Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις τη σχέση σου με τα αχλάδια. Ναι, σε σένα το λέω. Σε σένα που περνάς από τη φρουτιέρα και δεν τους δίνεις την παραμικρή σημασία. Σε σένα που τα θεωρείς ένα φρούτο αδιάφορο, άγευστο ή τελοσπάντων πολύ “μικρό” για να σε συγκινήσει. Λοιπόν, έφτασε επιτέλους η ώρα να ανακαλύψεις πώς αυτό το ταπεινό φρουτάκι μπορεί να σου χαρίσει στιγμές όλο γλύκα…
Φαντάσου, για παράδειγμα, ένα ήσυχο, χειμωνιάτικο απόγευμα. Έχεις τελειώσει δουλειές και αγγαρείες και έχεις όρεξη για λίγο κους κους. Ακολουθούν τα απαραίτητα τηλεφωνήματα και πολύ σύντομα περιμένεις τις κολλητές σου για καφεδάκι και κουβεντούλα. Ε, κάθε καθωσπρέπει καφεδάκι θέλει και το συνοδευτικό του. Δεν θα ήταν ιδανικό συνοδευτικό ένα αέρινο, ζουμερό, άκρως “σλουρπ” κέικ;
Ή φέρε στο νου σου τις τελευταίες σου απόπειρες να σερβίρεις αχλάδι στα αγγελούδια σου. Τι κυβάκια το έκοψες, τι ροδέλες το σέρβιρες, τι χρωματιστές ομπρελίτσες χρησιμοποίησες για να κάνεις το ντεκόρ πιο ελκυστικό. Κι όμως εκείνα ανένδοτα. Δεν θα ήταν υπέροχο την επόμενη φορά που θα τους σερβίρεις αχλάδι να ζητήσουν και δεύτερη μερίδα; Και ποιος καλύτερος τρόπος να “προσκαλέσεις” έναν απαιτητικό παιδικό ουρανίσκο στον κόσμο των φρούτων από ένα αφράτο, μαλακό κέικ που λιώνει στο στόμα (και μπορεί να συνοδευτεί και με σιρόπι σοκολάτας για τους πιο δύσκολους “πελάτες”);
Αν σου έχω εξάψει ήδη την περιέργεια, τα καλά νέα είναι πως δεν θα σε κρατήσω άλλο σε αγωνία. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι πως θα σου σερβίρω το απόλυτο υγρό κέικ αχλάδι. Με λίγα υλικά, απλή παρασκευή και την υπέροχη βουτυράτη γεύση του αχλαδιού να πρωταγωνιστεί σε κάθε μπουκιά. Σε ενημερώνω, ωστόσο, ότι είναι τόσο ελαφρύ και αέρινο που δύσκολα θα σταματήσεις στο πρώτο κομμάτι (για να μη λες μετά ότι δεν σε προειδοποίησα…). Λοιπόν, τι λες; Πάμε για δοκιμή;
Υγρό κέικ αχλάδι
Υλικά (για στρογγυλό ταψάκι 18εκ.)
- 600γρ. αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 120γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού γεμάτο baking powder
- 100γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 2 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο
- λίγο χυμό λεμονιού για τα αχλάδια
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
Ραντίζετε τα αχλάδια με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε.
Προσθέτετε τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε ξανά.
Ρίχνετε στο μείγμα και τα αχλάδια και ανακατεύετε απαλά.
Βάζετε το μείγμα σε ταψάκι που έχετε καλύψει με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, 160°C αέρα, για 50′-60′.
Αφήνετε να κρυώσει πριν το βγάλετε από το ταψί.
Το τρώτε σκέτο ή το συνοδεύετε με σιρόπι σοκολάτας.
Tip1: Όσο πιο μεγάλα κόψετε τα αχλάδια, τόσο πιο ευδιάκριτα θα είναι μέσα στο κέικ.
Tip2: Μπορείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μυρωδικά για έξτρα άρωμα. Ιδιαίτερα ταιριαστά είναι το τζίντζερ, η κανέλα ή το μοσχοκάρυδο.
6 Σχόλια
υποβολή σχολίουΠολύ λαχταριστό το κέικ σου, έτσι όπως είναι και εύκολο δυστυχώς δεν θα μου ξεφύγει! Για τους λάτρεις του αχλαδιού όπως είμαι εγώ, αυτό είναι το απόλυτο χειμωνιάτικο κέικ!
Φαινεται υπεροχο μπράβο γλυκεια μου!
τελιο!!! τα αχλαδια τα τιμαω σκετα τρελλαινομαι και σ εκομποστα αλλα σε κεικ δν τα εχω βαλει … το κεικ φαινεται λαχταριστο κ το ζηλεψα… να σε ρωτησω σε τι ταψι αυτη η δοση που δινεις; γτ εχει ευκολα υλικα απ το τιποτα που λεμε
Είναι για μικρό ταψί 18cm. Να το δοκιμάσεις και να μου πεις πώς σου φάνηκε! Φιλιά!
Πολύ ωραίο και εύκολο! Μου αρέσουν πολύ τα κέικς με αχλάδι!
Παρα πολυ ωραιο το κεκακι!! Το εφτιαξα προχθες κ βεβαιως δεν εμεινε τιποτα!! Ευκολο, γρηγορο, πολυ γευστικο κ τοσο γλυκουλι στη μικρη φορμα!!! Μια πολυ καλη λυση αν βιαζεσαι κ αν θες οπωσδηποτε να φας κεικ!! Ευχαριστω πολυ!
Υποβολή Σχολίου