Παρακαλούνται να σηκώσουν το χέρι ψηλά όσοι βαρέθηκαν να τρώνε ένα απλό τοστ για πρωινό, αλλά το Breakfast at Tiffany’s τούς πέφτει κομματάκι μακριά.
Παρακαλούνται να σηκώσουν το χέρι ψηλά όσοι έχουν στα ντουλάπια της κουζίνας τους ψωμί του τοστ (γιατί βάσει του γνωστού κατοχικού συνδρόμου το αγοράζουν -όπως κι εγώ- σε ντουζίνες) και θα ήθελαν να το αξιοποιήσουν με έναν διαφορετικό τρόπο από τα συνηθισμένα.
Παρακαλούνται να σηκώσουν το χέρι ψηλά όσοι κάθε βράδυ σχεδιάζουν να φτιάξουν ένα υπέροχο πρωινό για τους αγαπημένους τους, αλλά κάθε πρωί τα σχέδιά τους ναυαγούν στο πέλαγος της νύστας ή παρασύρονται στον κυκλώνα του λιγοστού χρόνου.
Παρακαλούνται να σηκώσουν το χέρι ψηλά όσοι σκοπεύουν να φιλοξενήσουν φίλους/συγγενείς/γνωστούς/αγνώστους στις γιορτές που πλησιάζουν και θα ήθελαν να τους περιποιηθούν με σπιτικές λιχουδιές χωρίς να αφιερώσουν αμέτρητες ώρες στην κουζίνα.
Νομίζω ότι βλέπω ήδη πολλά χεράκια σηκωμένα και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη. Γιατί έχω τη λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα. Μία και μοναδική λύση που καλύπτει και εσένα που κουράστηκες να τρως τα ίδια και τα ίδια, και εσένα που πρέπει επειγόντως να αξιοποιήσεις το περιεχόμενο των ντουλαπιών της κουζίνας σου αλλά δεν ξέρεις πώς, και εσένα που δεν έχεις αρκετό χρόνο ή την απαιτούμενη διάθεση να φτιάχνεις σούπερ-ντούπερ πρωινά με το ένα μάτι κλειστό, και εσένα που θες εύκολες ιδέες για να ικανοποιήσεις τις ορδές των βαρβάρων που θα κατασκηνώσουν σπίτι σου και αυτές τις γιορτινές μέρες. Ναι, το ξέρω ότι θέλεις περισσότερες λεπτομέρειες. Μη μου αγχώνεσαι. Γι’ αυτό ακριβώς είμαι εγώ εδώ. Για να σου δώσω τη λύση ή αλλιώς τη συνταγή που θα μεταμορφώσει το ψωμί του τοστ σου σε ένα πανεύκολο σουφλέ. Και αν δεν σε έπεισα ήδη, σου απαριθμώ ευχαρίστως μερικές από τις αρετές αυτής της συνταγής…
Αρετή νο. 1: Το ψωμοσουφλεδάκι σου θα το φτιάξεις πολύ πολύ πολύ εύκολα. Δεν χρειάζεται να έχεις μαγικές μαγειρικές ικανότητες. Αλήθεια σου λέω. Ακόμη κι αν ο δρόμος σου δεν καταλήγει συχνά στο δωμάτιο του σπιτιού που ονομάζεται κουζίνα, αυτή τη συνταγή μπορείς να τη φέρεις εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.
Αρετή νο. 2: Τα υλικά πιθανότατα υπάρχουν ήδη στο ψυγείο και στα ντουλάπια σου. Κι αν ακόμη σου λείπει κάτι, σίγουρα δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία για να το προμηθευτείς. Άσε που μπορείς να αλλάξεις τα υλικά, κάνοντας δικούς σου συνδυασμούς. Έτσι, με μια βασική συνταγή και μικρές παραλλαγές, μπορείς να έχεις διαφορετική γεύση κάθε φορά.
Αρετή νο. 3: Μπορεί να μην πρόκειται για το κλασικό σουφλέ που θα συναντήσεις σε ένα γαλλικό εστιατόριο με τον μετρ να αναφωνεί “oh la la!” καθώς θα σου το σερβίρει, αλλά το ψωμοσουφλεδάκι σου υπόσχεται να σου κλέψει την καρδιά με την απλότητα και τη νοστιμιά του. Γιατί έχει αυτό το κάτι ξεχωριστό. Αυτό που το κάνει να θυμίζει λίγο πίτσα, με τα λιωμένα τυράκια, τη ροδοψημένη γαλοπούλα και τη μυρωδιά από το θυμάρι να σε κερδίζουν με την πρώτη μπουκιά.
Αρετή νο. 4: Φτιάχνεται από το προηγούμενο βράδυ, μπαίνει στο ψυγείο και περιμένει νωχελικά να ξημερώσει η μέρα για να ψηθεί και να πλημμυρίσει την κουζίνα σου μεθυστικά αρώματα. Κοινώς, ξυπνάς, το βάζεις στο φούρνο και μέχρι να πλυθείς και να ντυθείς, σε περιμένει να το απολαύσεις.
Μη μου πεις πως θες κι άλλες αποδείξεις για το μεγαλείο αυτής της συνταγής. Το μόνο που χρειάζεσαι πια είναι να σου πω τον τρόπο για να φτιάξεις κι εσύ αυτό το εύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ και καπνιστή γαλοπούλα. Ακολούθησε λοιπόν τις οδηγίες που θα βρεις παρακάτω και σίγουρα το επόμενο πρωινό σου θα είναι συνώνυμο της απόλαυσης αλλά και της ευκολίας. Και μην ξεχνάς ότι όλη η προετοιμασία (αυτή η λίγη προετοιμασία που χρειάζεται) γίνεται το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μην τρέχεις τελευταία στιγμή. Τι περιμένεις λοιπόν; Δοκίμασέ το σήμερα κιόλας!
Εύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ και καπνιστή γαλοπούλα
Υλικά (για 1 μέτριο πυρέξ)
- 9 φέτες ψωμί του τοστ, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 6 φέτες καπνιστή γαλοπούλα, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 2 φλιτζάνια έμενταλ τριμμένο
- 1 αυγό μεγάλο (ή 2 μικρά)
- 2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζ. γάλα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 1 κουτ. σούπας (γεμάτη) βούτυρο, σε κομματάκια + έξτρα βούτυρο για επάλειψη του πυρέξ
- αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αυγό, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το ελαιόλαδο και το θυμάρι και χτυπάτε ελαφρά το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Βουτυρώνετε καλά ένα πυρέξ και αραδιάζετε σε μία στρώση το μισό ψωμί του τοστ. Από πάνω ρίχνετε τη μισή γαλοπούλα και το μισό τυρί.
Συνεχίζετε φτιάχνοντας και μία δεύτερη ίδια στρώση πάνω από την πρώτη -ρίχνοντας το υπόλοιπο ψωμί του τοστ, την υπόλοιπη γαλοπούλα και το υπόλοιπο τυρί (με αυτή τη σειρά).
Περιχύνετε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος, αραδιάζετε τα κομματάκια του βουτύρου και αλατοπιπερώνετε.
Το αφήνετε στο ψυγείο όλο το βράδυ (ή τουλάχιστον 2 ώρες για να “πιει” τα υγρά) και το επόμενο πρωί -αφού το αφήσετε λίγα λεπτά εκτός ψυγείου για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου- το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, μέχρι να ροδίσει ωραία (περίπου 25′).
Το απολαμβάνετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου (όσο κρυώνει, γίνεται καλύτερο).
Tip1: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γαλοπούλα με ζαμπόν, λουκάνικο ή μπέικον. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο κίτρινο τυρί σας αρέσει. Μπορείτε, να αντικαταστήσετε το θυμάρι με ρίγανη ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψωμί του τοστ ολικής άλεσης.
Tip2: Για να κόψετε το σουφλέ σε κομμάτια ευκολότερα, αφήστε το να κρυώσει ελαφρά αφού το βγάλετε από το φούρνο. Επίσης, το βούτυρο κόβεται εύκολα σε κομματάκια αν είναι ελαφρώς κρύο.
Tip3: Εκτός από πρωινό, το συγκεκριμένο σουφλέ μπορεί να καταναλωθεί και ως βραδινό ή ελαφρύ γεύμα.
34 Σχόλια
υποβολή σχολίουΠω! Πω! Πω! Αυτά είναι. Το σουφλέ, οποιοδήποτε είδος, είναι από τα αγαπημένα μου. Με αυτή την συνταγή όμως…μου τρέχουν τα σάλια. Μαζί με ένα ποτήρι κρασάκι και θα είμαι “Σουφλεημάν ο Μεγαλομπεκρής”. Χαχαχα!
Φιλιά κουμπαρούλα.
Ε, αυτό δεν είναι συνταγή τότε… Είναι μαγικό ραβδάκι με τέτοια μεταμόρφωση που μπορεί να σου κάνει… χαχαχα!
Πολλά φιλιά!
Καταρχήν καλοριζικη η ανακαίνιση καλε μου καινούριε σελιδοδείκτη. Φοβερή ιδέα. Θελουμε να φύγουμε για μια βδομάδα και σκέφτομαι τι να κάνω όλα αυτά τα τοστο- υλικά που τα παίρνουμε όπως λες με τις ντουζίνες. Θα το κάνω , θα ξυπνήσουμε να το φάμε και καλό μας ταξίδι! Σε φιλώ καλή συνέχεια!
Αχ, ταξιδάκι! Τι ωραία! Νομίζω ότι με αυτό το πρωινό θα κάνετε την καλύτερη αρχή! Και θα αξιοποιηθούν και τα τοστο-υλικά του ψυγείου!
Να περάσετε υπέροχα!
Αναστασια ενα απο τα χερακια που υψωθηκε στις ερωτησεις σου ειναι και το δικο μου,και για να μην αναβοκατεβαζω το χερι το κρατω συνεχεια ψηλα γιατι σε ολα επεσες μεσα!!!!!
Τελεια ιδεα το σουφλε σου,ειναι συνταγη “ασσος στο μανικι” που λεω και γω!
φιλια πολλα!!!
Κική μου, κατέβασε το χέρι και πιάσε το πιρούνι! 😉
Φιλάκια πολλά!!!
εγω εγω σηκώνω και τα 2 χέρια!!! το εχω βαρεθει το κλασσικο τοστ πλεον!! τηλεπαθεια αναστασια μου και οι 2 σημερα!! εγω εβαλα με ψωμι μπαγιατκο σουφλε… το δικο σου μ αρεσε περισσοτερο
Ντολμαδάκι, κι εσύ ψωμολάτρης; Χαχαχα!
Φέρε και το δικό σου σουφλέ να τα φάμε παρέα… 😉
Φιλιά πολλά!
Πάει, αυτό ήταν… καταστράφηκα! Θα το δοκιμάσουμε απόψε κιόλας, ως ελαφρύ βραδυνό! Bookmarked!
Εύχομαι πραγματικά να το απολαύσετε! Μη ξεχάσεις να το αφήσεις να “πιει” τα υγρά πριν το ψήσεις!
Καλά μαγειρέματα!!!
Ενω είμαι ψωμού σε τέτοια συνταγή δεν εχω ενδώσει ακόμα, αλλά έτσι οπως τα λες με έπεισες λέμε. Συν ότι ειμαι και εγω με κατοχικο και βρισκομαι με διαφορα υλικα που συνηθως πανε να ληξουν χωρις να μπορουμε 2 ατομα να τα φαμε… Ευκολη συνταγή και ευκολα προσαρμόσιμη με υλικα που εχουμε στο ψυγειο.
Είδες τι παθαίνουμε εμείς του κατοχικού; Πρέπει να εφευρίσκουμε συνεχώς νέες ιδέες για να αξιοποιούμε αυτά που αγοράζουμε με τα κιβώτια… χαχαχα!
Πολλά φιλιά, Τάνια μου!
SUPER!!!!
Thanks, Γιώτα μου!
Κυριακή σήμερα με την συνταγή σου!
Μεγάλη μου τιμή, Γιώτα μου! Καλή σας όρεξη!!!
Καλημέρα και καλη εβδομάδα! Δεν έμεινε τίποτα στο Pyrex!
Δεν φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι!!! Πολλά πολλά φιλάκια!
Και τα δυο χερακια σηκωσα..μη σου πω και τα ποδαρακια..χαχαχα!! Πολυ ωραια η συνατγη σου Αναστασια μου!! Ευκολη, γρηγορη και σιγουρα νοστιμη!!! Θα τη δοκιμασω συντομα!! πολλα φιλια
Αυτή η συνταγή είναι από τις αγαπημένες μου αλλά δεν την είχα ποτέ σκεφτεί ως σούπερ πρωινό! Τι ωραία ιδέα!!!
Καλέ κυρία εγώ που έχω πολλάάά χρόνια να αγοράσω ψωμί του τοστ τι να σηκώσω;;
Λες να πάω να πάρω μόνο για το σουφλέ;;;
Τα φιλιά μου
Μμμμ,πεντανόστιμη η συνταγή σου Αναστασία μου!!Θά τήν δοκιμάσω αύριο!!
Θά αρέσει πολύ στά μικρά μας!!Καλό βράδυ!Φιλάκια!
Αναστασία, καλησπέρα…χαίρομαι που έμαθα για το blogoσπιτάκι σου με τις μαγειρικές σου προτάσεις! Η συγκεκριμένη πρόταση του σουφλέ, μου φάνηκε εκπληκτική και πανεύκολη!
Σίγουρα θα την τιμήσω κάποια στιγμή και θα στο κοινοποιήσω για να σου πω τις εντυπώσεις μου…τα λέμε λοιπόν…
Δηλαδή, ξυπνας αναβεις φουρνο ετοιμάζεσαι και το σουφλε ειναι ετοιμο !!!!μμμμ αμα φτιαξεις και μια πορτοκαλάδα ειμαι μέσα !!!! Εεεερ αμαν πια ας την φτιάξει κάποιος αλλος την πορτοκαλαδα, ολα εγω πρεπει να τα κανω σε αυτο το σπίτι ???
Και τα δυο μου χέρια τα σηκώνω, χιχι! Κάτι παρόμοιο κάνω και εγώ αρκετές φορές για βραδινό, επειδή και εδώ ψωμί του τοστ συνήθως υπάρχει αρκετό. Του κατοχικού και εγώ, χαχα
Σήκωσα το χέρι μου όλες τις φορές!
Και ναι, η πρόταση σου είναι η καλύτερη λύση για όλες τις καταστάσεις που περιέγραψες!
Εύκολη και νόστιμη, ότι πρέπει για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας γευστικά και με πολλά χαμόγελα!
Φιλιά
Πανεύκολο και πεντανόστιμο για μικρά και μεγάλα παιδιά!!!
Και επιστρέφω με κριτική! Το έφτιαξα ως ελαφρύ μεσημεριανό, σε μεγαλύτερη ποσότητα, περίσσεψε και για βράδυ. Φαγώθηκε και ζεστό και κρύο, η γεύση απίστευτη, έγινε ανάρπαστο! Του έκανα και παραλλαγή… Τη λογική του bread pudding τη χρησιμοποιούσα ως τώρα μόνο για τα γλυκίσματα, αλλά πλέον θα κάνω διάφορα πειράματα. Μπράβο Αναστασία, οι αναλογίες εξαιρετικές, ακριβώς όσο ζουμερό έπρεπε! Σημειωτέον, επειδή δεν προλάβαινα, το άφησα μόνο μία ώρα στο ψυγείο…
να σηκώσω κι εγώ και τα δυό μου χέρια, γιατί ανάμεσα σε τόσα χέρια θα χαθώ??:)
φαίνεται πεντανόστιμο Αναστασία μου!!
Ναι, αυτά τα σουφλεδάκια έχουν σώσει και σώζουν πολύ κόσμο! 😉 Μακάρι να είχα τη συνταγή σου τότε που σπούδαζα στην Αγγλία και κάναμε θυμάμαι συλλογή τα ψωμιά του τοστ πάνω στο ψυγείο (γιατί μέσα δεν χώραγαν). Ναι είχε η κάθε μια τα δικά της. Οκτώ γυναίκες. Οκτώ διαφορετικές συσκευασίες ψωμί τοστ. Τουλάχιστον 😉 Μα να μην σκεφτεί καμία αυτή τη λύση με το σουφλέ;;; Απαράδεκτες 😛 Τέλεια συνταγή! Φιλάκια πολλά!
Και μόνο που το βλέπω λιώνω. Σαν το τυράκι….Πρέπει να το κάνω αυριο Κυριακή.
Αγαπημένη συνταγή Αναστασία μου!!!! Παρόμοια έκανα πριν χρόνια και εξαφανιζόταν εν ριπή οφθαλμού!!! Σίγουρα της έδωσες μια νότα φρεσκάδας και νοστιμιάς!!!
Καλό ΣΚ!!!
Είχα κάτι μέρες να μπω… και με το που “άνοιξα” την πόρτα για τα blogs, έπεσα πάνω σε πυρέξ κόλαση!!!
Από τις συνταγές, που αγαπώ όλως ιδιαιτέρως, καθώς το ψημένο τυρί και το ψωμί είναι μεγάλη αδυναμία για μένα καλή μου Αναστασία. Φιλιά πολλά-πολλά.
Ψηλά τα χέρια!!!! Παραδίνομαι!!!
Αγαπώ σουφλέ και ειδικά αυτά με ψωμί!!! Θα το δοκιμάσω φορ σουρ Αναστασάκι γλυκό:)))
Υποβολή Σχολίου