Φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και μπέικον

Ιούνιος, σου λέω, Ιούνιος! Έφτασε επιτέλους επίσημα το καλοκαιράκι. Γεμάτο υποσχέσεις για βουτιές σε γαλανά νερά, για ηλιόλουστα πρωινά με παγωμένο καφέ και για νωχελικά απογεύματα στο μπαλκόνι με παγωτό ξυλάκι. Και φυσικά, όλα αυτά πάντα με καλή παρέα. Γιατί τι θα ήταν το καλοκαίρι χωρίς φίλους; Πόσο πιο άδεια θα φάνταζαν τα βράδια του δίχως συντροφιά και κουβεντούλα;

Το ξέρεις πως το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να κάνεις νέους φίλους αλλά και για να δεις παλιούς (με τους οποίους μπορεί να χάθηκες μέσα στο χειμώνα με τα κρύα και τις βροχές); Ω ναι, το καλοκαίρι σού δίνει την καλύτερη αφορμή για να βρεθείς με αγαπημένα πρόσωπα, να γελάσεις με τη ψυχή σου, να ξεσκάσεις όπως σου αξίζει. Μη χάνεις, λοιπόν, λεπτό και οργανώσου.

Μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα. Μην χάνεις χρόνο περιμένοντας προσκλήσεις. Ανέλαβε δράση και οργάνωσε εσύ μια σούπερ καλοκαιρινή συνάντηση! Έχεις τόσες επιλογές άλλωστε, που είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτείς…

Μπορείς να οργανώσεις μια χαλαρή βραδιά στη βεράντα του σπιτιού σου. Μερικά τηλεφωνήματα και σε λίγο θα έχεις ένα από αυτά τα άκρως διασκεδαστικά βράδια που περνάνε σαν νερό μέσα σε ευχάριστες συζητήσεις, γέλια και παιχνίδια (ναι, σου λέω, και οι μεγάλοι παίζουν!).

Αν πάλι προτιμάς θάλασσα και βοτσαλάκια, μπορείς να οργανώσεις ένα πικνικ δίπλα στο κύμα. Γιατί τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος; Τα κουβαδάκια του, τους φίλους του και το τάπερ με τα κεφτεδάκια του…

Κι αν είσαι (όπως κι εγώ) τύπος που πετάει τη σκούφια του για πάρτυ, έχεις την καλύτερη δικαιολογία για να οργανώσεις ένα πολύχρωμο, καλοκαιρινό πάρτυ σήμερα κιόλας. Μην ανησυχείς, δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά. Τα βασικά συστατικά ενός πετυχημένου πάρτυ είναι καλή διάθεση, αγαπημένοι φίλοι, ωραία μουσική και μερικά νόστιμα μεζεδάκια (γιατί κάτι πρέπει να τρως όταν δεν θα χορεύεις).

Ό,τι κι αν επιλέξεις για να καλωσορίσεις το καλοκαίρι και τους φίλους σου, το σίγουρο είναι πως θα περάσεις καλά. Εξίσου σίγουρο είναι βέβαια πως θα χρειαστείς και μερικές εύκολες και γρήγορες συνταγές. Ξέρεις αυτά τα μεζεδάκια που όλοι τιμούν δεόντως σε πάρτυ και λοιπές συγκεντρώσεις. Μην αγχώνεσαι. Εγώ είμαι εδώ για να σε βοηθήσω.

Ένα πάρτυ, μια χαλαρή βραδιά με φίλους ή ακόμη και ένα θαλασσινό πικνικ δεν χρειάζονται λουκούλλεια γεύματα. Μερικά ορεκτικά αρκούν για να ικανοποιήσεις όλους τους παρευρισκόμενους (χωρίς να κουραστείς). Από τις πιο αγαπημένες μου λύσεις για τέτοιες περιστάσεις είναι οι “αλοιφές” ή, αλλιώς, τα ορεκτικά που σερβίρονται σε μπολ ενώ οι καλεσμένοι εφοδιάζονται με κριτσινάκια, παξιμαδάκια, κρακεράκια και “βουτούν” στην απόλαυση.

Τι θα έλεγες, λοιπόν, αν σου έδινα μια συνταγή για μια τέτοια αλοιφή; Εύκολη, νόστιμη αλλά και λιγάκι διαφορετική από τα συνηθισμένα για να εκπλήξεις ευχάριστα τους φίλους σου (θα το καταλάβεις από τα επιφωνήματα όταν δοκιμάσουν). Και για να μη σε κρατάω άλλο σε αγωνία, θα σου σερβίρω αμέσως την φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και μπέικον που σου έχω ετοιμάσει. Φτιάχνεται με μερικά απλά βήματα, είναι οικονομική και ιδιαίτερα χορταστική. Συνόδεψέ τη με κριτσινάκια ή φετούλες από φρυγανισμένο ψωμάκι και άσε τη να γίνει το επίκεντρο του τραπεζιού. Η γλύκα από το κρεμμύδι και το τραγανό μπέικον συνδυάζονται υπέροχα με την κρεμώδη φάβα και δίνουν ένα ορεκτικό που όλοι θα αγαπήσουν.

Δοκίμασε λοιπόν και εσύ τη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και μπέικον και καλωσόρισε το καλοκαιράκι με τον πιο νόστιμο τρόπο!

Φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και μπέικον

Φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και μπέικον

Φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και μπέικον

Υλικά

  • 4-5 φέτες μπέικον, κομμένες σε κομματάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • πάπρικα γλυκιά

Για τη φάβα:

  • 250γρ. φάβα
  • 2 ποτήρια ζεστό νερό
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε τη φάβα, ζεσταίνετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε τη φάβα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 1′.

Ρίχνετε το ζεστό νερό και αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45′ (μέχρι να μαλακώσει καλά και να απορροφήσει το νερό).

Αφήνετε τη φάβα να κρυώσει ελαφρώς και την πολτοποιείτε στο multi.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το μπέικον και το κρεμμύδι για λίγα λεπτά.

Ρίχνετε και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και αφήνετε 2′ για να λιώσει η ζάχαρη και να γλυκάνει το μπέικον και το κρεμμύδι.

Σερβίρετε την φάβα αφού την τοποθετήσετε σε μπολ και τη γαρνίρετε με το καραμελωμένο κρεμμύδι και μπέικον, χυμό λεμονιού και λίγη γλυκιά πάπρικα.

Μικρά μυστικά

Tip1: Μπορείτε να φτιάξετε τη φάβα και από την προηγούμενη μέρα για να μειώσετε τον χρόνο παρασκευής.

Tip2: Συνοδέψτε τη φάβα με κριτσίνια ή φρυγανισμένο ψωμί.

Tip3: Μπορείτε να βάλετε και καπνιστή πάπρικα για ακόμη περισσότερο άρωμα και γεύση. Επίσης, όσο περισσότερο χυμό λεμονιού ρίξετε, τόσο πιο ωραία αντίθεση θα δημιουργηθεί με τη ζάχαρη. Τέλος, μπορείτε αν επθυμείτε, να γαρνίρετε και με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Tip4: Αν δεν θέλετε το κρεμμύδι να είναι τραγανό, μπορείτε να το σοτάρετε περισσότερο βάζοντάς το στο τηγάνι λίγα λεπτά πριν το μπέικον.

Tip5: Αν θέλετε κι άλλες συνταγές ορεκτικών, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Tip6: Μπορείτε να δείτε περισσότερες συνταγές με όσπρια κάνοντας κλικ εδώ.

Φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και μπέικον

Φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και μπέικον

2 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Καλλιόπη Ορφανίδου (πριν από 2822 ημέρες)

Tέλεια!!!Μόλις την έφτιαξα!!Μπράβο Αναστασία!!Έχω καιρό να δώ τις νέες σου συνταγές στο email μου!!Θα χαρώ να ενημερώνομαι πάλι

    Αναστασία (πριν από 2820 ημέρες)

    Καλλιόπη μου, χαίρομαι που σου άρεσε!
    Το newsletter είναι υπό κατασκευή. Πολύ σύντομα θα το λαμβάνεις και πάλι, φρέσκο και ανανεωμένο! 😉

Υποβολή Σχολίου