Πανακότα χωρίς τύψεις (με γιαούρτι και καρύδα)

Αχ, πόσο δύσκολο είναι να καθίσεις μπροστά στον υπολογιστή και να γράψεις ανάρτηση, όταν εκεί έξω λάμπει ένας υπέροχος ήλιος… Πόση προσπάθεια χρειάζεται να πειθαρχήσεις αυτή τη μικρή φωνούλα που διαρκώς σου ψιθυρίζει να βγεις έξω. Στους δρόμους, στον κόσμο, στο βουητό μιας πόλης που δεν ησυχάζει ποτέ. Κι αυτός ο ουρανός δεν βοηθάει μια στάλα. Έτσι γαλανός, με τα λιγοστά του σύννεφα σαν πιτσιλιές σε καμβά ζωγράφου, γλιστράει μέσα από το παράθυρό σου και σε καλεί. Πώς να μείνεις αδιάφορος σε τέτοιο κάλεσμα; Και τα πουλιά, λες και το κάνουν επίτηδες. Βάλθηκαν να κελαηδούν πιο δυνατά τις τελευταίες μέρες. Γίνεται η γλύκα της φωνής τους πρόσκληση μελωδική.

Φταίει ο Σεπτέμβρης για όλους αυτούς τους πειρασμούς. Κάθε Σεπτέμβρης κρύβει μέσα του τέτοιες περίεργες μέρες. Μέρες που πασχίζω να κλείσω στη χούφτα μου το καλοκαίρι. Να το κρατήσω ζωντανό για λίγο ακόμα. Να μου κάνει συντροφιά και να μου τάζει ακρογιαλιές και ξέγνοιαστες στιγμές δίπλα στους ανθρώπους που αγαπώ. Φταίει ο Σεπτέμβρης που δεν μπορεί να αποφασίσει αν είναι μήνας φθινοπωρινός ή γλυκός καλοκαιρινός επίλογος. Φταίει γιατί στάζει νοσταλγία και νωπές αναμνήσεις πασπαλισμένες με άμμο. Φταίει γιατί δεν σ’ αφήνει να καταχωνιάσεις το μαγιό και τη λαχτάρα σου για βόλτες κάτω από το φεγγαρόφωτο. Μ’ έναν Σεπτέμβρη αναποφάσιστο, πώς να κλειστείς σε τέσσερις τοίχους;

Εντάξει, πρέπει να το πάρω απόφαση πως οι διακοπές τελείωσαν. Πρέπει να συνηθίσω σιγά σιγά στην ιδέα ότι οι ξέγνοιαστες μέρες σύντομα θα αποτελούν μακρινό παρελθόν, φυλαγμένο με περίσσια φροντίδα σε φωτογραφικά ντοκουμέντα. Αλλά δεν μπορώ να μη ξεκλέβω λίγο καλοκαίρι όσο ακόμη το συναντώ τριγύρω. Σε χρώματα, σε μυρωδιές, σε ήχους. Τα ρούχα που φοράω, τα τραγούδια που ακούω, η διάθεσή μου παραμένουν αυστηρώς καλοκαιρινά. Ακόμη και στην κουζίνα μου κυριαρχούν γεύσεις που θυμίζουν αποκλειστικά καλοκαίρι. Γεμιστά με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς μου, αφράτα κεφτεδάκια με μπόλικο δυόσμο, παγωμένο καρπούζι (με ή άνευ φέτας, ανάλογα τα κέφια). Και καρύδα. Πολλή καρύδα. Για να με μεταφέρει με την πρώτη μπουκιά σε εξωτικές παραλίες.

Ναι, νομίζω πως η καρύδα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής της κουζίνας μου τις τελευταίες μέρες και βασικός σύμμαχός μου στην αναβίωση του καλοκαιριού που μας αποχαιρετά. Το άρωμα και η γεύση της πλημμυρίζουν τα γλυκά μου και χαρίζουν στον ουρανίσκο μας έξτρα δροσιά. Ατόφιο καλοκαίρι κλείνει μέσα της και η πανακότα με γιαούρτι και καρύδα που ακολουθεί. Είναι μια πανακότα εξαιρετικά ελαφριά και υπέροχα δροσιστική. Και το σημαντικότερο, τρώγεται χωρίς τύψεις αφού δεν περιέχει κρέμα γάλακτος αλλά γιαούρτι με λίγα λιπαρά και γάλα. Ακόμη και η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις του καθενός ή και να αντικατασταθεί (δείτε τα tips στο τέλος της συνταγής). Όσο για την ευκολία της, δεν χρειάζεται να ασχοληθείς περισσότερο από 15′ για να την προετοιμάσεις. Ελάχιστη προετοιμασία και όλη η υπόλοιπη δουλειά γίνεται από το ψυγείο σου. Πραγματικά, αν είστε λάτρεις της καρύδας, πρέπει να δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη πανακότα σήμερα κιόλας. Έτσι, για λίγο καλοκαίρι ακόμα…

Πανακότα χωρίς τύψεις (με γιαούρτι και καρύδα)

Πανακότα χωρίς τύψεις (με γιαούρτι και καρύδα)

Πανακότα χωρίς τύψεις (με γιαούρτι και καρύδα)

Υλικά

  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζ. γάλα πλήρες
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. καρύδα τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας ζελατίνη σε σκόνη
  • 3 κουτ. σούπας ζεστό νερό (όχι καυτό)
  • τριμμένο φυστίκι Αιγίνης για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Βάζετε τη ζελατίνη σε ένα μικρό μπολάκι. Την περιχύνετε με το ζεστό νερό, ανακατεύετε και την αφήνετε μερικά λεπτά να φουσκώσει.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη.

Μετά από μερικά λεπτά και αφού το μείγμα έχει ζεσταθεί καλά, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε 1′-2′ να κρυώσει ελαφρά.

Ρίχνετε στο μείγμα την ζελατίνη και την καρύδα και ανακατεύετε (για να διαλυθεί καλά η ζελατίνη).

Βάζετε το γιαούρτι σε ένα μπολ και προσθέτετε το μείγμα του γάλακτος. Ανακατεύετε καλά με αυγοδάρτη για να διαλυθεί το γιαούρτι.

Μοιράζετε το μείγμα της πανακότα σε φορμάκια και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού κρυώσει μεταφέρετε τα φορμάκια στο ψυγείο για μερικές ώρες, ώστε να σφίξει το γλυκό.

Ξεφορμάρετε προσεκτικά και απολαμβάνετε με λίγο τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.

Tip1: Αν θέλετε πιο έντονη την υπόξινη γεύση του γιαουρτιού, μειώστε τη ζάχαρη. Επίσης, αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανή ζάχαρη ή να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μέλι.

Tip2: Για πιο εύκολο ξεφορμάρισμα, μπορείτε να αλείψετε ελαφρά τα φορμάκια με ελάχιστο σπορέλαιο πριν τα γεμίσετε. Επίσης, μπορείτε πριν το ξεφορμάρισμα να βρέξετε για ελάχιστα δευτερόλεπτα τα φορμάκια (εξωτερικά) με ζεστό νερό. Τέλος, μπορείτε να περάσετε προσεκτικά ένα μαχαίρι γύρω γύρω από την πανακότα, ώστε να την ξεκολλήσετε ελαφρά από τα τοιχώματα.

Tip3: Με τη συγκεκριμένη ποσότητα υλικών, έκανα 20 μίνι τεμάχια πανακότα. Με φορμάκια κανονικού μεγέθους, βγαίνουν περίπου 6-8 τεμάχια.

Tip4: Η φόρμα που χρησιμοποίησα ήταν η Small Narcissus της εταιρείας Silikomart και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Ευχαριστώ πολύ την εταιρεία Silikomart για την ευγενική χορηγία των προϊόντων της.

Πανακότα χωρίς τύψεις (με γιαούρτι και καρύδα)

Πανακότα χωρίς τύψεις (με γιαούρτι και καρύδα)

8 Σχόλια

υποβολή σχολίου
mylittlecosyworld (πριν από 3108 ημέρες)

Πολύ ωραία συνταγή! Θα τη δοκιμασω οπωσδήποτε!

Parentslandgr (πριν από 3108 ημέρες)

Ξέρεις τι μου άρεσε πιο πολύ; Αυτο το χωρις τύψεις 😉

Zina (πριν από 3108 ημέρες)

η αληθεια ειναι οτι με την πανακοτα εχω σχεση μισους και παθους….αμα ειναι τελεια, απλα δε σταματαω να τη δοκιμαζω! και η συνταγη σου, πολυ μου αρεσε!

Μαρία (πριν από 3108 ημέρες)

Αχ βρε Αναστασία… αυτές οι πρωτότυπες συνταγές σου!

Αθηνά (πριν από 3108 ημέρες)

Αχ πολύ ωραία έγιναν οι σούπερ μπουκίτσες πανακότες χωρίς τύψεις!! Αγαπώ και εγώ καρύδα!! Φιλιά !

evi@thehealthycook (πριν από 3108 ημέρες)

πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! πρέπει να δοκιμαστεί!
καλό βράδυ :)

Amelie (πριν από 3107 ημέρες)

Πάει για σίγουρη δοκιμή!!!

mia maria (πριν από 3106 ημέρες)

Μου αρέσει η καρύδα, μου αρέσει η πανακότα..είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει πολύ η συνταγή σου!

Υποβολή Σχολίου