Πασχαλινά κουλουράκια μοσχομυριστά

-Λοιπόν, τι δωράκι θα ήθελες;

-Έναν Βασίλη. (τουτέστιν Άγιο Βασίλη)

-Αγάπη μου, δεν έχει Άγιο Βασίλη τέτοια εποχή. Δεν είναι Χριστούγεννα. Θα ήθελες κάτι άλλο;

-Μμμμ… (βαθυστόχαστη σκέψη ολίγων δευτερολέπτων, όπου σχεδόν μπορείς να ακούσεις τα γρανάζια στο λιλιπούτειο μυαλουδάκι να δουλεύουν με φουλ ταχύτητες).

-Λοιπόν, θα ήθελες κάτι;

-Ναι, ναι! Έναν χιονάνθρωπο!

Κι άντε τώρα μετά από τέτοιο διάλογο εν μέσω Απρίλη να εξηγήσεις εσύ -η μάνα που όλα τα ξέρει και όλα τα μπορεί!- πως ο χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και οι μέρες περνούν χωρίς καν να τις καταλαβαίνουμε. Κι από εκεί που μόλις χτες ασχολιόσουν με τα λαμπιόνια πάνω στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, σήμερα καλείσαι να βάψεις αυγά.

Η αλήθεια είναι πως ο Άγιος Βασίλης αποτελεί κλασική αξία και μεγάλη προσωπικότητα στο σπίτι μας. Και έχω βάσιμες υποψίες πως αν ήταν στο χέρι των μικρότερων της παρέας, δεν θα μας εγκατέλειπε καθόλου όλο το χρόνο. Πιθανότατα θα καταλήγαμε να κοιμόμαστε αγκαλιά με τους ταράνδους και να τραγουδάμε κάλαντα φορώντας τα μαγιό μας. Μια μαμά, όμως οφείλει να ξέρει πάντα τρόπους για να βάζει τα πράγματα σε τάξη (και τον Άγιο Βασίλη στο πατάρι)…

Τι κάνεις, λοιπόν, για να αποκαταστήσεις την ομαλή ροή του χρόνου (αυτή που λέει πως πλησιάζει το Πάσχα) σε δυο παιδικά ματάκια; Υπάρχουν οι παρακάτω τρεις μαμαδολύσεις (ενδεχομένως να υπάρχουν και περισσότερες αλλά αυτή η ανάρτηση πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει):

Λύση νούμερο 1:

Βάζεις το παιδί σου να γράψει 326 φορές τη φράση “Τα Χριστούγεννα τελείωσαν. Του χρόνου πάλι με τις υγείες μας.” με τέλεια καλλιγραφικά γράμματα και χωρίς το παραμικρό ορθογραφικό λάθος. Προσοχή: Η παραπάνω λύση κρίνεται αναποτελεσματική αν το παιδί δεν ξέρει να γράφει ή αν οι γονείς δεν ζουν στον περασμένο αιώνα

Λύση νούμερο 2:

Αφήνεις το παιδί να νομίζει ό,τι θέλει και συνεχίζεις να ασχολείσαι με τις άπειρες δουλειές σου προσποιούμενη ότι δεν άκουσες τίποτα. Προσοχή: Η παραπάνω λύση είναι ιδανική για γονείς με ιστορικό οξείας οικειοθελούς βαρηκοΐας ή γονείς που αγνοούν παντελώς τα λόγια του Jackson Brown “Θυμήσου ότι τα παιδιά, οι γάμοι και τα λουλούδια αντανακλούν το είδος της φροντίδας που παίρνουν.”

Λύση νούμερο 3:

Παίρνεις το παιδί ανά χείρας και φτιάχνετε παρέα κουλουράκια πασχαλινά και μοσχομυριστά. Από αυτά που σου έφτιαχνε και εσένα η μαμά σου όταν ήσουν παιδί. Για να μοσχοβολήσει το σπίτι Πάσχα και Άνοιξη. Για να χωθεί η ευωδιά του πορτοκαλιού σε κάθε δωμάτιο και να πλημμυρίσει κάθε γωνιά με μυρωδιά ευτυχίας. Προσοχή: Η παραπάνω λύση προτείνεται ανεπιφύλακτα σε γονείς που αγαπούν (και επιμένουν) να δημιουργούν υπέροχες αναμνήσεις σε παιδικά μυαλουδάκια.

Στο δικό μας σπίτι όταν λέμε πασχαλινά κουλουράκια εννοούμε αποκλειστικά και μόνο τα κουλουράκια που έφτιαχνε η μαμά μου όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου. Το πορτοκαλένιο άρωμά τους είναι απόλυτα συνυφασμένο με το Πάσχα στο μυαλό και την καρδιά μου και δεν διανοούμαι να φτιάξω άλλη συνταγή αν δεν κάνω τουλάχιστον μία δόση από τα συγκεκριμένα. Και επειδή στο σπίτι μας δεν φτιάχνουμε ποτέ μόνο μία δόση, έχουμε πάντα περίσσευμα για να καταναλώσουμε και μετά το Πάσχα.

Είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν το πρωινό μας γάλα ή ένα απογευματινό καφεδάκι. Τα τρώμε ακόμη και ως σνακ ή σε κάθε ξαφνική υπογλυκαιμία. Είναι αφράτα, αρωματικά και πολύ νόστιμα. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε κι εσείς τα μοσχομυριστά πασχαλινά κουλουράκια μας και σίγουρα θα γίνουν και δικά σας αγαπημένα! Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και θα μοσχομυρίσει και το δικό σας σπίτι Πάσχα…

Πασχαλινά κουλουράκια μοσχομυριστά

Πασχαλινά κουλουράκια μοσχομυριστά

Πασχαλινά κουλουράκια μοσχομυριστά

Υλικά

  • 1.250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια baking powder
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 1 βιτάμ (250γρ.)
  • 3 αυγά
  • 6 βανίλιες
  • ξύσμα από 4 πορτοκάλια

Για την επάλειψη:

  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουτ. σούπας γάλα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το baking powder.

Χτυπάτε στο μίξερ το βιτάμ να αφρατέψει και προσθέτετε και τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα να αναμειχθούν καλά.

Προσθέτετε τα αυγά ένα ένα.

Ρίχνετε τις βανίλιες και το ξύσμα.

Ρίχνετε το γάλα.

Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά, σταματάτε το μίξερ, ρίχνετε το αλεύρι και το baking powder και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη.

Πλάθετε κουλουράκια, τα τοποθετείτε σε λαμαρίνα που έχετε καλύψει με λαδόκολλα και τα αλείφετε με το μείγμα επάλειψης (κρόκος αυγού χτυπημένος ελαφρά με λίγο γάλα).

Ψήνετε σε αέρα, στους 175°C, για 15′-20′.

Μικρά μυστικά

Tip1: Ανάλογα με το πόσο τραγανά θέλετε τα κουλουράκια σας, μπορείτε να αυξομειώσετε το χρόνο ψησίματος.

Tip2: Οι παραπάνω ποσότητες υλικών αντιστοιχούν σε πολλά κουλουράκια. Μην ανησυχείτε αν σας περισσέψουν. Διατηρούνται σε κλειστό βάζο/τάπερ για πολλές μέρες και τρώγονται εξίσου ευχάριστα και μετά το Πάσχα, όλες τις ώρες.

Πασχαλινά κουλουράκια μοσχομυριστά

Πασχαλινά κουλουράκια μοσχομυριστά

4 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Amelie (πριν από 2885 ημέρες)

Κοίτα σύμπτωση, σήμερα θα κάνω κουλουράκια αλλά έψαχνα κάποια γρήγορη συνταγή, ήρθε η δική σου την κατάλληλη στιγμή! θα τα φτιάξω και θα επανέλθω με εντυπώσεις!

craftland (πριν από 2885 ημέρες)

Βρε την μικρούλα, ακόμα τον Αη Βασίλη σκέφτεται; Η συνταγή σου ήρθε την κατάλληλη στιγμή που έψαχνα για να φτιάξω κουλουράκια!!! Θα τα βάλω μπρος με την βοηθό μου!! Φιλάκια

Kathy by anthomeli (πριν από 2884 ημέρες)

Αχ τι τέλεια! Ψήνω τσουρέκια κι έψαχνα να βρω τέτοια συνταγή με πορτοκάλι γιατί είχε μια συνταγή η πεθερά μου και την έχασε! Σήμερα ή αύριο θα τα κάνω!

dolmadaki (πριν από 2883 ημέρες)

καλημερα! τι υπεροχα κουλουρακια!!! καλο πασχα!

Υποβολή Σχολίου