Κριθαρότο με κολοκύθα και κάστανο

Σου έχει τύχει ποτέ να ξεχάσεις τα γενέθλια ενός αγαπημένου προσώπου; Έλα τώρα, μη ντρέπεσαι. Παραδέξου το. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες άλλωστε…

Ακόμη κι αν είσαι το πιο συγκροτημένο control-freak που υπήρξε ποτέ πάνω σε αυτό τον πλανήτη. Ακόμη κι αν αποτελείς για τους φίλους σου κάτι σαν κινούμενο Καζαμία (γνωρίζοντας ανά πάσα στιγμή όλες τις γιορτές που πλησιάζουν και αυτές που πέρασαν). Ακόμη κι αν οργανώνεις, προγραμματίζεις, διοργανώνεις μήνες πριν κάθε είδους εορτοδρώμενο. Ακόμη κι αν οι to-do λίστες για πάρτι είναι το αγαπημένο σου χόμπι (κι ας μην το παραδέχεσαι). Ακόμη κι αν έχεις (δικαιωματικά και παμψηφεί) στεφθεί επίσημος γενεθλιο-ντελάλης (με ντουντούκα ή άνευ). Ακόμη και τότε, μπορεί να ξυπνήσεις ένα ωραίο πρωί και να συνειδητοποιήσεις πως τα γενέθλια ενός αγαπημένου σου προσώπου πέρασαν και εσύ δεν πήρες χαμπάρι.

Μην αγχώνεσαι. (Και μην χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο! Δεν θα καταφέρεις να γυρίσεις πίσω το χρόνο. Μόνο πονοκέφαλο θα αποκτήσεις.) Σημασία έχει να διαχειριστείς σωστά την μίνι αμνησία σου. Και ο πιο σωστός τρόπος για να το καταφέρεις είναι να ζητήσεις συγγνώμη.

Όχι, το να βάλεις κόσκινο, να μεταναστεύσεις ή να τρέχεις κάθε φορά που πέφτεις πάνω στον γενεθλιάζοντα για να αποφύγεις τη μοιραία συνάντηση μαζί του δεν θα σε βοηθήσει. Για την ακρίβεια, μάλλον θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Γι’ αυτό, οπλίσου με θάρρος και πες ένα ειλικρινές, μεγαλόπρεπο “συγγνώμη”. Ακόμη καλύτερα, ζήτησε συγγνώμη με στυλ!

Σου έχω τον τρόπο. Για την ακρίβεια, σου έχω τέσσερις διαφορετικούς τρόπους για να διαλέξεις τη συγγνώμη που ταιριάζει περισσότερο σε σένα (αλλά και στον γενεθλιάζοντα -μη ξεχνιόμαστε…).

Ζήτα συγγνώμη 8 φορές

Κάποιες φορές, μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή. Οκτώ συγγνώμες όμως; Μπορείς να στείλεις στον γενεθλιάζοντα οκτώ ανθοδέσμες (ή οκτώ ευχετήριες κάρτες αν τα οικονομικά σου δεν επιτρέπουν μεγάλες παρασπονδίες) -μία για κάθε γράμμα της λέξης “συγγνώμη”. Κρύψε ένα γράμμα (Σ-Υ-Γ-Γ-Ν-Ω-Μ-Η) σε κάθε ανθοδέσμη (ή στον αντίστοιχο φάκελο της ευχετήριας κάρτας σου) και άσε τον να φτιάξει το παζλ. Κάτι σαν σκραμπλ για μετανοούντες δηλαδή…

Ζήτα βοήθεια από το παρελθόν

Σου έχω ένα κακό και ένα καλό νέο. Το κακό νέο είναι πως η μίνι αμνησία σου οδήγησε τον γενεθλιάζοντα να σκεφτεί (έστω και στιγμιαία) πως μάλλον δεν είναι αρκετά σημαντικός για σένα. Το καλό νέο είναι πως μπορείς να του αλλάξεις γνώμη με ένα “ποτ-πουρί” αγαπημένων σας στιγμών από το παρελθόν. Φτιάξε ένα βίντεο με κοινές σας στιγμές, ένα cd με αγαπημένα σας τραγούδια ή ένα άλμπουμ με φωτογραφίες σας. Βάλε το dvd/cd/άλμπουμ σε ένα κουτί, κλείστο με ένα όμορφο κόκκινο φιόγκο (ποτέ μην υποτιμάς το αμπαλάζ!) και στείλτο στον γενεθλιάζοντα με κούριερ, ως ένα ιδιαίτερο (αν και καθυστερημένο) δώρο που θα του θυμίσει πόσα σημαίνει για σένα.

Διοργάνωσε ένα πάρτι έκπληξη

Τι σημασία έχει αν τα γενέθλια πέρασαν; A late party is better than no party. Και ειδικά αν πρόκειται για ένα θεματικό πάρτι με θέμα τι άλλο; Την συγγνώμη! Διάλεξε τον κατάλληλο χώρο, κάλεσε φίλους του γενεθλιάζοντα και δώσε του την ευκαιρία να γιορτάσει έστω και καθυστερημένα. Μην ξεχάσεις μικρές αλλά απαραίτητες χιουμοριστικές πινελιές, όπως μπαλόνια με ίλιον από τα οποία θα έχεις φροντίσει να κρεμάσεις καρτελάκια “I’m sorry” αλλά και μια τούρτα με ανάλογο μήνυμα ή cupcakes με θλιμμένες φατσούλες. Μέχρι το τέλος του πάρτι, ο γενεθλιάζων σίγουρα θα έχει πιάσει το νόημα (και πιθανότατα θα σε έχει συγχωρέσει)…

Μαγείρεψέ του

Λένε πως ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Το ίδιο και η συγχώρεση! Κακά τα ψέματα, ένας χορτάτος γενεθλιάζων είναι καλύτερος (και πιο επιεικής!) από έναν νηστικό. Ειδικά αν το γεύμα είναι φτιαγμένο από τα χεράκια σου. Μην ανησυχείς αν η κουζίνα δεν είναι το αγαπημένο σου δωμάτιο. Μπορείς να φτιάξεις ένα σπέσιαλ δείπνο χωρίς να κουραστείς καθόλου (αυτό δεν χρειάζεται να το ξέρει ο γενεθλιάζων). Σου έχω και συνταγή! Ένα κριθαρότο ιδιαίτερο, με υλικά της εποχής και γεύσεις που μπλέκονται αρμονικά…

Ένα κριθαρότο με κολοκύθα και κάστανο για να κλέψεις τις εντυπώσεις (και την πολυπόθητη συγχώρεση). Ένα φίνο πιάτο με τη γλύκα της κίτρινης κολοκύθας, του κάστανου αλλά και του σοταρισμένου κρεμμυδιού να συνδυάζεται ιδανικά με το αρωματικό θυμάρι και το λευκό κρασί. Μόλις τριάντα λεπτά και ένα μόνο σκεύος αρκούν για την παρασκευή του, ενώ η ευκολία του θα σε κάνει να το φτιάξεις ξανά και ξανά. Μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και σε κάποιο τραπέζι ως συνοδευτικό σε κρέας αλλά και ως κυρίως πιάτο, αφού είναι ευπαρουσίαστο και χορταστικό. Εκμεταλλεύσου την εποχή της κολοκύθας και του κάστανου που διανύουμε και δοκίμασέ το χωρίς δεύτερη σκέψη!

Κριθαρότο με κολοκύθα και κάστανο

Κριθαρότο με κολοκύθα και κάστανο

Κριθαρότο με κολοκύθα και κάστανο

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 φλιτζ. κριθαράκι
  • 250 γρ. κολοκύθα κίτρινη, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1-2 φλιτζ. κάστανα βρασμένα
  • 150γρ. μανιτάρια, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 lt ζωμό λαχανικών (ή κοτόπουλου), ζεστό
  • 1 σφηνάκι κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή (γλυκιά)
  • αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και την κολοκύθα.

Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, προσθέτετε και το κριθαράκι και το αφήνετε 1′ να γυαλίσει (χωρίς να πάρει χρώμα). Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε αλάτι και την πάπρικα.

Πρόσθετετε λίγο από το ζωμό (ίσα να καλύψει το κριθαράκι) και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας τακτικά με μία ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζετε έτσι προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που το κριθαράκι “πίνει” τα υγρά, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός ή να μαλακώσει και να χυλώσει το κριθαράκι (ό,τι από τα δύο συμβεί πρώτο).

Μόλις είναι έτοιμο το κριθαράκι, ρίχνετε στο τηγάνι και τα κάστανα και ανακατεύετε απαλά.

Σερβίρετε με λίγη έξτρα πάπρικα και το απολαμβάνετε ζεστό (αφού το αφήσετε 1′ να “σταθεί”).

Μικρά μυστικά

Tip1: Αν δεν έχετε σπιτικό ζωμό λαχανικών, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με 1 lt ζεστό νερό, στο οποίο θα διαλύσετε 1 κύβο λαχανικών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσαρμόσετε το αλάτι στο πόσο αλατισμένος είναι ο ζωμός σας. Μια ασφαλής επιλογή είναι να αλατίσετε ελαφρά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και να προσθέσετε επιπλέον αλάτι στο τέλος, αφού δοκιμάσετε και εφόσον χρειάζεται. Εξίσου νόστιμο γίνεται και με ζωμό κοτόπουλου.

Tip2: Βρασμένα κάστανα μπορείτε να βρείτε έτοιμα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Tip3: Αν δεν έχετε καπνιστή πάπρικα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλή πάπρικα (γλυκιά) ή πιπέρι. Επίσης, το θυμάρι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα μυρωδικά της αρκεσκείας σας.

Κριθαρότο με κολοκύθα και κάστανο

Κριθαρότο με κολοκύθα και κάστανο

Υποβολή Σχολίου