Μπιφτέκια μαλακά και αφράτα (της γιαγιάς μου)

Ναι, το ξέρω ότι έχετε ήδη μια συνταγή για μπιφτέκια, την οποία ακολουθείτε πιστά (πιθανότατα από τα πρώτα κιόλας χρόνια που αρχίσατε την καριέρα σας στην κουζίνα). Όμως, θα ήταν πραγματική παράλειψη για αυτό το μπλογκ να μην περιλάμβανε την σημερινή μπιφτεκοσυνταγή για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει τα πιο αφράτα, μαλακά και ζουμερά μπιφτέκια που έχω φάει (και πιστέψτε με, ως μπιφτεκολάτρης έχω φάει πολλά). Ο δεύτερος λόγος είναι πως η συγκεκριμένη συνταγή ανήκει στην υπέροχη, ανεπανάληπτη, μοναδική γιαγιά μου.

Η γιαγιά μου είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλω μερικές από τις πιο όμορφες και πιο ζωντανές παιδικές αναμνήσεις μου. Το σπίτι της ήταν πάντα καταχωρημένο στο μυαλό μου σαν τον απόλυτο παιδότοπο. Το σαλόνι της τη μια στιγμή μεταμορφωνόταν σε παλάτι με δράκους και δεσποσύνες που περίμεναν τον πρίγκιπα να τις σώσει (με σεντόνια να καλύπτουν τα έπιπλα και αναποδογυρισμένους καναπέδες που δημιουργούσαν τα πιο απόρθητα φρούρια) και την άλλη στιγμή μετατρεπόταν σε πίστα για πατινάζ (με το παρκέ να συνδυάζεται άψογα με τις κάλτσες που φορούσα και μου επέτρεπαν να γλιστράω με χάρη από τη μια άκρη του δωματίου στην άλλη).

Η κουζίνα της ήταν πάντα ανοιχτή και πρόθυμη να ικανοποιήσει τις παιδικές μου ορέξεις. Ακόμη και το πιο απλό φαγητό (βλέπε τηγανιτές πατάτες) ήταν δέκα φορές πιο νόστιμο όταν μαγειρευόταν από κείνη. Μέχρι σήμερα, δεν έχω φάει καλύτερη κιμαδόπιτα από τη δική της και οι λαχανοντολμάδες της αποτελούν αξία ανεκτίμητη και αξεπέραστη. Θα μπορούσα επίσης να πλέξω ειδικό εγκώμιο για το φρισκασέ της, τα σαρμαδάκια της και τον σιμιγδαλένιο χαλβά της. Αλλά και για τη χορτοφαγική πίτσα της (γιατί η γιαγιά μου είναι πολύ γκουρμέ…)

Αν κλείσω τα μάτια μου και προσπαθήσω να φέρω στο νου μου μια κοινή μας στιγμή, τη βλέπω ξαπλωμένη δίπλα μου, να με κρατά αγκαλιά και να μου λέει παραμύθια για να κοιμηθώ. Πόσα παραμύθια, αλήθεια, έχουν βγει από τα χείλη της για χάρη μου; Άπειρα. Κι όλα με την ίδια γλύκα στη φωνή. Την ίδια γλύκα με την οποία μου μιλά μέχρι σήμερα (αποκαλώντας με πάντα “κουκλίτσα της”).

Αν χρειαζόταν να την περιγράψω με λέξεις, θα μπορούσα να μιλάω για ώρες. Όμως, το στοιχείο εκείνο που την χαρακτηρίζει ίσως περισσότερο από καθετί άλλο είναι η γαλήνη. Είναι ένας απίστευτα ήρεμος, καλοσυνάτος, πράος άνθρωπος με ευγένεια ψυχής που προσωπικά δεν έχω συναντήσει αλλού. Στοιχεία που αντικατοπτρίζονται στο πρόσωπό της (Καλέ μου Θεούλη, αν με ακούς, θέλω να έχω το δέρμα της γιαγιάς μου όταν φτάσω στην ηλικία της!!! Pleaseeeee!) αλλά και στη βελούδινη χροιά της φωνής της. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε κάποιος να τη γνωρίσει και να μην την αγαπήσει ακαριαία.  Ξέρω μόνο πόσο τυχερή είμαι που συνεχίζω να την έχω στη ζωή μου μέχρι σήμερα (και εύχομαι για πολλά πολλά ακόμη χρόνια).

Αυτή η σούπερ γιαγιά, λοιπόν, είναι υπεύθυνη και για αυτά τα υπέροχα μπιφτέκια που μοιράζομαι μαζί σας σήμερα. Μαλακά και αφράτα μπιφτέκια που δύσκολα μπορεί κανείς να τους αντισταθεί. Τόσο νόστιμα που πραγματικά αξίζει να παρακάμψετε έστω για μια φορά τη δική σας παραδοσιακή συνταγή και να τα δοκιμάσετε. Η συνταγή που ακολουθεί είναι απλή αλλά αναλυτική, με όλα τα απαραίτητα βήματα και μυστικά για να γίνουν τα μπιφτέκια σας νόστιμα και ζουμερά. Πιστεύω πως θα σας κερδίσουν (όπως θα σας κέρδιζε και η γιαγιά μου αν είχατε την τύχη κάποια στιγμή να τη γνωρίσετε…).

Γιαγιάκα μου, you rock!

Μπιφτέκια μαλακά και αφράτα (της γιαγιάς μου)

Μπιφτέκια μαλακά και αφράτα (της γιαγιάς μου)

Μπιφτέκια μαλακά και αφράτα (της γιαγιάς μου)

Υλικά

Για τα μπιφτέκια:

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 αυγά
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 6 φρυγανιές, καλά τριμμένες στο multi
  • 1 μεγάλη φέτα ψωμί (χωρίς την κόρα)
  • 3/4 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο + έξτρα ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού
  • 3/4 ποτήρι του νερού γάλα
  • 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 6-7 κλωναράκια μαϊντανό (μόνο τα φύλλα, όχι τα κοτσάνια)
  • 4 φυλλαράκια δυόσμο
  • 1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) καρίνο
  • αλάτι / πιπέρι

Για την επικάλυψη:

  • φέτες ντομάτας
  • τριμμένο τυρί

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο multi τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό και το δυόσμο. Αφού πολτοποιηθούν εντελώς, τα βγάζετε και τα στύβετε πολύ καλά (θέλουμε να φύγει όλο το νερό που έχουν βγάλει τα κρεμμύδια).

Μουσκεύετε τη φέτα του ψωμιού με νερό και τη στύβετε και αυτήν καλά.

Βάζετε σε μία μεγάλη λεκάνη το μείγμα των κρεμμυδιών, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το γάλα.

Αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα με τα χέρια και μετά από 1 λεπτό προσθέτετε και το γάλα. Συνεχίζετε το ζύμωμα για 10′.

Καλύπτετε το μείγμα του κιμά  και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βγάζετε το μείγμα του κιμά, πλάθετε τα μπιφτέκια σας και τα τοποθετείτε σε καλά λαδωμένο ταψί.

Ψήνετε τα μπιφτέκια στο γκριλ στους 200°C μέχρι να ροδίσει η πάνω πλευρά (15′-20′).

Στη συνέχεια τα γυρνάτε από την ανάποδη και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10′.

Στο τέλος, γυρίζετε τα μπιφτέκια ξανά και καλύπτετε την επάνω επιφάνεια από κάθε μπιφτέκι με μπόλικο τριμμένο τυρί και μια φέτα ντομάτας.

Δυναμώνετε το γκριλ στους 250°C και ψήνετε τα μπιφτέκια μέχρι να μαραθεί η ντομάτα (περίπου 5′-7′).

Σερβίρετε τα μπιφτέκια με ρύζι ή πατάτες και τα απολαμβάνετε ζεστά.

Tip1: Όλα τα υλικά είναι απαραίτητα για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ζουμερά, αφράτα και μαλακά μπιφτέκια. Προσπαθήστε να μην παραλείψετε κάποιο και να ακολουθήσετε όλα τα βήματα της συνταγής χωρίς τροποποιήσεις. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσει η ντομάτα και το τυρί πάνω από τα μπιφτέκια, ακολουθήστε το συγκεκριμένο βήμα στο ψήσιμο και αφαιρέστε τα πριν τα σερβίρετε.

Tip2: Το καρίνο είναι μείγμα μπαχαρικών που το βρίσκετε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ καθώς και σε καταστήματα με είδη μπαχαρικών (υπάρχουν πολλά στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στην οδό Ευρυπίδου). Αν έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε κάποιο εξειδικευμένο μαγαζί μπαχαρικών, μπορείτε να πάρετε αντί για καρίνο ειδικό μείγμα για μπιφτέκια (θα δώσει ακόμη πιο ωραία γεύση στα μπιφτέκια σας).

Tip3: Ο αριθμός των μπιφτεκιών που θα προκύψουν από τα συγκεκριμένα υλικά εξαρτάται από το μέγεθος που θα έχουν τα μπιφτέκια σας. Υπολογίστε πως βγαίνουν περίπου 12-13 μεγαλούτσικα μπιφτέκια.

Tip4: Όσα μπιφτέκια δεν χρειάζεστε, αποθηκεύστε τα αφού τα πλάσετε (αλλά προτού τα ψήσετε) στην κατάψυξη, με λαδόκολλα ανάμεσά τους. Έτσι θα έχετε έτοιμα μπιφτέκια για μελλοντική χρήση και ξαφνικές επισκέψεις.

Tip5: Επειδή όλοι οι φούρνοι δεν έχουν την ίδια ισχύ, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας τη δύναμη του δικού σας φούρνου και να προσαρμόσετε ανάλογα την ώρα ψησίματος αν χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, τα μπιφτέκια μας πρέπει να είναι ζουμερά και να μην ψηθούν υπερβολικά γιατί θα στεγνώσουν.

Μπιφτέκια μαλακά και αφράτα (της γιαγιάς μου)

Μπιφτέκια μαλακά και αφράτα (της γιαγιάς μου)

20 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Amelie (πριν από 3240 ημέρες)

Αφού η συνταγή είναι της γιαγιάς σίγουρα θα είναι καλή, δεν το συζητώ και δεν το αμφισβητώ. Καταγράφεται και ετοιμάζεται αμεσότατα για δοκιμή και…υιοθέτηση!

    Αναστασία (πριν από 3240 ημέρες)

    Σε ευχαριστώ εκ μέρους της για τα καλά σου λόγια, Αμαλία μου! Θα της τα μεταφέρω! :-)
    Φιλάκια!

elpida (πριν από 3240 ημέρες)

μπραβο στη γιαγια που ειναι και γκουρμε και μερακλου… Τα μπιφτεκακια πρεπει να ειναι λαχταριστα και σουπερ αφρατα!!

kiki (πριν από 3240 ημέρες)

αχ τι ωραια και συγκινητικα τα λογια σου για την υπεροχη γιαγια σου!!
σιγουρα αναστασια θα τα δοκιμασω,οπου υπαρχει υπογραφη γιαγιας ειναι εγγυηση!
να τη χαιρεσαι την γιαγιακα σου και να σε χαιρεται και εκεινη!!!!

peps@pepi's kitchen (πριν από 3240 ημέρες)

Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!!!
Με το τυράκι και τη ντοματούλα από πάνω είναι τρέλα!!

nadia (πριν από 3240 ημέρες)

Αχ φαίνεται λαχταριστό!!!! συγχαρητήρια.Ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας αυτή τη συνταγή!!!

Ξανθή (πριν από 3240 ημέρες)

Είσαι πολύ πολύ τυχερή που έχεις αυτές τις μνήμες και σε διαβεβαιώ ότι θα σε ακολουθούν πάντα αλλά και η γιαγιά πολύ τυχερή γιατί σε έχει εγγονή.
Τα παιδιά μου ακόμη λένε σαν τα κεφτεδάκια της γιαγιάς.
Σας φιλώ.

evi@thehealthycook (πριν από 3240 ημέρες)

καλησπέρα Αναστασία μου!
φαίνονται πολύ λαχταριστά τα μπιφτέκια σου! πολύ ωραία συνταγή!
θα δοκιμαστει!
ΥΓ. αυτό το καρίνο δεν το είχα ξανακούσει…….

φιλιά!

The Dark Chef (πριν από 3240 ημέρες)

Οι συνταγές της γιαγιάς είναι σταθερή αξία! Τα μπιφτέκια φαίνονται σούπερ, ιδανικά για Κυριακάτικη οικογενειακή συγκέντρωση. Γάλα δεν έβαζα ποτέ σε κιμαδοζύμες αλλά το έχω δει γενικά να το κάνουν και μάλλον θα το δοκιμάσω σύντομα.
Βατή αλλά ταυτόχρονα και κάπως ιδιαίτερη η συνταγή της γιαγιάς σου, καλά έκανες και την αποκάλυψες!

Μaria Elena (πριν από 3239 ημέρες)

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια …

Γιώτα (πριν από 3239 ημέρες)

Φαίνονται φοβερά. Θα τα δοκιμάσω και θα σε ενημερώσω. Περιμένουμε και την κιμαδόπιτα. Μας άνοιξες την όρεξη.! Φιλιά

Χρύσα (πριν από 3239 ημέρες)

Της γιαγιάς το φαγάκι είναι πάντα το καλύτερο! Και τα μπιφτέκια της δικής σου, τόσο αφράτα και ζουμερά, ιδανικά θα έλεγα!
Είσαι πολύ τυχερή Αναστασία!

dolmadaki (πριν από 3239 ημέρες)

γιαγιαδιστικο φαι φορ εβερ!!!! τελεια τα μπιφτεκακια και ηδη απ τις φωτο φαινονται αφρατα ζουμερα φανταζομαι και απο κοντα πως θα ειναι!!!!!

Penelope (πριν από 3238 ημέρες)

Τέτοιες μνήμες έχω κι’ εγώ Αναστασία, από τις γιαγιάδες μου και καθώς τα χρόνια περνούν αντί να γίνονται αχνές, μάλλον γίνονται πιο έντονες μέσα μου. Μάλλον φταίει το ότι “μεγαλώνω” και τις βλέπω πια με άλλο μάτι.

Εξαιρετικά μπιφτέκια και πράγματι το αρκετό κρεμμύδι, το γάλα και το ξύδι κάνουν τα μπιφτέκια πολύ ζουμερά και αφράτα.

Φιλιά πολλά (και είμαι σίγουρη πως στο DNA έχεις καλά γονίδια για υπέροχο δέρμα και μετά από πολλά χρόνια)!!

Eleftheria Bogioglou από makelife (πριν από 3238 ημέρες)

Και μόνο που ανήκει στη γιαγιά αυτή η συνταγή αρκεί για να με πείσει ότι θα είναι σούπερ! Φαίνονται ζουμερά και λαχταριστά κι από τις φωτογραφίες εξάλλου.

Γιώτα (πριν από 3224 ημέρες)

Καλημέρα! Τα έφτιαξα χτες. Φανταστικά!

    Αναστασία (πριν από 3224 ημέρες)

    Σε ευχαριστώ πολύ εκ μέρους της γιαγιάς μου, Γιώτα μου! Κι εγώ τα λατρεύω αυτά τα μπιφτέκια!!! :-)

sty (πριν από 3052 ημέρες)

Το αγαπημένο μου φαγητό, μόνο η μαμά μου μπορεί να το πετύχει!! Ακόμα κ τώρα της το παραγγέλνω…κ είχα την εντύπωση πώς μόνο εγώ το τρώω …χαχα

ΧΡΥΣΑ (πριν από 2973 ημέρες)

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕΡΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ !!!ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ .ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ .ΤΕΛΕΙΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΩ .ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΡΩΩ ΣΠΑΝΙΑ ΕΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΡΕΑΣ.

Ελιζα (πριν από 2897 ημέρες)

Teleiooooo!!!

Υποβολή Σχολίου