Ψητά μήλα γεμιστά

Η αλήθεια είναι πως αυτή η ανάρτηση έπρεπε να έχει βγει από την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά για να βγει μια ανάρτηση on air πρέπει καταρχήν να γραφτεί. Και για να γραφτεί μια ανάρτηση πρέπει η γράφουσα να έχει διάθεση να καθίσει μπροστά στον υπολογιστή και να αρχίσει τα κλικ κλικ κλικ στο πληκτρολόγιο. Και η συγκεκριμένη γράφουσα τις τελευταίες μέρες ήταν (και παραμένει) λιγάκι αποσυντονισμένη (ή περισσότερο αποσυντονισμένη από όσο συνηθίζει). Για όλα φταίει αυτός ο άτιμος ο λεπτοδείκτης που έκανε μια μεγαλειώδη στροφή και μας μετέφερε μαγικά μία ώρα πίσω…

Κάθε φθινόπωρο τα ίδια παθαίνω (κι ακόμη δεν λέω να συνηθίσω). Κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη τσουπ ο λεπτοδείκτης κάνει τη στροφούλα του κι εγώ χάνω τον μπούσουλα. Και μη βιαστείς να μου πεις ότι εκείνη την Κυριακή έχω την πολυτέλεια να κοιμηθώ μία ώρα περισσότερο. Γιατί (αφού σε κοιτάξω με βλέμμα δολοφονικό και νυσταγμένο) θα σου πω ότι εδώ και πολύ καιρό έχω πάψει να βάζω ξυπνητήρι καθώς οι συναναστροφές μου απαριθμούν δυο επίδοξα κοκκοράκια (που ξυπνούν αξημέρωτα και έχουν αναλάβει οικειοθελώς -και παρά τις αντιρρήσεις μου- και το δικό μου πρωινό ξύπνημα).

Δεν φτάνει, λοιπόν, που δεν κοιμάμαι περισσότερο έστω για μια μέρα, αλλά ξαφνικά καλούμαι να συνηθίσω και στην ιδέα ότι θα νυχτώνει νωρίτερα. Κι αυτό για μένα που αγαπώ το φως της μέρας και λατρεύω τον ήλιο είναι πλήγμα βαρύ και ασήκωτο. Μου παίρνει μέρες (μη σου πω βδομάδες) να το χωνέψω κι όλο κοιτάζω το ρολόι συνειδητοποιώντας (με τρόμο) πως δεν προλαβαίνω να κάνω όοοολα αυτά που θέλω προτού νυχτώσει. Μα είναι σωστό να νυχτώνει από τις έξι; (Άντε μετά να πιεις το 6 o’clock tea σου μέσα στη μαύρη μαυρίλα…)

Αυτές τις μέρες, που λες, ζω το δράμα του λεπτοδείκτη. Νιώθω ότι δεν προλαβαίνω να κάνω τίποτα και ότι η μέρα τελειώνει πριν καλά καλά αρχίσει. Τόσος είναι ο πόνος μου που έψαξα να βρω και ποιος ευθύνεται για όλη αυτή την ανακατωσούρα (έτσι για να ξέρω ποιον πρέπει να κατηγορήσω για το δράμα μου). Και ανακάλυψα πως ο Φραγκλίνος είχε ρίξει πρώτος την ιδέα να ξυπνάμε νωρίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να κάνουμε οικονομία. Αχ, αγαπητέ Βενιαμίν, μου άναψες φωτιές…

Το μόνο καλό είναι πως, παρά την αλλαγή της ώρας, όλο και ξεκλέβω λίγο χρόνο για να μπω στην κουζίνα. Ε, και αφού μπαίνω στην κουζίνα όλο και κανένα γλυκάκι φτιάχνω. Έτσι, για να γλυκάνω τον καημό μου που οι ήδη μικρές μέρες μου μίκρυναν ακόμη περισσότερο. Τέτοιο γλυκάκι θα σου δείξω σήμερα (τώρα που γκρίνιαξα αρκετά και ξαλάφρωσα).

Ένα γλυκάκι φθινοπωρινό και χουχουλιάρικο. Από αυτά που τρως στον καναπέ, μαζί με μια κούπα αχνιστό καφέ. Από αυτά που σου θυμίζουν φύλλα πεσμένα και πρωτοβρόχια. Ένα γλυκάκι με πρωταγωνιστή τα μήλα.

Μήλα που μοσχομυρίζουν κανέλα και κλείνουν μέσα τους μια πλούσια γέμιση που μελώνει τον ουρανίσκο σου. Αυτά τα ψητά γεμιστά μήλα τρώγονται σκέτα ή και με “παρέα”. Αν είσαι από τους πιο τολμηρούς, θα τα συνδυάσεις με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Ή αν ανήκεις σε αυτούς που προσέχουν τη γραμμή τους, θα τα συνοδεύσεις με γιαούρτι. Κι αν προτιμάς κάτι πιο εκλεπτυσμένο, θα τα δοκιμάσεις οπωσδήποτε με μασκαρπόνε. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να τα δοκιμάσεις. Και την επόμενη φορά που θα θες κάτι γλυκό ή θα έχεις ξαφνικές επισκέψεις, θα ξέρεις σίγουρα τι να φτιάξεις. Γιατί, δεν σου είπα, είναι και πανεύκολα. Και φτιάχνονται με ελάχιστα υλικά. Γι’ αυτό σου λέω, γρήγορα στην κουζίνα…

Ψητά μήλα γεμιστά

Ψητά μήλα γεμιστά

Ψητά μήλα γεμιστά

Υλικά

  • 6 κόκκινα μήλα, μέτρια σε μέγεθος
  • 4 κουτ. σούπας κουάκερ
  • 4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη + λίγη έξτρα ζάχαρη για πασπάλισμα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα + λίγη έξτρα κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Γυρίζετε τα μήλα ανάποδα και κόβετε το κάτω μέρος τους. Με ένα κουταλάκι αδειάζετε προσεκτικά το μεγαλύτερο μέρος της σάρκας (όχι όλη), ώστε να δημιουργήσετε 6 “μπολ”.

Ψιλοκόβετε τη σάρκα που αφαιρέσατε από τα μήλα (χωρίς τα κουκούτσια) και την ενώνετε με το κουάκερ, τη ζάχαρη και την κανέλα.

Γεμίζετε τα μήλα με το μείγμα που ετοιμάσατε, τα πασπαλίζετε με λίγη έξτρα ζάχαρη και κανέλα και τα ψήνετε στους 210°C για περίπου 30′. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα. (Για συνδυασμούς και παραλλαγές, διαβάστε τα μικρά μυστικά που ακολουθούν.)

Μικρά μυστικά

Tip1: Τοποθετήστε λαδόκολλα στο ταψάκι που θα βάλετε τα μήλα, ώστε να μην χρειαστεί να καθαρίσετε λιωμένη ζάχαρη από το ταψί.

Tip2: Είναι προτιμότερο να γυρίσετε τα μήλα ανάποδα και να κόψετε την κάτω πλευρά τους, που συνήθως είναι πιο στενή, αντί για την πάνω. Έτσι το “μπολ” που θα δημιουργήσετε αφαιρώντας το εσωτερικό του μήλου σας θα είναι μεγαλύτερο και θα χωράει περισσότερη γέμιση.

Tip3: Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα σας σταφίδες, κράνμπερις, καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας. Μπορείτε ακόμη να βάλετε δάκρυα σοκολάτας. Επίσης, για έξτρα άρωμα μπορείτε να προσθέσετε 1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη.

Tip4: Μπορείτε να συνδυάσετε τα ψημένα μήλα με γιαούρτι, παγωτό, τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε.

Tip5: Αν θέλετε να δείτε κι άλλα γλυκά με φρούτα, κάντε κλικ εδώ.

Ψητά μήλα γεμιστά

Ψητά μήλα γεμιστά

3 Σχόλια

υποβολή σχολίου
my little cosy world (πριν από 375 ημέρες)

Τι ωραία συνταγή και πόσο λαχταριστά φαίνονται! Θα δοκιμαστεί άμεσα!!!

Vita (πριν από 375 ημέρες)

Ωραία συνταγή, ωραία παρουσίαση!

Craftlandgr (πριν από 369 ημέρες)

Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται!! Εντάξει δεν είναι ωραίο να νυχτώνει νωρίς αλλά και αυτό που ξυπνάγαμε το πρωί και ήταν νύχτα…δεν το άντεχα… Φιλάκια!!

Υποβολή Σχολίου