Κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά

Αν κάνετε μια μικρή αναδρομή στις τελευταίες αναρτήσεις (με πρωταγωνιστές τα cupcakes με υποβρύχιο, τα γλυκά και αλμυρά pancakes και τον σοκολατο-φραουλένιο κορμό), θα καταλήξετε χωρίς δεύτερη σκέψη στο πολύ σωστό συμπέρασμα πως όλες οι συνταγές ακολουθούν ένα άκρως χριστουγεννιάτικο μοτίβο. Είναι γεύσεις που ταιριάζουν με το γιορτινό πνεύμα των ημερών (και με την ακόμη γιορτινότερη διάθεση της μπλόγκερ, η οποία φέτος έχει αποφασίσει να μπει οπωσδήποτε στη λίστα του Άγιου-Βασίλη με τα καλά παιδάκια που θα ανταμειφθούν επάξια -μη μου πείτε ότι δεν προσέξατε το σκούφο του Santa στο λογότυπο;). Κύριος στόχος των εν λόγω συνταγών είναι να ενισχύσουν το xmas mood σας, να πασπαλίσουν με λίγη χρυσόσκονη τα μενού σας και να σας εμπνεύσουν όμορφες ιδέες για “νόστιμα” δωράκια προς τους αγαπημένους σας.

Κάπως έτσι φιλοδοξούν να συνεχίσουν όλες οι αναρτήσεις του μήνα. Εκτός κι αν η μπλόγκερ πάθει υπερκόπωση από το φτιάξε-δοκίμασε-φωτογράφισε-ανάρτησε ή εξοριστεί κακήν κακώς (εκτός οικίας και υπολογιστή) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον χρόνο που περνάει κλειδαμπαρωμένη στην κουζίνα. Μέχρι να συμβεί κάποιο από αυτά τα -ομολογουμένως πιθανότατα- σενάρια, οι χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις θα συνεχίσουν ακάθεκτες.

Το ξέρω ότι ήδη αναρωτιέστε πώς αυτός ο μακροσκελής πρόλογος περί Χριστουγέννων συνδυάζεται με τη σημερινή συνταγή. Εντάξει, μπορεί οι γαρίδες να μην είναι το πρώτο πράγμα που φαντασιώνεται κανείς όταν σκέφτεται χριστουγεννιάτικα μενού. Όμως, επιτρέψτε μου να αναπτύξω τον συλλογισμό μου και θα διαπιστώσετε πως η συγκεκριμένη συνταγή έχει κάθε δικαίωμα να βρίσκεται εδώ.

Ας ξεκινήσω τον συλλογισμό μου με μία εξίσωση:

Χριστούγεννα=γιορτινή διάθεση=συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα=τραπεζώματα=μαγειρέματα

Σκεφθείτε τώρα ότι στις συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα εμπεριέχονται άτομα που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φάνε κρέας. Ούτε μια τόση δα, μικρή μπουκίτσα. Αυτομάτως, η εξίσωση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Διότι, κακά τα ψέμματα, ο καλεσμένος ενδέχεται να μείνει νηστικός, κοιτάζοντας τους άλλους να φλερτάρουν παράφορα με το ψητό, ενώ εκείνος έχει ραντεβού με… τη σαλάτα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεσαι μια συνταγή-μπαλαντέρ. Δηλαδή, μια συνταγή που α) μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα (ακόμη κι αν ενημερωθείς την τελευταία στιγμή για την άφιξη ενός τέτοιου καλεσμένου), β) είναι ευπαρουσίαστη και χορταστική (ώστε ο καλεσμένος να μην νιώσει πως τον “ξεπέταξες” με κάτι πρόχειρο) και γ) είναι πολύ νόστιμη (και πιθανότατα θα τιμηθεί δεόντως και από άλλους καλεσμένους -άρα δεν θα μείνουν περισσεύματα που θα είσαι αναγκασμένος να τρως για μέρες). Μια τέτοια ακριβώς συνταγή είναι το κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά που ακολουθεί. Εύκολη, γρήγορη, ευπαρουσίαστη και νοστιμότατη. Ένα ελαφρύ πιάτο που στέκεται επάξια σε οποιοδήποτε επίσημο γεύμα αλλά τρώγεται εξίσου ευχάριστα και σε μια χαλαρή οικογενειακή στιγμή.

Πριν σας δώσω τη συνταγή, ωστόσο, θα ήθελα να σας κάνω και ένα δωράκι (είπαμε η μπλόγκερ έχει πολύ γιορτινή διάθεση φέτος και θέλει να σας τη μεταδώσει οπωσδήποτε). Ένας από εσάς μπορεί να κερδίσει το υπέροχο, γεμάτο εύκολες και πολύ ευπαρουσίαστες συνταγές για όλη την οικογένεια, βιβλίο της Ερμιόνης Τυλιπάκη Στην κουζίνα των γεύσεων, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, τις οποίες ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την άψογη συνεργασία.

Αν δεν το γνωρίζετε, σας εγγυώμαι πως είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο βιβλίο που θα λατρέψετε. Κι αν το έχετε ήδη στη βιβλιοθήκη σας, είναι ευκαιρία να το κερδίσετε και να το χαρίσετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο στις γιορτές. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να το κερδίσετε είναι να αφήσετε ένα επώνυμο σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση αναφέροντας τι είδους συνταγές θα σας άρεσε να βλέπατε στο μπλογκ με το νέο έτος και να είστε εγγεγραμμένοι χρήστες του sundayspoon (αν δεν το έχετε ήδη κάνει, απλώς συμπληρώστε το mail και το όνομά σας στη δεξιά στήλη της σελίδας, στο πεδίο “Εγγραφή”). Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως το Σάββατο 13 Δεκέμβρη, στις 24.00 και μπορείτε να συμμετέχετε όλοι όσοι διαμένετε στην Ελλάδα.

Και, βέβαια, μη ξεχνάτε και τον διαγωνισμό που τρέχει ακόμη για το χειροποίητο σκουφάκι της επιλογής σας (για εσάς ή τα παιδάκια σας) από τα χεράκια της ταλαντούχας Βαρβάρας. Περισσότερες λεπτομέρειες και δυνατότητα συμμετοχής εδώ.

Και μετά από αυτόν τον ομολογουμένως μακροσκελή πρόλογο, ακολουθεί η συνταγή για το κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά που σας υποσχέθηκα. Είναι πραγματικά η ιδανική λύση για ένα μη-κρεατοφαγικό τραπέζι! Δοκιμάστε τη και κρίνετε μόνοι σας…

Κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά

Κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά

Κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 φλιτζ. κριθαράκι
  • 12 γαρίδες (μέτριες ή μεγάλες)
  • 8-10 ντοματίνια
  • 1 μεγάλη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 lt ζωμό λαχανικών, ζεστό
  • 3 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
  • αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις γαρίδες για 1′-2′. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι.

Στο ίδιο σκεύος ρίχνετε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 3′-4′.

Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, προσθέτετε και το κριθαράκι και το αφήνετε 1′ να γυαλίσει (χωρίς να πάρει χρώμα). Αλατοπιπερώνετε.

Πρόσθετετε λίγο από το ζωμό (ίσα να καλύψει το κριθαράκι) και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας τακτικά με μία ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζετε έτσι προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που το κριθαράκι “πίνει” τα υγρά, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός ή να μαλακώσει και να χυλώσει το κριθαράκι (ό,τι από τα δύο συμβεί πρώτο).

Μόλις είναι έτοιμο το κριθαράκι, επαναφέρετε στο τηγάνι τις γαρίδες και προσθέτετε και τα ντοματίνια. Ανακατεύετε απαλά και αποσύρετε από τη φωτιά.

Ρίχνετε στο τηγάνι και το τυρί κρέμα και ανακατεύετε μία τελευταία φορά. Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το απολαμβάνετε ζεστό (αφού το αφήσετε 1′ να “σταθεί”).

Tip: Αν δεν έχετε σπιτικό ζωμό λαχανικών, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με 1 lt ζεστό νερό, στο οποίο θα διαλύσετε 1 κύβο λαχανικών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσαρμόσετε το αλάτι στο πόσο αλατισμένος είναι ο ζωμός σας. Μια ασφαλής επιλογή είναι να αλατίσετε ελαφρά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και να προσθέσετε επιπλέον αλάτι στο τέλος, αφού δοκιμάσετε και εφόσον χρειάζεται.

Κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά

Κριθαρότο με γαρίδες και λαχανικά

21 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Dimitra Decorasylum (πριν από 3390 ημέρες)

Τέλεια η πρότασή σου!!!! Θα την δοκιμάσω σίγουρα, παρόλο που είμαι κατ’ εξοχήν κρεατοφάγο πλάσμα! Και να μην τολμήσει κανείς να σε εξορίσει!!! Λίγο κλείσιμο στην κουζίνα επιβάλλεται χρονιάρες μέρες 😉

Silena (πριν από 3390 ημέρες)

Αγαπημένο φαγάκ,ι ιδανικό για περίοδο νηστείας και όχι μόνο!!!! Ελαφρύ και πολύ νόστιμο!!! Καλό απόγευμα!

Maria (πριν από 3390 ημέρες)

Πολύ ωραία ιδέα το κριθαρώτο για το γιορτινό τραπέζι αν και εμένα μου αρέσουν περισσότερο οι γλυκές συνταγές δεν μπορούμε όμως να τρώμε μόνο γλυκά μπορούμε?!!

Pela (πριν από 3390 ημέρες)

mmmmmmmmmmm! μου μυρίζει θαύμα γεύση! κι έχω και καιρό να φάω γαρίδες..!

Ξανθή (πριν από 3390 ημέρες)

Υπέροχη πρόταση, κάνω κάτι ανάλογο χρόνια μιας και οι γαρίδες είναι πολύ αγαπημένες!!
Μη με βάλεις στην κλήρωση έχω το βιβλίο ήδη.

Dimi (πριν από 3390 ημέρες)

Εξαιρετικό πιάτο τό κριθαρότο σου Αναστασία μου!!
Καί τρελαίνομαι γιά γαρίδες!!!!!
Εχθές έφτιαξα τόν φραουλένιο κορμό,γιά τήν γιορτή τού γαμπρού μου!
Τί νά πώ???Ξετρελάθηκαν μικροί καί μεγάλοι!!!
Ηδη μπαίνη στό πρόγραμμα γιά τίς γιορτές!!
Ευχαριστούμε γιά τό βιβλίο τής αγαπημένης φίλης, Ερμιόνης !!
Καλή επιτυχία!!Φιλάκια!!

elpida (πριν από 3390 ημέρες)

αγαπαμε το κριθαροτο!! Και αγαπαμε και το βιβλιο της Ερμιονης επισης!! Πειραζει που το θελω κι αυτο;;; χεχεχε.. Τωρα απο συνταγες… ολες μας αρεσουν.. Αλλα θα ηθελα να δω μερικες ευκολες και κυριως γρηγορες!! πολλα φιλια Αναστασια μου

spoon-stories (πριν από 3390 ημέρες)

Πολύ ωραίο πιάτο και έχει και υλικά πολύ αγαπημένα! Τι θα ήθελα να δω από το νέο έτος ε? Χμμ ως γλυκατζού θα πω γλυκά, χεχε Φιλιά

Λίλια

αναστασια θεοχαροπουλου (πριν από 3390 ημέρες)

ψηφιζω κριθαροτο με γαριδες για χριστουγεννα!!! τοσο κρεας ας κανουμε αποτοξινωση!!! συν οτι ακομα ειναι νηστεια μεχρι τα χριστουγεννα και μιας και ειναι γιορτες μπορουν να κανουν το κριθαροτο σαν νηστισιμη επιλογη!! τελειο παντως!! και ναι τετοιες μερες επιβαλλεται να εισαι στην κουζινα τις αλλες μερες ας σε διωξουν!! τετοιε ςμερες δεν χαλαμε χατηρια στον αη βασιλη 😉 !! φοβερο το δωρακι βιβλιο της ερμιονης!!

littledeco.gr (πριν από 3390 ημέρες)

Αγαπάμε Ερμιόνη όπως αγαπάμε τις γευστικές σου προτάσεις. Όντως κάτι διαφορετικό !!!

kiki (πριν από 3390 ημέρες)

Ο συλλογισμος σου πολυ μου αρεσε!!! Τελειο πιατο και ειμαι σιγουρη οτι θα το τιμουσα σε οποιο τραπεζι και να ηταν (γιορτινο, καθημερινο, μεσημεριανο, βραδινο)!!!!
Φιλια πολλα!!!

Amelie (πριν από 3389 ημέρες)

Ωραίο, αγαπημένο φαγάκι και όπως πάντα υπέροχα παρουσιασμένο! Συνδυάζει τις γαρίδες και τα λαχανικά, χρώματα και αρώματα όμορφα! Το βιβλίο το έχω ήδη και το συμβουλεύομαι, μη με βάλεις στην κλήρωση!

tanja@the green mixer (πριν από 3389 ημέρες)

Με την τελευταία φωτογραφία ξεροκατάπια και γουργούρισε η κοιλιά μου. Να πω την αλήθεια όταν διάβασα τον τίτλο περίμενα να αντικρύσω κόκκινο κριθαρότο και όχι λευκό, αλλά η φωτογραφία ήταν πολύ καλύτερη από αυτή που είχα στο μυαλό μου τελικά. Είμαι θύμα της μόδας και εγώ και τρελαίνομαι για κριθαρότο και πολύ το λιμπίστικα αυτό εδώ.

Beauty Follower (πριν από 3389 ημέρες)

Πω πω χρωματα και νοστιμιές μεσα στο κριθαρότο σου!

Καλή εβδομαδα :)

Λίλα (πριν από 3389 ημέρες)

Να το πάρω το βιβλίο αλλά μαζί δεν στέλνεις κι ένα πιατάκι από αυτό το υπέροχο πραγματικά κριθαρότο????

Κατερίνα Μαγιάφη (πριν από 3388 ημέρες)

Υπέροχη συνταγή, με εύκολη εκτέλεση και σίγουρα γευστική.
Τέτοιες συνταγές θα ήθελα να βλέπω στο μπλογκ με το νέο έτος, εύκολες, γρήγορες και γευστικές, καθότι εργαζόμενη και αναγκάζομαι να μαγειρεύω το πρωί πριν φύγω για τη δουλειά. Περιορισμένα λοιπόν τα φαγητά που προλαβαίνω να φτιάχνω τέτοιες ώρες 😉

Penelope (πριν από 3388 ημέρες)

Προσωπικά τέτοια πιάτα (με ψαρικά και οστρακόδερμα) τα λεατρεύω Αναστασία μου. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με ένα ζυμαρικό που μπορείς να το κάνεις στην κυριολεξία “ότι θέλεις”!!
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Φιλιά πολλά.

evi@thehealthycook (πριν από 3388 ημέρες)

υπέροχο το φαγάκι σου Αναστασία μου!!!
έχουν και τα πιάτα χωρίς κρέας τη θέση του στις γιορτές! κάθε μέρα κρέας θα τρώμε? 😉
φιλιά!!!

mookies (πριν από 3388 ημέρες)

Υπέροχο πιάτο το κριθαρότο σου, με τις γαρίδες και τα ντοματίνια να το απογειώνουν!

Bασιλική Αρσενιου (πριν από 3385 ημέρες)

Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα το blog σου και νομίζω πως ειναι το πιο καλοφτιαγμένο και βοηθητικό blog μαγειρικής που εχω βρει. Πολλές φορές θέλω να φτιάξω κάτι διαφορετικό απο τις συνταγες που εχω στα βιβλία μου και συνηθως χανομαι ψαχνοντας στο internet και συνηθως βρίσκω συνταγες είτε αδιάφορες είτε συνειδητοποιω κατόπιν εορτης πως εχουν λανθασμενες ποσοτητες υλικων (ειμαι και νεα νοικοκυρα και δεν τα παιρνω χαμπαρι ευκολα). Όσες συνταγες εχω φτιάξει απο αυτες που εχεις προτείνει εσυ εχουν βγει παντα εξαιρετικές. Σημερα αποφάσισα την παραμονη της πρωτοχρονιας να φτιαξω το μενου που προτεινεις-με απαλλαξες απο πολυ κοπο που θα χρειαζοταν για να βρω μια ακολουθια πιατων!
Σημερα γραφτηκα στο blog, ελπιζω να το εκανα σωστα!

Bασιλική Αρσενιου (πριν από 3385 ημέρες)

…και φυσικά πανω στον ενθουσιασμό μου ξεχασα να σου πω πως θα μου αρεσε απο το νεο ετος να βλεπω περισσότερες light συνταγες!

Υποβολή Σχολίου