Τούρτα με κρέπες, πραλίνα και λευκή σοκολάτα

Το έχω πει πολλές φορές πως η λήψη αποφάσεων δεν είναι το φόρτε μου. Ειδικά όταν πρόκειται για δώρα. Ως “ελαφρώς” αναποφάσιστο ον, δυσκολεύομαι ιδιαίτερα όταν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στην κουρτίνα 1 ή στο κουτί Α (κατά τα λεγόμενα αγαπημένου παλαίμαχου τηλεπαρουσιαστή). Και δυσκολεύομαι ακόμη περισσότερο όταν οι επιλογές γίνονται τρεις, τέσσερις, πέντε… Αυτό αυτομάτως με κατατάσσει στη μαύρη λίστα κάθε επίδοξου πωλητή, ο οποίος αρχικά με καλωσορίζει όλο χαμόγελο (θεωρώντας ότι έχει απέναντί του μία νορμάλ πελάτισσα, που δεν θα χρειαστεί 4.789 λεπτά για να αποφασίσει αν προτιμά το μπλε ή το γαλάζιο πατάκι μπάνιου) και καταλήγει να κάνει τον σταυρό του όταν καταφέρει να με στείλει στο ταμείο (με το τυρκουάζ χαλάκι).

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά έναν (καημενούλη) πωλητή που είχε την “τύχη” να με εξυπηρετήσει πριν τρία χρόνια. Έψαχνα εναγωνίως ένα επαγγελματικό δώρο και βρισκόμουν ήδη περισσότερο από μία ώρα μέσα στο κατάστημα. (Περιττό να πω πως) ο χριστιανός μού είχε κατεβάσει σχεδόν όλα τα προϊόντα που φιγουράριζαν στα ράφια του μαγαζιού. Κι εγώ, με τη σειρά μου, είχα τους ενδοιασμούς μου για όλα (μα για όλα!). Το ένα δεν παρέπεμπε σε επαγγελματική σχέση. Το άλλο φαινόταν πολύ ψυχρό. Το τρίτο δεν ταίριαζε στο στυλ του εορτάζοντα. Το τέταρτο δεν μου γέμιζε το μάτι για απροσδιόριστους λόγους. Κατέληξα μετά από πολύ ψάξιμο και ακόμη περισσότερη ορθοστασία (και των δυο μας) να αγοράσω κάτι με βαριά καρδιά (επειδή έκλεινε το μαγαζί και εγώ έπρεπε να δώσω το δώρο το επόμενο πρωί). Προτού με αποχαιρετίσει (και ευχαριστήσει όλους τους αγίους που επιτέλους ξεμπέρδεψε μαζί μου), ο εξαντλημένος πωλητής -ως άλλη Πυθία- είχε προφητεύσει πως όταν κάνω παιδιά θα γίνω πολλή αποφασιστικότερη και πως αποκλείεται να σπαταλάω ατέλειωτες ώρες για ένα και μόνο δώρο.

Αγαπημένε μου πωλητή, guess what! Αν και τα χρόνια που μεσολάβησαν με έχουν κατατάξει επισήμως στο μαμαδοκλάμπ, η ικανότητά μου να επιλέγω δώρα παραμένει επιεικώς απαράδεκτη. Το γεγονός ότι κυκλοφορώ αγκαζέ με ένα αρκούντως δυσκίνητο παιδικό καροτσάκι δεν έχει μειώσει στο ελάχιστο τον χρόνο που χρειάζομαι για να επιλέξω ένα τόσο δα δωράκι. Παρόλα αυτά, μην πτοηθείς αν πέσεις ποτέ στο διάβα μου -αντιμετώπισε την συνάντησή μας σαν πρόκληση του επαγγέλματος και αφορμή για να ζητήσεις από τον εργοδότη σου ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά.

Κι εγώ, από την πλευρά μου, δεν πτοούμαι. Όχι γιατί διαβλέπω την παραμικρή πιθανότητα να εξελίξω την αγοραστική μου δεινότητα στο μέλλον (δεν έχω τόσες αυταπάτες). Αλλά γιατί, τις περισσότερες φορές, υπάρχει και η λύση του δώρου που… τρώγεται. Κι εκεί, αγαπημένε μου πωλητή, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Τα υλικά κατεβαίνουν χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό από τα ράφια της κουζίνας μου και σχεδόν μαγικά μεταμορφώνονται σε ένα δώρο που θα κάνει ευτυχισμένο τον παραλήπτη (και εμένα που δεν θα έχω βγάλει ρίζες μπροστά σε έναν ταλαίπωρο πωλητή και ένα βουνό από πιθανές επιλογές για το πολυπόθητο δώρο).

Αγαπημένε μου πωλητή και λοιποί αναγνώστες, επίτρεψτέ μου να σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα ενός τέτοιου δώρου. Μια συνταγή για ένα χειροποίητο δώρο που θα γλυκάνει τον παραλήπτη από την πρώτη μπουκιά. Πρόκειται για μια τούρτα με κρέπες, πραλίνα και λευκή σοκολάτα. Είναι μια εύκολη τούρτα με μοναδική “δυσκολία” τον χρόνο που απαιτείται για να φτιαχτούν οι κρέπες. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι κρέπες μπορούν να φτιαχτούν μέρες νωρίτερα και να αποθηκευθούν μέχρι να χρησιμοποιηθούν (αναλυτικές οδηγίες στα tips της συνταγής) επιτρέπει ακόμη και στους πιο πολυάσχολους να τη φτιάξουν. Και φυσικά, η υπέροχη, άκρως σοκολατένια, γεύση αυτής της τούρτας είναι άκρως εθιστική. Λοιπόν, εσείς τι δώρο θα κάνετε στον επόμενο εορτάζοντα…;

Τούρτα με κρέπες, πραλίνα και λευκή σοκολάτα

Τούρτα με κρέπες, πραλίνα και λευκή σοκολάτα

Τούρτα με κρέπες, πραλίνα και λευκή σοκολάτα

Υλικά

Για τις κρέπες:

  • Για 12 μεγάλες κρέπες θα χρειαστείτε διπλή δόση από τα υλικά της ζύμης που θα δείτε εδώ.

Για τη γέμιση:

  • 22 κουτ. σούπας (γεμάτες) πραλίνα
  • 11 κουτ. σούπας τριμμένο μπισκότο

Για την επικάλυψη:

  • 300γρ. λευκή σοκολάτα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο

Για τη διακόσμηση:

  • χοντροσπασμένα μπισκότα
  • καραμελάκια σοκολάτας

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε 12 κρέπες με βάση τις αναλυτικές οδηγίες της συνταγής που θα δείτε εδώ.

Αφού κρυώσουν, αλείφετε κάθε κρέπα με 2 κουτ. σούπας πραλίνα και την πασπαλίζετε με 1 κουτ. σούπας τριμμένο μπισκότο. Αλείφετε τις 11 από τις 12 κρέπες. Η τελευταία παραμένει σκέτη.

Τοποθετείτε τις 11 κρέπες που έχετε αλείψει με πραλίνα τη μία πάνω στην άλλη (σαν να σχηματίζετε ένα πυργάκι) και στην κορυφή τοποθετείτε την κρέπα χωρίς επάλειψη.

Βάζετε τον πύργο από κρέπες στο ψυγείο να παγώσει (1 ώρα).

Για την επικάλυψη, λιώνετε σε μπεν μαρί τη λευκή σοκολάτα με το βούτυρο.

Βγάζετε τις κρέπες που έχουν παγώσει από το ψυγείο, τις περιχύνετε με τη λευκή σοκολάτα και διακοσμείτε με σπασμένα μπισκότα και καραμελάκια σοκολάτας.

Κόβετε σε κομμάτια και απολαμβάνετε.

Tip1: Αντί για τριμμένο μπισκότο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένο φουντούκι ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας. Σε κάθε περίπτωση, τόσο το μπισκότο όσο και οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι καλά τριμμένα για να σταθούν ωραία ανάμεσα στις κρέπες.

Tip2: Μπορείτε να διακοσμήσετε την τούρτα με ό,τι σας αρέσει. Είναι μια εύκολη τούρτα, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πείρα στην κουζίνα, και μπορεί να “μεταμορφωθεί ανάλογα με τη διακόσμηση που θα επιλέξετε. Πολύχρωμα καραμελάκια σοκολάτας, χρωματιστή τρούφα, mini marshmallows σε διάφορα χρώματα ή πολύχρωμα ζελεδάκια με παιχνιδιάρικα σχήματα είναι ιδανικά αν προορίζεται για παιδικό πάρτυ. Μερικές φρέσκιες φράουλες ή φρούτα του δάσους θα διακοσμήσουν εξαιρετικά την τούρτα αν προορίζεται για κάποιον ενήλικο. Αν χρησιμοποιήσετε σοκολατένια αυγουλάκια στη διακόσμηση, μπορείτε να την προσφέρετε σαν γλυκό στο πασχαλινό τραπέζι. Αντίστοιχα, μπορεί να σερβιριστεί ως χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο, αν χρησιμοποιήσετε πράσινη και κόκκινη τρούφα ή ζαχαρωτά με χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Tip3: Μπορείτε να έχετε φτιάξει τις κρέπες αρκετές μέρες νωρίτερα. Τις αποθηκεύετε στην κατάψυξη, σε τάπερ που κλείνει καλά, με κομμάτια λαδόκολλας ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν. Τις βγάζετε να ξεπαγώσουν μία ημέρα πριν τις χρησιμοποιήσετε. Έτσι, μπορείτε να έχετε μια τούρτα σχεδόν έτοιμη ανά πάσα στιγμή!

Τούρτα με κρέπες, πραλίνα και λευκή σοκολάτα

Τούρτα με κρέπες, πραλίνα και λευκή σοκολάτα

25 Σχόλια

υποβολή σχολίου
Ντινα (πριν από 3338 ημέρες)

Λατρεύω τις κρέπες!!! ομολογω οτι βαριέμαι λίγο να τις φτιάξω βέβαια! πρωτη φορα βλέπω τούρτα από κρέπες ουαου μόνο αυτο εχω να πω! δεν καταλαβαίνω πάντως γιατί παιδεύεσαι για τα δώρα, ένα γλυκάκι απο τα χέρια σου θα κάνει τους πάντες ευτυχισμένους!

    Αναστασία (πριν από 3338 ημέρες)

    Ντίνα μου, έχω μεγάαααλο πρόβλημα κάθε φορά που πρόκειται να αγοράσω δώρο. Γι’ αυτό κι εγώ καταλήγω στα χειροποίητα που τρώγονται και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι!
    υ.γ. Φτιάξε τις κρέπες κάποια μέρα που θα έχεις χρόνο (με δυνατή μουσική στο background -πάντα βοηθάει στη βαρεμάρα), αποθήκευσέ τες με βάση τις οδηγίες που δίνω και θα έχεις μια τουρτίτσα ανά πάσα στιγμή!

Amelie (πριν από 3338 ημέρες)

Πολύ γέλασα με την περιπέτεια του ταλαίπωρου πωλητή που έτυχε στο διάβα σου!!! Ομολογώ πως εγώ ανήκω στο ακριβώς αντίθετο άκρο, το οποίο είναι εξίσου …προβληματικό: διαλέγω σε 5 δευτερόλεπτα αυτό που θα αγοράσω και φυσικά αρκετές φορές το μετανιώνω αργότερα! Ως εκ τούτου αποκλείεται Αναστασία μου να πάμε για shopping μαζί, είναι δεδομένο! Στο θέμα της τούρτας όμως…εκεί είναι άλλο θέμα, μούρλια ο συνδυασμός σου, εντυπωσιακή η τούρτα, νόστιμη, εύκολη, εθιστική, τι άλλο πια!!!

    Αναστασία (πριν από 3338 ημέρες)

    Αμαλία μου, αν πάμε μαζί για δώρο, πιθανότατα θα καταλήξεις να κάνεις “κόμμα” με τον πωλητή και θα με βγάλετε μαζί έξω από το κατάστημα… 😉 Αν όμως τα ψώνια δεν προορίζονται για δώρο αλλά για εμάς, μια χαρά τα καταφέρνω! (Άβυσσος η ψυχή της μπλόγκερ!)
    Φιλάκιαααα!

      Amelie (πριν από 3338 ημέρες)

      Αααα, τώρα το κατάλαβα καλύτερα, ότι δηλαδή αυτό το μικρό θεματάκι αναποφασιστικότητας ισχύει μόνο στα δώρα! Πάλι καλά τότε, μια χαρά βολεύεσαι με τα χειροποίητα δωράκια από την κουζίνα σου, είναι η ιδανική λύση για εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας (όχι του δικού σου χρόνου και της δικής σου ενέργειας, στων πωλητών αναφέρομαι!!!).

        Αναστασία (πριν από 3338 ημέρες)

        Μήπως η λύση είναι να κάνω δώρα μόνο στον εαυτό μου που δεν δυσκολεύομαι καθόλου να αποφασίσω;;; Για το καλό των πωλητών θα θυσιαστώ… χαχαχα!

spoon-stories (πριν από 3338 ημέρες)

Βρε τι τραβάνε και οι πωλητές χαχα, πολύ γέλασα!

Θα το τιμήσω το γλυκάκι σου με μεγάλη χαρά! Το καλύτερο δωράκι που μπορεί να λάβω είναι!!

    Αναστασία (πριν από 3338 ημέρες)

    Αν τραβάνε λέει… 😉

Ελένη (πριν από 3338 ημέρες)

Χαχα γέλασα πολύ!! Λοιπόν άσε ήσυχους τους πωλητές και βουρ στην κουζίνα! Νομίζω ότι κάνεις δεν θα προτιμούσε κάτι άλλο εκτός από κάτι φαγώσιμο φτιαγμένο από τα χεράκια σου! Την τούρτα αυτή την έχω δοκιμάσει και είναι τέλεια και κυριώς θα τη λατρέψουν τα παιδιά <3 Ξετρελλάθηκα με τη διακόσμηση της!
Φιλιά πολλά πολλά!

    Αναστασία (πριν από 3338 ημέρες)

    Ελένη μου, εσύ γελάς αλλά η ένωση πωλητών πανελληνίως (μη σου πω και παγκοσμίως) ενδέχεται να μου απαγορεύσει την είσοδο στα καταστήματα με είδη δώρων δια βίου… 😉
    Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η τούρτα!
    Πολλά φιλάκια!!!

Τρισνταφυλλένια (πριν από 3338 ημέρες)

Λοιπόν έχω δοκιμάσει κι εγώ μια συνταγή με τούρτα από κρέπες του Παρλιάρου. Αφενός, όμως, δε μου άρεσε ιδιαίτερα η γέμιση, αφετέρου ήθελε περισσότερο χρόνο! Επίσης, την έφτιαξα την προηγούμενη μέρα και όταν τη σέρβιρα την επόμενη, οι κρέπες είχαν ήδη σκληρύνει! Η συνταγή σου φαίνεται πολύ καλή και λέω να τη δοκιμάσω. Έχεις, όμως, να μου προτείνεις κάτι, ώστε να μπορώ να σερβίρω την τούρτα ακόμη και την επόμενη μέρα, χωρίς να σκληρύνουν οι κρέπες μέσα στο ψυγείο;

    Αναστασία (πριν από 3338 ημέρες)

    Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου, Τριανταφυλλένια. Χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα! Η αλήθεια είναι ότι η δική μας τούρτα δεν πρόλαβε καν να μπει στο ψυγείο. Διακοσμήθηκε, φωτογραφήθηκε και καταναλώθηκε σε χρόνο dt. Όμως, αν εσύ θες να τη βάλεις στο ψυγείο, θα σου πρότεινα να κάνεις το εξής: Βάλε 4-5 οδοντογλυφίδες στην τούρτα (μην τις μπήξεις πολύ μέσα, είναι καλύτερα να εξέχουν αρκετά από την τούρτα). Στη συνέχεια, κάλυψε πολύ καλά την τούρτα με διάφανη μεμβράνη (η μεμβράνη θα ακουμπάει στις οδοντογλυφίδες και όχι στην τούρτα, ώστε να στη χαλάσει). Πριν το σερβίρισμα, βγάζεις τη μεμβράνη και τις οδοντογλυφίδες (προσοχή να μην ξεχάσεις καμία!) και “καλύπτεις” τις τρυπούλες από τις οδοντογλυφίδες με λίγο χοντροσπασμένο μπισκότο ή κάποια καραμελάκια σοκολάτας. Πιστεύω ότι έτσι οι κρέπες σου δεν θα ξεραθούν. Εγώ εφαρμόζω αυτό το κόλπο σε όλες τις τούρτες μου, ώστε να μένουν φρέσκιες είτε πριν είτε αφού κοπούν. Ελπίζω να έχει και σε σένα αντίστοιχη εφαρμογή! Καλή επιτυχία!

      Τρισνταφυλλένια (πριν από 3338 ημέρες)

      Αχ πολύ καλή ιδέα! Θα τη δοκιμάσω!! Εμείς τρώμε λίγο κάθε μέρα για να κρατάει η απόλαυση περισσότερο!! Σε ευχαριστώ!!!

The Dark Chef (πριν από 3338 ημέρες)

Καλά, κι εμένα αποφασιστική δε με λες, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις αγορών στο τέλος συνήθως καταλήγω να παίρνω κάτι στην τύχη. Γι’ αυτό, για πολύ αγαπημένα πρόσωπα καταφεύγω κι εγώ στη λύση του γλυκού/φαγητού από τα χεράκια μου!
Αυτή η κρεποτούρτα έχει τη μαμαδίστικη σφραγίδα πάνω της, τα αβγουλάκια – καραμελάκια δε, είναι λες και βγήκαν από την Παιχνιδούπολη! :)

    Αναστασία (πριν από 3338 ημέρες)

    Τελικά, πρέπει να το πάρω απόφαση! Ό,τι και να φτιάξω, θα τη βάλω τη μαμαδίστικη πινελιά! χαχαχα!
    Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η τούρτα και που καταλαβαίνεις πόσο δύσκολα περνάω όταν πρέπει να αγοράσω ένα δώρο… 😉
    Φιλιά!

littledeco.gr (πριν από 3338 ημέρες)

Να υποθέσω πως είσαι η πελάτισσα που μόλις σε βλέπουν κλείνουν τα ρολά ? χααχαχαχχα !!! Δώρα μπορεί να μην ξέρεις να διαλέγεις στην κουζίνα όμως φυσάς. Μια εικόνα χίλιες λέξεις, yummy !!!

dolmadaki (πριν από 3338 ημέρες)

μην εισαι ζυγος;;; γτ οι ζυγοι φημιζομαστε για την αναποφασιστικότητα μας!!! τι υπεροχη τουρτα !! κρεπες και μερεντες ειναι ολ ταιμ κλασικ πειρασμος!!!

Penelope (πριν από 3338 ημέρες)

Ένα έχω να σου πω καλή μου Αναστασία, με τα χρόνια μάλλον ΔΕΝ θα βελτιωθείς με το θέμα των αγορών σου :-))
Ζω μ’ έναν άνδρα (14 χρόνια) που έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τις αγορές, τα προϊόντα και τα δώρα… Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μου (καθώς εγώ είμαι το ακριβώς αντίθετό σας) δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο.

Οπότε αξιοποίησε καλή μου, το ταλέντο σου (γιατί είναι σαφές ότι έχεις μεγάλο!!) στις τούρτες με κρέπες και θα σε λατρεύουν όλοι για την επιλογή του δώρου!!! Φιλιά πολλά.

Χρυσαυγή (πριν από 3337 ημέρες)

πωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!
Με λάβωσες Αναστασία!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν υπάρχει αυτό που βλέπω! Την τρώω όλη χωρίς ανάσα!
Τέλεια τούρτα!!! Τέλεια!!!!!!!!!!!!!

kiki (πριν από 3337 ημέρες)

ο καημενος ο πωλητης….μετα απο αυτο μπορει να ζητησε και ποωρη συνταξη,αχαχαα!!!!!
οταν ειδα την φωτο σου λοιπον αναστασια(συγκεκριμενα στο fb) το πρωτο πραγμα που σκεφτηκα και ισως ακουστει καπως ηταν “ω ρε μανα μου”,αληθεια σου λεω αυτο σκεφτηκα!!!Νομιζω η φραση αυτη εκφραζει απολυτα τα συναισθηματα μου για αυτην την τουρτα και οτι αλλο και να πω θα ειναι περιττο!!!!!!
Kissesssss

Πωλινα (πριν από 3337 ημέρες)

Πολύ εύκολη και λαχταριστή φαίνεται. Στο σπίτι μου που λατρεύουμε την πραλίνα μάλλον θα δοκιμαστεί σύντομα.

evi@thehealthycook (πριν από 3337 ημέρες)

Η τελευταία φωτογραφία με την πραλίνα να τρέχει τα λέει όλα!! μια τέτοια να πας στον πωλητή και θα τα ξεχάσει όλα!!! :)
καλημέρα!!!

Αθηνά (πριν από 3337 ημέρες)

Και τί τέλεια τούρτα είναι αυτή !! Μπράβο Αναστασία λαχταριστή!! Λατρεύω απλά τις κρέπες σε όλες τους τις μορφές!! Φιλιά!!

cook (πριν από 3335 ημέρες)

ΠΕΘΑΝΑ!!!!…..

Ερμιόνη (πριν από 3332 ημέρες)

Τα βρώσιμα δώρα είναι τα αγαπημένα μου, είτε τα προσφέρω είτε είμαι η ίδια η αποδέκτρια τους!
Υπέροχη η τούρτα σου, ειλικρινά θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν κάποιος μου πρόσφερε ένα τόσο λαχταριστό δώρο!
Φιλιά πολλά!

Υποβολή Σχολίου