Αυγοφέτες με τυρί και καπνιστή γαλοπούλα

Κλείσε τα μάτια και σκέψου ένα τυπικό πρωινό μιας συνηθισμένης ημέρας σου. Αν στο μυαλό σου στριφογυρίζουν ήδη εικόνες του εαυτού σου που τρέχει ξέπνοος και καταϊδρωμένος να προλάβει να ετοιμαστεί (και να ετοιμάσει και όλους τους υπόλοιπους μέσα στο σπίτι), μάλλον κάτι δεν κάνεις καλά. Ναι ναι, ξέρω (από προσωπική εμπειρία) ότι ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός. Και ξέρω επίσης πως από τη στιγμή που χτυπάει το ξυπνητήρι σου έως τη στιγμή που φεύγεις (τρέχοντας) από το σπίτι για να φτάσεις (τρέχοντας) στο γραφείο, δεν έχεις σταματήσει λεπτό. Κι όμως είναι στο χέρι σου να ξεκινάς τη μέρα σου όμορφα, χωρίς άγχος και πανικό.

Φυσικά, δεν θα σου υποσχεθώ ότι τα πρωινά σου θα μοιάζουν βγαλμένα από ταινία της Disney, με πουλάκια να σου φέρνουν πρωινό στο κρεβάτι και καλοκάγαθες νεράιδες να σε ντύνουν με το μαγικό τους ραβδάκι σε λίγα δευτερόλεπτα. Μπορώ όμως να σου πω με κάθε βεβαιότητα πως αρκούν μερικά απλά βήματα και λίγη οργάνωση για να ξεκινάς τη μέρα σου όπως σου αξίζει. Χωρίς φωνές, χωρίς γκρίνιες, χωρίς περιττό άγχος. Γιατί μπορεί να μην είσαι πριγκίπισσα της Disney, αλλά δεν υπάρχει λόγος να γίνεσαι και μαραθωνοδρόμος κάθε πρωί.

5 απλά βήματα σε χωρίζουν από ένα ήρεμο και χαρούμενο πρωινό. Ένα πρωινό που θα δώσει στη μέρα σου ένα όμορφο ξεκίνημα. Μη ξεχνάς, άλλωστε, πως ξεκινώντας τη μέρα σου με χαμόγελο, έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να τη συνεχίσεις με καλή διάθεση. Αντίθετα, αν σηκώνεσαι από το κρεβάτι με νεύρα και άγχος, μάλλον θα περάσεις την υπόλοιπη μέρα σε ανάλογο mood.

Τι λες λοιπόν; Δεν αξίζεις ένα καλύτερο ξεκίνημα; Αν ήδη κουνάς το κεφάλι καταφατικά, διάβασε παρακάτω 5 απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις και να ομορφύνεις τα πρωινά σου.

Βήμα 1ο: Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν

Με άλλα λόγια, μην περιμένεις να τα κάνεις όλα τελευταία στιγμή, αν δεν θες να τρέχεις και να αγχώνεσαι. Κοινώς, κέρδισε χρόνο αξιοποιώντας το προηγούμενο βράδυ. Ακόμη κι αν νυστάζεις και δεν βλέπεις την ώρα να κάνεις μακροβούτι στο απαλό κρεβατάκι σου, αφιέρωσε μερικά λεπτά στο να διαλέξεις τα ρούχα που θα φορέσεις το πρωί αλλά και το σνακ που θα πάρεις μαζί σου στο γραφείο (ή το κολατσιό των παιδιών για το σχολείο). Δύο κινήσεις απλές κι όμως θαυματουργές. Ειδικά αν αναλογιστείς πόσο χρόνο περνάς κάθε πρωί κοιτάζοντας τη ντουλάπα σου με το σπινθηροβόλο βλέμμα βοοειδούς αλλά και πόσα τοστ έχεις καρβουνο-ροδοψήσει πάνω στη βιασύνη σου.

Βήμα 2ο: Κάνε το πρωινό ξύπνημα φίλο σου

Το ξυπνητήρι χτυπάει και εσύ το αγνοείς επιδεικτικά, χαρίζοντας στον εαυτό σου 5 λεπτά ύπνου ακόμη. Το ξυπνητήρι ξαναχτυπά 5 λεπτά αργότερα κι εσύ συνεχίζεις να το αγνοείς, χαρίζοντας στον εαυτό σου ένα ακόμη θαυματουργό (#not) πεντάλεπτο. Το ξυπνητήρι συνεχίζει να μετρά πεντάλεπτα κι εσύ καταλήγεις να σηκωθείς τελευταία στιγμή, σκοντάφτοντας και παραπατώντας από τη βιασύνη σου (γιατί με κάποιο μαγικό τρόπο πάλι κατάφερες να μην έχεις καθόλου χρόνο για να ετοιμαστείς χωρίς να τρέξεις κατοστάρι). Αν όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ οικεία, ήρθε η στιγμή να αποκαταστήσεις τη σχέση σου με το πρωινό ξύπνημα. Και ο τρόπος για να το κάνεις είναι βάζοντας το ξυπνητήρι να χτυπήσει μισή ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο. Ακούγεται οξύμωρο; Κι όμως, αν αποφασίσεις να σηκώνεσαι λίγο νωρίτερα (και δεδομένου ότι έχεις ήδη τηρήσει το βήμα νούμερο 1), θα ανακαλύψεις ξαφνικά ότι έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου για να ετοιμαστείς με την ησυχία σου. Δοκίμασέ το μόνο 1 φορά και θα δεις αμέσως τη διαφορά!

Βήμα 3ο: Φέρε τη φύση στο σαλόνι σου

Κάνε μια μικρή αναδρομή στο υπέροχο μυαλουδάκι σου και σκέψου τις στιγμές που είχες πάει εκδρομή και ξύπνησες μέσα στη φύση. Θυμάσαι πόσο αναζωογονητικοί ήταν οι ήχοι από τα τιτιβίσματα των πουλιών, τα ρυάκια που κυλούσαν εκεί κοντά ή το απαλό κυματάκι που έσκαγε στην ακροθαλασσιά; Θυμάσαι πόσο όμορφα ένιωθες ακούγοντάς τα; Πόσο διαφορετικά ξεκινούσε η μέρα σου; Γιατί να μην τα ακούς κάθε μέρα λοιπόν; Δεν θα χρειαστεί να πάρεις τα βουνά και τα λαγκάδια. Αρκεί ένα cd με ήχους της φύσης (ή χαλαρωτική μουσική ή ό,τι άλλο τελοσπάντων θα σου άρεσε να ακούς μόλις ξυπνάς). Άσε το cd να παίζει όσο ετοιμάζεσαι και δες τα πρωινά σου να μεταμορφώνονται σχεδόν μαγικά!

Βήμα 4ο: Καλόπιασε τον καθρέφτη σου

Δεν έχει καμία σημασία αν όταν ξυπνάς η εμφάνισή σου δεν αποτελεί σοβαρή υποψηφιότητα για τα επερχόμενα καλλιστεία. Πήγαινε στο μπάνιο, ρίξε μπόλικο νερό στο πρόσωπό σου, πλύνε δοντάκια, κοιτάξου στον καθρέφτη και χαμογέλασε για 5 δευτερόλεπτα. 5 χαμογελαστά δευτερόλεπτα δεν κοστίζουν τίποτα. Κι όμως μπορούν να κάνουν θαύματα, αφού το χαμογελαστό είδωλό σου είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις στον εαυτό σου πόσο τον αγαπάς αλλά και ο πιο όμορφος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με αυτοπεποίθηση. Μη ξεχνάς πως για να σε αγαπήσουν οι άλλοι πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να αγαπάς αυτόν που κοιτάζεις στον καθρέφτη σου κάθε πρωί.

Βήμα 5ο: Βάλε “καύσιμα”

Αν για άλλη μια φορά έφυγες από το σπίτι χωρίς να βάλεις μπουκιά στο στόμα σου, ήρθε η στιγμή να αλλάξεις αυτή την τόσο κακή συνήθεια. Πώς περιμένεις να ξεκινήσεις όμορφα τη μέρα σου αν αρνείσαι στον εαυτό σου τα “καύσιμα” που έχει ανάγκη για να λειτουργήσει; Αναθεώρησε, λοιπόν, τις απόψεις σου για την αξία του πρωινού γεύματος και ξεκίνα τη μέρα σου σωστά. Φτιάξε τον καφέ, το τσάι ή το χυμό σου και πιες το αργά, δίνοντας σημασία σε κάθε γουλιά (θα εκπλαγείς από το πόσο περισσότερο θα το ευχαριστηθείς). Και βέβαια μην ξεχάσεις να το συνοδεύσεις με κάτι νόστιμο (όχι δεν εννοώ το κλασικό τοστ). Μπορείς να “κακομάθεις” τον εαυτό σου ετοιμάζοντας λιχουδιές που θα ήθελες να σου σερβίρουν αν σου έφερναν πρωινό στο κρεβάτι. Ακόμη κι αν το φτιάξεις μόνος σου, θα έχεις την ικανοποίηση ότι τρως κάτι πραγματικά ιδιαίτερο και ξεχωριστό (όπως ακριβώς δηλαδή θα ήθελες να είναι και η μέρα σου).

Μη νομίζεις πως είναι τόσο δύσκολο να δημιουργήσεις ένα πλούσιο και απολαυστικό πρωινό (το αξίζεις άλλωστε). Μερικά εκλεκτά υλικά και λίγη φαντασία αρκούν για να έχεις ένα πεντανόστιμο πρωινό, που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ενέργεια και κέφι. Τι θα έλεγες, ας πούμε, για μερικές αυγοφέτες με τυρί και καπνιστή γαλοπούλα; Αυγοφέτες φτιαγμένες με υλικά που υπάρχουν σίγουρα στο ψυγείο σου και θα αντικαταστήσουν το βαρετό τοστ. Είναι τόσο νόστιμες και εύκολες που σίγουρα θα αναρωτηθείς γιατί δεν τις είχες φτιάξει νωρίτερα. Μπορείς να τις δοκιμάσεις και στην light ή στην γλυκιά εκδοχή τους (δες τα “μικρά μυστικά” στο τέλος της συνταγής).  Όποια κι αν είναι πάντως η εκδοχή που προτιμάς, σίγουρα θα τις αγαπήσεις!

Καλά πρωινά ξυπνήματα και καλή όρεξη!

Αυγοφέτες με τυρί και καπνιστή γαλοπούλα

Αυγοφέτες με τυρί και καπνιστή γαλοπούλα

Αυγοφέτες με τυρί και καπνιστή γαλοπούλα

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • 4 φέτες ψωμί του τοστ
  • 2 αυγά
  • 1/3 φλιτζ. γάλα
  • αλάτι / πιπέρι
  • λίγο βούτυρο
  • 1 φλιτζ. τριμμένο έμενταλ (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας)
  • 2 φέτες γαλοπούλα καπνιστή, κομμένες σε κύβους

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζετε τα αυγά, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάτε ελαφρά.

Βυθίζετε τις φέτες του ψωμιού στο μείγμα των αυγών και τις αφήνετε λίγα λεπτά για να απορροφήσουν το υγρό. Τις τινάζετε ελαφρά και τις τοποθετείτε σε ένα πιάτο να στραγγίξουν.

Σε αντικολλητικό τηγάνι, λιώνετε λίγο βούτυρο και αφού κάψει καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά (μέτρια θερμοκρασία) και τοποθετείτε τις φέτες του ψωμιού.

Τις αφήνετε από τη μία πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τις γυρνάτε και από την άλλη πλευρά.

Όσο ψήνονται από τη δεύτερη πλευρά, ρίχνετε στην πάνω επιφάνεια τριμμένο τυρί και το αφήνετε να λιώσει.

Βγάζετε τις αυγοφέτες από το τηγάνι και σοτάρετε για λίγα δευτερόλεπτα και την καπνιστή γαλοπούλα στο ίδιο σκεύος.

Βάζετε τις αυγοφέτες σε πιάτο, προσθέτετε από πάνω την καπνιστή γαλοπούλα και (προαιρετικά) λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τις απολαμβάνετε ζεστές.

Μικρά μυστικά

Tip1: Είναι σημαντικό οι αυγοφέτες να απορροφήσουν καλά το μείγμα των αυγών αλλά και να ψηθούν σε μέτρια θερμοκρασία. Έτσι θα γίνουν αφράτες εσωτερικά και τραγανές εξωτερικά. Αντίθετα, αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, οι αυγοφέτες θα καούν εξωτερικά ενώ δεν θα προλάβουν να ψηθούν εσωτερικά .

Tip2: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες του τοστ από ψωμί ολικής αλέσεως, βραστή γαλοπούλα καθώς και τυρί με λίγα λιπαρά, ώστε να επιτύχετε ένα πιάτο λιγότερο παχυντικό αλλά εξίσου νόστιμο. Ενώ αν προτιμάτε τις γλυκές γεύσεις, αφαιρέστε το τυρί και τη γαλοπούλα και συνοδεύστε τες με μέλι, κανέλα και καρύδια.

Tip3: Αν το τηγάνι σας είναι μικρό και δεν χωράνε όλες οι αυγοφέτες μαζί, θα πρέπει να βάλετε πάλι λίγο βούτυρο στο τηγάνι και να το αφήσετε να λιώσει προτού προσθέσετε ξανά αυγοφέτες.

Tip4:  Για περισσότερες συνταγές πρωινού, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Αυγοφέτες με τυρί και καπνιστή γαλοπούλα

Αυγοφέτες με τυρί και καπνιστή γαλοπούλα

5 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Evi (πριν από 2867 ημέρες)

Κι εγώ κάποια πρωινά σαν μαραθωνοδρόμος αισθάνομαι. Ωστόσο η οργάνωση βοηθάει στο να κερδίσουμε πολύτιμο χρονο τις καθημερινές. Μ’ αρέσει να απολαμβάνω το πρωινό, όταν έχω την ευκαιρία και συνήθως τη βρίσκω τα Σαββατακύριακα. Ενδιαφέρουσα αυτή η εκδοχή για αυγοφέτες.Θα δοκιμαστούν οσονούπω!

Maria (πριν από 2867 ημέρες)

Αναστασία μου θα θελα να είχα τώρα μία από τις υπέροχες αυγόφετες της φωτογραφίας! χιχιχι Μου άνοιξες την όρεξη!
Οι αυγόφετες είναι ένα πιάτο που το συνηθίζουμε τα πρωινά του Σ/Κ, αλλά διαβάζοντας τώρα την ανάρτησή σου και συγκεκριμένα τα tips που έδωσες, συνειδητοποίησα το λάθος μου έκανα… τις τηγάνιζα σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και μου καιγόντουσαν απ’έξω, ενώ μέσα έμεναν μαλακές! Αύριο Σάββατο, θα δοκιμάσω τη συνταγή σου! φιλάκια πολλά

my little cosy world (πριν από 2867 ημέρες)

Συμφωνώ ότι το πρωινό είναι πολυ σημαντικό και ποτε δεν το παραλείπω! Η συνταγή σου είναι μαμαδιστικη (μου θυμίζει τα πρωινά της μαμάς μου) και θα τη φτιάξω! Φιλιά

craftland (πριν από 2866 ημέρες)

Πόσα πρωινά το ζω αυτό!!! Προσπαθώ να προετοιμαζομαι από το βράδυ γιατί το πρωί όλο πατάω αναβολή του ξυπνητηριού… Οι αυγοφετες σου απλά δεν υπάρχουν!!!! Θέλω να τις δοκιμάσω ένα πρωινό!! Φιλάκια

mia petra (πριν από 2865 ημέρες)

Λαχταριστές φωτογραφίες, μέχρι λιποθυμίας! Καλώς σε βρήκα (μέσω φέις) Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα :) Petra

Υποβολή Σχολίου