Γεμιστές πατάτες φούρνου (ή πώς να αξιοποιήσεις το κοτόπουλο που περίσσεψε)

Είμαι ενθουσιασμένη. Όχι για τα Χριστούγεννα που αχνοφαίνονται στο βάθος. Μεταξύ μας, ακόμη δεν έχω νιώσει το xmas spirit να με συνεπαίρνει. Ίσως φταίει ο καιρός με τις λιακάδες του. Ίσως το ξωτικό των Χριστουγέννων (αυτό που κάθε χρόνο με ξεσηκώνει για να ξεκινήσω τις χριστουγεννο-κατασκευές και διακοσμήσεις) φέτος τεμπέλιασε λιγάκι παραπάνω.

Στοπ. Αυτή δεν είναι μια ανάρτηση αφιερωμένη στα Χριστούγεννα. Οπότε επανέρχομαι στον αρχικό ενθουσιασμό μου.

Είμαι ενθουσιασμένη, που λες. Γιατί; Μα γιατί είναι Παρασκευή!

Μην με κοιτάς (=διαβάζεις) με απορία. Η Παρασκευή δεν είναι σαν τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Η Παρασκευή έχει κάτι μαγικό. Μια τόση δα μαγεία. Μαγεία αρκετή για να σε κάνει να χαμογελάσεις… Κι αν ακόμη δεν έχεις σκεφτεί όλους εκείνους τους λόγους που κάνουν την Παρασκευή έξτρα-σούπερ-μαγικά-υπέροχη, θα μοιραστώ μαζί σου τους λόγους που κάνουν εμένα να χαμογελώ!

Η Παρασκευή είναι η μέρα της άνω τελείας! Η μέρα που μπορείς να αφήσεις πίσω σου μια δύσκολη/κουραστική/φορτωμένη εβδομάδα. Η μέρα που πατάς pause σε υποχρεώσεις και αγγαρείες. Όλα αυτά μπορούν να περιμένουν μέχρι την ερχόμενη (τσαγκαρο)Δευτέρα. Εσύ έχεις μπει ήδη σε mood σαββατοκύριακου!

Η Παρασκευή είναι η μέρα των σχεδίων! Μπορεί να οργανώνεις μια απλή έξοδο για καφέ, μια έξοδο με τα παιδιά, ένα πάρτι έκπληξη ή μια εκδρομή με τους αγαπημένους σου. Το σίγουρο είναι πως κάτι οργανώνεις (και όλοι ξέρουμε πως η μισή χαρά ενός event κρύβεται στην οργάνωσή του). Κι αν ακόμη δεν οργανώνεις κάτι ο ίδιος, σίγουρα κάποιος εκεί έξω οργανώνει κάτι καλό, στο οποίο μπορείς να συμμετέχεις. Αρκεί να έχεις μάτια και αυτιά ανοιχτά σε προσκλήσεις…

Η Παρασκευή είναι η μέρα της εξαίρεσης! Τι κι αν όλη την εβδομάδα κοιμάσαι νωρίς, μετράς θερμίδες, δεν πολυβγαίνεις και γενικότερα διάγεις βίον ασκητικό; Την Παρασκευή μπορείς να ξενυχτήσεις χωρίς να σέρνεσαι την επόμενη μέρα στο γραφείο, να δεις φίλους που δεν προλαβαίνεις ούτε να ακούσεις στο τηλέφωνο τις υπόλοιπες μέρες, να φας εκείνη τη σοκολατόπιτα που σου κλείνει το μάτι όλη την εβδομάδα. Και δεν θα σε κατηγορήσει κανείς. Ξέρεις γιατί; Μα γιατί είναι Παρασκευή!

Η Παρασκευή είναι η μέρα της χαλάρωσης. Θα το έχεις σίγουρα παρατηρήσει κι εσύ. Όλοι είναι πιο χαλαροί τις Παρασκευές. Άρα και πιο ευδιάθετοι. Κι αν περιτριγυρίζεσαι από χαρούμενους ανθρώπους, αυτό αυτομάτως φτιάχνει και τη δική σου διάθεση. Γι’ αυτό, σου λέω, χαμογέλα!

Κάπως έτσι είναι οι δικές μου Παρασκευές. Γεμάτες άνω τελείες, σχέδια, εξαιρέσεις και χαλάρωση. Πώς να μην είμαι ενθουσιασμένη, λοιπόν, που άλλη μια Παρασκευή είναι εδώ; Αφού έχω 4 πολύ καλούς λόγους για να βλέπω την έξτρα-σούπερ-μαγικά-υπέροχη πλευρά της ζωής… Ή μάλλον 5 λόγους. Αφού τις Παρασκευές έχω λίγο περισσότερο χρόνο για να μπω στην κουζίνα και να ετοιμάσω κάτι σπέσιαλ για να υποδεχτούμε το σαββατοκύριακο σωστά.

Τις περισσότερες Παρασκευές αυτό το κάτι είναι γλυκό. Αυτή την Παρασκευή είπα να πρωτοτυπήσω και να φτιάξω κάτι αλμυρό. Και μια που υπήρχε κοτόπουλο στην κουζίνα μας, σκέφτηκα να μείνω πιστή στο πνεύμα της τροφοανακύκλωσης και να ετοιμάσω γεμιστές πατάτες φούρνου. Πατατούλες πλούσιες σε γεύση, γεμισμένες με κοτόπουλο, πιπεριά και λιωμένα τυράκια. Ιδανικές για ένα χαλαρό βραδάκι Παρασκευής, που περνάς βλέποντας ταινία ή καλώντας φίλους στο σπίτι για κρασάκι. Και πολύ βολικές για να αξιοποιήσεις το κοτόπουλο που σου περίσσεψε. Δοκίμασέ τες κι εσύ και μην ξεχνάς να χαμογελάς! Είναι Παρασκευή!

Γεμιστές πατάτες φούρνου (ή πώς να αξιοποιήσεις το κοτόπουλο που περίσσεψε)

Γεμιστές πατάτες φούρνου (ή πώς να αξιοποιήσεις το κοτόπουλο που περίσσεψε)

Γεμιστές πατάτες φούρνου (ή πώς να αξιοποιήσεις το κοτόπουλο που περίσσεψε)

Υλικά (για 8 γεμιστές πατάτες)

  • 4 πατάτες μετρίου μεγέθους
  • 200-250γρ. κοτόπουλο βρασμένο ή ψητό, κομμένο σε κύβους
  • 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας (ή μείγμα κίτρινων τυριών)
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
  • αλάτι / πιπέρι
  •  λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

Βάζετε τις πατάτες (με τη φλούδα) να βράσουν σε αλατισμένο νερό τόσο ώστε να μαλακώσουν καλά (τις δοκιμάζετε με πιρούνι), χωρίς όμως να διαλύονται.

Μόλις είναι έτοιμες, τις βγάζετε από το νερό και τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά για να μπορείτε να τις πιάνετε. Στη συνέχεια τις κόβετε κατά μήκος.

Με ένα κουταλάκι αδειάζετε προσεκτικά το εσωτερικό από τις πατάτες (όχι όλο). Έτσι θα δημιουργήσετε 8 “βαρκούλες”.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και την πιπεριά να μαλακώσουν (χωρίς να σκουρύνει το κρεμμύδι).

Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη ή θυμάρι και το κοτόπουλο και σοτάρετε 1 λεπτό ακόμη.

Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε στο τηγάνι το τυρί κρέμα και το μισό από το τριμμένο κίτρινο τυρί και ανακατεύετε.

Με το μείγμα του κοτόπουλου γεμίζετε τις πατάτες και ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο κίτρινο τυρί.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για 15′.

Μικρά μυστικά

Tip1: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένταμ, γκούντα, έμενταλ ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας. Ιδανικά προτιμήστε ένα mix τυριών για περισσότερη γεύση.

Tip2: Μπορείτε να φτιάξετε τη συγκεκριμένη συνταγή και με χοιρινό που σας έχει περισσέψει.

Tip3: Μπορείτε να προσθέσετε υλικά κάνοντας ακόμη πιο γεμάτη τη γεύση του πιάτου. Ταιριάζουν λαχανικά όπως το καλαμπόκι, τα μανιτάρια και οι πράσινες πιπεριές. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε και ψιλοκομμένο μπέικον πάνω από τις πατάτες, το οποίο θα γίνει τραγανό κατά το ψήσιμο στο φούρνο.

Γεμιστές πατάτες φούρνου (ή πώς να αξιοποιήσεις το κοτόπουλο που περίσσεψε)

Γεμιστές πατάτες φούρνου (ή πώς να αξιοποιήσεις το κοτόπουλο που περίσσεψε)

0 σχόλια

υποβολή σχολίου
dolmadaki (πριν από 2676 ημέρες)

καλημερουδια!! τι τελειο ειναι τουτο που βλεπω!!! καταρχην συμφωνω με το θεμα παρασκευη! δευτερον υπεροχο μεζεδοφαγητο! εννοειτε θ ατο δοκιμασω!

Υποβολή Σχολίου