεια το κέικ είναι υγρό όπως φαίνεται στις φωτογραφίες;

    Αναστασία (πριν από 3231 ημέρες)

    Το κέικ δεν θα το χαρακτήριζα υγρό. Πιστεύω ότι ο χαρακτηρισμός που του ταιριάζει κυρίως είναι ελαφρύ και αέρινο, ενώ σε συνδυασμό με το γλάσο, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά λαχταριστό. Μια δοκιμή θα σε πείσει… :-)

Penelope (πριν από 3232 ημέρες)

Αυτό είναι το μεγάλο κακό με το πετυχημένα βιβλία μαγειρικής, Αναστασία μου! Θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα. Αλλά μετά…
Μετά, κάνεις πως δεν σκέφτεσαι ότι πέρασες αγκαλιά με τον φούρνο πάνω από δύο-τρεις βδομάδες και ότι έκανες τόσες δοκιμές!

Για να μην μπω στην φάση των δοκιμών…μήπως να μου έστελνες το πιατάκι με το κομματάκι της τελευταίας photo, κι’ εγώ υπόσχομαι πως θα στο στείλω πίσω καθαρό, παστρικό και πλυμένο ;-))

    Αναστασία (πριν από 3231 ημέρες)

    Πηνελόπη μου, είμαι σίγουρη ότι αν έπεφτε και στα δικά σου χέρια το συγκεκριμένο βιβλίο, θα περνούσες πολλές ώρες στην κουζίνα… Είναι σκέτος πειρασμός! :-)
    Πολλά φιλιά!

maria pandrmmenou (πριν από 3232 ημέρες)

ωχ, παναγιτσα μου και ερχεται καλοκαιρι…. θα την τιμησουμε σιγουρα!

    Αναστασία (πριν από 3231 ημέρες)

    Θα χαρώ πολύ να τη δοκιμάσετε, Μαρία! :-)

dolmadaki (πριν από 3231 ημέρες)

το παθαινω κ εγω αυτο με τα βιβλια συνταγων!! δεν ξερω τι να πρωτομαγειρέψω!! συγχαρητηρια για τη νικη!!! το κεικ μοκα απολαυστικο!!! φανταστικο και πανευκολο και αρκετα αναλυτικες οι οδηγιες!!!

    Αναστασία (πριν από 3231 ημέρες)

    Ντολμαδάκι, το κέικ είναι πράγματι πολύ εύκολο και νόστιμο. Αν φτιάξεις τη τούρτα, θα χαρώ να μάθω εντυπώσεις!

elpida (πριν από 3231 ημέρες)

πραγματικα λαχταριστες οι φωτογραφιες σου Αναστασια μου!! Παντα τυχερη να εισαι!! φιλια

    Αναστασία (πριν από 3231 ημέρες)

    Σε ευχαριστώ πολύ, Ελπίδα! Χαίρομαι που σου άρεσαν!

mia maria (πριν από 3231 ημέρες)

Φαντάζομαι τη χαρά σου! Να μην ξέρεις τι να από όλα να επιλέξεις!
Πολύ λαχταριστή η τούρτα! Ο καφές στα γλυκά μου αρέσει πολύ!

    Αναστασία (πριν από 3231 ημέρες)

    Κι εμένα το ίδιο, Μαρία μου! Αυτή η τούρτα είναι για όλους εμάς τους καφελάτρεις! :-)

Beauty Follower (πριν από 3231 ημέρες)

Πολύ ομορφη… το ελαφριά θα μετρήσει πολύ 😉

Καλό Σαββατοκυριακο!

http://beautyfollower.blogspot.gr

    Αναστασία (πριν από 3231 ημέρες)

    Χαίρομαι που σου άρεσε! :-)

tanja@the green mixer (πριν από 3231 ημέρες)

Τέλεια η τουρτίτσα!!!

Αθηνά (πριν από 3230 ημέρες)

Αναστασία μου, περιττό να σου γράψω πόσο χάρηκα όταν είδα οτι κέρδισες εσύ το βιβλίο και ακόμα περισσότερο τώρα που είδα οτι το αξιοποίησες ήδη! Υπέροχο το γλυκό, αν και προσπαθώ να κάνω διατροφή και με έβαλες σε πειρασμό χαχα!
Φιλιά!

kiki (πριν από 3229 ημέρες)

Λιώνω λέμε!!!

Tante Kiki (πριν από 3228 ημέρες)

Φοβερές φωτογραφιες και φανταστική τούρτα!!!! Μπράβο Αναστασία αυτή η τούρτα δεν θα μου γλιτώσει και θα την φτιάξω!!!!
Καλή εβδομάδα!

Γιώτα (πριν από 3224 ημέρες)

Το απόγευμα θα την φτιάξω! Θα είναι το γλυκό του Σαβ/κου.
Λατρεύω την μόκα. Να την κάνω με espresso;

    Αναστασία (πριν από 3224 ημέρες)

    Ναι, Γιώτα μου, μπορείς να την κάνεις και με εσπρέσσο.
    Καλή σας απόλαυση!!!

Υποβολή Σχολίου